Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2009 14:59 - Зелен От Злоба Част 6: Последната Позиция
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2873 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2015 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЗЕЛЕН ОТ ЗЛОБА
ЧАСТ 6


image

Последната Позиция На Spider-Man


  Историята заема място директно след The Pulse #5, където Norman Osborn е публично разкрит като злодея Green Goblin. Mark Millar е много добър писател и е свършил чудесна работа с новата серия за Паяка - Marvel Knights Spider-Man.

Millar написва 12 броя, разделени на 3 истории с по 4 части - "Down Among The Dead Men", "Venomous" и "The Last Stand" - и това е най-епичната сага след тази с Клонингите. Залозите са високи, злодеите гадни, а нашият герой Spidey търпи едно от най-бруталните си пребивания. Най-хубавото е, че образите се развиват и накрая съдбите им се променят - най-вече тези на Eddie Brock и на Mac Gargan/Scorpion.


Down Among The Dead Men

image
Без съмнение първата история в Marvel Knights Spider-Man е най-добрата от трите. След предишната битка с Green Goblin, Spidey си има още проблеми:
1) гробът на чичо Бен е бил разрушен
2) още един от враговете му знае самоличността му
3) леля Мей е отвлечена

Всичко това бута Паяка към ръба, замъглява съзнанието му и накрая кулминира в един злобен бой с Electro и Vulture, след който Spider-Man е откаран в болница. И ако това не е достатъчно, един полицай случайно го прострелва, когато Лешояда държи героя пред себе си като щит, след което го пуска почти безжизнен на земята - но внезапно Black Cat идва и го спасява. Историята завършва интригуващо - един от служителите в болницата заснема подутото от бой лице на Паяка, след което праща снимките на J. Jonah Jameson - и той казва, че лицето му е "много познато."

Естествено, топ дискусията около тези броеве беше кой е мистериозния злодей, разбрал тайната на Peter Parker и отвлякъл леля му. Заподозрените варираха от Harry Osborn (мъртъв по това време), Chameleon (който вече знае), през Hobgoblin до Vulture. Но един започваше да изпъква - Mac Gargan/Scorpion. Едно нещо обаче беше сигурно - няма начин да е Norman Osborn - защото все пак, той е в затвора.

Не е изненада, че толкова много хора предположиха Gargan, тъй като щеше да е разочарование, ако злодея не е от ранните Lee-Ditko години. А с изключение на Kingpin, Venom, Hobgoblin и Shocker, повечето добри злодеи са именно създадени от Stan Lee. А Gargan изглеждаше логичен избор - той има дълга история със Spider-Man като Scorpion, и би разбрал иронията в това Peter Parker да е Spidey (все пак в първата си поява в Amazing Spider-Man #19 Mac е нает от JJJ да следи Parker).

image
Като говорим за нашият приятел Norman, наистина го виждаме в затвора, като дори и там той се бъзика с мозъка на Spidey, казвайки, че няма нищо общо с отвличането на леля Мей - но в следващия момент загатва, че може би има! Все пак, Osborn не би съставил още един план толкова скоро. Нали? Дали? Иронично е как Osborn разказва всичко на Spidey - освен името на злодея, на който е разкрил самоличността на Паяка.

Това е историята в Marvel Knights Spider-Man #1-4, естествено, разказана възможно най-сбито. Наистина е добра, и нямах търпение да излезе следващата.


Venomous

image
Брой #5 започва с умиращият Eddie Brock (в Spectacular Spider-Man vol. 2 #1-5 се разбра, че е болен от рак), който пристига в Ню Йорк по незнайни причини. В това време Peter Parker се събужда от 2 дена кома, докато тялото му се възстановява под грижите на Mary Jane и Felicia Hardy (Black Cat). Daily Bugle обаче предлага 5 милиона долара награда за този, който разпознае обезобразеното лице под маската на Spider-Man (явно е бил мнооого пребит). Докато търси къде да прави снимки за стария JJJ, Spidey попада на обезумелият и полу-облечен Doctor Octopus. Доктора пада по-лесно от обикновено, и тогава героят научава, че са го транспортирали от затвора до медицинско отделение за някакви тестове.

Хммм.

Но все тая. Peter не напредва с намирането на леля си и мистериозния похитител още не се е обадил. Така че, за да разбере как мисли един психопат, той отива при куку No. 1 - Norman Osborn. Злодеят обаче е като стена и само му казва, че животът му е в опасност, във връзка с зачестилите обири в OsCorp, както и събитията около Doc Ock.

Големи неща се случват с друг номер 1 злодей - Venom. В театър Ditko се събират огромна маса от второ-, трето- и така-нататък-степенни злодеи от вселената на Marvel, за да наддават за много специален костюм - извънземният симбиот, представляващ 1/2 от Venom. Водещият, Tinkerer и Eddie Brock обявяват, че ще дадат симбиота на този, който предложи най-голяма сума и парите ще идат за благотворителност. Победител в наддаването става престъпният бос Don Fortunado, който плаща 100 милиона, за да може костюмът да направи нещо от сина му Angelo.

Междувременно, Spidey поема още удари под кръста. 5-те милиона награда за разпознаване на лицето му изкарва всеки супер злодей от скривалището му, а някои дори си мислят, че като се облекат като Spider-Man и си свалят маската публично ще накрат Jonah да даде парите. А после, в един от онези клиширани моменти на съвпадение, Spidey се среща с майката на внука на Vulture, която се оплаква, че дъртият обещал да донесе пари за левкемията на детето - но после изчезнал.

По-късно, Liz Osborn убеждава Peter и Mary Jane да отидат на 10-годишнината на класа им, където героят се кефи да парадира с жена си-супер модел пред съучениците си. Моментът на наслада обаче е прекъснат от Venom II (Angelo Fortunado) - решен да си създаде име като убие Spider-Man. Обаче Angelo притежава силата, но не и опитът и твърдоста да устои срещу неумолимата атака на Spidey - и увереността му се изпарява. Venom II бяга от героя, но симбиотът, отвратен от слабостта на Angelo, го изоставя в скок между небостъргачите, и младото момче се размазва долу на паважа.

Ами Eddie Brock? За съжаление, 100 милиона не могат да го изкарат от мъката и вината му - и той си прерязва вените в опит за самоубийство, докато панелът ни казва "изглежда, че няма да преживее нощта"...

Peter решава да приключи конкурса на Jonah Jameson, и му доставя снимки, които като че ли доказват, че синът му - John Jameson - е Spider-Man! Незнайно защо, JJJ всъщност повярва и дава на Parker част от наградата (естествено, че не дава цялата, защото разбира, че няма да може да публикува снимките). Чувстващ се зле, задето е взел 500 000 долара чрез измама, Spidey намира чудесен начин да се отърве от парите - оставя ги на внука на Vulture и майка му, казвайки, че старият ги праща.

И най-накрая похитителят се обажда отново, този път за да предложи той и Peter да се срещнат и да му обясни цялата ситуация. Няма проблеми с връзката, тъй като виждаме злодея да се обажда, докато виси на една антена на върха на Empire State Building.

Мистерията и напрежението продължават...

Плюсове и минуси
Нещата, които ми харесаха във "Venomous" са:

* беще чудесно да се види как Spider-Man започва да разбива новият Venom, след като си мисли "време е да покажа на този боклук с кого си има работа." Все пак, това е Spider-Man, един от най-интелигентните и силни герои в Marvel Universe.

* понякога е добре гореспоменатият боклук да срещне ужасна смърт - да наблюдавам как Angelo Fortunado се спрасква като плод ми даде тръпки по врата. Няма смисъл да се сравняват Angelo/Venom и Brock/Venom, защото първият очевидно беше измислен само за тази история.

* още един добър Norman Osborn момент в брой #6, където той си разказва историята на един от пазачите, който имал болна жена и помолил Norman да разбере какво й е. Естествено, Osborn му заявява, че такова изследване би могло да я прати на оня свят доста по-бързо. След като видяхме как той напълно откача в The Pulse, сега отново се завръща спокойният, хладнокръвен психопат.

image
* Mary Jane си опакова багажа. И има пистолет! Обичам жени с оръжия. И е хубаво, че MJ се подготвя така. Зарежи да бъда жертва - ако някой луд се приближи - гушва букета!

* споменаването на Ben Reilly (клонигът на Spidey от Сагата) - този човек беше като брат за Peter, не мога да повярвам, че Marvel очаква всички да го забравят просто защото те се прецакаха и го направиха "истинският" Spider-Man! Добра работа, Millar.

И това, което не ми допадна:
* J. Jonah Jameson наистина ли вярва, че сина му е Spider-Man? Няма начин. Не стига, че двамата са виждани заедно, а когато John беше Man-Wolf - какво, наел е някой да се прави на Spider-Man? Някой със същите сили, същото поведение?
Плюс това, Peter е фалшифицирал снимки и преди - например когато продаде на JJJ фотоси, на които изглеждаше, че Electro и Spider-Man са един и същи човек. И имайки предвид колко пъти Jonah е бил в присъствието на Паяка, не е ли логично да забележи промяна в поведението му - от постоянните бъзици на Peter към по-улегналият, възмъжал нрав на John?
С този акт JJJ просто се изкара наистина глупав. За щастия, Peter David оправи проблема във Friendly Neighborhood Spider-Man.

Така че в заключение, тук имаме повече събития от "Down Among The Dead Men", но "Venomous" забави като цяло историята с отвличането на леля Мей. Но си остава една добра история, която представи интересна промяна в образа на Venom. И така сцената е нагласена за големият финал.


The Last Stand

image
И ето ни накрая, след месеци спекулиране и догатки. Интересно е, че Mark Millar изиграва всичките си карти в брой #9, първата част от историята - но ефектът е добър, като това позволява праволинейно достигане до кулминацията.

Peter най-накрая се среща с похитителя на леля си и познайте кой е той - Mac Gargan, the Scorpion, който беше фаворит сред феновете. Но после идва по-голямата изненада - Gargan изпълнява заповеди на... Norman Osborn! Да, да, още един гениален план на Norman да прецака Spidey.

Но това разкритие идва с малко изменение, когато Gargan казва на Parker неразказваната досега история на вселената Marvel - че повечето супер злодеи са били създадени по волята на секретен кабал от могъщи бизнесмени. Norman Osborn е в средата на всичко това - със своите връзки, пари и научни познания - създава няколко злодея, докато и той самият не полудява и става такъв. Сега, когато Norman е в затвора, старите му съдружници в кабала го считат за опасност, която може да ги издаде - затова програмират Doctor Octopus да го убие.

Така че какво искат Gargan и Norman? Spidey извежда Osborn от затвора - или леля му ще умре. Простичко. Но когато Peter и Mac се връщат в своите жилища, Gargan открива, че има посетител - извънземен симбиот, който си търси нов домакин. Интересно...

С помощта на Black Cat, Spidey успява да освободи Norman - но отново подценява най-големия си враг - предполагайки, че Norman ще си удържи на обещанието и ще освободи леля Мей. Вместо това, Osborn е наел 11 от големите врагове на Паяка, които да го убият - докато Гоблинът през това време отиде да убие Mary Jane. Но Mac Gargan пристига по-късно на партито - защото сега той е новият собственик на Venom симбиота! Разбира се, Osborn се ядосва, защото това не е част от планът му.

image
Докато Гоблинът търси MJ, Spidey и Black Cat се опитват някак си да оцелеят срещу оставащите 11 злодея - не знам дали се вижда от снимката, но те са Sandman, Lizard, Electro, Hydroman, Shocker, Vulture, Hammerhead, Boomerang, Chameleon, Tombstone и Venom III. Peter решава, че ако ще умира, то по-добре да вземе със себе си колкото се може повече от гадовете. Но в последният момент кавалерията пристига под формата на Captain America, Iron Man, Giant Man, Fantastic Four и Daredevil. Оказва се, че Mary Jane подозирала, че Norman би извършил нещо такова, и се свързала със S.H.I.E.L.D., които изпратили героите на помощ.

Комбинираните сили на героите побеждават 10 от Греховната Дванайсеторка, но Venom успява да избяга и да забави Spider-Man, за да може Green Goblin да отвлече Mary Jane. И успява - MJ не е вкъщи, когато Peter пристига, затова той отива на единственото място, на което Osborn би я отвел - мостът (е, не същият мост, на който умира Gwen, но все пак). Когато отива там, Spidey разбира, че Norman е държал леля му в изолация през цялото това време - и че й остават 45 минути въздух. Peter никога няма да я открие навреме!

Докато героят и злодеят се трепят, Mary Jane изважда пистолета си и прострелва Norman, но от откатът губи равновесие и пада от моста - това дава шанс на Spider-Man отново да опита движението, което практикува в съзнанието си стотици пъти след смъртта на Gwen Stacy. Този път той пуска множество мрежи вместо една нишка, и успява да спаси жена си.

Неочаквано, Doctor Octopus се появява, търсейки Osborn! За съжаление този Ock изглежда като безмозъчно зомби с една цел - "Трябва убие Norman Osborn." Еееех - първата среща между Green Goblin и Octopus става по този начин? Те дори не си и разменят удари, понеже светкавица пада отникъде, отпращайки и двамата във водите извън съзнание. Егати и начина да приключиш една история.

Внезапно Spidey се сеща, че около гроба на чичо му е засадена нова тревна площ. Е, защо да засаждат нова, след като само надгробният камък е бил разрушен? Това, с комбинация с коментара на Osborn "Мей все още не е сред мъртвите", карат Паяка да отиде на гробището, където след яростно копаене, открива леля си жива и здрава - но няколко минути закъснение щяха да са фатални.

И в самият край на историята Doc Ock е открит жив в реката - но няма и следа от Norman. Peter получава писмо от Osborn, което го поздравява за победата и му обещава отдих, независимо дали Гоблинът е оцелял.

И така приключва тази епична сага - с няколко теми за разбовор, естествено.

Секретен Кабал на Бизнесмени?
Е, това е интересно. Бизнесмени, искащи супер героите да бъдат заети и да не обръщат внимание на техните планове, са създали супер злодеите? Не съм сигурен дали тази идея е оригинална и дали съвпада с произхода на Marvel вселената, разказан в други комикси. Но в края на краищата, какъв по добър начин да си сигурен, че героят няма да тръгне да разследва корупцията в политиката или други тем подобни, освен да изправиш срещу него разни злодеи? А и това добавя нова логика защо Norman е станал Green Goblin.

Признавам, че другият добър резултат от кабала е, че той прави Osborn ключов играч не само в света на Spider-Man, но и в цялата вселена на Marvel. Може би това е шанс той да тръгне след други злодеи и да постави за известно време враждата си с Паяка в почивка.

Защо Norman Избира Mac Gargan?
Трудно е да се повярва, че Norman ще довери на някого тайната за самоличността на Spidey, защото това означава да издаде и своята. Но защо точно Gargan - няма доказателство за предишни отношения между двамата. Защо не Vulture, който кани Osborn в Барът Без Име в Tangled Web #13? Пък и Vulture познава Peter Parker. Или защо не някой, който вече знае тайната - например Chameleon? Предполагам, че Norman е избрал някой, който е в суперзлодейската игра отдавна, като Гоблина, и познава Peter Parker - така би могъл да разбере иронията от тайната.

Да започнем да изреждаме злодеите - Chameleon би бил разочарование, понеже изглеждаше, че историята се занимава с някой, който наскоро е разбрал. Norman не би доверил на Doc Ock, понеже няма начин тези двамата, с техните интелекти и огромни егота, да си сътрудничат. Sandman си е обикновен престъпник. Electro? Просто престъпник. Оригиналният Mysterio е мъртъв - а не виждам как Osborn ще ползва заместител. Kraven е мъртъв. Alistair Smythe? Същото като Octopus.

Така че това оставя само Vulture и Scorpion - и мисля, че Norman избира именно Gargan, защото го познава от преди той да стане злодей. В Amazing Spider-Man #19 Mac шпионира Peter Parker по желание на JJJ. И откъде мислите, че мустакатият знае за Gargan? Възможно е някой член на Country клубът на Jonah да го е препоръчал. А кой може да е този член - Norman Osborn, разбира се. Най-вероятно Norman е използвал услугите на Gargan и преди - и той се оказал верен и надежден. И когато на Osborn му трябвал злодей да му помогне в следващото ниво във войната срещу Spider-Man, той избрал този, с когото е имал работа и преди - и чувствал, че няма да го предаде.

Също е интересен фактът, че Osborn е дал информацията на Gargan поне една година преди събитията в Marvel Knights. По това време тече историята "Death In The Family" (разгледана в Зелен От Злоба 4), където изглежда, че Norman започва да губи съзнанието си и погледа си над реалността, което е и причината да иска Spider-Man да го убие. Osborn сигурно е предвидил, че ще се стигне до събитията от The Pulse, където заради лудостта си той достига върха на безотговорността. И тогава е начертал план да се измъкне от затвора.

Новият Venom

image
Е, беше време. За да продължи Venom да е ефективен като злодей му трябва нов играч зад симбиота - някой, който да върне образа в A-листата на супер злодеите. Mac Gargan е друг класически Lee/Ditko злодей, който се нуждаеше от подобрение, тъй като през годините писателите го превърнаха в смешник. А и новият Gargan/Venom разрешава някои проблеми - след като и симбиота, и Mac вече знаят самоличността на Spider-Man, това поддържа бройката злодеи, знаещи тайната, сравнително малка - само двама. И така трябва да бъде.

Разбирам и защо Gargan не разкрива идентичността на Spidey, след като бива арестуван. Все пак, това знание и факта, че е новият Venom го премества директно в А-листата, в един кюп с Norman Osborn като най-смъртоносните злодеи на Паяка. Защо да споделя такава ценна информация с някой друг? След всичките години на битки, враждата е станала прекалено лична, за да се попилява всяко преимущество.


Други плюсове и минуси
Още от добрите неща:

* Начинът, по който Norman Osborn е изобразен. Той показва едно от нещата, които го различават от другите злодеи - Osborn няма чувство за чесност и морал. Дори Eddie Brock имаше морален код - макар и малко извратен. Но Norman е, и винаги ще бъде неизлечима зла сила. В тази история той е брилиянтен и зашеметяващ, бъзика се със съзнанието на героя, но си остава напълно побъркан.

* Намекът на Venom, че Osborn отива за MJ, защото "отдавна искал тя да му падне." Знам, че това има две значения - но в случая предполага, че Гоблинът мрази Mary Jane заради самата нея. Навремето тя отрязва сина му и така засилва нуждата му от наркотици.

* Наистина ми хареса как другите супер герои се притекоха на помощ на Spidey. Все пак, колко пъти той им е помагал? Пък и така е много по-логично, отколкото Spider-Man да победи толкова злодеи, атакуващи го наведнъж.

* Писмото на Norman в края е доста логично. Обяснява и много от мотивите му. Никой не се събужда един ден с мисълта "Ще стана супер злодей." Osborn е бил луд, но е бил и отегчен. По странен начин, той е намерил мир след субитията в The Pulse и Marvel Knights Spider-Man. Сега той знае какъв е и се харесва такъв - няма нужда повече да се преструва на порядъчен бизнесмен.

* В брой #9 има чудесна сцена, в която Peter признава на чичо Бен за страха си, че понеже леля Мей е доста стара, той скоро ще я загуби. Ясно се вижда защо Peter толкова се нуждае от този мъж. Разбира се, като Spider-Man, той е отмъстил за смъртта му много пъти - но по дяволите - той все още има нужда от него - от неговите мъдрост, съчувствие, житейски опит. Естествено, че Peter обича Mary Jane и леля си - но нищо, абсолютно нищо не може да запълни празнината, когато си загубил бащината фигура.

И време за лошите аспекти:

* Въпреки че за всеки фен е вълнуващо да види толкова много злодеи в атака, някои от тях не се връзваха със ситуацията. Например Chameleon - как той допринася за победата, като няма никакви супер сили? Нямам идея. Ами Гущера? Ако Curt Connors наистина контролира злодейското си аз, защо ще иска да убие Spider-Man? А ако не контролира Гущера, то той е опасен за другите злодеи толкова, колкото и за Паяка.

* Светкавица спасява ситуацията накрая? Наистина? Mark MIllar заяви, че това трябва да е израз на Чичо Бен, който наблюдава отгоре - но дори и с такова обяснение си остава наистина евтин и скапан начин да се приключи такава епична история.


Заключение
Като последни думи, историята не беше перфектна, но е много добра и е от най-вълнуващите Spider-Man/Green Goblin истории от доста време. Marvel Knights Spider-Man просто утвърди статуса на Norman Osborn като винаги планиращ злодей, който никога не остава без резервни варианти за измъкване.

В ЧАСТ СЕДМА: Събитието в spider-комиксите за 2004-2005 година - Norman Osborn е баща на децата на Gwen Stacy!!! История, породила множество спорове относно прогреса на времето и историята между тримата главни играчи - Spidey, Gwen и Osborn.


 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886566
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930