Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 15:11 - Възходът и Падението на Hobgoblin Част 3
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2643 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2015 14:24


ПРОПИЛЯНО НАСЛЕДСТВО: Възходът и Падението на
HobGoblin
 image Част Трета: Гоблини, Гоблини Навсякъде
  Пролог Това е третата част от сериите ми за Hobgoblin – началото му, заподозрените, къде злодея сбърка, завръщането на оригиналния, истинския Hobgoblin и срещата му с Norman Osborn, първият Green Goblin. За по-обстоен преглед на мистерията прегледайте Част 1 и Част 2 на Пропиляно Наследство, където всичко, от първата поява на Roderick Kingsley и Hobgoblin в Amazing Spider-Man #238 до разкритието за самоличността му в #289 e покрито.   След събитията в брой #289 Ned Leeds е мъртъв, а Jason Macendale поема ролята на Гоблина. Е, Hobgoblin не е първият злодей, заменен с наследник. Harry Osborn поема ролята на Green Goblin след смъртта на баща си, Blackie Drago сменя за кратко Adrian Toomes като Vulture, Danny Berkhart става новия Mysterio след „смъртта” на Quentin Beck. Също така Carolyn Trainer става нов женски Octopus, Kraven има двама сина, които продължават мисията му, и така нататък, и така нататък…   Тенденцията обаче е тези „заместители” на оригиналните злодеи да са по-лоши от предшествениците им. Как знам? Ами никой от тях не се задържа дълго. В повечето случаи оригиналите се завръщат.   Така че нямаше нищо нередно, когато Macendale стана новия Гоблин в края на 80-те. Но за разлика от другите, той се задържа прекалено дълго време, и стана отражение на това, в което Marvel се превърна през 90-те – бледо копие на преди велико творение. Macendale беше използван доста често, но почти не беше развит образа му. Този период беше относно количество, не качество.     Новият Hobgoblin Полита
image През юни 1987, в Amazing Spider-Man #289 Macendale прави първата си поява като Hobgoblin, а три месеца по-късно Jim Owsley погребва Ned Leeds (разкрит като първия Hobgoblin) в Web Of Spider-Man #30.   Премеждията на Macendale продължават в Web Of Spider-Man #38, където той напада база на Kingpin, искайки да се присъедини към престъпниците (след като никой не иска да го наеме), и бива изхвърлен през прозореца от Tombstone, новия човек на Kingpin. Затова, за да привлече вниманието на дебелака, Hobgoblin напада Spider-Man, който точно тогава е пиян, идващ от прощалното парти в апартамента на Peter Parker. Относно защо Macendale прибягва до такава тактика, за да получи договор, е, Arranger, дясната ръка на Kingpin по това време, му казва „Ти си идиот. Некомпетентен. Мухльо, който краде идентичността на друг.”   Явно и някой в Marvel е осъзнал, че този Гоблин е смешник, а не страховития последовател на Norman Osborn, и нещо е трябвало да се направи, за да му вдигнат нивото.   Amazing Spider-Man #311 е част от още един кросоувър на Marvel, този път Inferno, когато няколко демони се опитват да превземат Ню Йорк и всякакви неживи предмети оживяват, а Empire State Building е превърната в, ами, нямам идея какво. На последната страница от броя Harry Osborn сънува кошмари за Green Goblin, докато Hobgoblin лети заплаштелно наоколо. Историята продължава в Spectacular Spider-Man #146 и Web Of Spider-Man #47, където Macendale атакува семейство Osborn и иска от Harry формулата за суперсила на баща му. За да защити семейстово си, Harry праща Гоблина на сляпо в града, докато той не се сети къде Norman може да е скрил костюми и оръжия (пренебрегвайки факта, че в Amazing Spider-Man #261 оригиналния Hobgoblin откри, че вече е намерил и ограбил всички тайни скривалища на Green Goblin).
   image Това води до един от най-знаменателните моменти в Гоблин историята – Amazing Spider-Man #312, дълго чаканата среща между Green Goblin и Hobgoblin. Естествено, това не са оригиналите, затова не може да се каже, а имитаторите Harry и Macendale. В една от онези „това може да стане само в комикс” истории, неопитният Osborn издържа срещу бившия ЦРУ агент Jason, и с помощта на Spidey двамата побеждават Hobgoblin. Предполагам, че след смъртта на баща си Harry най-вероятно е започнал усилено да тренира с глайдера и оръжията. Но друго обяснение би бил факта, че Hobgoblin все още няма супер сили.   Кой Е Най-Грозният Гоблин От Всички? Spectacular Spider-Man #147 започва с Jason Macendale, който прави единственото, на което е способен – оплаква се колко са нечестни нещата. Но понеже Inferno е в разгара си, на Hobgoblin му хрумва идея – той предлага душата си на господаря на демоните, N’astirh, в замяна на демонска сила. Такава оферта предизвиква смях у демона, и като награда за това, че го е развеселил, той изпълва желанието на Macendale.

image Последствията са – просто вижте снимката.
  С новата си сила Hobgoblin започва демоничната си кариера, разбира се, с оплаквания как N’astirh го е измамил. Web Of Spider-Man #48 съдържа първата битка между новия Hobgoblin и Spider-Man, където Spidey побеждава с помощта на Mary Jane (каква жена!).
  Защо точно демоничен Hobgoblin? Може би защото хорър елементите никога не са имали особен успех при spider-сериите. Но мисля, че отговорът е другаде. След като Harry Osborn се завръща като Green Goblin, да има втори злодей, носещ Гоблин костюм би било като претрупване – и затова сливането на Macendale с демона създало нов вид Гоблин.
  След тази трансформация Hobgoblin започва да се появява и в други комикс серии. По време на Acts Of Vengeance (още един кросоувър), той се среща с Dr. Strange и Ghost Rider. Но Macendale не забравя основния си враг и се завръща в Spectacular Spider-Man #161, където Hammerhead го наема да убие Joe Robertson (редактора на Daily Bugle). По това време Hobgoblin вече има репутация на Номер 1 Наемен Убиец, откъде се е появила – никаква идея.
  През юни 1990, в Amazing Spider-Man #334, Dr. Octopus започва отново да събира отбора от супер злодеи Sinister Six. След като Kraven е мъртъв по това време, на Octopus му трябва някой да заеме мястото му. Е, познайте кой е този някой. Но в тази история Hobgoblin е по-скоро страничен играч, без особени приноси към тима, и отново няма никакво развитие за образа му.
  Но когато Todd McFarlane започва да пише Гоблина, тогава наблюдаваме втората основна промяна в Macendale.

image Hobgoblin, който се появява през 1991 в Spider-Man #6-7 не е въобще човек – Macendale като че ли изцяло е погълнат от демоничната си половина. Той отвлича хора от улицата и ги увива в лепкави пашкули (като пришълеца), говорейки несвързано за избавление и богохулстване. Hobby сега вярва, че мисията му е да върши работата на Господ, като заличава злото от лицето на Земята. Това се случва без никакви подсказки в предишни броеве – просто изведнъж – чисто демоничен Hobgoblin. Честно казано, идеята не струва, някак си е извратена. Благодаря ти, McFarlane.  
Скоро след това Hobgoblin се изправя срещу Ghost Rider и Johnny Blaze в Ghost Rider Vol. 2 #16-17. Историята завършва, когато адския огън на Blaze и магическата верига на Ghost Rider удрят едновременно Гоблина. Като резултат от това започваме да виждаме смени между Jason Macendale и демоничната му част, което евентуално води до окончателното им разделяне. Но за това по-късно.
  Януари 1992 в Spider-Man #18 започва Revenge Of The Sinister Six, история от 6 части, в която Hobgoblin отново е страничен играч. Тук също така се включват, освен Spidey, и Ghost Rider, Hulk, Solo, Nova, Deathlok, и в последната част Fantastic Four. Поумнели след предишното предателство на Doc Ock, останалите членове на Sinister Six решават да свалят Octopus, но той им прави предложение, което не могат да откажат – да заграбят оръжия от извънземно измерение и да превземат планетата. Hobgoblin отново изпълнява работата на Господ.
  Януари 1992 също така започва епичната история The Name Of The Rose, публикувана в Web Of Spider-Man #84-89, която има огромен ефект върху Hobgoblin. Виждаме го арестуван, чакащ да го закарат в The Vault, и двете му половини, борещи се за надмощие. Това игнорира края на Sinister Six историята, където Hobgoblin избягва, а не бива заловен. Но какво да се прави – различни писатели.
  Главната история в The Name Of The Rose засяга Richard Fisk, сина на Kingpin, и нов Rose (ако се сещате, Richard беше първият Rose), които отново искат да свалят Kingpin. Но този път Richard се преструва пред баща си, че работи за него. Daily Bugle публикува снимка, погрешно приписана на Peter Parker, която показва среща между Fisk и The Rose, в резултат на което Richard поръчва убийството на Peter. Естествено, година по-късно беше разкрито, че това всъщност не е Richard Fisk, а приятеля му Alfredo. Той се представя за Richard, докато истинският Richard е поел ролята на Blood Rose – който не е вторият Rose, представен в тази история. Този втори Rose е полицаят Sergeant Blume, който иска да отмъсти на Kingpin за смъртта на брат си. Отново чувствам как ми причернява от всички тези заплетени планове.
  Web Of Spider-Man #86, част 3-та на историята, Alfredo/Fisk измъква Hobgoblin от затвора, за да убие Spidey и Peter Parker. Но точно когато Hobby пристъпва към действие, започва болезненото разделение между Jason Macendale и демоничния Гоблин, както се вижда на снимката в началото на тази статия. Spider-Man измисля име на демона – Demogoblin. Macendale, отслабнал от разделението, е отведен от полицията, но по-късно Alfredo/Fisk отново го измъква. Останалата част от The Name Of The Rose няма да я коментирам, защото са само битки и разкритията на Rose. Главното тук беше да посоча, че след нея имаме два Гоблина – Hobgoblin и Demogoblin.  
image В Spider-Man #24 демона вече си има свой костюм и е жаден за кръвта на грешника Macendale, който в замяна също иска да го премахне. И тъй като това е комикс за Spidey, героя се озовава в центъра на Гоблин войната. Следва битка и още ругатни от страна на двата злодея.
  Macendale се завръща в Web Of Spider-Man #93 за Hobgoblin Reborn и тук за пръв път навлизаме в съзнанието му, когато той си спомня миналото и казва, че единственото нормално нещо за него е убиването. После виждаме как Hobgoblin бива трениран от стария си приятел, Foreigner, и за да плати за тренировките, Гоблина тръгва след Moon Knight. За да тества Jason дори повече, и за собствено забавление, Foreigner казва на Spidey за това, знаейки, че той ще тръгне след Гоблина.
  Но след като това са 90-те години, Spidey и Hobgoblin не могат да разрешат враждата помежду си, понеже други образи навлизат в бойното поле. Първо това е Moon Knight, а към края Demogoblin и Doppelganger се присъединяват към купона. В Web #94 имаме Troll & Hag, живото-абсорбиращ тандем, и кратка поява на Venom. Web Of Spider-Man #95 започва историята Spirits Of Venom (кросоувър със Spirits Of Vengeance), където Spidey се бие с Demogoblin и Doppelganger, докато се опитва да отведе Macendale в затвора. По-късно се намесват Ghost Rider, Blaze и, естествено, Venom, срещу Troll & Hag. Тук също така разбираме, че Demogoblin има по-голяма цел от смъртта на Macendale – той иска да премахне всички демони и такива с демонска кръв, което обяснява защо влиза в битка с Ghost Rider.
  Явно нищо не може да помогне на Macendale, и в края на историята той отново е в затвор. Demogoblin пък прави следващата си голяма роля в spider-сериите – Maximum Carnage.
  ТУК е момента да отбележа, че по същото време започва The Child Within, публикувана в Spectacular Spider-Man #178-184, където Harry Osborn се завръща към тъмната си страна, което приключва със смъртта му в Spectacular #200. Така че през този период се навъртат три Гоблина – Harry като Green Goblin, Macendale като Hobgoblin и Demogoblin като демоничния.
  Няма да обяснявам Maximum Carnage, понеже съм го направил в „Най-лошите Spider-Man истории.” Най-накратко казано, Ню Йорк е превърнат в кърваво място от Carnage, Shriek, Demogoblin, Carrion и Doppelganger. Единствените, които се изправят срещу тях са Spidey, Venom, Black Cat и още десетина второстепенни герои.
  Междувременно, Hobgoblin също е зает, изправяйки се срещу Deathlok в Deathlok #25. Репутацията му вече не е толкова добра, както преди – и това въобще не е изненада, имайки предвид как се проваля във всяко начинание. И, разбира се, тук също не се справя.
  След дълга почивка, Hobgoblin се завръща в мини-сериите The Mutant Agenda. Злата корпорация Brand е разгадала генетичния код, който ще им помогне в създаването на раса от мутанти, което силно обезпокоява Beast от X-Men. Но изпълнителния директор на корпорацията, Landon, си има свои планове и създава формула, с която да премахне всякакви мутантски сили. Hobgoblin разбира за това и открадва доказателството, за да изнудва Landon с него. Колко оригинално! Но човек не може да избяга от миналото си, и 3-та част Macendale посещава един бар, където е подиграван за репутацията си на загубеняк. До къде е стигнал само – даже и пияниците в кръчмата да му се присмиват.
  В Spider-Man #44 Hobgoblin вече е на дъното, работещ за обикновен дилър, и като че ли за да затвърди репутацията си, Spidey го сваля с един удар. Направо се чудя защо Roderick Kingsley чака толкова дълго време, за да се завърне и да убие Macendale?
  Но оттук нататък нещата стават още по-фънки – защото вече е 1994 година и навлизаме в една от най-големите истории за Spider-Man – Сагата с Клонингите!   Смъртта на Demogoblin и Сагата с Клонингите image
"Beware The Rage Of A Desperate Man" заема място в Spider-Man #46-49. Demogoblin започва историята, припомняйки за враждата си с Jason и събитията от Maximum Carnage. Междувременно, Macendale открива апартамента на починалия Kraven The Hunter и там намира дневника на ловеца, където се споменава за елексира, даващ му супер сила. Macendale решава, че тази напитка ще му е от полза, и заминава за Русия, за да преговаря с Vladimir, сина на Kraven. Но преди това той попада на Denogoblin и Spider-Man, и тук разбираме, че Demo го търси, за да… му прости? Какво? Пропуснах ли нещо? Така в броеве #47-48 за пръв път виждаме Vladimir “The Grim Hunter”, след което Hobgoblin най-накрая получава супер силите, от които толкова отчаяно се нуждае. Обратно в Ню Йорк, Spidey води първата си битка с новия подсилен Гоблин, а Demogoblin намира смъртта си. Демона явно пак си е променил мнението, защото иска да го убие, както преди, но просто не е подготвен за новия Hobgoblin. Spidey и двата злодея пренасят битката в една църква, където се намират майка и дъщеря. В процеса една подпорна колона тръгва да пада върху детето, но Demogoblin се хвърля да го предпази, и колоната пада отгоре му, директно убивайки го. Накрая Spider-Man отбелязва, че демона всъщност е бил повече човек, отколкото Macendale някога ще бъде.
  Но това не е всичко. В брой #49 разбираме, че Macendale има жена и малък син, Jason Jr. Но той е добър баща, колкото е и добър злодей, и приема сина си едва ли не за даденост – заради действията му в битка със Spidey момчето за малко загива. За тези, които не знаят, тази история се случва след "Lifetheft" и "Pursuit", след които Spider-Man започва да мисли разни глупости като „Parker е мъртъв. Аз съм Паяка.” Така че когато Peter се ядосва от всичките злодеи, причиняващи лоши неща на хората, Hobgoblin най-вероятно му писва от тези оплаквания и му казва „На кой му пука? Аз живея целия си живот в гняв. Свиквай!”
image Друг болезнен спомен от Сагата с Клонингите е нелепата и ненужна смърт на Dr. Octopus в ръцете на клонинга-убиец Kaine в Spectacular Spider-Man #221 (Февруари 1995). Marvel незабавно публикува мини-сериите Funeral For An Octopus, където Hobgoblin, заедно с други злодеи от Sinister Six, е призован от братовчеда на доктора, за да прибере имуществото му, което е конфискувано от правителството.
В една много добра сцена Scarlet Spider рита Jason, казвайки „Бил съм се с Green Goblin, а ти не си такъв!” Точно така, много правилно. Това е след Spider-Man #48, където Spidey посочва, че Macendale е даже по-силен и от Norman Osborn. Кой знае, може би Peter наистина е клонинга, след като си мисли такова нещо.
  Следващата поява на Hobgoblin е в Spider-Man Unlimited #9, където Kaine все още преследва врагове на Spider-Man. По време на битката между двамата, Kaine забелязва силен страх в Macendale, “страх, който изяжда душата му, който би свършил само със смъртта му.” Но и този аспект не бива подхванат отново.

image Но както и да е, скоро Jason не е единственият Гоблин. В Web Of Spider- Man #125 нов, героичен Green Goblin прави своя дебют. Peter Parker (облечен в костюм на Scarlet Spider, защото – абе Сагата с Клонингите – не питайте) проследява клонинг на Miles Warren, за който скоро разбира, че е женен за клонинга на Gwen Stacy. В търсенето към Spidey се присъединява новия Green Goblin. Скоро е разкрито, че той е от добрите. Този Гоблин се оказва Phil Urich, племенник на репортера Ben Urich, който попаднал на едно от тайните скривалища на Harry Osborn. Phil е изложен на Гоблин формулата, но тя му дава супер сили само когато си сложи маската на Green Goblin.
  Този Гоблин получава свой комикс, продължил 13 броя и е единствения образ, победен от Macendale Hobgoblin. В Green Goblin #12 обаче маската му е повредена в битка със Sentinel, и в брй #13, след като не може да я поправи, Phil е принуден да прекрати кариерата си на Гоблин.

image Последната поява на Jason Macendale като Hobgoblin е в края на Сагата, част 3-та от историята "Blood Brothers", в Spider-Man #68 (Май 1996). Мистериозния Gaunt (разкрит като Mendell Stromm) дава на Hobby всякакви кибернетични имплантанти, за да го направи по-силен опонент. Ben Reilly, който е Spider-Man по това време, не го разпознава – което е странно, понеже двамата се срещат преди във Funeral For An Octopus. Двамата започват битка и накрая Macendale е победен и заловен, след което си признава всичко. Jason разказва в какво се е превърнал живота му – без приятели, с бивша жена, която го иска мъртъв и син, който го мрази. И това е краят на Macendale Hobgoblin. Скоро след това оригиналния Green Goblin се завръща, но той не е единствения…   СЛЕДВА: Jason Macendale умира! Истинският Hobgoblin се връща! В Пропиляно Наследство Част 4 ще разгледаме мини-сериите, в които Roger Stern върна злодея в силната му позиция. Ще погледнем финалния списък със заподозрени и ще се опитаме да разберем кой Kingsley е Roderick и кой е Daniel.


Тагове:   възход,   Spider-man,   падение,   hobgoblin,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886530
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930