Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2009 12:23 - Зелен От Злоба Част 5: Падението На Norman Osborn
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1610 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.11.2009 18:46


ЗЕЛЕН ОТ ЗЛОБА 
ЧАСТ 5

image

Падението На Norman Osborn/Green Goblin

В продължение на много години, бизнесменът и индустриалист Norman Osborn е тормозил света - през деня в цивилната си идентичност, а през нощта като смъртоносния Green Goblin. Само намесата на най-мразеният му враг, Peter Parker/Spider-Man, е спасявала всички нас. Заради лудостта и нелепостта на сина му, Harry Osborn, най-големите тайни на Norman почти биват разкрити - но с помощта на заплашвания, диверсии и най-добрите адвокати, Osborn успява да убеди закона и обществото, че няма никаква връзка с Гоблина.

В резултат от последната им битка в Peter Parker Vol. 2 #44-47 - Death In The Family, Osborn и Parker достигнаха до мълчаливо помирение, стигайки до просветлението, че разкритието на някой от тях евентуално ще доведе до разрушението и на двамата. За съжаление на Peter, поддържането на помирението зависи от способността на един луд да спазва законите и моралните кодеци на обществото - което Norman презира толкова много...


Историята
image

Репортерката Terri Kidder има проблем. Крайните срокове наближават - а тя няма материал - кофти ситуация. По време на обяд със свой приятел, който работи в счетоводството на Oscorp, Terri научава, че различни длъжностни лица в компанията мистериозно изчезват. Виждайки това като шанс да напише голяма статия, репортерката решава да се срещне направо със собственикът - Norman Osborn! Да, тя си получава материалът - но за нещастие на следващият ден тялото й е открито безжизнено в реката.

Bugle репортерите Ben Urich, Kat Farrel и Jessica Jones (жената на Luke Cage) се заемат да разгадаят последните дни на госпожица Kidder. Но когато получава тревожно обаждане от приятеля на Terri в Oscorp, Urich осъзнава, че отново навлиза в кошмарът, който почти унищожава кариерата му преди години - светът на Green Goblin. Тогава Ben мислеше, че е доказал кой е Гоблинът в книгата си Legacy Of Evil, написана след смъртта на Harry и преди завръщането на Norman. Сега, когато отново се кани да заложи всичко, дори и бъдещето на Daily Bugle, той трябва да е сигурен, че е на прав път - а единственият начин да подвърди информацията си е чрез помощта на човека, който знае със сигурност истината за Norman - Spider-Man. В отчаяността си Urich разкрива коз, който отдавна пази - знанието за самоличността на Spidey - защото все пак, най-лесният начин да се свържеш с Паяка е като повикаш Peter Parker.

След като изразява раздразнението си, че още някой е пробил през двойния му живот, Spider-Man подвърждава това, от което Ben има нужда - 1) Norman Osborn е Зеленият Гоблин и 2) той е напълно способен на всички престъпления, в които го обвиняват, включително и убийството на Terri Kidder.

След като убеждава J. Jonah Jameson да споделят информацията с полицията и да публикуват историята, дузина офицерски коли се събират пред офиса на Norman, за да го арестуват - само че той няма намерение да им се даде. Green Goblin се появява, убивайки няколко души и ранявайки други, в това число и Jessica Jones. Атакуван от нея и Spider-Man, Гоблинът избягва, а по-късно се опитва да действа легално като Norman Osborn, предавайки се на полицията. Но тогава Luke Cage и Spidey го нападат. Така Osborn най-накрая е заловен - и след толкова много години - изглежда, че терорът на Green Goblin е приключил.

Дали?

Описаното горе е историята, публикувана в The Pulse #1-5, написана от Brian Michael Bendis (писателят на Ultimate Spider-Man). Въпреки че това е една от най-значимите истории в света на Spider-Man, след като се занимава с разкриването на Norman Osborn - за съжаление голяма част от историята губи време в изучаването на взаимоотношенията между Luke Cage и Jessica Jones. Жалко, много жалко...


Norman Е Разкрит??? След Толкова Години???
image

Да, това наистина НЕ СТРУВА. SUCKS. Един от най-яките аспекти на Osborn/Goblin е двойнствеността му. Norman е като вълк в овчи дрехи - убиец, разхождащ се сред нас, и само Spider-Man знае, че той е садистичен психопат.

Но - имайки предвид колко често се появява Osborn след рестарта на комиксите, става нелогично всеки път да се измъква безнаказано. Такива злодеи, колкото и велики да са, след известно време стават отегчителни - защото тяхното бягство означава, че нашият герой отново се е провалил. Не мога да прочета още една Batman/Joker история, без да си помисля "Боже, убий копелето вече! Или поне му потроши всички кокали, за да не може да прави глупости."

Все пак, дори Kingpin беше свален от трона си, а той е много по-стабилен от Norman Osborn. Но Fisk винаги е имал достатъчно акъл, за да не убива хора, които не са свързани по някакъв начин с бизнеса му. Kingpin притежава онова старомодно гангстерско чувство за чест - което обикновено означава, че не убива невинни.

Osborn обаче няма чест - каквито и съмнения да е имало за това, те са унищожени след събитията от Marvel Knights Spider-Man, където той нарушава споразумението си с Peter. И въпреки че Norman направи всичко възможно да се раздалечи от Green Goblin персоната - той все пак трябва да е заподозрян от всеки здравомислещ. Съмнявам се, че J. Jonah Jameson и Joe Robbertson са се заблудили. Самият Kingpin знае достатъчно за Osborn, за да поръча главата му в Peter Parker #95. The Punisher също има сделки за уреждане с него, а да не говорим за Roderick Kingsley, който макар да не е активен в момента, знае за Norman и алтер-егото му.

А и Osborn не е от най-предпазливите, що се отнася до двойната му идентичност. В Amazing Spider-Man Annual #9 (1973), по време на вечерно парти с Harry, Gwen и Mary Jane, той изтезава Peter с "тайна, която само двамата знаят." Там е очевидно, че Norman държи Гоблин съоръженията си винаги наблизо, дори и в офиса си. В The Final Chapter, точно преди рестарта, той седи в същия офис, облечен в Гоблин костюм. Да не говорим, че през този период Osborn се разхожда в зелени смокинги с лилави вратовръзки. Иначе казано, той е толкова горд от себе си иот нещата, които е извършил като Green Goblin, че не може вечно да си крие.
image

Плюс това, Norman Osborn е егоманиак и търсач на слава. След завръщането си от света на мъртвите, той започва да прави добри впечатления навсякъде - като част от плана си да си подобри репутацията - написва книга, появява се в различни ток шоута, закупува половината и става публично лице на Daily Bugle. Не сме виждали Kingpin да прави такива неща.

Но Osborn не е само егоцентричен бизнесмен - той е смъртоносен хищник, както е описан в The Pulse #5. А хищниците са винаги горди от действията си.
От перспектива на историята, нещо драматично трябва да се случи, за да изисква появата на Green Goblin толкова скоро след Death In The Family. След завръщането си, Norman често се сблъскваше със Spider-Man, и винаги губеше - последният път толкова унизително, че вече няма връщане назад. Peter вече му е отнел забавлението от това да бъде Green Goblin.

Така че събитието, заради което щяхме да видим Гоблина отново, трябваше да е Голямо и Различно.

Разкритието и арестуването на Osborn премахват споровете, че Norman не си е платил за убийството на Gwen Stacy (и Ben Reilly) или за което и да е свое престъпление.

Norman обаче евентуално се измъква. Което е добре за него. Така той става още повече опасен, след като вече не трябва да се преструва на почетен бизнесмен.


Защо Обаче Norman Започва Да Убива Своите Служители? 

Е, обяснението на Bendis "Той е луд - лудите правят така" ще трябва да го пренебрегнем. Да, то е валидно, но незадоволително, прекалено лесно. Няма съмнение, че психиката на Norman се влошава, но защо? Той прекара дълги години в лъжа, дори и дълги периоди без да бъде Green Goblin - защо сега започва да изпуска контрол над нещата?

Най-възможното обяснение е, че Norman е фокусиран и стои извън проблем, само когато има достатъчно планове, за да задоволи садистичните си набези. Добър пример за това са интригите му след "смъртта" му в Amazing Spider-Man #122:

* най-важното, покриване на следите, че е жив и здрав за 7-8 години.
* пресъздаването на организацията Scrier, и използването й за криминална империя в Европа.
* сътворяването на Сагата С Клонингите. Това си е голям план, голям риск, с много играчи, и може да се пропука на толкова места - но Osborn успява да го поддържа в правилната посока до завръщането си.
* използването на Donald Menken, който е основна фигура в плановете на Norman, за да съблюдава дейността на компания Oscorp.

Но след церемонията Gathering Of The Five, той изтегля губещата карта, и вече се намира в един различен свят. Първо, очистил се е от името на Гоблина и си е възвърнал дневното управление на компанията. Една грижа по-малко. Сагата С Клонингите отдавна е приключила. Още една грижа по-малко. А що се отнася до Peter Parker, той си тръгва от последната им битка с нагласата повече да не се занимава с Norman. По дяволите.

Така че какво да прави Norman сега? Любимият му "другар" Spider-Man е уморен от враждата им и се оттегля. Но когато си опасен психопат, трябва да тероризираш някого - но защо, защо Osborn започва да избива своите служители, а след това и репортер на Daily Bugle?

Като първи мотив може да се посочи факта, че Norman никога не го е било грижа за подчинените му. В Legacy Of Evil (дискутиран по-долу) бивши негови работници го описват като "гадняр", който "ако иска нещо, си го взима - а ако му се пречкаш, лошо за теб." В "The Final Chapter" Norman използва свои хора като опитни свинчета, за да демонстрира на Peter силата на ДНК бомбата.

Съмнявам се, че това е първият път, в който Osborn убива случайни хора, но най-верояно е за първи път, откакто е Гоблин. В Зелен От Злоба Част 3 спекулирах как след като получава силите си, той започва да се мотае из тъмните и крайни улички, тествайки мощта си върху бездомници. След това обаче фокусът му се променя и той създава новата си идентичност, както и цел - контрол над престъпния свят на Ню Йорк. Освен това Norman се зарежда от страха, който предизвиква в Peter, страх, който ще го унищожи някой ден. Все пак, по онова време Osborn можеше лесно да убие леля Мей, или MJ, или който и да е, стига това да е целта му. Но точно страхът, че може да направи нещо такова, предизвиква Гоблинът повече от самото престъпление. Затова, въпреки че всеки път е побеждаван от Spidey, той си остава с известна бласт над него - знаейки самоличността му.

Но тогава, в "Death In The Family", Peter почти убива Norman - и когато осъзнава, че той всъщност иска да умре - става ясно, че Osborn се е превърнал в затворник на собствената си параноя. И когато Parker си тръгва след битката им, Гоблинът осъзнава, че в противника му вече няма страх. Тогава балансът на силата в отношенията им се променя, и Norman се чувства безпомощен - за първи път от много, много години.

Неспособен повече да контролира "взаимоотношенията" си със Spider-Man, както и да предизвика същото ниво на страх в него, сега Norman се обръща към нови мишени. А кои се страхуват най-много от Osborn? Тези, които работят за него, естествено. Представете си, че сте тийнейджър (ако в момента не сте :), работещ в голяма корпорация - без перспективи - и един ден собственикът, един от най-властните, богати и известни хора в града, идва при вас и ви казва, че е забелязал колко добре се справяте. Разпитва за семейството, за интересите ви, кара ви да си мислите, че сте важен за него. Всичко върви добре, докато изведнъж - собственикът направо откача пред вас, чудите се какво ще направи в следващия момент, иска ви се да избягате, но...

разбирате, че няма къде. Няма да се измъкнете живи.

Страх - чист, неподправен страх.

Разбира се, това, което Norman извършва е мизерно - но също като наркоман, той трябва да вдигне дозата, опасността към другите и към себе си, за да е задоволен. Убийството на Terri Kidder в офиса му е точно такъв акт, целящ да вдигне летвата по-високо. Все пак, защо Norman не я покани на някое усамотено място и там да я премахне? Защо изхвърля тялото й на брега на реката, където лесно ще бъде намерено? Отговорът е в тръпката, която Osborn получава от това - да убие някой в стая, докато отвън се разхождат хора.

Така че е въпрос на време, преди Green Goblin да загуби контрол и да се разкрие. За съжаление това трябваше да се случи в контекста на различна и по-добра история.


Ben Urich Знае, че Peter Parker е Spider-Man?
image

Още някой знае, че Peter е Spidey? Аре стига бе. В Ultimate Spider-Man почти не остана човек, който да не знае тайната на Parker. Но тук обаче това е в резултат от добър план, а не някакво внезапно прозрение. В Spectacular Spider-Man #225 (Юни 1995) Ben Urich прави разследване върху Peter и тогава отбелязва, че нещо трябва да се е случило с хлапето в училище, за да се превърне то от зубър в криминален фотограф, специализиращ във фотоси на супер злодеи и герои.

Скоро след това Ben Urich започва да пише книга за Зелените Гоблини, наречена Legacy Of Evil, което всъщност е комиск, написан от Kurt Busiek. В него синът на Harry - Normie Osborn, е отвлечен от три Гоблинки-Роботи, които са дошли да му предадат "наследството." Urich разследва историята на Green Goblin, за да разбере какво точно е това наследство - а не може да изучаваш Green Goblin, без да се допиташ до най-големия му враг. Репортерът забелязва как Spidey се изпълва с вълнение, когато говори за смъртта на Gwen Stacy, и разбира, че едно от предположенията му е грешно. Ben винаги е смятал, че Harry Osborn е убил Gwen. Фактът, че Spidey подвърждава, че Norman Osborn е Гоблинът, но не разкрива кое е довело до полудяването му, води Urich към серия от спекулации, които той отказва да изяви - "Нека този мъж си запази тайните", както казва репортерът. Интересно е също, че той интервюира всеки, близък до Osborn, но не и най-добрия приятел на Harry - Peter Parker.

Остава един въпрос - защо Joe "Robbie" Robbertson, който най-вероятно знае, че Peter е Spider-Man, не го издава? Каква е разликата между Ben Urich и Robbie? Най-очевидното е, че Robbie се ползва с авторитет и има власт в Bugle, за разлика от Ben. Но да подозираш Peter е едно нещо - да знаеш, че той е Spider-Man и да го издадеш е друго - и това би нарушило журналистическата етика на Robbie. Той може с добра съвест повече да не работи за вестника, ако признае на Parker, че знае тайната му. Няма да се изненадам, ако се окаже, че редакторът държи в сейфа си писмо до Peter, в което да си признава всичко.


Заключение
Публичното разкритие на Norman Osborn в The Pulse #1-5 можеше да бъде велика история - пътешествие из съзнанието на най-големият враг на Spider-Man, и запознаване със силите, които са довели до самоунищожаването. Но фокусът на сериите падна върху други персонажи - Luke Cage и Jesica Jones. Spidey/Goblin историята тук е просто второстепенна, а е една от най-важните в Spider-историята! Според мен трябваше да бъде разказана в страниците на Amazing Spider-Man, но пита ли ме някой...

image

И въпреки че Bendis е един от най-добрите писатели, не мога да повярвам как той позволи на някой друг, не Spidey, да свали Norman - в случая това е Luke Cage, който млати Гоблина, докато Паяка гледа като уплашено момиченце. Даа, точно така стана. Хубавото е, че след това Mark Millar написа брилянтните Marvel Knights Spider-Man, в които Green Goblin е основен играч. От тях може да се съди, че Osborn евентуално се измъква от хватката на Cage и се връща към войната със Spidey.

И докато мога да разбира как Norman може да сгафи и да бъде заловен (все пак цялата статия е за това), но не проумявам защо след това той не се кротна и не остави на адвокатите си да го измъкнат от пандиза. Друго, което не разбирам е защо Spider-Man оставя Luke Cage да довърши Гоблина. Паякът трябваше да му каже "Махай се! Каквото и да ти е сторил, не е дори и приблизително до това, което е причинил на мен. Така че ако някой ще го пребива - това ще съм аз!"
Но не, той просто стои и гледа като момиченце!

Всичко на всичко, това е добра история, но й липсва нещо. Вълнуващо е да се гледа как примката се затяга около врата на Norman, в комбинация с добрата характеризация на J. Jonah Jameson - днес крещи по Terri Kidder, защото тя няма история, а на следващия ден е съсипан от новината за смъртта й. За разлика от много други писатели, Bendis отлично разбира колко сложен образ е JJJ. Като прибавим и изумителните рисунки на Mark Bagley, получаваме една почти класическа история.

Почти, за съжаление...


В ЧАСТ ШЕСТА: Green Goblin е в затвора! Но не задълго. Norman успява да избяга с помощта на Spidey, и като благодарност, събира Sinister Twelve - 12 от най-големите врагове на Паяка! Дали Spidey ще се спаси този път?
Всичко това в анализът на Marvel Knights Spider-Man #1-12.



Тагове:   Marvel,   зелен,   Spider-man,   падение,   злоба,   Green,   goblin,   norman,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886107
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930