Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 15:46 - Зелен От Злоба Част 4: Смърт В Семейството
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2031 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2015 13:03


ЗЕЛЕН ОТ ЗЛОБА 
ЧАСТ 4


image
  Смърт В Семейството

След Amazing Spider-Man #441 - The Final Chapter, комиксът беше рестартиран с Volume 2 #1, почти всички други бяха спряни, а Green Goblin отведен от Братството Sciers след битката си със Spider-Man. После излезе Revenge Of The Green Goblin, мини-серии от 3 части, в които Norman е в болница и крои план да направи Peter Parker свой  наследник. Това, естествено се проваля, и на края Green Goblin отлита, казвайки, че ще се върне.

И го прави. Този път Гоблинът иска една определена личност да умре. Коя ли е тя?


Историята

"Death In The Family" е публикувана в Peter Parker #44-47.  В началото й Peter и Norman преживяват тежки фази. Раздялата с жена му, Mary Jane, сериозно наранява Peter, и той не може даже да събере сили да говори с нея. В такъв тежък момент той започва отново да сънува Gwen Stacy - и смъртта й в ръцете на Green Goblin. Не е добре. Никак де е добре.

Ситуацията с Norman също не е добра. Той говори сам на себе си, говори на мъртвия си син и на видящи от стената маски. По неговия начин на мислене е минало доста време от последната му битка със Spidey - така че го сърби за още бой. В развилняла се буря, Гоблина отива при Peter и се опитва да започне схватка.

Но на Parker му е писнало от простотиите на Norman и не иска да се занимава с него. Така че за да му привлече вниманието, Osborn извършва няколко наистина ужасни и зли неща, каквито само велик злодей може да направи:

* Дава на възстановяващият се алкохолик Flash Thompson работа като шофьор на камион в компанията на Osborn, а също така и като личен асистент. След това Green Goblin го напива до козирката и го слага зад волана на цистерна, управлявана дистационно от злодея. Така Flash се разбива в класната стая, където Peter преподава, напълно унищожавайки я.  

* Green Goblin изпраща на различни телевизии клипове от битката си с Паяка в Amazing Spider-Man #121 (смъртта на Gwen). В собствения си коментар към клиповете, Гоблинът обвинява Spider-Man, че е пречупил врата на Gwen, опитвайки се да я спаси. Естествено, медиите моментално захапват горещия материал. Това е наистина гадно, защото Norman най-накрая извади наяве това, което само той и Peter знаят - въпреки че Green Goblin е този, който хвърля Stacy от моста - тя е още жива - и тогава от високата скорост и внезапното сецване от паяжината на Spider-Man - Peter неволно я довършва. Не е обаче обяснено откъде Norman се е сдобил с видеото, тъй като не се сещам в класическата история да има хеликоптери с репортери в тях. Най-вероятно е пресъздал сцената с помощта на компютърна анимация и разни 3D технологии.

* Peter получава снимки, направени от Osborn и хората му, на леля Мей, Mary Jane, и други негови познати - което цели да покаже, че Гоблина може да навести всеки негов близък, по всяко време. 

* Това, което наистина вбесява Peter са три малки кукли - една на Gwen Stacy, една на Green Goblin, и една на него самия. Докато Spider-Man се промъква зад Гоблина, злодеят разиграва мини-версия на финалната им битка, но в брътвежите си загатва, че Gwen е била на моста по свое желание, привлечена от любовта на Norman към нея (може би намеква за събитията от Sins Past? Може би).

* И тогава, и тогава Norman пресича границата - завява, че след като приключи със Spider-Man, ще убие собствения си внук - безполезен слабак като Harry. Тогава вече Peter откача и кулминационната битка започва.

image

По всичко личи, че това е типична история, с типичната супер-герой-срещу-супер-злодей битка, в която се раздават юмруци, заплахи и обиди. И тогава се случва нещо шокиращо. Нещо неочаквано. Във финалният акт, когато героя е готов да разкатае злодея, разваляйки плановете му, Peter изведнъж осъзнава каква е била целта на Norman. В последния възможен момент, преди Spidey да премине границата и да нанесе фаталния удар, Гоблинът всъщност го окуражава. И на Peter му става ясно - Osborn иска да си отиде от тоя свят.
 
За разлика от предишните си планове срещу Spider-Man, този път Гоблина има друга перспектива. Той иска Parker да сложи край на мъките му.

Магнитута от това разкритие е като земетресение за Spidey, който се оттегля и тихо сяда в ъгъла на стаята. Окървавен и пречупен, Green Goblin се изправя и тихо сяда до него.

Следващото, което се случва, е обект на много спорове от страна на феновете. Peter се разсмива и споделя момент на "сближаване" с Green Goblin (подобно на класиката Batman - The Killing Joke). Той разказва на Norman съня си за Gwen - но в него тя е Mary Jane, на самолет, който се разбива в сграда. Но когато Паяка намира тялото й - то се оказва на мис Stacy.  И тогава Spidey осъзнава какво означава това. Че не трябва да живее в страх от това, какво ще направи Osborn. Че трябва да го приеме като част от всекидневието. Така че той казва на Norman да прави каквото си иска - нищо няма да пречупи Peter или да го накара да убие Гоблина.

А и историята е на страната на героя. Norman убива приятелката му - но Peter оцелява. Norman буквално отнема живота му, карайки го да вярва, че е клонинг - но Peter оцелява. Norman отвлича дъщеря му и му казва, че е мъртва - но Peter оцелява. Norman прави всичко по силите си, но Peter оцелява. Не винаги е било лесно, оставило е много физически и емоционални белези, но в края на краищата Peter оцелява. И сега като че ли самият той го осъзнава. Norman не може да му причини нищо, което вече не е опитал. И така Spidey става и напуска сцената.

Green Goblin претърпява най-лошата си и унизителна загуба. На следващият ден Norman Osborn се заключва в офиса си, отменя всичките си задължения и се втренчва в пистолета на бюрото си, мислейки дали да не сложи край. Но не може.

Това е...

Много теми за разсъждение и много въпроси поражда тази история. Но преди всичко, какво да кажа за...

Стилът На Рисуване?
image

Не е за вярване - мрачна, сурова история, а рисунките приличат на Покемон. Това не върши работа за Spidey, особено за този разказ. Да, Green Goblin в някои панели изглежда наистина зъл и заплашителен, но като цяло остава усещането, че наблюдаваме Spider-Шимпанзе срещу Самурай Гоблин.

Но нямам нищо против Norman да има нов костюм. Честно казано, той надали притежава само една версия на дрехите си. Все пак Osborn е богат, може да си позволи всичко - за разлика от Peter, чиито финансови възможности са ограничени.


Сцената В Гробището
image

Сцената, в която Norman посещава гроба на Harry е наистина смразяваща и представя поредица от конфликти, чрез които разбираме какво се случва в съзнанието на Osborn.

Първо, чудно е как той изпитва нужда въобще да иде на гроба на сина си. Но явно, в края на краищата, и той е човек. Но Norman не е там, за да плюе върху Harry, както враг #1 на Superman - Lex Luthor прави със своите родители. Очевидно е, че колкото и жесток и безпощаден да е възгледът му за отношенията баща/син, Norman обича сина си, и смъртта му го мъчи. 

В един противоречив момент, Osborn казва на "Harry" колко много той прилича на майка си, и как винаги е бил "разочарование за нас". Чакай малко - Norman безкрайно е обичал жена си и смъртта й е един от повратните моменти в живота му - тогава как това е оскърбление за Harry? Предполагам, той отбелязва, че като жена, Emily е била по-емоционална, по-слаба личност. Според Norman тези качества са неприемливи за един мъж от фамилията Osborn.

Обаче какво да кажем за момента, когато Norman заявява, че Harry е умрял от предозировка, само за да дразни баща си? Дали писателят Paul Jenkins си играе с продължителността? Osborn знае (Osborn Journals), че Harry умира след подлагане на нова, много токсична Гоблин формула. Това просто е начинът, по който Norman мисли - сина му е умрял от собствените си действия, собствените си слабости. Баща му няма вина.

Сцената илюстрира защитния механизъм на Norman - когато се сблъска с неприятни факти, той ги изопачава. Harry обаче няма такава защита. Той е чувствителна и измъчена душа, прекарала целия си живот в отчаяно търсене одобрението на най-уважаваният от него мъж. И тогава разбира, че този мъж е убиецът на един от най-близките му приятели. Освен това убиецът на баща му пък е най-добрият му приятел - Peter Parker. Така че двама от хората, които той най-много обича и на които най-много вярва, са го лъгали през всичките тези години - и двамата са го предали по един или друг начин. Harry не могъл да издържи на истината.

Norman обаче няма такива проблеми - той изопачава фактите така, както му харесва. Да поеме вина за полудяването и смъртта на сина си? Неее, за всичко е виновен Peter Parker. И точно затова Norman е истински психопат - той може да оправдае всяко действие.


Защо Harry Не е Погребан до Майка Си?
image

И в горната сцена се вижда, че няма гроб за майката на Harry, Emily. Всъщност, когато Norman беше още мъртъв, сина му е погребан до него (снимката горе - Spider-Man Unlimited #2), но плочата на съпругата му не се вижда никъде. Е, ако Osborn наистина я обичал толкова, колкото е разказано в Revenge Of The Green Goblin, няма ли да иска да се съберат и в отвъдното? Да са гроб до гроб?

Да - но най-вероятно Norman я е кремирал и разпръснал прахта й. Защо? Според мен болката от смъртта й е толкова дълбока, че той не искал нищо да му напомня за нея. В Spectacular Spider-Man Annual #14 Norman се ядосва само от споменаването й от младия Harry - тя си е отишла и няма причина да се говори за нея. 

Друга малко гадна възможност е Norman да е поставил жена си в летаргия, чакайки деня, в който ще я съживи.

Друга странна подробност е, че в Unlimited #2 плочата на Harry е надписана "Поклон Пред Светлата Ти Памет", но в "Death In The Family" надписът гласи "Обичан Син, Баща и Съпруг." Кой би си направил труда да поръча нов надгробен камък, с нов надпис? Жената на Harry, Liz Allan не е срещала Norman преди завръщането му от света на мъртвите, но е знаела достатъчно - че е зло копеле, съсипало живота на сина си. Така че надали е тя, защото не вярвала, че Harry е бил "Обичан Син."

Не - най-вероятно това е работа на самият Norman. Това е най-малкото, което е можел да направи, след като не е бил там за смъртта на наследника си.


Къде Са Kolina и Menken?
image
 
Kolina Frederickson, медицинска сестра и новата приятелка на Norman, и Donald Menken, най-верният му служител са много важни образи в предишната Гоблин история, Revenge Of The Green Goblin. Но тук никъде не се появяват. Какво е станало с тях?

Естествено, истинският отговор е, че Paul Jenkins ги смятал за допълнителна тежест за историята. И е прав. Те просто щяха да се пречкат.

Но в контекста на Death In The Family можем да спекулираме, че тяхното отсъствие, най-вече на Kolina, е причината Norman да иска да умре.

В края на мини-сериите Revenge Of The Green Goblin Kolina започва да разбира що за човек е Osborn, което изгражда бариера в отношенията им. Той вече не е очарователния, мил, супер богат бизнесмен, за какъвто го е мислела - жената узнава, че Norman е Green Goblin, психопат и убиец. Тъй като Osborn не е глупав, той вероятно е забелязал промяната в отношението й към него.

Също така по това време той вече е осъзнал, че не може напълно да вярва на Menken. В края на Revenge става ясно, че Menken е малко странен, почти обсебен, особено когато се опитва да убие Kolina, защото според него тя разсейва Norman. Osborn тогава осъзнава, че слугата му си има свои цели. И сега, за първи път от десетилетия насам, Norman няма на кой да вярва даже и в компанията си.
Но не мисля, че Osborn би стигнал до там, че да убие Menken и Kolina.

Мнението ми е, че той е изтрил паметта и на двамата, и ги е захвърлил на някое далечно място, за да може никога повече да не ги срещне. С което съм съгласен. На Norman не му трябва приятелка, а Menken - той си изчерпа потенциала - пък и предаността му към Osborn е някак странна.


Защо Norman Osborn Иска Да Умре?
image

Не е много трудно да се разбере защо Гоблинът иска да си отиде. Личност с толкова високо мозъчно разтройство със сигурност ще има промени в настроенията. И макар да не е било показвано, вярвам, че баща му също се е самоубил, което дава основата на същите импулси за Norman и Harry.

Сега Osborn разбира, че няма спасение за него, няма бягство - той не може да спре да бъде Green Goblin. Това е основна част от живота му и единственият начин, по който изразява яростта си. Но той не може и да има нормален живот, докато се подвизава като Гоблина. Така че Norman прекъсва връзката си с Kolina, единствената жена, която е обичал след смъртта на съпругата си. А и не може да вярва на никой, дори и на доскорошният си лакей Donald Menken. 

И това се наслагва към най-лошото - синът му е мъртъв. Жена му е мъртва. Снаха му го ненавижда. Внукът му е прекалено млад, за да поддърват отношения. И единственият, който го разбира най-добре, е всъщност и този, който Osborn мрази най-много. Може би затова той продължава да преследва Peter Parker - не само за да го пребие - но за да поддържа единственото реално взаимоотношение, което има с друго човешко същество. Peter и Norman споделят интерес в науката и взаимната им скръб по Harry, която по странен начин ги свързва.

Norman изглежда така, сякаш отново губи съзнанието си, докато гледа висяща Гоблин маска в Peter Parker #44 и й казва да спре да го наблядава. Възможно ли е това да е завръщане на многото му индивидуалности, борещи се за контрол над мозъка му? Може би Osborn усеща как губи контрол над тях, и иска Peter да го довърши, преди да е полудял напълно?

Когато се стигне до основата на нещата - Norman Osborn е един от най-мизерните, тъжни хора на планетата. Но не може сам да сложи края.


Как Може Peter Да Не Мрази Norman?
image

Е, Spidey не го казва 100% искрено. То е като шахматен ход от негова страна.

Той наистина мислел да разкара Osborn веднъж завинаги, но когато разбира колко отчаян е Гоблинът, променя стратегията си. Peter не е убиец и не иска да убива никой - но е ясно, че не може да заведе Norman в затвора (обяснение по-долу).

Естествено, че Parker мрази Osborn. Винаги е било така. Но има разлика между това да мразиш някой, заради нещата, които е направил, и да действаш, воден от тази омраза до такава степен, че то да промени живота ти. В предишната история Norman даже напомня на Spidey, колко тънък е ледът, по който ходят, и колко малко ги разграничава. А това, което ги разграничава е, че Peter никога не е действал от омраза. Той знае, че това би изтрило разликите между него и Osborn.

А и помните ли всички неща, които Norman е причинил на Паяка? И въпреки че героят винаги оцелява - той също така винаги попада в друга конфронтация с Osborn. Така че Peter е трябвало да промени стратегията си, за да прекъсне кръговрата от насилие. Това е единственият начин да го победи.

Как по точно? Ами, Norman би могъл да убие всеки - но какво ще спечели от това? Нищо! Spider-Man защитава самоличността си, за да предпази най-близките си хора. Без такива, какво го спира да се покаже по телевизията и да разкрие кой е Spider-Man и кой е Green Goblin? Нищо! Norman не би оцелял след неминуемите разследвания, особено ако Spidey помага на властите.

А и клетвата на Peter да не убива никого не е просто някаква благородна мантра, с която той да цели да изглежда като герой. Не, той знае, че първият човек, който убие, няма да е и последен. Прекрачвайки границата, всяко следващо убийство ще става по-лесно. Разбира се, Spidey има оправдание да убие Norman - повече от всеки друг на света. Но тогава какво го спира да убие и Venom, Scorpion и останалите злодеи. Ако убеди Peter да го убие, Osborn знае, че вече го е насочил по пътека, която води до унищожаването на героя.

И това не е първият път, в който злодей стига до такъв кръстопът в отношенията си със Spidey. В класиката "Kraven"s Last Hunt" злодеят побеждава Паяка и осъзнава, че вече няма какво да прави, няма цел в живота - затова се самоубива. По време на Сагата С Клонингите, Doctor Octopus  отчаяно се опитва да спаси Spider-Man, в когото е инжектирана отрова - защото докторът знае, че живота му ще стане по-празен без най-големият му враг. Mysterio, след като разбира, че Spider-Man, с който се борил през годините, е всъщност клонинг, се насочва към друг герой - Daredevil. Сега и Norman получава подобно просветление. Всички тези хора са достигнали момент, в който отчаяно се нуждаят да се свържат със Spidey по добър или лош начин. Но при Osborn болката е по-дълбока - в отношенията му с Паяка наистина има нещо, което е продуктивано. Това Norman се опитва да възстанови в Revege Of The Green Goblin - така до известна степен ще компансира предишните загуби.

И тук се вижда извратената реалност на света на супер героите и злодеите. Когато осъзнаеш абсурдността от всичко това, какво ти остава, освен да се засмееш? И Peter и Norman ясно го осъзнават - затова в началото на историята Parker казва на леля Мей, че има само един човек, който ще разбере съня му за Gwen. Това е този абсурден кръг на насилие, в който двамата са затворени. Когато Octopus премахва отровата от тялото на Spidey, той си признава, че животът му е станал толкова свързан с този на стенокатерача, че просто не знае какво да прави без него. Doc Ock обаче не схваща иронията в това. Norman обаче много добре я осъзнава. Това и казва на Peter в Peter Parker Vol. 2 #25 - колко глупав е конфликтът им - двама възрастни мъже, обличащи се в кофти костюми, смилащи се от бой.

image

Какво обаче да кажем за момента, в който Green Goblin и Spidey се разсмиват взаимно? Всъщност не е толкова трудно за обяснение. Двамата са физически и емоционално изтощени от битката. И двамата този път се разкплакват, давайки шанс на емоциите им да стигнат най-високи нива. И каква друга емоция им е останала, освен смеха? Като се шегува да бъде Coffee Man, вместо Green Goblin, Norman доказва, че двамата играят една смешна, глупава игра. Толкова е абсурдно - затова те се смеят един на друг преди развръзката на историята.

И това, което прави загубата на Osborn още по-болезнена, и което го спира да дръпне спусъка накрая, е възможността той да не може да умре, поне не така. В Peter Parker Vol. 1 #96, когато Jonah Jameson насочва пистолет към него и Norman го кара да стреля, как JJJ констатира, че това няма да го спре? Че той пак ще се върне. Вероятно е известно, че Norman може да поеме куршум в главата, но Гоблин формулата ще поддържа тялото му живо и функциониращо.


Защо Peter Не Отвежда Norman в Затвора?

По какви обвинения? Че носи смешен костюм? Peter няма доказателства, че Norman е Гоблина. Каквито и връзки да е имало, Osborn ги оборва още преди рестарта, когато е видян да бъде отвличан от Green Goblin V (който всъщност е негов подчинен). Пък и хората и властите вярват, че Spidey е ядосан на Norman заради побоя, който му налага, заснет от ТВ камери в Spectacular Spider-Man #250. Така че естествено е и сега да заподозрат, че Паяка просто е облякъл Osbron в Гоблин костюм и се опитва да го натопи. Така че затворът не е опция. Peter трябва или го убие, или да си тръгне. И той избира второто, което само подсилва абсурдността на враждата им. Освен ако не са решили да се убият - какъв е смисъла? Parker няма да разкрие идентичността на Osborn - и той също не би разкрил тази на Peter. Има го като възможност, но Norman не би го направил. Защо да дава на някой друг такава ценна иинформация? Защо да улеснява работата на Octopus, Vulture или Kingpin? Не, това е привилегия, с която само той разполага.


Защо Игнорират Сагата С Клонинги?


Странно е, че един от най-великите планове на Norman не се споменава дори веднъж нито тук, нито в Revenge Of The Green Goblin. Смъртта на клонинга Ben Reilly е на преден план в ума на Peter, когато той пребива Osborn в Spectacular #250. Моето предположение е, че това е нещо като "джентълменско споразумение" между героя и злодея. А и да се описват всичките грехове на Гоблина срещу Spider-Man при всяка тяхна среща ще е мъчително - от писателска перспектива.


Защо Norman Не Казва на Peter, Че е Спал С Gwen?

Това определено би накарало Spidey да го убие, нали? Но по това време няма причина Паяка да му повярва. Освен това децата им с Gwen са резервен план - коз, който все още не трябва да бъде разкриван.


Накъде Отива Norman След Тази История?

Той е звучно победен, няма спор. На Norman му трябва почивка, а когато се завърне, хоризонтите му трябва да са разширени. Трябват му нови врагове и нови цели.

През 2008 той ги получава, след като е назначен за Управител на Thunderbolts. Но в spider-вселената Osborn все още има недоброжелатели - Roderick Kingsley, след като Norman му отнема компаниите; Punisher, след като Norman го предава по време на историята "Spider-Hunt"; и разбира се Miles Warren/Jackal, който все още е някъде там, осъзнал, че Osborn го е използвал през цялата Сага с Клонинги.

Възможности, възможности...


В ЧАСТ ПЕТА: Norman Osborn прави гаф и след толкова много години е публично разкрит като Зеления Гоблин. Как може да е толкова безотговорен? Как се стига до това събитие? Отговори в Зелен От Злоба Част 5.


 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886738
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930