Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 14:16 - Spider-Man на малкия екран
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3909 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.10.2010 18:30


Освен в комиксите, следващата може би най-важна успешна поява на Spidey е в различните анимационни сериали през години. Някои от тях са добри, други по-добре никога да не се бяха появявали, но какво да се прави. Нека да видим как се е представил Паяка на малкия екран.

1. Spider-Man (1967)
image
Това е първото шоу за стенокатерача и най-примитивното. Въпреки това то е оставило трайна следа за всички последвали го анимации.

Чудя се как да определя това шоу - от една страна, то носи хумора от комиксите и историите са директно взети от тях. От друга това е анимация, която и аз мога да нарисувам, движенията и екшъна са дървени и няма никакво развитие на образи.

Анимацията има 3 сезона. Само първият обаче става за гледане. Срещаме се с класическите злодеи на Spidey, които са едно към едно с комикс версиите си. Има и изключения разбира се - Green Goblin в това шоу няма нищо общо с този в комикса.
След сезон 1 компанията производител на сериите банкрутира и е заменена от друга. Тогава нещата се объркват. Spider-Man се изправя срещу гигантски растения, мутирали крими-лица, извънземни и всякакви такива странни неща.

Аз лично намирам сезон 1 за "става за гледане", а другите два за "убийство на мозъчни клетки". Може би най-запомнящото се нещо относно това шоу е мелодийката му - Spider-Man, Spider-Man, does whatever spider can...

Епизоди могат да се гледат от сайта на Marvel.


2. Spider-Man (1981)
image
Вероятно най-непознатото от всички шоута за Spidey. Визуално изглежда по-добре от предишните серии, но е синдикирано, без постоянни излъчвания по телевизиите и затова само най-закоравелите фенове го знаят.

Тази анимация има само 1 сезон с 26 епизода. Появяват се някои от класическите злодеи, а също така и Dr. Doom - и то в 6 епизода. Дори Black Cat се появява.

Честно казано, не съм гледал нито един епизод от това шоу, така че не мога да дам преценка дали става. Но все пак е Spider-Man, така че колко зле може да е...


3. Spider-Man And His Amazing Friends (1981-1983)
image
Замисълът е, че Spider-Man живее със Iceman и нов мутант (разбирай нов в смисъл, че е измислен за шоуто) Firestar някъде във Forest Hills и тримата заедно се борят със престъпността. Леля Мей също живее с тях.

Това е едно от запомнящите се анимационни филмчета от началото на 80-те (редом с тогавашните Batman & Robin, Superman, WonderWoman). Въпреки това в идеята има доста пропуски. Spidey просто не е създаден за отборен играч, а още по-странно е да се приеме, че той ще разкрие самоличността си пред който и да било. Също така идва проблема с Firestar - по това време тя дори не е истински образ, създаден от Marvel.

Но анимацията си я бива. Гледал съм 5-6 епизода и оценката ми е някъде между 5 или 6 от 10. Шоуто има 3 сезона с общо 24 епизода (сезон 2 има само 3 епизода), по време на които се появяват доста от злодеите на Spidey, както и други от света на Marvel - Green Goblin, Kraven, Dr. Doom, Swarm, Electro, Mysterio, Loki, Kingpin, Red Skull, Juggernaut, Shocker, Sandman, Beetle.

Като заключение, не-лоша анимация, заслужава си да се види.


4. Spider-Man: The Animated Series (1994-1998)
imageimage
imageimage
imageimage

Ето я! Анимацията, която определено остава в историята. Шоуто, без което много хора, сред които и аз нямаше да са Spider-фенове. Сигурен съм, че няма човек, който да не е гледал поне един епизод от това шоу, което и днес се излъчва с добър успех.

Вероятно най-точната интерпретация на Spider-Man извън комиксите, тази анимация е далеч по-добра от останалите по всички показатели. Голям брой истории и събитията са взети директно от страниците на Marvel, други се различават от оригинала - понякога за добро, понякога за лошо.

Шоуто е първото, което използва почти всички поддържащи образи от света на Spider-Man. Harry Osborn например се появява за първи път.

Що се отнася до злодеите, сериите залагат на класическите гадове и на някои не чак толкова класичеси - като Big Wheel, и не се мъчат да създадат нови тъпи злодеи с тъпи сили и още по-тъпи имена. Най-голямата излагация обаче става при представянето на Electro - тук той е син на Red Skull!!! О, боже мой! За това, естествено, си има причина - на шоуто било забранено да ползва Electro и Sandman, защото те записани за плануваният по онова време филм за Spider-Man. Той обаче така и не се състоял. По това време анимацията била в средата на последния си, 5-ти сезон и Electro набързо бил вкаран.
От друга страна, произхода на Venom е много по-добре замислен от този в комиксите.

Вероятно най-сериозната промяна в случая със злодеите е редът, в който се появяват Green Goblin и Hobgoblin. В комикса, Norman Osborn е първият Зелен Гоблин, после умира, после синът му, Harry става Гоблин, след това мистериозна фигура намира старо скривалище с Гоблин апаратура и нарича себе си Hobgoblin. Тук обаче Norman създава Hobgoblin, който се оказва Jason Macendale (в комиксите той е вторият Hobgoblin, и така се прескача цялата Roderick Kingsley/Ned Leeds интрига относно "Кой е истинският Hobgoblin?") Kingsley не се появява в шоуто, защото по това време мини-сериите Hobgoblin Lives още не били написани и никой нямаше да има понятие кой е той.

Два от епизодите с Green Goblin - "Goblin War" и "Turning Point" (който е финала на 3-ти сезон) са сред най-добрите и са доста интензивни и драматични за съботно сутрешно детско шоу. Те всъщност комбинират три класически Spidey/Goblin истории - Amazing Spider-Man #39, където Гоблина научава идентичността на Spider-Man; Spectacular Spider-Man Magazine #2, където Norman прави парти и разказва на гостите, че знае поверителна информация за Peter Parker; и разбира се Amazing Spider-Man #121-122, само че тук Mary Jane бива отвлечена вместо Gwen Stacy. Gwen се появява едва в последния епизод на шоуто, който заема място в паралелна реалност.

За съжаление анимацията страда от цензурата, наложена от Fox TV. На Spidey не му е разрешено да използва юмруците си, затова екшънът представлява яко ритници и разни карате движения. Жалко, много жалко. Също така били забранени думите смърт, мъртъв, убит; никакво чупене на стъкла; никакви деца в опасност; Carnage е сериен убиец в комиксите, но тук той е просто луд. И забраната, която най-много ме озадачава - Spider-Man да не наранява гълъби, когато се приземява върху покрив. Какво по дяволите?

Spider-Man: TAS има 5 сезона с общо 65 епизода. И във всеки сезон идват различни гост герои и злодеи - 1-ви сезон имаме Lizard, Mysterio, Octopus, Venom, Hobgoblin, Scorpion. 2-ри сезон имаме Morbius, Hydro-Man, Punisher, X-Men и голямото събитие - Spidey мутира в огромен човекоподобен паяк! Яу! 3-ти сезон получаваме Green Goblin и Carnage; 4-ти Black Cat и Green Goblin II. И 5-тия сезон имаме Captain America, Red Skull, Electro, сватбата на Peter и Mary Jane и за финал - Spider-Carnage!
Звучи добре, но всъщност не е. Лично аз препоръчвам сезони 1, 2, и 3, защото след това качеството на историите спада значително. Само вижте финала на 4-ти сезон и ще добиете представа.

Като заключение, ако искате да гледате един качествен Spider-Man, това е шоуто, което си заслужава вниманието. Е, поне така беше докато Spectacular Spider-Man не излезе, ноо... подробности, подробности.

Епизоди могат да се намерят почти навсякъде, а от скоро и на сайта на Marvel.


5. Spider-Man Unlimited (1999)
image
О боже мой, защо? Какво са си мислели? Спайди в открития космос? Не, не, и пак не! Едно от нещата, които не трябваше да се случват на Spider-Man, е именно тази анимация.

Замисълът на сериите е, че симбиотските братя (???) Venom и Carnage отиват със совалката на сина на JJJ, John Jameson, на така наречената Counter-Earth, която е планета, подобна на Земята, само че от другата страна на Слънцето. Spidey се чувства длъжен да помогне на John, след като старите му "дружки" са замесени. С помощта на Reed Richards той създава нов супер-костюм, който може да прави всякакви дивотии (например да става невидим). Когато пристига на Counter-Earth, Spider-Man научава, че светът там е покровителстван от организацията High Evolutionary, създала раса от хибриди между хора и животни - The Bestials, които властват над човешкото население. John Jameson оглавява съпротивата, и заедно със Spidey се борят срещу High Evolutionary, като в същото време търсят начин да се завърнат у дома.

По принцип, няма нищо лошо в това Spidey да има нов костюм. До да го набуташ сред някакви полу-хора, полу-животни на чужда планета въобще не е за него. Може да се изтрае 2-3 епизода, но не и 13-те, колкото всъщност са създадени за шоуто.
Да не говорим, че освен MJ и J. Jonah в първият епизод, други поддържащи образи не са използвани. От злодеите срещаме само Venom, Carnage и алтер-егото на John - Man-Wolf. Има някакви Counter-Earth версии на Vulture и Green Goblin, но те са безвкусни и нямат нищо общо с оригиналите.

За финал, какво да кажа - гледайте Spider-Man Unlimited само ако всичко друго ви е писнало. И имам предвид писнало до полуда. Наистина, толкова е зле.


6. Spider-Man: The New Animated Series (2003) (Компютърно Анимирани)
image
Сериите дебютираха през 2003 по MTV след дълго чакане и няколко отлагания. Според идеята, шоуто заема място малко след събитията от първия филм. Имаше потенциал в идеята, но осъществяването не беше на ниво.

Фокусът на сериите пада върху Peter Parker, Harry Osborn и Mary Jane Watson, които са студенти в ESU, ходят по разни партита и пият много кафе, а Peter изчезва всеки път, когато Spider-Man трябва да се бие с някой. 

Шоуто използва смесица от класически и новосъздадени злодеи. Lizard е направен много добре и епизодът с него е сред най-добрите. Компютърната анимация перфектно улавя движенията както на злодеите, така и на Spidey - истинска наслада за окото е да го гледаш как се носи сред сградите. Electro и Kingpin също се появяват, макар че тук той е чернокож. За съжаление Venom и Dr. Octopus са забранени за използване, защото са планирани за следващите филми.

Основната слабост на анимацията обаче е изискването на MTV да не бъдат показвани стари хора. Заради това в шоуто няма Леля Мей, няма Joe Robbertson, много малко J. Jonah Jameson и само една снимка на Чичо Бен. Е това вече е смешно. MTV също така искали и злодеите да са млади хора, които да се впишат в университетската обстановка. Това прави шоуто само наполовина Spider-Man. То има хумор и екшън, но му липсва душа.


7. The Spectacular Spider-Man (2008-2009)
image
Тук трябва да кажа ЕТО ГО! ЕТО ГО! И то заслужено. Най-новата анимация доказа само с 26 (засега) епизода, че е абсолютно и безпрецедентно най-добрата адаптация на Spider-Man до момента. След успеха на Spider-Man 3, телевизията Kids WB поръчва на Sony да създадат нов сериал за Стенокатерача. И те наемат човекът, създал друга класика - Gargoyles - Greg Weisman, който заедно с Victor Cook направи тотален хит.

Заемайки основно от класическите Lee/Ditko/Romita истории, както и от филмите, Spectacular Spider-Man ни отвежда при Peter Parker, 16 годишен ученик, в самото начало на геройската му кариера. Той ходи на училище с най-добрите си приятели - Harry Osborn и Gwen Stacy, живее с леля си Мей, а от смъртта на чичо му са изминали само 2 месеца. Сега обаче той за пръв път започва да се среща със най-различни супер злодеи, които са изключително добре измислени и мотивирани.

Така например Vulture преследва Norman Osborn, защото той открадва изобретенията му, докато мистериозният Big Man назначава The Enforcers да "размажат" Spidey. И това е само в първия епизод. Следват перфектно анимирани битки с Electro, Lizard, Sandman, Green Goblin, Venom, Mysterio и още много други.

С течение на епизодите се забелязва истинско развитие на образите - Flash Thompson от заядлив перко се превръща в джентълмен заради едно момиче; Gwen започва като зубър с очила (виж снимката), а накрая става истинска прелест; Eddie Brock стартира като приятел на Peter от детството, но в последствие една черна извънземна субстанция го превръща в чудовище; и така нататък. Действието е накъсано на Истории (Story Arcs), които обединяват 3 или 4 епизода под общ знаменател. Така например в първите два епизода виждаме как Curt Connors експериментира със гущерова ДНК, а в третият епизод се превръща в огромен гущер. Нататък следват Big Man история от 3 епизода, Green Goblin история от 3 епизода и Symbiote/Venom история от 4 епизода. Това прави всичко много интересно, защото след края на всеки епизод просто ти се иска да гледаш следващия.

Преди да дебютира, анимацията получи негативи заради стила на рисуване - очите на героите били прекалено големи и изглеждали детски. Нямам такива впечатления, според мен Spidey и всички други изглеждат перфектно. Дизайните са изчистени с цел по-добра и по-лесна за направа анимация и по-реални движения. И наистина, Spider-Man скача, премята се, рита задници и стреля мрежи така, както всеки би си го представял.

Шоуто има два сезона и 26 епизода. Екипът на Weisman все още чака новини дали ще правят 3-ти сезон или не. Естествено, всички фенове се надяват това да стане, защото прекратяване е равносилно на престъпление. А пък и Greg обещава Scorpion и HOBGOBLIN за третия сезон. Така че дано, дано, дано.

И за финал - наистина, забравете за всички предишни анимации за Spidey. Това е сериалът, който трябва да се гледа и да се помни, дори и да остане само с 26 епизода.







Тагове:   анимация,   Spider-man,


Гласувай:
0



1. ththpoppop - Е, да. TAS си е класика и е наистина ...
18.11.2012 19:08
Е, да.TAS си е класика и е наистина добро шоу, интересно за гледане.Но не бях забелязал, че Spidey не ползва юмруци.Същото се отнася и за Sandman.Но все пак си е много добро и за времето си и за сега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886553
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930