Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2009 20:25 - Spider-Man Brand New Day: Преди и Сега Част 1
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1488 Коментари: 0 Гласове:
0



SPIDER-MAN
Brand New Day
image
Преди И Сега Част 1
Дежа Ву Или Не Съвсем...

Отговорът на Marvel за всички, които не харесаха One More Day (а няма такъв, който да го е харесал) се нарича Brand New Day. Това е светът на Peter Parker, в който бракът му с Mary Jane "никога не се е случвал", въпреки че от Marvel заявиха, че всички други събития са си намясто. В тази статия ще се спра на историите от Amazing Spider-Man #545 до юбилейния брой #600 - но само важните от тях, защото има и такива, които са без значение за цялата BND история - кое е хубавото и кое лошото в тях, дадоха ли отговори на въпросите, поставени след One More Day и въобще заслужава ли си все още да се чете Spidey, след като последните 20 години от историята на образа бяха пратени в кофата. Вече описах One More Day в моите "Най-лоши Spider-Man истории", така че няма смисъл да се връщам на тази катастрофа. Та в първа част от статията ще се спрем на:

* Amazing Spider-Man #546-567, първите BND истории и
* Amazing Spider-Man Swing Shift - Directors Cut

Но преди това

Да Се Върнем Назад
Колкото и странно да звучи, между BND рестарта и Рестарта на Spider-комиксите от 1999 има доста прилики - точно затова сложих Дежа Ву в заглавието:

* Spider-Man Не Се е Мяркал От Месеци - в брой #546 по новините съобщават, че с изключение на една кратка поява, никой не е виждал или чувал Spidey от няколко месеца. Връщайки се в 1999, брой #1 Volume 2 на Amazing, Human Torch се опитва да се свърже с Паяка, казвайки "Минаха месеци и не ти отива така да се покриваш".

* Daily Bugle Преобразен - точно преди Рестарта от 1999, Spidey и Green Goblin влизат в голяма битка, и една от косвените жертви е сградата на Daily Bugle. В Brand New Day, след като Jonah Jameson получава сърдечен удар, жена му продава вестника на Dexter Bennet, който го прекръства на The DB!

Нови Поддържащи Образи - някой да помни Walter Thorson, Javier Caldrone, Stan Hardy, Terry Kwan, Chantel Stone и Dr. Ted Twaki? Аз със сигурност не. Но след прочитане на броевете след 1999 Рестарта, това са колегите на Peter в Tri-Corp, новата му работа по онова време. Е, в BND имаме Vic Gonzales, Carlie Cooper, Lily Hollister, Alan O"Neil и Bill Hollister - поне имената им не са толкова изчанчени като предишните.

* Нови Врагове - да бъдем честни, нито един нов злодей няма да достигне статуса на старите, класическите. Но е вярно, че на Spidey му трябват нови врагове. Рестарта от 1999 ни достави Senator Ward, Shadrac, Ranger, Power Man и злата Spider-Woman. В Brand New Day пък се запознахме с Overdrive, Mr. Negative, Menace, Freak, Bookie, Screwball, Paper Doll и дъщерята на Kraven - Ana Kravinoff.

Основна разлика между 1999 Рестарта и 2008 Рестарта е, че сега Mary Jane беше отписана на момента, докато през 99-та им отне 13 броя да го направят.

Така че виждате, това не е нова и вълнуваща страница в историята на Spider-Man, независимо какво казват Marvel. Това е преработка на триковете, които не свършиха работа през 1999. И точно затова Marvel не искат дългогодишни, по-възрастни читатели, защото те помнят тези неща.

Сега да погледнем основните промени в комикса, породени от Brand New Day:

Amazing Spider-Man по 3 пъти в месеца
Перфектна идея. Напълно съм за. Помня през 2006, когато започнах да чета Ultimate Spider-Man колко ми беше трудно да чакам цял месец за нов брой. Така беше и с Amazing. Е, край на това. Въпреки че съм сигурен, че ще е по-трудно за писателите да поддържат книгата в една дирекция - но креативните екипи ще се местят всеки месец, така че ако някой осере дадена история, ще има време да се стегне за следващата си. Пък и с тази 3-пъти-на-месец схема, брой #600 се приближава бързо, бързо. Все пак, последната добра история в стотен брой беше в брой #300, а това преди 20 години!

Harry Osborn е жив
Това е голямата изненада в BND. Но това не е онзи емоционално крехък Harry, който умря в Specacular Spider-Man #200 (1993). Този тук е с обеца, три пъти разведен гъзар (редактор Tim Brevoot заяви, че една от бившите му жени е Liz Allan, и наистина имат син - така че малкия Normie не е бил повлиян от рестарта). Чудя се дали Norman е видял обецата. Сигурно не, защото като го знам какъв е, ще му я откъсне заедно с ухото.

Също така Harry Osborn е собственик на The Coffee Bean. Това е добра идея. Всички млади хора се мотаят по кафенетата, това е факт. Така се дава място за разпускане на образите и навява носталгия към класическите Lee/Romita години - по онова време Peter, Gwen, Harry, MJ и Flash също се събират в Coffee Bean.

И вече да преминем към самите истории...

Swing Shift - Director"s Cut
Хронологично, това е първата Brand New Day история. Spider-Man не се е появявал от седмици, оставяйки регистрираните супер герои да вилнеят из Ню Йорк, и в сегашния момент носи торта за рождения ден на леля си, обещавайки, че ще е вкъщи до час. Естествено, той не спазва това обещание, понеже кола минава до него с бясна скорост, и вместо да остави другите герои да се оправят, Peter решава да сложи костюма отново. Докато Spidey се изправя пред шофьора, който се оказва Overdrive, ние се срещаме с някои поддържащи образи за пръв път, между които мистериозната Jackpot, Mr. Negative, който е шеф на Overdrive, и ченгетата Vin Gonzales и Alan O"Neil. Peter пропуска рождения ден на леля си, и когато тя се прибира и го намира заспал, жената констатира как той още не е порастнал и как й се иска с Бен да го бяха възпитали да е по-отговорен.

Въпреки че не е класкика, историята е ок, до тази последната реплика. Тя показва как Peter най-вероятно ще бъде изобразяван в тази нова BND ера. Оригиналния Peter Parker е невероятно отговорен, а леля Мей винаги е знаела, че племенника й е добро момче. Сега тя си мисли, че той е лентяй. Не ми харесва.

ASM #546-548
image
Първата история има много неща да наглася - Spidey не се е мяркал от седмици (с изключение на една кратка поява в Swing Shift), из улиците броди крадец, който носи маска като тази на Паяка, J. Jonah Jameson продължава да плюе героя, въпреки че заради липсата на снимки, тиражите на Daily Bugle са спаднали драстично.

Peter живее при леля Мей, защото не може да намери работа или апартамент, и Мей го насърчава да си намери първото, докато Betty Brant ще му помогне с второто - ако той даде наема за първия месец. Разбира се, Pete не може да се хване на работа, заради начина, по който се е държал на предишните си работи, а фотографските му способности не са за Пулицър (според мен той бе трябвало да е задобрял с времето, но явно не). Harry Osborn и новата му приятелка, Lilly Hollister, дъщеря на политик, канят Peter в някаква дискотека, и водят със себе си Carlie Cooper, която е клишето на "готино момиче, което не осъзнава, че е готино", за да се опитат да съберат двамата (Peter и Carlie).

Междувременно нов криминален бос, Mr. Negative, планира да завземе престъпната сцена в Ню Йорк, като пусне отрова, която влияе само на тези, които имат генетичен код на престъпна фамилия. Spidey спасява положението, но причинява толкова много щети, че всички обвиняват него - да не говорим, че мъртви тела се повявяват из града със spider-трейсъри по тях, и полицията иска да се срещне с Паяка на четири очи. И за да стане положението съвсем лошо, когато Peter нахлува в офиса на JJJ, искайки пари за публикуани стари снимки на Spider-Man, комбинацията от това и стресът от опитите на конкурента Dexter Bennett за купуване на Bugle причиняват на Jonah сърдечен удар. Което е жалко, защото макар той постоянно да плюе Spidey, не го мразех, никой не го мразеше, и гледката на това как пада покосен беше тъжна. И докато JJJ е в болницата, жена му Marla осъзнава, че всичко това е прекалено много за съпруга й и продава вестника на Bennet.

Но това не е всичко - оказва се, че Mr. Negative е всъщност Martin Li, милионерът благотворител на обществената кухня, където леля Мей работи. Усложнения, усложнения.

И това е, което се случва в първата история, заемаща място в Amazing Spider-Man #546-548. Тя е най-слабата от BND, имайки предвид кой е писателя. Главната причина историята да е слаба е, че събира всички клишета и ги занитва в земята. Все пак, не очаквам това да се повтори, тъй като Dan Slott е, по мое мнение, един от по-добрите spider-писатели.

Като цяло, историята трябва да създаде чувството, че Peter е млад. Млад! Най-големия пример за това е когато Harry споменава, че Peter почти се бил оженил за супермодел, на което Peter отговаря "Моля ти се, прекалено съм млад да се женя". Той е на 25! Родителите ми са се "взели", когато са били по-млади. Очевидно и Harry се е женил по-рано, и то цели три пъти. Тогава къде е логиката? Просто да ни се втълпи, че Peter вече не е женен - и под сегашния режим, няма и да бъде.

Всъщност, за да се потвърди лентяйската позиция на Parker, леля Мей влиза при спящия, небръснат Peter и му казва да отиде да си търси работа! Откога пък Мей трябва да му казва такива неща? Peter ВИНАГИ е търсил начини да изкара пари, да помогне на леля си със сметките, дори когато не прави снимки за Bugle. Значи щом е спрял да бъде Spider-Man, той е спрял да прави и тези неща? Той не се е държал така предишните пъти, когато спираше да се занимава с паешки задачи - и не може сега да е заради депресия от проваления му брак, понеже Peter не помни да е бил женен! Но милата стара леля Мей да те кара да си намериш работа - това определено сочи, че си глупав загубеняк. 

Като говорим за Мей, след Рестарта от 1999 тя отново се превърна в болнава старица, която мрази Spider-Man. Но сегашната Мей е по-активна и само се преструва на безпомощна старица. И работейки в полза на бездомните и гладните е 100% валидно за нейния образ, тъй като тя цял живот се грижи за други. 

Brand New Day и в частност тази история връща уебшуутърите на ръцете на Peter - но и в трите истории те или са празни, или са счупени. Стига - схванахме, че той повече няма органична паяжина. 

Имаме и един откровенно тъп момент, в който Peter загубва обувките си, защото преследва един, който му открадва портфейла. Крадецът обаче влиза в кухнята, където работи Мей. Martin Li мисли, че Peter е бездомен и затова Мей е приела работата. Li му осигурява някакви обувки, след което Peter излиза от сградата, изглеждащ като Шаги от "Скуби-Ду".

image
Но трябва да призная, че ако едно нещо ми е харесало, то това е Mr. Negative. Той изглежда хладнокръвен, спокоен и тотално непредсказуем. Надявам се обаче обществената му кухня да не е само за прикритие, а в него да има хуманност и доброта - това не значи писателите да го направят симпатичен злодей, по-скоро сложен образ.


ASM #549-551
Ето го - първия мистериозен злодей за новата ера - Menace, някакъв Гоблин подобен, някакси с женски белези. Menace извършва серия от престъпления, които изкарват новата героиня Jackpot, която казва на Spidey, че Menace е нейният върховен злодей. Тва е неква простотия според мен, но карай нататък. Spidey и Jackpot постоянно си пречат, разменят бъзици, и когато Паяка я пита дали тя е Mary Jane, героинята отрича. Най-накрая Jackpot разкрива, че се казва "Sarah Ehret". Престъпната вълна на Menace кулминира, когато той отвлича кандидат за кмет по неизвестни причини, и после случайно го убива с глайдера си. Накрая Spidey отива при Sarah Ehret, но тя се прави на заблудена и като че ли няма никаква връзка с Jackpot. Крой на историята...

image
За разлика от много други, аз не бях чак толкова заинтригуван от Menace, защото, в края на краищата, нищо няма да надмине класическите Green Goblin и Hobgoblin мистерии. Според някои теории, Menace е лошата версия на Mary Jane, а Jackpot е добрата (Mary Jane, схванахте ли). Аз лично не бих си губил времето в опити да отгатна кой е зад маската този път, защото който и да е, надали разкритието ще има същия ефект като при предишните гоблини. Още повече ако Menace се окаже някой от новите образи, за които все още не ни пука особено. 


ASM #552-554
Наркоман и бездомник, който всички наричат Freak, и който често виси в кухнята, където леля Мей работи, се опитва да открадне даренията. Преследван от Spider-Man, Freak попада на нарко-лаборатория, или поне той така си мисли. Е, трябва да знаете, че си нямаме работа с някой умник, тъй това всъщност е лабораторията на доктор Curt Conners. Идиотът си инжектира един от експериментите на Connors, което го превръща в чудовище, но също така му дава способността да се обвива в пашкул и да регенерира в по-смъртоносни форми (тъй като тялото му се учи от грешките на предишната форма). Междувременно, Dexter Bennett е по-човечен в отношенията си с Peter Parker, но той превръща DB (новото име на Daily Bugle) в повече жълт таблоид, отколкото новинарски вестник. Spidey посещава JJJ в болницата, носейки му цигари и новините, че Daily Bugle е бил продаден изпод носа му, почти докарвайки му още един удар. Peter също така се среща с полицай Vin Gonzales за пръв път - което е важно да се отбележи, понеже тия двамата ще станат по-близки в бъдеще.

image
Да поговорим малко за Freak. Вижте го само. Наистина е изрод. Обаче, въпреки регенериращата способност и различните му форми, той си остава доста обикновен злодей, който може (и най-вероятно ще) да излиза от пашкули от време на време, за да се смлати със Spidey. Но идеята, че дори и като чудовище той си остава привързан към дрогата е интересна.

И отново като че ли да се задвърди лентяйската, загубеняшка персона на Peter, той сега е в комбина с Bennett. Много лоша е сцената, където Parker се покатерва на дърво, за да снима частното погребение на убитата от Menace председателка - което е иронично, че по същото време Bill Hollister отказва да коментира кметската си кандидатура от уважение към починалата жена. В миналото Peter винаги е бил изобразяван като човек с по-висок етичен стандарт. В тази история той прилича на обикновен папарак.


ASM #558-561
Ок, прескачам една история, но това е заради гореспоменатата причина - тя не е важна за цялостната BND история. Всичко, което се случва в нея е Spider-Man и Wolverine се бият с някакви демони, които превръщат Ню Йорк в снежен рай. Това не значи, че историята не е добра, но просто няма нищо забележително в нея.

image
Така, сега сме на брой #558. За него ще говоря малко. Menace вече напълно се намесва в кметската надпревара, като казва на Bill Hollister да се откаже или да понесе последствията. Очевидно изходът от кметските избори е важен за злодея - възможно ли е той да е роднина на Crowne, конкурента на Hollister? Ще видим.

Другото важно събитие в броя е, че Freak се завръща в нова форма, още по-опасен. Двамата със Spidey се трепят отново, докато Conners и Паяка заблуждават Freak, че има дрога в лабораторния камион на Curt. Всъщност в камиона се намира PH вещество, което поставя Freak в какавида отново. И тук е интересното, накрая на броя хора на OsCorp откарват чудовището... Интересно за какво му е на Norman?

Следващата история се нарича "Paparazzi" и е публикувана в ASM #559-561. Това е петият месец на Brand New Day и отбора отново е с писател Dan Slott. Spidey преследва някакъв нов образ, Screwball - тя е новия "злодей". Само че това трябва да е един от най-смотаните злодеи, измисляни някога. Screwball няма супер сили, само е отлична гимнастичка. И единствената й цел е да спечели пари чрез своя live канал в интернет. Тъпо, тъпо, тъпо. Но да продължим. Spidey поставя трейсър на "злодейката" и тя моментално се предава на полицията, мислейки, че Паяка я е набелязал за жертва. 

Peter отива в DB да продаде малко снимки, но се оказва, че някой го е изпреварил. Затова той приема работа като папарак - Bennett му поръчва да направи снимки на някакъв холивудски актьор Bobby Carr. Естествено, това не се харесва на Joe Robbertson. Peter минава през доста излагации, за да направи снимките - той дори бива изхвърлен в контейнер от охраната на Carr. 

Но ситуацията с Bobby не е толкова проста. По петите му е негова обсебена фенка, която се явява другия злодей в историята - Paper Doll. Нейните сили са... да се превръща в хартия! Аре стига бе. Не мога да повярвам, че Slott е измислил такива образи. Та тя напада един папарак, който се опитва да заснеме Carr и приятелката му, Spidey пристига и спасява ситуацията, но Paper Doll избягва. 

Но злодейката знае, че любимия й си има приятелка и двамата в момента се намират в къщата на Carr в Hampton. Тя се запътва натам, но в тази посока е тръгнал и Peter Parker, на лов за нови снимки.

И така на последната страница на брой #560 е разкрито мистериозното гадже на Bobby - това е Mary Jane Watson! Леле! Най-накрая MJ се завръща!

image
В последната част на историята Spidey и Paper Doll се бият в спалнята на Bobby Carr, докато MJ наблюдава от специална стая с камери, монитори и микрофони. От диалога й с Peter човек може да си създаде впечатлението, че тя помни какво се е случило. 

Paper Doll е победена, и когато се завръща в DB, Peter отказва да даде снимките на Carr и Mary Jane на шефа си. На Bennett това хич не му харесва и той уволнява Parker, който пък след това се нанася в апартамента на Vin Gonzales. 

Последните страници ни показват MJ, на летището, чудеща се дали да не се обади на Peter. В края на краищата решава, че не трябва. Нейна фенка идва за афтограф - оказва се, че тя е Sara Ehret. След като MJ се подписва, тя се запътва към самолета, и запитана дали ще се върне пак, отговаря "По дяволите ако знам." Край!

Какво може да се каже за тази история? Е, злодеите са зле и мисля, че повече няма да ги видим. Ясно е, че Paper Doll може да бъде използвана само в истории с Bobby Carr, така че не очаквам да се появи отново. А Screwball - е, може да се появи отново, но не виждам с каква цел.

А колкото до Peter и неговата папарашка акция - това беше кофти. Да, накрая той се осъзна и счупи memory картата на камерата си, съдържаща снимките, но Peter въобще не трябваше да приема работата поначало. Това не съответства на образа му. И не, обяснението, че му трябват пари не работи за мен. Та всичките му близки го изоставиха заради това - Joe Robbertson, Harry Osborn, Carlie Cooper, дори и леля Мей не беше съгласна с начина, по който племенника й се прехранва. Лично за мен Peter достигна дъното в тази история. 

Друг проблем е Mary Jane. Тя помни. И това не е само загатнато, или извадено от контекстa, това е ясно показано. Тогава защо, ако помни брака си с Peter и сделката с Mephisto, сега тя е Bobby Carr, а не със Spider-Man? Това е спад в образа й, който не мога да си обясня.


ASM #565-567
image
Това е най-добрата история от този първи "сезон" на Brand New Day. BND вече е на 7 месеца и нещата започват да стават интересни. Историята се нарича "Kraven"s First Hunt". В началото виждаме Spider-Man, вързан с вериги, докато мистериозно момиче му казва, че ще го убие...

Две седмици по-рано виждаме как Spidey и Daredevil преследват злодея Fracture. Момичето ги наблюдава, изучавайки стила на Паяка. Тя решава, че ще се добере до него, ако удари по близките му, и изважда папка с информация за Peter Parker.

Една седмица след това Peter работи в магазин за комикси (хаха, и това ако не е ирония) и се разправя със свой колега, когато внезапно снайпер стреля през прозореца. Peter успява да залегне и да спаси себе си и колегата си. Стори ми се смешно, как той го убеди да не говори за случилото се, казвайки му, че е извънземен Skrull.

След това виждаме Vin Gonzales, който е несправедливо обвинен в убийство на наркодилър и освободен от задължение. Той се прибира в апартамента си и тогава е нападнат от мистериозното момиче, което си мисли, че той е Spider-Man. Тя го кара да си сложи костюма и го удря с оръжието си по главата, от което Vin изпада в безсъзнание. Когато се събужда, той е в костюм на Spider-Man, висящ и вързан с вериги - първата сцена в историята.

Обратно в апартамента им, Peter открива, че костюма и уебшуутърите му са изчезнали. Той отива при Matt Murdock, който му заема един от своите Daredevil облекла. Сега вече трябва да ви е ясно, че на корицата, която съм постнал горе, Spidey е всъщност Vin, а Daredevil е Peter. 

Та момичето инжектира някакъв адреналин във Vin, Vermin се появява и я напада, през това време Gonzales избягва, тя го залява отново, което пък дава време на Vermin да избяга. Така човекът-гризач попада на "Daredevil", който търси Vin и двамата влизат в битка. Момичето пуска "Spidey" да бяга, за да може да го преследва като истински ловец, а Vermin ухапва нашия Peter за врата.

Евентуално "Daredevil" побеждава Vermin, който надушва, че човекът пред него мирише повече на Spider-Man, отколкото на Дявола на Доброто. През това време Vin успява да нападне момичето, но то го сритва набързо. В този момент и Peter се присъединява и тримата провеждат един хубав и брутален бой, докато Vin не цапва момичето с тръба през главата, поваляйки я в безсъзнание. Peter поставя трейсър на злодейката, за да може по-късно да я намери и двамата със "Spidey" избягват.

Историята завършва с тайнственото момиче, което се прибира вкъщи и най-накрая ни разкрива името си - Ana Tatiana Kravinoff, дъщерята на Kraven The Hunter! Тогава в стаята влиза и майка й, чието лице не е показано...

Наистина няма за какво да се хвана по отношение на тази история. Добър диалог, с добри схватки, горе-долу интересен злодей, който ще ми е интересно да видя как ще се развива отсега нататък. И винаги, ВИНАГИ е забавно, когато Spider-Man и Daredevil се обединят.


Заключение
Първите истории в Brand New Day ме оставиха със смесени чувства. Само два нови инригуващи злодея - Menace и Ana Kravinoff, приличен поддържащ екип и папарак Peter Parker успяха да поддържат интереса ми. Но голямото ми оплакване е, че нито една от тези истории не изискваше Peter да е сам (имам предвид да не е женен). Всъщност, това кара историите да изглеждат като от 70-те, вместо от 21-би век. 

Само ако знаех колко ще се подобрят нещата със следващите истории. От брой #568 до юбилейния 600-ни брой ни очакват само добри премеждия и завръщане на едни от любимите ми образи, но за всичко това ще говоря в Част 2.



 




 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886505
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930