Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 16:18 - Филмите за Spidey Част 2
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2917 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2011 00:05


Филмите За Spidey
Част 2
image Spider-Man 2

След като първият Spider-Man филм се оказа хитът на 2002, очакванията относно продължението му бяха огромни. След това дойде трейлърът и всички избързаха да нарекат Spider-Man 2 най-добрият супер геройски филм, правен някога. С този род филми обаче нещата са много деликатни и докато трейлърът направи чакането още по-тежко (за мен), исках първо да видя филма и тогава да му лепвам етикети.

Размисли
До този момент съм гледал Spider-Man 2 може би 12-13 пъти. Какво мисля? Почти перфектен. Харесва ми как самата атмосфера е различна от тази в първия. Най-лесното нещо за Sam Raimi и компания би било да направят Двойката по-шумна, с повече насилие и абсурдни ситуации и повече от един злодея. Така стана с Batman филмите (старата поредица на Burton/Schumacher), и Batman & Robin е определено най-лошата част.

Естествено, всичко зависи от това с каква нагласа гледате филма - дали искате да видите добро екшън приклюение, или добро Spidey приключение? Хората, търсещи второто са очевидно комикс фенове, Marvel фенове и фенове на Паяка - докато хора от първия тип може и да не харесат този филм, защото 1) това е супергеройска измислица и 2) големи филмови критици като Roger Ebert не го одобриха. Чел съм ревюта за които съм убеден, че този, който ги е писал дори не е гледал Spider-Man 2.

Продължението има по-умерено темпо, но ми се струва, че скоростта на събитията в първият филм е малко по-добра. С изключение на сцената в болницата с Peter и Mary Jane, никъде другаде не си помислих "хайде де, сменете сцената." Двойката също забави ход, но за по-дълго време - това се случва към средата на филма, когато Peter се е отказал да бъде Spider-Man. Също така имаше сцени, без които можеше да минем (за мен това е сцената с MJ и John Jameson на дивана).

И ни трябва повече Doc Ock!

Виждал съм да се правят връзки между Spider-Man 2 и Superman II, който според много фенове е по-добър от единицата. Е, не съм съгласен. Не казвам, че е зле, но първият Superman има по-епична атмосфера и те оплита в историята си. Гледайки ги днес, двойката изглежда като по-евтина версия на оригинала. А и цялата прогресия на връзката между Clark Kent и Louis Lane е изгубена на края, след като тя забравя за двойната идентичност на Clark, понеже "не може да го понесе." Що за простотии са това?
Spider-Man 2 е по-амбициозен и завършва в тотално различна ситуация, отколкото започва, с двете най-важни взаимоотношения в живота на Peter разтърсени из основи. Филмът се фокусира върху проблемите, които двойният живот на Parker му носи, но за съжаление има много повторени моменти от първият филм, които наистина не им е мястото тук:
1) отново разговор между Peter и Mary Jane пред къщите им
2) още едно спасяване на дете в горяща сграда
3) MJ пак е заложник
4) гражданите на Ню Йорк помагат на героя

Сцената, в която намирам най-малко логика е приемът в чест на John, сина на J. Jonah Jameson. Какво е направил, за да заслужи такова парти? Играл е футбол на луната. Без коментар.

А какво ми хареса? Както и в първият филм, повечето неща:
* Екшънът - не мога да го сравня с нищо познато ми досега.
* Промяната в образа на Doctor Octopus - трябва да разберете, че за да създадат филмите своя вселена, трябва да нагласят образите си по свой паралел. Otto никога не е работил за Osborn в комиксите, но тук това е необходимо, за бъде цикълът затворен.
* Харесва ми колко по-уверен е Peter (всъщност Tobey) като Spider-Man - той млати злодея без колебание, без значение, че го познава и идолизира. Така трябва.
* Основното вдъхновение за филма е Amazing Spider-Man #50 - Spider-Man No More!, който един от най-добрите броеве, издавани някога.
* Peter признава пред леля Мей за нощта, в която чичо Бен умира. Винаги съм се чудел защо в комиксите той така и казва истината на леля си. Но комиксите все още продължават , така че има време.

Но определено най-голямата сила на Spider-Man 2 (освен екшън сцените) са актьорите...

Актьорски Състав

image
На някои им харесва, на други въобще не, но сега е време да си го кажем - Tobey Maguire е Peter Parker. Приемето го. Той блести в ролята, и съчетава емоционалността, себе-съжаляването и добротата на Peter. Изглежда много по-уверен този път и защо да не е? Не мога да не призная, че ми хареса как Tobey играе в Spider-Man 2, може би повече и от Spider-Man 1. Така че поздравления, Tobey - ТИ си нашият Peter Parker.

image
Разбира се, един от най-чаканите аспекти в супергеройските филми е злодеят, и следователно кой ще го играе. Дори и при любимият ми Гоблин, който беше много добре изигран от William DeFoe, съм се чудел дали някой друг нямаше да го направи по-добре. Но наистина ни е трудно да си представя друг освен Alfred Molina като Doctor Octopus. Molina всъщност прилича на Ock и е някак си лицеприятен. Добър е начинът, по който Raimi и актьора са решили да изпълнят ролята - Doctor Octopus във филма не е от онези гадно-смеещи се, парадиращи със сила и мощ злодеи - той всъщност е емоционално доста затворен и с изключение на сцената в болницата и в изоставената барака, където решава да построи наново експеримента си, този Ock не дава на чувствата да го контролират.

Но ще кажа това - за разлика от Гоблина, който в първия филм движеше историята напред - тук Doc Ock е някак си страничен играч. Той дори не би тръгнал след Peter Parker, ако Harry Osborn не му беше казал. Също така би било добре доктора да имаше по-големи цели от просто възобновяване на експеримента си. Битките между Spidey и Octopus са изключителни, но финалната е почти анти-кулминационна, тъй като Peter уговаря Otto да направи правилното нещо - като контраст на побоя, който си хвърлиха Spider-Man и Green Goblin в първия филм. Но като цяло битките в Spider-Man 2 са невероятни.

image
Не казвам, че Kirsten Dunst в първия филм беше перфектна, но не беше и ужасна. Ставаше. Но тук започва да се вижда, че тя надали е най-подходяща за ролята на Mary Jane. Първо, в повечето сцени Dunst изглежда откровено казано, непривлекателна - а в комиксите MJ винаги е супер секси. Второ, образът й не се подобри в двойката - научавайки истината за Peter Parker не й дава право да заведе John, синът на J. Jonah Jameson, до олтара и да го зареже там пред очите на семейството му. Разбирам, че това прави събитията по-драматични, но не ми харесва. Обичам комиксовата MJ - но за филмовата не съм сигурен. От всички актьори, Kirsten единствена не порасна в ролята си, нито пък ме остави с чувството "Не мога да си представя друга да играе Mary Jane."

Старата леля Мей има по-важна роля в Spider-Man 2. Признавам, че по принцип тя е образ, за който не ми пука особено, но това е заради нейните комиксови изяви. Филмовата Мей обаче е далеч по-различна - тя познава герой, когато го види и не изпитва Spider-фобия, както комиксовата си версия. Голямата новина тук е, че Peter признава на леля си, че той е виновен (макар и индиректно) за смъртта на чичо Бен. И Rosemary Harris изглежда наистина потресена в този момент. В комиксите това не се е случвало, затова нямам база за сравнение, но мисля, че това ще е реакцията от страна на Мей. Всичко на всичко, одобрявам филмовата версия.

image
Не мога да изразя колко много съм доволен от начина, по който J. K. Simmons играе J. Jonah Jameson. Агорантен, забавен, стиснат, нахакан - няма как да не го харесваш. Единственото негативно нещо, за което мога да се сетя (и това не е критика към актьора) е, че с изключение на един кратък момент в Spider-Man 1, няма повече конфронтация между JJJ и Spidey. Но все пак това не е комикс с 500 и повече броя, а филм от 2 часа... трябва всяка сцена да бъде изчислена (естествено, в Spider-Man 2 не е точно така).

Без съмнение обаче най-подобрен в ролята си е James Franco като Harry Osborn. В първия филм той изглеждаше някак разфокусиран и като че на опиати. В Spider-Man 2 обаче Franco показва убедително един млад човек, чийто живот се разпада и който постепенно губи контрол над съзнанието си. Особено ми хареса колко шокиран изглеждаше, когато разбра, че Peter Parker, най-добрият му приятел, е човекът, "убил" баща му... драма в най-добрите й моменти. Сега съм по-убеден, че James е способен да изиграе злодея в Spider-Man 3, ако това се наложи.

Разбира се, появата на Norman (DeFoe) в края на филма беше велика. Това е комикс канон - Norman често се появява под формата на сънища, халюцинации и разни подобни, обвинявайки Harry колко е разочарован от слабостта му. Пък и за незапознатите с аспектите на Spider-Man митологията, това си е истински шок - чудиш се дали наистина се е върнал от отвъдното, докато Harry не счупва огледалото.

Историята
 От самото начало филмът ни въвежда в света на Peter Parker след събитията от първия Spider-Man - и животът му не е лек. Mary Jane е успяващ модел, Harry Osborn се е одталечил заради връзката му със Spider-Man (не такава връзка :)), а леля му изнемогва с финансите. Самият Peter не се справя по-добре, като бива уволнен от още една работа - разносвач на пици. Той живее в мизерен апартамент и вътрешно го боли да вижда MJ на плакати из града. Не стига това, но и учителят му в Empire State University, Curtis Conners го заплашва със скъсване заради постоянните отсъствия и лоши оценки на Peter.

Harry Osborn сега е собственик на OsCorp, и финансира проект на брилянтния учен Otto Octavius, върху когото Peter пише конспект. Така тримата се запознават. Експериментът на Otto има за цел да създаде нов източник на енергия, далеч по-евтина от сегашната. За да контролира експеримента, ученият е изобретил четири механични ръце с изкувствен интелект, които контролира чрез специален чип. Но за съжаление експериментът се обърква тотално, съпругата на Otto е убита, чипът е разрушен, Spidey се появява и прекратява хаоса, а доктора е откаран в болница с четирите ръце сега "залепнали" за тялото му. Там докторите се опитват хирургически да ги премахнат, но ръцете вече мислят сами и ги убиват. Octavius избягва, и се заселва в някаква барака на брега, където най-накрая осъзнава какво му се е случило. Така той решава да пресъздаде експеримента си - но за това му трябват пари...

На следващия ден виждаме Peter и леля му в банката, опитващи се да си оправят финансовото положение. Doctor Octopus идва да граби и това евентуално довежда до първата битка - и каква битка само! Започва в банката и продължава на улицата и по стените на сградите, като Doc Ock взима леля Мей за заложник. Не мога да опиша екшънът, бях напълно онемял първия път, когато го гледах.

Но да продължа, Spidey спасява Мей и тя си възвръща мнението, че той е истински герой. Сцената се сменя на вечерно парти, където животът на Peter още повече затъва. Harry, подпийнал, му залепва шамар, заради лоялността му към Паяка. Другият шок е новината, че Mary Jane се сгодява за John Jameson, син на шефа на Peter. В ярост и отчаяние, Peter отива из града на среднощен суинг, по време на който внезапно губи силите и пада от невероятна височина. Младежът започва да се пита дали ще има някога нормален живот, и накрая решава да зареже Spider-Man, изхвърляйки костюма си в боклука.

J. Jonah Jameson публикува извънредните новини, че Spider-Man се е отказал и престъпността в града расте. Междувременно Doctor Octopus вече е готов с построяването на реактора за експеримента си и сега му трябва само елементът, който да захранва реактора - тридиум. А единственият, който може да му го даде е Harry Osborn. Harry обаче сключва сделка - доктора ще си получи тридиума, ако му донесе Spider-Man. Как да намери Spider-Man - Peter Parker. Логично.

И точно когато Peter и Mary Jane са на среща и обсъждат чувствата си, Ock напада, взима MJ за заложник и казва на Peter, че ако Spider-Man не се появи в даден час на часовниковата кула, момичето си отива. Тогава Peter осъзнава колко е важно е да бъде Spider-Man и се връща в ролята. Това води до втората битка между него и Doctor Octopus... нямам думи просто. Екшънът тук превъзхожда всичко, имам предвид всичко, което съм виждал досега (в комиксови филми). Започва се на кулата и евентуално приключва, след като Spidey спира високоскоростен влак и е изтощен. Доктора го зашеметява и го занася при Harry Osborn, взима си тридиума и изчезва. Harry, в един от повратните моменти във филма, сваля маската и, естествено, е потресен да разбере, че лицето зад нея е на Peter. Обаче няма време за празни приказки - Peter убеждава приятеля си да му каже къде Octopus държи MJ и отива в бараката да я спаси и да сложи край на плановете на злодея. След кратка битка, която за съжаление не е толкова интензивна като предишните, Doc Ock е ударен от огромно количество електричество, след което Spidey сваля маската си и убеждава Octavius да спре експеримента си. Doc Ock разрушава и потапя реактора заедно със себе си, казвайки "Не искам да умра като чудовище." Бараката започва да потъва заради огромната енергия, а Mary Jane е спасена от Peter. Когато отиват в града, той й казва защо не могат да са заедно - Spider-Man винаги ще има врагове, които ще се опитат да наранят близките му, и той не би го допуснал.

Във финалната сцена намираме Peter сам в апартамента си, в деня на сватбата на MJ и John Jameson. Mary Jane обаче осъзнава с кой наистина иска да бъде и избягва, все още с булчинската рокля, и отива при него. Двамата вече са заедно. В това време Harry намира скривалището на Гоблина/баща си, пълно с бомби и гоблин газ... на практика филма свършва в най-интересния момент.

А Сега Накъде?
Да, Harry трябва да стане вторият Green Goblin. Дано само да ме изглежда като първия. Много хора смятаха, че още един Гоблин ще е прекалено повторение, но това е единственият логичен начин да се продължи историята - и да се стигне до кулминацията на трагичното приятелство между Peter и Harry. А и имаме "призракът" на Norman Osborn, който бута сина си към ръба - върховната битка между две фамилии.

Първоначално мислех, че ще е добре Harry да стане Hobgoblin - но сега не съм на това мнение. Неговата съдба е Green Goblin.

Също така не съм сигурен кои от злодеите на Spidey могат да износят на раменете си цял филм. Очевидно Гоблина и Октопус са сред тези, но... Vulture, Kraven, Lizard и Mysterio според мен няма да могат. Остава и въпроса за Venom - той е труден образ за пресъздаване, но съм сигурен, че Sam Raimi ще се справи, ако реши да го използва.

Финални Думи
С изключение на няколко сцени, без които можеше да се мине, Spider-Man 2 е перфектното продължение на самата история, на само на филма като проект. Образите са пораснали (е, повечето), злодеи са нов тип, залозите са други - с една дума, шедьовър.

Оценка 4.5/5





Тагове:   movie,   Spider,   филм,   Marvel,   Spider-man,   2005,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 885885
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930