Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 15:45 - Зелен От Злоба Част 3: Мистериите На Гоблина
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1756 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2015 12:56


ЗЕЛЕН ОТ ЗЛОБА 
ЧАСТ 3

image

Мистериите На Гоблина Разгадани

Защо Norman Osborn Става Green Goblin?


Най-великият враг на Spider-Man, Зеленият Гоблин датира още от Amazing Spider-Man #14, а в брой #39 е разкрит като Norman Osborn, бащата на най-добрия приятел на Peter Parker. Въпреки, че е в комиксите от толкова време, миналото му от преди да стане злодей е обвито в сянка. Roger Stern най-накрая предостави поглед към ранните му години. Така че последвайте ме, докато анализирам злият гений от самите му корени.


Що За Дете е Бил Norman?
imageimage

Може би няма да повярвате - но детето Norman е било като всички нас! От този разговор в Peter Parker #96 между него и Peter разбираме, че злия индустриалист Osborn е израстнал, четейки комикси! И е искал да стане писател! Така че може да предположим, че още от малък той е бил изобретателен и с въображение.

В добавка към това, Norman силно обичал науката. Да погледнем първата му среща с много младият тогава Peter Parker:

image

Тук научаваме, че когато е бил на неговите години, Osborn много е приличал на Peter. Но в случая с Norman се случва нещо ужасно, което го тласка по грешната пътека. И за съжаление, всичко започва в дома.


Какви Са Били Детските Години На Norman?

Гадни. Непоносими. В Amazing Spider-Man Annnual #14 ни е показан първият и засега най-добър поглед в детството на Norman. Причината да виждаме малък Peter в тези сцени е, че Spidey намира устройство в една от компаниите на Osborn, което му позволява да види с очите си спомените, които Norman и Harry са записали на диск.

image

Norman Osborn е жесток родител, и от тази история става ясно, че това е в резултат от факта, че самият той е имал такъв. Държанието на баща му, Amberson Osborn към малкият Norman е подобно на отношението на Norman към Harry. От тези панели става ясно, че Amberson е провалил се бизнесмен, докарал семейство Osborn до мизерия. Възможно е мечтите на Norman да са били подигравани и обиждани от баща му, който не виждал никаква печалба от тях. В началото на историята Osborn заявява "сега съм изцяло в бизнеса", което индикира, че евентуално той е изоставил писателските си блянове и се е съсредоточил изцяло върху правенето на пари.

Има и други следи, че Norman Osborn не е бил заможен от самото начало. В Untold Tales Of Spider-Man #25 е разкрито, че той е бил студент в Empire State, където дори и Peter може да си позволи да следва. Osborn просто не е могъл да си позволи по-престижно училище, макар че мисля, че по време на престоя си в ESU е бил на стипендия - точно като Peter.

Обсебеността на Norman към парите е потвърдена в Amazing Spider-Man #40, което е втората част на класическата история, в която Spidey и Green Goblin научават идентичностите си. Osborn обяснява на Peter развитието си като Гоблин, включително как се е провалил да обърне подобаващо внимание на сина си -"
Имах бизнес да поддържам. Парите бяха най-важното нещо. Трябваше да забогатея! Това беше ключът към силата и властта..."  Така че е очевидно - Norman не винаги и имал пари.

А защо бизнесът на баща му, Amberson Osborn, се е провалил? Е, според обясненията, дадени в Annual #14, той бил ограбен, измамен, а изобретенията му откраднати. Това обяснява мотивацията на Norman да предаде и ограби бизнес-партньора си Mendell Stromm, и да го прати в затвора. Той със сигурност не е искал да му се случи същото, което се случило на баща му. Затова Osborn избира в добавка към успешен бизнесмен да стане и престъпник.

А какво ли става с родителите на Norman? Предположението ми е, че баща му се самоубива, оставяйки сина и съпругата си на произвола на съдбата. Живота на майка му вече бил разбит, така че тя надали е могла да го подпомага, докато Osborn е в колежа. Затова Norman толкова ненавижда слабостта у хората, и не спира да натяква го на Harry. Той вярвал, че родителите му са били слаби - не като мускули, а като воля и характер - и без съмнение се е страхувал той или Harry да не се окажае същото "мекотело". 

Но имаме още път до трансформацията от бизнесмен в зъл супер злодей. Трябва да има още някаква причина. Просто трябва.


Защо От Богат Бизнесмен Norman Става Психопат В Зелен Костюм?

Добър въпрос. Много от супер злодеите са интелигентни, с изключителни познания в областта на науката или бизнеса, и със сигурност могат да постигат целите си по законния начин - тогава защо да навличат костюмите и да измислят всевъзможни планове? Както Roderick Kingsley/Hobgoblin отбелязва в Amazing Spider-Man #238, Osborn трябва да е бил луд да използва изобретенията си за престъпления, вместо да ги патентова и да стане мега-богат. И още нещо - защо да се изправяш срещу някой силен като Spider-Man, рискувайки да бъдеш разкрит и да загубиш всичко? Лудост, най-вероятно. Естествено, че Norman е луд. Но това е прекалено лесно оправдание.

Така че защо се превръща в Green Goblin, след като вече е богат от легалните и нелегалните си занимания.

Не е само заради парите. Те са само средството за постигане върховната цел на Norman - власт, сила. Като дете на баща насилник, той се е чувствал безпомощен. Затова Norman се амбицира никога повече да не бъде слаб, да зависи от някой друг. Това превръща Osborn в маниак на тема контрол - за него е задължително да доминира и управлява всичко и всеки около себе си.

Но когато се занимаваш с бизнес, в който са замесени много химикали и токсични отпадъци, несъмнено трябва да поддържаш добри отношения с хората, които изхвърлят тези отпадъци. А всички знаем, че те не са с добри намерения. Това не се харесвало на Norman Osborn. Той не бил доволен от такава зависимост и в мозъка му се родил въпрос - как да премахме "токсичните" босове? Трябвала му помощта на престъпните картели. Но как да се представи пред тях, да стане един от тях, без да издава позицията си на уважаван бизнесмен?

И в този момент се появява Goblin формулата. Тя дарява Osborn с груба, свръх човешка сила. За малтретирано дете като него, все още отърсващо се от спомена за мрачните минали времена, това било като Божи Дар. Norman започва да виси до късно в забутаните улички, намирайки хора, върху които да тества новите си сили - и изпитвал дяволска наслада, пребивайки ги.

Въпреки това той ясно разбирал, че на бизнесмена и обществен човек Norman Osborn няма да му бъде позволено да прави такива неща. Ще го хванат, ще го тикнат в затвора, ще го съсипят. 

Така в съзнанието му се ражда идеята да си създаде нова, различна, костюмирана идентичност, в която никой не би го заподозрял.

Корените на новата му идентичност вероятно също започват от детството му. Знаем, че Norman е обичал комиксите и научната фантастика, а с тях вероятно и Хелоуин - защото тогава е можел да се облича като любимите си герои. А от Spider-Man: Chapter One #7-8 разбираме, че е притежавал студио за филми - а това означава достъп до всякакви костюми и специални ефекти. И така пъзела се нарежда. Norman не би могъл да си поръча Гоблин костюма по пощата или да поиска от някой шивач да му го направи. Norman не би поел този риск. Но за богат мъж, притежаващ филмово студио, достатъчно талантлив и креативен сам да си създаде костюма и останалите джаджи звучи далеч по-логично.


Какво Става с Жената На Norman? 

image

Странното е, че въпреки че Norman и Harry са част от света на Spider-Man от толкова години, не знаем нищо за жената на Osborn - нито как изглежда, нито дори името й. За първи път тя е спомената в Amazing Spider-Man #40, където Norman казва, че майката на Harry е починала, докато той бил още дете. Но и досега не се знае как е умряла. Знаем обаче, че смъртта й тотално съсипва Norman Osborn.

Първо на първо, вярва, че той е срещнал жена си, докато е бил студент в ESU. По това време родителите му са мъртви, и Norman бил един самотен млад човек с малко, ако не и никакви приятели. Понеже в учиище го крепяла само стипендията, той най-вероятно е работил на няколко места, за да акумулира пари за бъдещите си бизнес начинания. Жената, в която ще се влюби, трябва да бъде обикновено момиче, което оценява интелигентността му и неуморната му работна етика. Също така тя трябва да достигне до онази част от него, която е все още човешка, чувствена. От своя страна, Norman я обичал с цялото си сърце, душа и съзнание.

Но въпреки нейното присъствие, Osborn си остава един ядосан, избухлив млад мъж с демони в главата. Заради обсебеността си да успее в бизнеса той най-вероятно постоянно бил в офиса си, или на бизнес пътуване, в резултат на което бракът му се влошил. Стресът от работата, комбиниран с демоните му, и допълнителното натоварване от това да имаш дете превърнали младия Norman в насилник - като баща му.

Би било трагично съпругата му да е загинала в катасрофа или от тежка болест. Или докато е раждала Harry. Това би обяснило ненавистта на Osborn към сина му, чиято поява му отнела жената, която обича. След това да предположим, че жена му е била единствената връзка с разума, и след смъртта й, съсипаният Norman е обърнал яростта си към целия свят. Но това е прекалено семейно-драматично за Гоблина.

Моето мнение е, че евентуално жена му наистина го напуска, вземайки Harry със себе си. Този път колкото и да се моли Osborn, отговорът бил категорично не. Той започва да я заплашва, тя продължава да се дърпа. Егото му вече е наранено (тъй като надали преди се е молил на някой), и накрая той я намира - и в яростта си, прави най-голямата грешка в живота си.

Достатъчно умен и вече разполагащ с пари, Norman най-вероятно направил така, че тялото никога да не бъде намерено. Но цената била висока - той не просто загубил жена си, а последната капка здрав разум.

Винаги съм смятал обяснението, че експлозията, която дава на Norman силитем му е унищожила и съзнанието му за необмислено. През онези години - 60-те - когато супер героите на Marvel и DC биват създавани, те са герои, защото в края на краищата вярват в истината и справедливостта. От своя страна злодеите са злодеи, за да има с кого да се бият героите, и понякога имали смешни мотивации. Например една от оригиналните причини Lex Luthor да мрази Superman е, че криптонецът случайно му изгаря косата. Купи си перука, Lex! Та старите Marvel злодеи стават такива заради обстоятелства извън техния контрол, които ги превръщат в злодеи. По онова време Америка не искала да вярва, че социалните проблеми се коренят в мизерията, разбитите семейства или лудостта, така че тези мотивации не са срещани в тогавашните комикси.

Сега са по-отворени към тези неща. Все пак, Harry Osborn полудява и става Green Goblin за първи път и без да е бил изложен на Гоблин формулата. Затова е логично да се предположи, че и Norman е започнал да полудява още преди експлозията. 

Разпадането на връзката със съпругата му и смъртта й завинаги отравят отношението на Osborn към другите жени.

Нека помислим за малко. Дори пълничкият Doctor Octopus е видял повече "креватен екшън" от Norman. Doc Ock има три връзки в комиксите - с леля Мей, Stunner и с Carolyn Trainer. Roderick Kingsley е известен дизайнер и постоянно е в компания на красавици. Но с Norman ситуацията е друга. Фактът, че жена му се влюбва и омъжва за него, докато е още беден, го прави завинаги подозрителен към всяка бъдеща връзка, след като забогатява. А и той отдавна не вярва на никого.

Но мисля, че проблемите на Norman с жените водят началото си още от майка му.

imageimage

Първо на първо, Green Goblin удря жени. Не сме го виждали да фрасне мъж, освен ако той не го заплашва директно. И имайки предвид мноого малкия брой жени герои или злодеи, с които се е спречквал, няма причина Гоблинът да удря противоположния пол. Но в Peter Parker #75, последната част на "Revelations", той залепва един шамар на Liz Allan, съпругата на Harry. В Spectacular Spider-Man #263 и леля Мей поема удар, което си е направо смешно. Ако си супер-силно същество, дори и луд, какъв е смилълът да удряш стари жени? Освен ако не искаш да си отмъстиш на някой. Вярвам, че Norman е обичал майка си, но я ненавиждал заради неспособността й да се изправи срещу тиранизма на баща му, а и защото не могла да предпази сина си от него.


Откъде Norman Познавал Miles Warren?

Ами знаем, че Osborn е бил студент в ESU и след това голям дарител. Като собственик на голяма химическа компания той най-вероятно е имал достъп до всички научни лаборатории на университета - някои от тях може дори да са работили за него. По тази причина той е бил добре запознат с работата и личността на професор Miles Warren.

Но откъде Norman е знаел за обсебеността на Warren към Gwen Stacy? Всеки уважаващ себе си университетски професор би крил подобни набези към доста млада студентка. Така е, но да не забравяме колко манипулативен и способен да ти влезе под кожата е Osborn. Той добре познава Gwen, защото тя е приятелка на сина му и дъщеря на George Stacy, с когото са много близки. Вероятно Norman е забелязал погледа, с който Miles следи Gwen из коридорите и това събудило интереса му - и той решил да научи повече по въпроса. А всичко научено, естествено, ще използва за бъдещо преимущество.

 
Какво Виждат Докторите, След Като Свалят Маската на Гоблина В Края на "The Final Chapter"?

image

В Peter Parker #98, самият край на "The Final Chapter", Green Goblin е в усмирителна риза в The Vault, заловен след финалната си битка със Spider-Man. И когато доктори и охрана премахват маската, са шокирани от гледката.

Какво ли са видели? Сещам се за три възможноси:

* След Gathering Of The Five ритуала, лицето на Norman е преобазено в истинско Гоблинско лице. Но това би била прекалено голяма промяна в образа, която ще трябва да бъде обяснявана при всяка негова поява, докато накрая не бъде премахната. Така че по-добре да не се тръгва по тази пътека.

* Втори вариант е лицето зад маската да е клонинг, който започва да се разпада. Но Сагата С Клонингите е вече приключила и би било трудно да се обясни откъде се е взел този дубликат. Пък и с изключение на една финална история с Gwen Stacy клонинга, никой не искаше повече да вижда тези гадове в Spider-комиксите.

* Третата и най-вероятна възможност е докторите да са изумени, че уважаван индустриалист като Norman Osbron всъщност е психопатът Green Goblin.

И тук приключвам. Надявам се да съм отговорил на въпроса защо Norman се превръща в Зеления Гоблин и какво се случва в главата му през онези мрачни години. Комбинацията от стрес вкъщи, стрес в работата, и демоните, населяващи съзнанието му, в един момент експлодира, за да отприщи невъобразима вълна терор над света. И добре, че е Spider-Man да го спре, иначе положението става лошо.
 

В ЧАСТ ЧЕТВЪРТА: Анализ на най-добрата и мрачна Гоблин история след "The Final Chapter" и след рестарта на spider-комиксите. Norman Osborn, като всеки добър злодей, отново е тук и иска един определен човек мъртъв. Но дали мишената му е този, когото предполагаме?


Тагове:   мистерии,   зелен,   Spider-man,   злоба,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882592
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031