Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 11:58 - Зелен От Злоба Част 1: Заветът На Гоблина
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1551 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2015 12:47


ЗЕЛЕН ОТ ЗЛОБА 
ЧАСТ 1
image
Заветът На Гоблина

Защо Green Goblin е най-великият враг на Spider-Man

Защо първият Green Goblin е толкова популярен, след като е един садистичен кучи син? С какво той превъзхожда другите, с които Spidey се е срещал през годините? Norman е полу-редовен образ дори и след смъртта си, понеже често се появява в спомени, сънища, халюцинации, картини и други такива. Освен това писателите не могат да избегнат Goblin концепцията и редовно създаваха заместители на Norman. Естествено, всички тези Гоблини, с едно изключение, бледнеят пред оригинала, което мисля че е и една от главните причини за завръщането му години след смъртта му.

Нека разгледаме как се представят другите, поемали ролята на Гоблин:

* Harry Osborn - синът на Norman и логичен последовател на завета му. Честно казано, никога не съм приемал Harry като истински супер-злодей. След първата му акция като лош Goblin, следващите два пъти, когато слага костюма е за самозащита. После имаме опитът му да направи Гоблина герой и да изчисти името на баща си в Web Of Spider-Man #66-67. Историята "The Child Within" в Spectacular Spider-Man #178-184 бележи началото на края за Harry, когато той поема финалната си доза лудост и завършва със смъртта му в Spectacular #200. Harry винаги се е държал като незадоволено момче, което постоянно търси одобрението на баща си, пък бил той и мъртъв. През повечето време той даже няма супер сили, така че не е равен на Peter.

* Bart Hamilton - терапевтът на Harry и третият Green Goblin. Престоят му е много кратък, само 4 броя. Bart няма никакви сили, а трансформацията му от добър доктор в бъдещ господар на криминалния свят е повече от неубедителна. Фактът, че никой дори не е и помислял да го съживи говори колко неефективен е Hamilton.

* Phil Urich - четвъртият Green Goblin. Добрият Green Goblin. След като и неговият престой е кратък (само година), няма смисъл да го дискутирам.

* Roderick Kingsley - първият Hobgoblin. Той е истинският наследник на Norman Osborn. Богат, умен, методичен, хладнокръвен, и до известна степен по-опасен от Norman. Kingsley става костюмиран престъпник заради тръпката, която това му дава и прави всичко възможно, за да не бъде разкрит. Трагичен завършек (временен, разбира се) на кариерата му е натопяването и смъртта на Ned Leeds, съпруг на Betty Brant, която пък е близка с Peter Parker. Но проблема с Roderick е, че той не е толкова добър образ - не е измъчван от демоните, които населяват съзнанието на Norman. Той има нужда да бъде Зеления Гоблин.

* Jason Macendale - вторият Hobgoblin. Сега, няма да се впускам в детайли, но защо Marvel са смятали, че този кретен е достоен да поеме ролята на Гоблин, нямам представа. Macendale преминава през различни стадий - носи костюм без сили, после има сили на демон и изглежда като такъв, после има сили и е полу-робот (или неща такова) и нито една от тези промени не подобряват имиджа му. Добре, че Roger Stern го уби в мини-сериите Hobgoblin Lives!

* Demogoblin - демонската част на Macendale, която се откъсва от него и поема по свой път. Злодей с ограничена използваемост, който бързо намира края си.

* Normie Osborn - синът на Harry, който става Гоблин в Spider-Girl комикса. Той страда от същите проблеми, които имаше и баща му - никакви супер сили и лимитирани планове. За да бъде ефективен му трябва доза от Goblin формулата и да направи нещо повече от тероризирането на семейство Parker.

След всичко казано, лесно е да посочим всички гадории, които Norman Osborn е причинил на Peter през годините и да му дадем статута на Враг Номер 1 - но има нещо повече. Писателят може да постави всеки друг злодей на негово място, но въпреки това избира именно Green Goblin да върши наистина мръсната работа. Все пак, Marvel избират точно Norman да сложи край на Сагата С Клонингите.

Мисля, че главната причина за "чара" на Гоблина се крие в това, че той е единственият Spidey злодей, който перфектно отразява тъмната страна на човешката натура. Green Goblin е пример за злоупотреба със сила, и използването й за собствено благо.

Norman Osborn е човек, който живее с демони. Постоянно четем за хора, които изглеждат напълно нормално - но после тела биват намирани под къщите им, или части от тела са откривани в хладилниците им. Някои от нас вероятно познават такива хора, които са имали дълбоки депресии, мозъчни увреждания, и други фактори, които ги карат в един момент да са щастливи, а в следващия да избухват в неконтрлируема ярост. Изблиците на лудост, редувани с периоди на нормалност в живота на Norman са показателни колко лесно разрушима е човешката психика.

Osborn също така притежава икономическа и физическа сила, с които на практика може да прави каквото си поиска. Ето защо не вярвам, че избухването на Goblin формулата го е побъркало. Той си е бил побъркан и преди инцидента, а новите му сили са премахнали онези предразсъдъци, които са му пречели да използва позициите си за своя облага.

Точно тази ярост, с която Norman се бори го прави завладяващ образ. Не симпатичен, а покоряващ. Това е илюстрирано отлично в Spectacular Spider-Man #250. В един момент Norman e приветлив и дори очарователен, а в следващият е завладян от гняв, едва способен да бъде удържан.

Не казвам обаче, че другите злодеи не са имали проблемни животи. Dr. Octopus например, е велик злодей с много сложен характер. Но това, което различава Norman Osborn от останалите е че животът му като Green Goblin е неизвестен на обществото. Osborn е чудовище, ходещо незабелязано сред нас. И докато другите врагове на Паяка са били побеждавани от различни герои, тук това няма как да се случи - Green Goblin е личният дявол на Spidey, особено когато е извън костюм. След като криминакните му подвизи са тайна, никой друг герой не би нападнал гражданина Osborn. A Peter знае, че ако кариерата му като Spider-Man приключи по каквато и да е причина, вече няма да има кой да спре Norman. И само Peter знае какъв всъщност е Norman.

В добавка, Otto Octavius е Doc Ock само когато е с металните си ръце; Adrian Toomes е Vulture само когато носи костюма си, позволяващ му да лети; Eddie Brock е Venom само когато е свързан със симбиота; те не са толкова, даже въобще не са опасни, ако не са с костюмите си. Но Norman Osborn е винаги опасен, винаги в Green Goblin режим, независимо с какво е облечен.

Друга причина оригиналният Green Goblin да е толкова велик злодей е връзката между Norman Osborn и Peter Parker, подклаждана от различията в характерите им. Тяхната взаимна омраза се проявява и в цивилните им идентичности, и не е ограничена само до битките им в костюм. Повечето от другите врагове на Паяка не се интересуват от Peter - враждата им е само със Spidey. Но Гоблинът мрази и двамата по ред причини.

Osborn прекарва целия си живот в търсене на сила и през повечето време успява да я намери. Инцидентът, който го побърква след "Gathering Of The Five" историята е опит да придобие дори повече сила. Но е очевидно, че цялото това акумулиране не е донесло на Norman нито щастие, нито мир.

От друга страна, Peter Parker не се и доближава материално до Norman. Peter постоянно е пред фалит, а и сам по себе си, той няма никакво влияние. Въпреки това Peter е в мир със себе си, дори и да е преживял множество лични трагедии.

Как Peter и Norman се справят с тези свои проблеми също ги отличава. Peter не убива крадеца, отнел живота на Ben Parker, и не убива Osborn за което и да е от престъпленията му. Дали Norman щеше да убие обикновен бандит? Иска ли питане. Peter също така притежава неизлечим оптимизъм, който просто тотално отсъства от образа на Osborn. Трагедиите в живота на Peter са го направили герой, а тези в живота на Norman го превръщат в гаден, убийствен злодей.

Peter също така е способен да създава позитивни продължитени взаимоотношения с хората около себе си. Norman - никак даже. Parker винаги е имал семейство, което го обича и подкрепя, докато на Osborn му липсват тези неща. В Spectacular Spider-Man Annual #14 разбираме, че баща му е бил също толкова зъл, егоистичен и насилствен човек. Този кръг на омраза се прорязва отношенията на Norman към собственият му син. J. Jonah Jameson е единственият, когото Norman е имал за по-близък - докато постоянната му нужда да контролира, да властва унищожават взаимоотношенията им. 

Мисля, че една от основните причини Osborn да отвлече бебето May Parker (дъщеря на Peter) е не само, че така ще "изравни резултата" след смъртта на Harry (за която той обвинява Peter), но и ще има възможност да разруши бъдещите отношения между баща и дъщеря. Очевидно е, че Norman не е имал здрави отношения нито с баща си, нито със сина си и не може да понесе мисълта, че най-големият му враг има здрава връзка с детето си. 

Яростта, която Norman предизвиква у Peter също е причина за величието му. През повечето време Parker е приятен човек, но Osborn го тласка към ръба както никой друг злодей не го е правил. В Spectacular #250, Spidey пристига в къщата на Norman и го пребива, защото оня го е вбесил до полуда. Той се подготвя да го направи пак в Peter Parker #88, но Osborn, играейки си мозъчни игрички, скача от сграда, и Spidey естествено, е принуден да го спаси.

И преди да приключа, само още нещо. Вярвате ли, че ако получите супер сили, ще ги използвате като Peter Parker и ще помагате на хората? Сериозно, колко от нас биха направили като Peter?

А колко ще постъпят като Norman Osborn? Време за размисъл.
image

Ето защо Norman Osborn, първият Green Goblin, е най-великият враг на Spider-Man. 


В ЧАСТ ВТОРА: Norman се завръща след повече от 20 години. Умен ход ли е това или унищожава класическата история на Spider-Man? Щеше ли да е по-добре ако Harry се беше върнал?





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886146
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930