Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2010 17:26 - Най-добрите Spider-Man истории
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3260 Коментари: 2 Гласове:
0



Честита 2010 година на всички! Да сме живи, здрави, и всичко останало. Тази година обещава да е много съдбоносна за Spidey, защото историята "The Gauntlet" е в разгара си и Marvel пуснаха някои доста интересни снимки като пъзел, но за това по-нататък. И тъй като е края на декадата, реших да предложа възгледите си за това кои са най-най-най върховните истории в Spider-хронологията. Първоначално мислех да публикувам тази статия след Най-лошите Spider-Man истории, но постоянно намирах нови и нови добри разкази, така че реших да изчакам, докато не избера дефинитивните 15. Естествено, това е абсолютно мое мнение, както и при останалите списъци...


01) Amazing Spider-Man #121-122 - The Night Gwen Stacy Died/The Goblin"s Last Stand
image
Да, това наистина не трябва да изненада никого. Една от най-известните комикс истории за всички времена и повратна точка в живота на Spider-Man. За да разберете Spidey, трябва да прочетете ASM #121-122. Плюс това, е един от маркерите за края на Сребърната Ера на Комиксите. Никога преди образ толкова популярен, толкова важен и близък до героя не е бил убиван, и то без никой да го предвиди. Историята е дълбок емоционален момент за Peter - Gwen е любовта на живота му по онова време, а според доста фенове, завинаги (сори, MJ). Тя е от малкото комиксови образи, които и днес са мъртви, чичо Бен и родителите на Батман са другите, за които се сещам. В тази история също разбираме малко повече за мотивациите на Norman Osborn, какво го кара да бъде Green Goblin. Да не говорим, че съществуват всякакви теории как точно е умряла Gwen - заради шока, когато бива бутната от моста от Гоблина, или заради паяжината на Spidey, която прекършила врата й. В края на краищата мисля, че няма голямо значение, защото резултатът е един и същи - Gwen е мъртва, и това е най-великата история в кариерата на Spider-Man. Точка по въпроса.


02) Amazing Spider-Man #33 - Final Chapter
image
Класика от Stan Lee и Steve Ditko. Леля Мей е в болница и умира заради преливане на кръв от Peter (която е радиоактивна, нали?). Серумът, който ще я излекува е откраднат от Doctor Octopus, и в последвалата битка, Ock разрушава подводната си база, и Spidey се оказва затрупан под тонове руини. Тук за първи път Паяка започва да се пита заслужава ли си супер геройската му "игра", както и дали ще е по-добре ако се откаже. Така че ако искате да четете история, която ви казва кой точно е Spider-Man и на какво е способен, брой #33 е вашия брой.


03) Amazing Spider-Man #50 - Spider-Man No More!
image
Това е квинтесенцията за Spider-Man история: истинска класика, събираща в себе си всичко, което е хубаво в Spidey - екшънът, драмата, поддържащия екип. И това, което е наистина хубаво в тази история е, че тя показва всичко, което трябва да знае човек за Стенокатерача - започвайки от произхода му.

Също така тази история е основата за филма Spider-Man 2. Peter осъзнава как Spider-Man пречи на всички важни неща в живота му: леля му, приятелите му, гаджето му, оценките му. На всичкото отгоре, той все още е дете - защо да продължава да прави това? Затова Peter захвърля костюма си на боклука и решава да заживее нормално. Само че накрая чувството му за отговорност и задължение, в комбинация с нарастващата престъпност в града, надделява - и той се връща в костюм, готов за действие. Хубаво е да се отбележи, че единствените злодеи в броя са обикновени бандити, както и Kingpin (първата му поява, всъщност), което само подсилва факта, че тази история е изцяло за Peter Parker/Spider-Man.


04) Amazing Spider-Man #200 - The Spider And The Burglar
image
От всички второ- и трето-степенни сюжети в spider-комиксите, историята относно какво се случва с Крадеца, убил чичо Бен като че ли беше забравена. Докато Marv Wolfman не я приключи в паметния брой #200.

Финалната конфронтация между Spidey и Крадеца не разочарова. Паяка разхвърля престъпника по всички краища на някаква стара сграда, и той пита защо това е станало толкова лично за героя. И Spidey му показва защо - разкрива, че е Peter Parker, което докарва сърдечен удар на Крадеца. Когато Peter го притиска в ъгъла и той осъзнава, че това ще е краят, сърцето му отказва. Макар и да идва малко като клише в такъв кулминационен момент, смъртта му е необходима, за да е сигурно, че образът няма да бъде използван никога повече. Така Spidey, предполагам, ще може да постави миналото зад себе си и да гледа само напред.


05) Peter Parker: Spider-Man #75 - Revelations 4: Night Of The Goblin
image
Добре, добре - знам, че е грях да се възхвалява който е да е етап на Клонинговата Сага, но наистина финалтата й история Revelations, и по-специално част 4 е много добра. Като първи довод - Peter се завръща като Spider-Man, и Norman Osborn се завръща, в цялата си прелест, и тук е може би по-добър от когато е да е преди! Също така, за първи път разбираме, че конфликта между Spider-Man и Green Goblin не е само двама мъжаги в костюми, които се съдират от бой. Никога битката не е била толкова лична, с подновената мотивация на Norman заради смъртта на сина му. Историята е пълна с екшън, двамата се млатят безпощадно, докато накрая волята и издръжливостта на Peter доказват, че нищо, абсолютно нищо, което Osborn му причини, няма да го пречупи.

Историята има и тъжен аспект - Ben Reily, първият клонинг на Peter, умира, прободен от глайдера на Гоблина. Това е лошо, понеже той беше образ с потенциал, но смъртта му е необходима, за да се сложи край на цялата Сага.


06) Amazing Spider-Man #300 - Venom
image
Като контраст с всички тъпи истории за Venom по-късно, първата му поява е разцепваща. Никога преди Spidey не се е изправял пред враг, който има всичките му способности, и на всичкото отгоре не задейства паешкото му чувство. Черният костюм се появява първо в Secret Wars #8, след което Spider-Man го носи няколко месеца, и накрая се разделя от него в Web Of Spider-Man #1. Това, което Peter не знае е, че симбиотът го намразва заради това и в последствие се свързва с Eddie Brock, репортер, който също мрази Spider-Man. Комбинирани, двете същества стават Venom, един от най-известните и най-обичани/мразени злодеи. Причините, поради които образа тръгва по грешна посока вече съм ги дискутирал в статията си за Venom, но най-общо казано, мотивациите му да мрази Паяка са крайно нелогични. Не помага и факта, че преди Amazing Spider-Man #300, никъде не се споменава или появява името Eddie Brock, което направи момента на разкритието му анти-кулминационен. Въпреки това тази първа история с Venom е и най-добрата с него, изпълнена с екшън, напрежение и доказваща още веднъж колко умен е Peter - тъй като той не побеждава врага чрез сила, а чрез разум.


07) Amazing Spider-Man #238-239, 244-245, 249-251 - Първата Hobgoblin История
image
Hobby никога не е бил толкова добър, колкото в тези броеве - достоен последовател на Norman Osborn като най-големия враг на Spidey. В историите се усещаше някакво огромно напрежение, което сякаш водеше към разкритие в брой #250 - но това не стана. Дори днес ме е яд, че самоличността на образа не беше разкрита тогава, и от създателя му, Roger Stern. Също така се надявах Hobgoblin да разкрие идентичността на Spider-Man, но и това не стана. Но в най-голямата си акция, Amazing Spider-Man #249-251, той изнудва важните клечки на Ню Йорк, побеждава Spidey, сблъсква се за първи път с Kingpin, и накрая двамата с Паяка се препят до краен предел в потъващия ван на Гоблина. Всъщност, тук Spidey търпи едно от най-бруталните си пребивания. Броевете след като Stern напуска няма да ги дискутирам тук, защото не искам да си развалям настроението.

За съжаление, днес Hobgoblin е в почивка, и доколкото знам, Marvel нямат планове да го върнат в комикса скоро. Надеждата обаче умира последна...


08) Spectacular Spider-Man #107-110 - The Death Of Jean DeWolfe
image
Peter Parker има малко приятели, но Spider-Man има още по-малко - затова когато загуби някой от тях, той е съсипан. Бруталното, безчувствено убийство на капитан Jean DeWolfe, един от малкото близки на Паяка, поставя героя в точно такава ситуация. Spidey евентуално разкрива кой е отговорен за престълението (както и че DeWolfe е имала чувства към него) - оказва се нов образ, Sin-Eater. Не само това, но той също така убива свещеници, съдии и стреля по тълпите хора, без да му мигне окото. Но когато Sin-Eater за малко не убива Betty Brant, един от приятелите на Peter, на Spider-Man му идва до гуша, и той пребива злодея, при това брутално. Само намесата на Daredevil в последната минута предотвратява смъртта на Sin-Eater. По-късно, отведен в полицията, убиецът е разкрит като Stan Carter, партньорът на DeWolfe! Това е една зряла, смразяваща история, каквато не е виждана в Spider-комиксите дотогава... и след това.

Признавам, че винаги се кефя, когато Spidey си изпуска нервите и раздава безпощадно правосъдие, най-вече защото това е доза от драматичната реалност. Всички знаем, че понякога ченгетата не могат повече да понесат злините около себе си - защо при супергероите да е различно? Плюс това, дълбоко в себе си Spidey все още е наивен млад човек. Той е отгледан от добри хора и очевидно има проблеми, когато се сблъкса с човешкото зло. Затова срещите му с по-стария и по-мъдър Daredevil винаги водят до добри истории.


09) Amazing Spider-Man #147-149 - Първата Clone Saga
image
Кой всъщност помни Първата Сага? Тази история наистина сполучи, въпреки че след това Gerry Conway написва цяла страница обяснения в по-късен брой, за да отговори на висящите въпроси. Злодеят в Сагата, Jackal, дебютира в брой #129, и мистерията около самоличността му е много запленяваща. Когато в #149 беше разкрито, че той всъщност е професорът по биология Miles Warren, наистина ме изненада. Научаваме, че Warren мрази Peter, защото е млад и обичан, и че е бил силно привлечен към Gwen Stacy - и когато тя умряла, стария мъж останал съкрушен, тъй като явно не му било останало много в живота. Jackal умира в този брой, и дълги години изглеждаше, че ще си остане мъртъв. Но когато се завръща 20 години по-късно за катастрофалната Втора Сага, той е превърнат в някакво подобие на Жокера, който постоянно сипе жалки шегички. А да не споменавам за плана му за превземането на света!


10) Spectacular Spider-Man #200 - Best Of Enemies
image
Смъртта на Harry Osborn! В много аспекти, Harry е най-трагичната фигура в митологията на Spider-Man. За мен той винаги е бил объркан, уплашен млад човек, търсещ одобрение от баща си (дори и той да е мъртъв), и разбиране от най-добрия си приятел, Peter Parker. Във финалният си акт Harry се напомпва с нов вид Гоблин формула, по-силна от предишната, отвлича Mary Jane и я завежда на моста. Там той й казва, че никога не би я наранил и тя не трябва да се страхува от него. Spidey пристига и напада Гоблина, но MJ го спира. Harry се прибира вкъщи, а Peter и жена му се чудят какво да го правят.

Седмици по-късно обаче става ясно, че за Harry няма връщане назад. Съзнанието му все повече се изкривява - той казва на Peter, че ще го убие, когато героя най-малко го очаква, и че има големи планове за града. Spidey осъзнава, че има само един начин, по който побърканият му приятел може да бъде спрян. Финалната им битка се състои на покрива на къщата на Harry, по време на което двамата разбиват стената и се озовават вътре. Harry пробожда Peter с отровно жило и той пада безжизнен на пода. И тогава Гоблина разкрива, че не само Spidey ще умре тази нощ - не, и героя, и злодея ще си отидат - и активира серия експлозиви. Изведнъж Harry се сеща, че MJ и Normie, сина му, също са в къщата. Той се качва на глайдера и ги извежда навън, където Mary Jane го пита дали ще остави Peter да умре. Разумът на младия Osborn като че ли се връща за момент, той се опомня, и бързо влиза в къщата и изкарва Spidey, точно в този момент сградата избухва. За съжаление Harry припада от прекалено силния ефект на Гоблин серумът - и когато Peter го пита "Защо ме спаси?", той отговаря "Защото ти си най-добрия ми приятел." И после настъпва тъмнина.

Беспорно това е най-трагичната смърт в Spider-вселената след тази на Gwen Stacy. Финалното изкупление на Harry е наистина докосващ и емоционален момент. Също така, психическото насилие, което той прилага над Peter създава невероятно усещане за клаустрофобия. Ако сте фен, трябва да прочетете тази история.


11) Amazing Fantasy #15
image
Оттук започва всичко. Произходът на Spider-Man. Крадецът. Смъртта на чичо Бен. Думите, които маркират живота на младия Peter Parker - "С голяма сила идва голяма отговорност." Не мисля, че е нужно да разказвам как Peter се превръща в един от най-обичаните герои, понеже заради филмите и анимациите това е добре известно.

Но сериозно, можете ли да се сетите за по-добра причина някой да започне борба срещу престъпността? Единственото, което се приближава като капацитет на трагедията, е случаят с Батман, но това, което е уникално за Spider-Man е, че той е виновен за смъртта на най-важния човек в живота си. А и е първият супергерой-тийнейджър. Затова читателската реакция към него е изключително позитивна, както в далечната 1962, така и днес.


12) Marvel Knights Spider-Man #1-4 - Down Among The Dead Men
image
Понякога всичко, което ти трябва е фантастична история, с брутални битки, класически злодеи и големи залози. И първата част от епичната трилогия на Mark MIller притежава тези характеристики. Мистериозен злодей е научил идентичността на Spider-Man, леля Мей е отвлечена и заровена под земята (жива), MJ е отвлечена от Green Goblin (Norman) и отведена на моста, а Spidey влиза в смъртна схватка с Vulture и Electro. Просто една много добре написана история, която съм сигурен че след няколко години ще бъде считана за класика.


13) Amazing Spider-Man #39-40 - The Green Goblin Revealed
image
Дебюта на Romita Sr. започва тук с гръм и трясък - Spidey и Гоблина научават идентичностите си. Така започва войната между двамата, която ще вземе многобройни жертви. От този момент Norman Osborn става най-големия враг на Паяка, макар и след тази история да губи паметта си за известно време.


14) Spectacular Spider-Man #73-79 - The Long Goodbye
image
Ню Йорк трепери в страх от масово разрушение. Black Cat е брутално пребита от Doc Ock, след като със Spider-Man провалят плана му да вдигне града във въздуха. Octopus, решен да отмъсти, тръгва да довърши Felicia и Spidey. Peter, осъзнавайки, че това може да е последната битка в живота му, си взима сбогом с близки и приятели. Всичко това кулминира в брой #79 - една от най-великите битки между Spider-Man и Doc Ock, която разрушава половин Ню Йорк. Не е за изпускане.


15) Amazing Spider-Man #568-573 - New Ways To Die
image
Преди тази история, Brand New Day изглеждаше като неясно петно върху кариерата на Spider-Man - някои добри, някои лоши броеве, но нищо запомнящо се. "New Ways To Die" обаче променя нещата - отдавна не бях виждал толкова образи в една история, без това да пречи на движението на събитията. Тук е първата среща между Spidey и Norman Osborn след Marvel Knights, но заради "One More Day", Osborn вече не знае самоличността на Паяка. Тук той довежда подчинените си Thunderbolts в Ню Йорк, за да заловят героя. Историята връща и друг познат, но позабравен образ - Eddie Brock, който е трансформиран в Anti-Venom. Не стига това, ами и в OsCorp се размирисва, че се занимават с нелегални експерименти върху хора. Накрая всичко кулминира в битка Spider-Man & Anti-Venom срещу Bullseye, Venom, останалите Thunderbolts и Norman, който дори надява Гоблин костюма за кратко. Рисунките на Romita Jr. само допринасят за добрата история.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - kvo e tova imalo e i pove4e spider man ...
16.02.2011 10:59
kvo e tova imalo e i pove4e spider man ot tezzi tuk
цитирай
2. spectacularspidey - е? знам, че има хиляди истории със ...
16.02.2011 11:09
е? знам, че има хиляди истории със спайдър-мен. изброените тук са най-добрите според мен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 887002
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930