Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2009 14:10 - Възходът и Падението на Hobgoblin Част 4
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1293 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2015 14:26


ПРОПИЛЯНО НАСЛЕДСТВО: Възходът и Падението на Hobgoblin image
Част Четвърта:

Hobgoblin Lives!
  В Част 1 разгледахме кариерата на Hobgoblin от първата му поява в Amazing Spider-Man #238 до напускането на създателя му Roger Stern след брой #251. В Част 2 покрихме работата на Tom DeFalco от Amazing Spider-Man #252 до разкритието в брой #289, че Ned Leeds е Hobgoblin, а в Част 3 се запознахме с Jason Macendale и демоничния му „колега” – Demogoblin.   Със започването на Част 4, Macendale е победен и арестуван, а Сагата с Клонингите е приключила. Ben Reilly прави последната си поява в Spider-Man Unlimited #14 (Декември 1996), където се завръща още един отдавна забравен образ. На снобско парти J Jonah Jameson се среща с бизнеснема George Vandergill, за да обсъдят инвестиция в Bugle, след което попада на… Roderick Kingsley!
image Не знам дали това трябва да е като подготовка за Hobgoblin Lives, или просто съвпадение. От последната поява на Kingsley са минали 9 години (реално време), което той обяснява с това, че е живял в Южна Америка през този период. Не е трудно да се предположи защо е направил така. След убийството на Ned Leeds разярения Rose изпраща хората си да очистят Daniel, представящ се за Roderick. Детектив Kris Keating (Foreigner), който знае, че Kingsley осигурява оръжия за Hobgoblin, изведнъж изчезва. За да премахне The Rose, Roderick би трябвало да го срещне като Hobgoblin, но той вече се бил отказал от маската. Всичко това накарало Kingsley да мисли за оттегляне някъде далеч. Естествено, той направил всичко възможно света да вярва, че Hobgoblin е мъртъв. Имало някои останали доказателства, които биха свързали Kingsley с Hobgoblin. А бизнесменът знае, че понякога не може да излезе победител, а трябва да прекъсне връзките си – както Roderick направил. И така е до Hobgoblin Lives (Януари 1997).   Смъртта на Jason Macendale
image
13 години след появата на първия Hobgoblin писателя Roger Stern се завръща, за да поправи грешките.
  Историята започва с процеса срещу Jason Macendale и ефекта, който това оказва върху Betty Brant, Peter Parker и винаги пушещия JJJ. Peter и Betty имат сънища за Ned, а Jonah съжалява, че е пратил Leeds на всеизвестното пътуване в Европа, което води до смъртта на репортера. Научаваме, че JJJ е наредил на Ned да следи Hobgoblin след събитията от Amazing Spider-Man #249. Това е добър момент за Jonah, защото се разбира, че наистина го е грижа за Betty, която е с него от дълго време. Действието се премества пред съда, точно когато въвеждат Macendale вътре. Той вижда сред тълпата Betty и изиграва последната си карта – казва на всички, че Ned Leeds е първия Hobgoblin. Така съдиите ще бъдат объркани и ще им трябва време, за да разберат кои точно престъпления са извършени от Jason. След това Stern започва да разиграва играта с финалните заподозрени. Виждаме George Vandergill и сенатор Robert Martin, който ненавижда Spider-Man за дето пребил сина му. Следващият – Donald Menken, който опровергава слухове за превземане на Osborn Industries, и разбираме, че той има план и е пред изпълнението му. И най-накрая, след всичките тези години, виждаме братята Kingsley заедно (без единия да носи Гоблин костюм). Докато гледат изказването на Macendale по телевизията, Daniel се разтревожва, че евентуално разследване може да доведе до тях. Тук ясно се вижда разликата в характерите на двамата – Daniel е нервния и плахия, докато Roderick е спокойния, хладнокръвния. Той казва на Daniel да се занимава с всекидневните дела на компанията, докато Roderick ще се погрижи за голямата „картина” – от което може да се заключи, че този Kingsley, който виждахме през годините е предимно Daniel. Но сега станало ясно, че Macendale е прекалено опасен, за да живее. В края на краищата, Daniel Kingsley е виждан в компанията на Foreigner, а той е бил в контакт с Leeds. Въпрос на време е някой да свърже фактите. Затова Macendale трябва да бъде премахнат.
  В следващата сцена Peter си припомня какво знае за кариерата на Ned като Hobgoblin и за смъртта му. Тогава Mary Jane го пита въпроса, който самият Peter трябваше да си зададе преди много години – как Ned, ако наистина е Hobgoblin, би могъл да бъде убит от четирима обикновени наемници? И Peter изведнъж осъзнава – не би могъл! Така Roger Stern поправя едната грешка – Ned Leeds НЕ Е истинския Hobgoblin. Той е бил натопен. Урааа!  
image Към края на тази първа част на Hobgoblin Lives Jason Macendale среща смъртта си. Пред килията му се появява мистериозен посетител. Macendale разпознава гласа на оригиналния Hobgoblin, който му разказва как натопил Leeds и Lefty Donovan (Amazing Spider-Man #245) и как успял да заблуди всички, даже Kingpin и Foreigner. И като приключва историята си, посетителя слага край на мъките на Jason…

  И така – Jason Macendale е мъртъв! Да живее истинския Hobgoblin!   Обратно в Акция
Разбира се, остава въпросът защо Kingsley се завръща като Гоблина и рискува да бъде разкрит? Защо не убива Macendale незабелязано, а го прави пред камерите в затвора? Защо оставя тиквени бомби из цялото място – така всички ще разберат, че истинския Hobgoblin е жив?
  Мегаломанията определено е фактор тук, но помислете над това – ако имахте супер сили, бихте ли ги крили? Плюс, Kingsley най-вероятно е развил чувство за собственост към идентичността на Hobgoblin. А дори и да не е решил да се завърне като Гоблина, той сигурно не е искал никой друг да използва това име, най-вече нещастник като Macendale. Или пък се е отегчил от почивката си в чужбина.
  След смъртта на Jason виждаме “Roderick” отново да преживява кошмара от деня, в който е бил прострелян от хората на The Rose (Web Of Spider-Man #29). Събуждайки се в пот, той вижда познато и заплашително лице да го наблюдава – и Hobgoblin му казва, че възобновява отношенията им.
  Друга загадка в тази история е защо, когато е в костюм, Roderick нарича брат си “Kingsley”, а не с името му Daniel.

Най-простото и очевидно обяснение е, че Stern не би искал да разкрие мистерията в ранен етап. Но в контекста на историята, Roderick просто си играе мозъчни игри с Daniel. Като го нарича само Kingsley, Hobgoblin му втълпява, че когато е в костюм, между тях няма роднинска връзка. Това също така манипулира Daniel, карайки го да вярва, че той няма самоличност – че той е просто добавка към брат си и няма цел и смисъл в живота.
  Друго любопитно нещо е как след като Daniel му припомня как е бил прострелян заради участието си в цялата лудост, Гоблина му отговаря „Green Goblin е лудият! Няма никаква лудост в методите на Hobgoblin!” Не за първи път Roderick става агресивен, когато става дума за това дали и луд или не.
  Част втора на Hobgoblin Lives започва с братята Kingsley, които дискутират случилото се в първата част. Тук е отдадена почит към мистерията, която обгръщаше оригиналния Green Goblin:

imageimage Картинката от ляво е от Hobgoblin Lives, където Daniel говори на Roderick, но ние все още не знаехме, че това е той. Панелът от дясно е от Amazing Spider-Man #14, броя, в който дебютира Green Goblin. Доста идентични, а?
  Сцената се прехвърля в залите на Osborn Plaza, където Roderick Kingsley планира да превземе Osborn Industries с помощта на Donald Menken. По това време Norman и Harry са считани за мъртви, а компанията е в ръцете на Liz Allan, което я оставя отворена за купуване.
  Menken обаче получава обаждане от Vandergill, който заедно със сенатор Martin, някак си е разбрал, че Donald нагласява Osborn Industries за превземане, и заплашва да го издаде на органите, ако Menken не позволи на Vandergill да закупи компанията. Roderick е изключително заинтересуван от това обаждане, и скоро след това Hobgoblin убива Vandergill. И Menken ликува. Хмм – каква е връзката?
  През това време, докато J. Jonah Jameson и най-добрите в Bugle работят над Hobgoblin историята, Peter, MJ, Betty Brant и Flash Thompson започват свое разследване. И тук Roger Stern намесва още имена на заподозрени. Първият е репортера Jacob Conover, който наскоро е бил уволнен от Daily Bugle и е подозрително заинтересуван от случая с Гоблина. Интересно е, че по-късно Conover беше разкрит като третия Rose в Amazing Spider-Man #436. Peter споменава Jonas Harrow, който беше заподозрян и в ранните появи на Hobgoblin – но Jonas не става, тъй като в предишната част го виждаме да изучава бойните стилове на различните Гоблини. След това е показано как сенатор Martin напуска офиса си в паника след смъртта на George Vandergill. Всичко това убеждава Betty и тя се появява по телевизията, заявявайки, че е намерила бележките на съпруга си относно корпоративната корупция, което веднага заинтересува Hobgoblin. Той прави опит да я отвлече, и влиза в битка със Spider-Man, в края на която героя пада в безсъзнание в реката. Така приключва Част 2.

image Третата и последна част на Hobgoblin Lives отваря с финалния списък от заподозрени – Menken, Kingsley, Harrow, Martin и J. Jonah Jameson. Естествено, тази част съдържа Голямото Разкритие, като дори методичен корпоративен манипулатор като Roderick Kingsley става жертва на едно от най-старите клишета – нуждата да разкаже подробно плановете си и как са се развили, този път на Betty Brant. Но това е необходимо, за да може Stern да свърже точките в цялата тази объркана мистерия. Така че след като отвлича Betty и праща “Roderick” Kingsley да унищожи проследяващите устройства на Spidey, Hobgoblin разказва историята, започнала преди 13 години. Както е описано в Пропиляно Наследство Част 1, след Amazing Spider-Man #251 Roderick открива, че Ned Leeds го следи. Той залавя Ned и му промива мозъка, разбирайки, че репортера е пратен от JJJ. Leeds най-вероятно му е разкрил също, че преследва и Richard Fisk, което Hobgoblin използва, за да формира съюза с The Rose.
  По нататък, Hobgoblin разкрива как постоянните промивания правели Ned по-враждебен и неуравновесен, и как му дошла идеята да натопи Flash Thompson:
imageimage   И тук за пръв път осъзнаваме, че Roderick Kingsley е Hobgoblin. Но остава проблема, че Kingsley и Гоблина са се появявали в една и съща стая. Едновременно.
  После Hobgoblin казва на Betty как с времето се отегчил от престъпния си живот и решил да нагласи Ned Leeds да бъде убит и разкрит като Hobgoblin. Злодея разказва, че разпространил сред криминалните синдикати, че Leeds е Гоблина, което обяснява защо в Amazing #289 Kingpin и Foreigner си мислят, че знаят идентичността му.
  Така Hobgoblin приключва историята си, когато “Roderick” нахлува с оръжие, казвайки, че всичко това е стигнало прекалено далеч и убийствата трябва да спрат. Изведнъж Spider-Man пристига и финалната битка започва, като през това време Betty разпитва овързания в паяжина Kingsley. Spidey започва да надделява и евентуално побеждава, като заедно с Betty разкриват двете половини на мистерията:

image
Kingsley е заловен и отведен в затвора - за първи път откакто е станал злодей:
image И така всичко приключва. Наследството е съживено. Злодеят е възкресен. Една велика мистерия най-накрая вижда своя край.   След Разкритието на Kingsley
Поглеждайки назад и знаейки каквото сега знаем за Kingley, всъщност е логично Roger Stern да избере именно него за Hobgoblin. Първо на първо, Kingsley също е създаден от Stern и е участвал само в истории, написани от него. Така писателя няма как да допусне грешки с продължителността на образи, които са не са негови творения. Пък и с успял и властен бизнесмен като Hobgoblin Stern връща спомени за Norman Osborn, като добавя свои си завои - правейки Hobgoblin по-рационлаен, здравомислещ, и потенциално по-опасен злодей.

По принцип разбирам и защо DeFalco и другите отхвърлили идеята за Kingsley да е новия Гоблин. В края на краищата, той беше играч с малка роля по онова време. Може би през 80-те Marvel са чувствали, че след като Hobgoblin сагата продължава толкова дълго време, той трябва да е НЯКОЙ добре познат, иначе феновете щели да бъдат разочаровани. Знаем от един панел в Amazing Spider-Man #250 че Roger Stern е загатнал своя "зъл близнак" план - така че най-вероятно ако Stern беше останал в комикса, той най-вероятно щеше да разработи много добър план, с който да се достигне до разкритието на човека зад маската на Hobgoblin - но както знаем, това не се случило. DeFalco също не бил задоволен от разкритието в Amazing Spider-Man #289 и това личи от книгата му Spider-Man - The Ultimate Guide, където в раздела за Hobgoblin той пише "въпреки че Kingsley май казва истината, Spider-Man не е убеден, че е разкрил цялата история."


Roderick или Daniel?
Сега да изясня - не съм напълно сигурен, че мога с точност да кажа кой от братята Kingsley виждаме в отделните им появи. Моята представа е, че преди разкриването на Roderick в Hobgoblin Lives всъщност сме видели малко от него, а през повечето време виждаме Daniel. Вярвам, че когато дебютира в Spectacular Spider-Man #43, всъщност е Roderick - не само защото прави скици на дрехи, но и защото има куража да се изправи пред Spidey и да го наругае. След това е най-вероятно да виждаме Daniel. В Hobgoblin Lives #1, когато за пръв път виждаме двамата Kingsley братя заедно, Roderick казва "Ти се грижи за бизнеса на компанията, малък братко. Аз ще се заема с голямата ситуация." Това подсказва, че този Kingsley, който сме виждали през броевете е Daniel.

Но това, за което споменах в Прпиляно Наследство Част 1, където казах, че в Част 4 ще разкрия как разпознавам Roderick от Daniel - е, време да видим за какво става дума:
imageimage

Да - "ghod". Когато видите това, значи със сигурност е Daniel Kingsley. Естествено, това е доста невежа следа, но е единственото, с което разполагам за момента.

Истинският потенциал на образа на Roderick Kingsley - така, както Roger Stern го е създал - се крие в това колко еднакъв и в същото време различен е той от Norman Osborn. Една от основните причини за успеха на Osborn е неговата Jekyll/Hyde същност. Norman е уважаван бизнесмен, Green Goblin е садистичен социопат и престъпник. Само Peter Parker знае, че двамата са един и същи човек. Osborn представлява двойнствеността на човешката душа, способна на добро и зло, на любов и омраза. Модният дизайнер Roderick Kingsley, в ролята на Hobgoblin, можеше да улови този елемент на класически супер злодей, като малко го изопачи.

Значи ли това, че Roderick е най-добрият избор за Hobgoblin? Ами, всъщност да. Той определено е най-добрият образ, създаден от Stern, и по-добър от избора на DeFalco - Richard Fisk.

Всичко друго са само спекулации. Roderick Kingsley е единственият истински Hobgoblin. Което, имайки предвид алтернативите - е доста добър избор.

И така приключва - НАЙ-НАКРАЯ - мистерията около новият Гоблин. С много добър старт и голям брой заподозрени, злодеят наистина заслужава мястото си сред най-големите врагове на Spider-Man.


Тагове:   нападение,   възход,   Spider-man,   hobgoblin,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886545
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930