Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 12:01 - Зелен От Злоба Част 2: Завръщането на Norman
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1227 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2015 12:49


ЗЕЛЕН ОТ ЗЛОБА 
ЧАСТ 2

image

Завръщането На Norman Osborn

Да започнем с цялата полемика и дискусия, обгръщащи възкръсването на Osborn, включително защо, кога и как, и дали в крайна сметка това е бил добър ход. Завръщането му започва в Spectacular Spider-Man #240, където Norman е разкрит като злодея, организирал цялата Сага с Клонинги, и кулминира в Spectacular #250.


Полемиката

Един от най-оспорваните епизоди в доскорошната история на Spider-Man e връщането на Norman Osborn от света на мъртвите в историята от 1996 "Revelations", която слага край на дългата и измъчена Сага С Клонинги. Естествено, това породи хиляди коментари. Едни бяха доволни отново да видят Гоблина, докато други смятаха връщането му за пренебрегване на историята и митологията на Spidey.
 
Както дългогодишните фенове знаят, Norman умира в класиката Amazing Spider-Man #122, като награда за това, че убива истинската любов на Peter Parker - Gwen Stacy, в брой #121. По принцип, много злодеи биват убивани при мистериозни обстоятелства, за да могат после да се върнат, когато ситуацията го изисква. Но в случая с Osborn изглежда, че смъртта му е окончателна:
image

Убедително, нали? Няма експлозии, след които не е намерено тяло, няма изчезвания в други галактики, няма клонинги, схващате за какво говоря. Не, Norman Osborn си го получава право в гърдите, докато глайдера му не угасне за гориво, и безжизненото тяло се свлича на пода с глух пукот.

image
После, за да се подсили ситуацията, първите страници на брой #123 виждаме как тялото на Norman бива поставено в ковчег, а Jonah Jameson бърбори за ролята на Spider-Man във всичко това. От по-късни броеве знаем, че по това време Harry е свалил Гоблин костюма от баща си и го е облякъл в нормални дрехи, за да защити името и репутацията му. Сега, тялото на Norman би трябвало да стане ледено студено, ако той наистина е мъртъв. Или, ако е жив, фактът, че кръвта циркулира из тялото му поради ефекта от Гоблин формулата, би трябвало да привлече вниманието все на някой, поне на доктор ако не друго. Но това не става. Така че, можем спокойно да кажем, че човека е мъртъв. И остана така цели 23 години.

Е, сега той се завърна. И лично аз се радвам, че отново е между живите.


Защо Norman Се Върна?

Със сигурност не е като част от някакъв добре организиран план от страна на Marvel. Всъщност, доказателството сочи, че завръщането му е доста набързо скалъпено - фактът, че в Amazing Spider-Man #407 се завръща "оригиналния" Spider-Man, и че към Amazing #411 сме навътре в "Blood Brothers" историята, която загава за още една предстояща промяна.

В края на 1995 става ясно, че Сагата С Клонингите е катастрофа за Spider-комиксите и Marvel, че излиза извън контрол и трябва да бъде приведена към приключване. Но за да има някаква логика в това Spider-Man, за който четем през последните 20 години да е наистина клонинг, писателите трябва да пренапишат няколко ключови събития, станали през тези години. Например, между двете Клонинг Саги беше установно, че клонингите на Gwen, Peter и Miles Warren/Carrion не са истински клонинги, а генетични реконструкции на хора. Тези истории трявбаше да бъдат променени, за да има някакъв смисъл във втората Сага.

Освен това, злодеят Jackal му беше направена пълна физическа и психическа промяна, и той вече не приличаше на онзи Jackal, отговорен за първата Сага. Писателите го изкараха манипулативен, супер имен, знаещ и виждащ всичко гадняр, който напълно е способен да организира Сагата.

И това също трябваше да бъде преобърнато, за да излезе Peter отново като Spider-Man, а Ben Reilly като клонинга. Но как? Ако четете 101 Ways To End The Clone Saga, ще ви стане ясно в какво чудо са се видели Marvel. Те трябвали да измислят или някакво огромно космическо събитие, някаква научна измишльотина, или да представят някой достатъчно голям, достатъчно лош, който да съществува от доста време, и да го изкарат като отговорник за цялата Сага с Клонинги. При това той трябва да е злодей, който знае, че Peter Parker е Spider-Man, и който мрази и двамата до такава степен, че да организира цялата тази драма в животите им.

Така че опциите на Marvel били доста ограничени.

Venom не става, защото не само че първата Сага се случва много преди появата на симбиота, но и защото Eddie Brock няма интелектуалните и финансови ресурси да организира неща толкова голямо. Doctor Octopus определено има мозъка за тази работа и достъп до научни съоръжения - но той не научава кой е Spider-Man до Amazing #397, и дори след това бива нелепо убит. Другият класически злодей, на който му приляга цялата тази афера е Mysterio, след като на теория той би могъл да приложи някаква супер илюзия върху Spidey - но така излиза, че Сагата никога не се е случвала.

Това оставя само две възможности. И двете с фамилия Osborn.

Harry е възможен кандидат. Но много фактори противоречат на това той да е зад втората Сага. Когато идеята за първата Сага с Клонинги се ражда, Harry няма нито мотивацията, нито парите да разработи такъв план. Към Amazing Spider-Man #151 той вече е забравил, че някога е бил Green Goblin. Той дори не помни, че баща му е бил първият Green Goblin, докато Hobgoblin не се опитва да го изнудва с тази информация в брой #249. Така че, да, можеше да е Harry, но това също изискваше доста истории и факти да бъдат пренаписани и променени.

Така остава само един - Norman Osborn, единственият злодей, който 1) знае, че Peter Parker e Spider-Man, 2) има финансите, 3) е достатъчно луд и 4) има мотивацията. Все пак, не трябва да ни припомнят колко много той мрази Peter. Още повече, че синът му скоро е умрял и това добавя нова сила в мотивите на Norman да съсипе живота на Spidey.


Връщането на Norman е Нелогично

Това е един най-разпространените спорове относто възкресението на Osborn. Като голям фен на комиксите знам, че за да можеш напълно да им се насладиш, понякога трябва да приемаш тези "дупки" в логиката.

Все пак, кое му е логичното в тези случаи:
* ухапването от радиоактивен паяк дава на един тийнейджър "паешки сили"
* мистериозни космически лъчи дават на четирима граждани необикновени сили, при това различни
* гама бомба експлодира и превръща гениален учен в ядосан зелен гигант

при това никой от тези хора не умира от радиацията в кръвта им.

Що се отнася до злодеи, завърнали се от гроба, какво да кажем за Doc Ock и Hammerhead, които оцеляват след като са в центъра на ядрена експлозия в Amazing #133? Octopus оцелява, като се увива с металните си ръце, а Hammerhead е превърнат в някакъв ходещ ектоплазмен призрак.

Така че защо да не приемем, че сърцето на Norman не може да бъде излекувано от същата Goblin формула, която го превръща в лунатик, обличащ се в зелен и лилав костюм? Все пак говорим за фантастика. Злодеите никога не остават мъртви - такива са правилата.

Какво се опитвам да кажа? Завръщането на Norman Osborn се вписва идеално в тази псевдо-наука, така характерна за комиксите.


Завръщането на Norman Съсипва Класическите Amazing Spider-Man #121-122

Друг популярен спор. Лично аз не съм съгласен. Ако Gwen се беше завърнала, историята щеше да е съсипана, защото обикновените хора не могат, и не трябва да възкръсват. Но Gwen всъщност се завръща, нали? Да, ама не - било е нейн клонинг. После, в Spectacular Spider-Man Annual #8 се оказва, че това не е клонинг, а към края на втората Сага отново ни сервират, че е клонинг. Ама че объркано.

Ако Norman Osborn беше възроден 1 или 3 години след смъртта си, тогава да, наистина това би отслабило ефекта от събитията в Amazing #121-122. Ако Spidey беше получил само 150 броя, и после край, тогава по-добре Norman да беше останал мъртъв. Но Spider-Man се печата вече 40 години, и може да издържи още толкова, ако Marvel по някакъв начин не погубят най-великото си творение. Понякога се налага пре-изчисление на нещата. Докато е важно да се поддържа продължителността, неспираемият ход на времето налага преразглеждане на предишни събития.

Всичко, за което Peter мисли е тя. Gwen Stacy. Изключителната история в Webspinners #1 ясно го показва. Завръщането на Norman не определя Gwen като забравена. То връща трагедията от загубата й по-близо до Peter от когато и да преди. Смъртта й напомня на Parker колко лесно може да бъде отнет нечий живот и по колко безчувствен начин. Злото присъствие на Osborn подсилва този спомен.

Някои твърдят, че завръщайки се, Norman не си е платил за убийството на Gwen. Да, това е така, но нима всички злодеи биват залявани заради престъпленията си? Все пак, колко хора е убил Жокера - Jason Todd, вторият Robin; Жената на комисар Гордън; Барбара Гордън, която той парализира завинаги, приключвайки кариерата й като Bat-Girl. И въпреки това Жокера все още се навърта наоколо ненаказан. Защо пък Spidey да не продължи враждата си с най-големия си враг?

Смъртта на Gwen е огромен шок и е уникална за времето си. Да бъде убит образ, толкова близък до героя и то без никакво предупреждение. За съжаление ефекта от загубата й е избледнял - и не заради Norman - а защото Marvel започнаха да убиват главни образи постоянно - Ned Leeds, Harry Osborn, Ben Reilly, Doc Ock са само част. Дори се опитаха да убият Mary Jane по едно време, но видяха, че без нея няма да стане.


Сега Norman е Копие на Lex Luthor/Kingpin
imageimage

Колко краткотрайна памет имат някои. Norman Osborn е злодей, който се появява година преди Kingpin, а от Lex го делят две десетилетия. Всъщност има доказателство, че Norman не е бил първият избор за Green Goblin.

С него се запознаваме в Amazing Spider-Man #37, макар че лицето му може да се види и в брой #23 като член на Кънтри Клуба на JJJ. Има слух, че причината Stan Lee и Steve Ditko да приключат съвместната им работа по комикса е именно разногласията им относно кой да бъде Гоблина. Според историята, Ditko искал Gobby да е някой непознат, за да покаже, че животът не е като село, в което всички се знаят. В това има логика, тък като Ню Йорк е голям град - малко вероятно е всеки злодей да е някой познат на Spidey. Stan, от друга страна, смятал, че мистерията продължила цели 2 години и ако накрая Гоблина се окажел някое непознато лице, то ще бъде като предателство към феновете. Но не вярвам напълно на тази версия. Все пак, когато в Amazing #26-27 се запознахме с мистериозния Crime Master, накрая той се оказа някой си Nick "Lucky" Lewis. Тогава Spidey прави забележката, че "В истинския живот, когато злодей бъде разкрит, той невинаги е този, когото подозираш".

В броя, в който Osborn е демаскиран, радарът на Spider-Man е "изключен", което позволява на Гоблина да го следи и да разбере идентичността му. Peter влиза в Daily Bugle и среща Ned Leeds, който започва да му се извинява за предишно спречкване между двамата. В този брой (#39), който е първият без Steve Ditko, се вижда основна промяна в образа на Leeds, който също бил заподозрян за самоличността на Green Goblin.

Така че независимо че по онова време не е ясно кой ще бъде Гоблина, Norman Osborn определено е съмнителен тип. Той предава партньора си Mendell Stromm и го праща в затвора за 10 години. След това се опитва да го гръмне с пушка (Green Goblin не би постъпил така). В брой #38 Norman наема няколко бандити да се справят с Паяка. Изглежда, че Osborn развива собствени планове, различни от тези на Гоблина. Мислите му в края на #38 "Сега, след като подозренията му се засилват, Spider-Man трябва да бъде премахнат" индикират, че чак сега Norman започва да крои планове срещу Spidey. Но Green Goblin го има от брой #14, така че ако наистина Osborn е зад маската, не е ли странно чак в #38 да започва да има такива мисли? Освен ако, разбира се, той не е бил първоначалният избор за Green Goblin.

Защо ви разказах всичко това? За да докажа, че Norman винаги е бил зъл бизнесмен, независимо дали е супер-злодей или не. Така че няма как да е копие на Lex Luthor. Lex се превръща в зъл бизнесмен чак в средата на 80-те, в историята Man Of Steel.

Теорията за копие на Kingpin е по-трудна за оборване. След завръщането си, Norman действа основно зад кулисите, точно като Wilson Fisk. В комбинация с начина, по който John Romita Jr го рисува - едър, мускулест, само голата глава му липсва. Но Norman има съвсем различен характер от този на Kingpin. Омразата му към Spider-Man е на много по-лична основа и няма никаква индикация, че след завръщането си Osborn се опитва да поеме контрол над престъпните организации - нещо, което му е основна цел в първите му злодейски години.

Norman Беше По-Добър Като Мъртъв Злодей

Това е доста добър аргумент.

Съгласен съм, че по едно време Norman наистина беше ефективен, дори и мъртъв. Две сцени отразяват това много добре - в Spectacular #200, преди смъртта на Harry, и в Amazing #390, когато Peter се занимава с цялата "Родители Роботи" афера, организирана от самия Harry. И в двете сцени героите говорят към картини на Norman Osborn. Неговото въздействие над живота на Spider-Man дори и 20 години след смъртта му е поразяващо и създаваше добра драма. Но това е така само ако Harry е жив, за да бъде преследван от демоните на баща си. Ако Harry беше останал жив, нямаше да има причина Norman да се връща.

Но сега Harry е мъртъв...


Защо Въобще Го Възкресиха?

Вярвам, че Green Goblin първоначално умира, защото просто е изчерпал потенциала си. Става ясно, че на Stan Lee и Gerry Conway са им липсвали свежи идеи. Все пак, колко пъти може да си възвърне паметта, да се бие със Spidey, пак да я загуби и така до следващия път? Вече е ставало три пъти - по-добре да се елиминира този образ, вместо да става сянка на предишното си аз.

Освен това, две истории се опитаха да сложат край на наследството на Гоблина след смъртта на Harry Osborn - Spectacular Spider-Man Annual #14 и Spider-Man: Legacy Of Evil. Естествено, не постигнаха целта си. Даже след това писателите използваха името и костюма, за да създадат герой от Зеления Гоблин. За кратко време, разбира се. Така че защо Marvel да занимават феновете с имитации? Защо да не върнат оригинала?

И като последна причина за завръщането на Norman може да се изтъкне тогавашната криза в комикс-индустрията. Спадащите продажби и нуждата да се спечелят нови фенове. А фенове се печелят чрез добри истории и яки злодеи. В този аспект няма по-добър от оригиналният Green Goblin. Всеки супер герой се нуждае от супер злодей, който да кара кръвта му да кипи преди битка. Вижте например Batman и Joker. Историята помежду им е толкова силна и древна, двамата се познават толкова добре, че когато и да се срещнат, знаеш, че ще бъде меле. В нашият случай никой не достига толкова дълбоко в Peter Parker, както Norman Osborn.

А и смятам, че би било неуместно най-великия му враг да стои в редицата на мъртвите заради една история, написана преди повече от 30 години.


Заключение

Малко хора познават и уважават историята на Spider-Man както аз (не че се хваля). Като дългогодишен фен наистина се радвам, че Norman Osborn отново е сред живите. Връщането му внесе напрежение в Spider-сериите, каквото не бе усещано от много време. С нетърпение очаквам бъдещите схватки между Spidey и върховният му злодей. 
 

В ЧАСТ ТРЕТА: Какво е накарало Norman Osborn да сложи зеленият костюм? Какви са били родителите му? Има ли жена му връзка със създаването на Green Goblin? Присъединете се, докато се опитвам да разбера какво е задействало транформацията на Osborn във великият летящ злодей.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886138
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930