Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 17:00 - Spider-Man: Отборен Играч? Част 2
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1947 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2015 14:54


Spider-Man: Отборен Играч Или Не?
image
Част 2

Когато оставихме Spidey в миналата част, той вече се е пробвал да стане член на Fantastic Four и Avengers - двата най-престижни и известни отбора на Marvel. Но след многобройни опити и евентуално одобрение от Отмъстителите Spider-Man осъзнава, че всъщност не му се занимава с отборни работи - най-добре е, когато е сам. Историята обаче помни и моменти, когато Spidey е сформирал свои собствени тимове.

The Outlaws
imageВ Web of Spider-Man #50 папаракът Nick Katzenberg дава на J. Jonah Jameson доказателство, че Spider-Man е престъпник - а именно снимки, на които Паяка ограбва къщата на магната Winston Walker. Разбира се, материалът е публикуван на първа страница. Това разкритие привлича вниманието на някои стари врагове - Puma, Wil-o-the-Wisp, Prowler и Rocket Racer - които започват да издирват героя за разпити. Естествено, "кражбата" не е това, което изглежда на пръв поглед. След малко битки и добавянето на Silver Sable и Sandman към купона е разкрито, че Spidey всъщност е работил със Sable, за да панират Walker и той да разкрие доказателства, че е снабдявал с пари криминалната фамилия Maggia - или поне така са се надявали да стане. В края на броя Sable дава на Spidey и другите визитката си, предлагайки им работа на свободна практика...

Отиваме на Spectacular Spider-Man #168. Spider-Man си суингва из Манхатън, когато попада на She-Hulk. Тя го отвежда в някаква стара сграда и му казва, че там има нещо, което не трябва да попада в ръцете на Wilson Fisk (Kingpin). Това "нещо" се намира на дъното на яма, покрита с тежък капак. She-Hulk повдига капака, а Spidey скача в дупката, обгръща го черна мъгла, а Жената-Хълк затваря капака! Така получаваме още един "master planner" момент, където Peter, в отчаяние, започва да мисли за всички свои близки.

Евентуално Spider-Man се измъква и нахлува в базата на Отмъстителите, бесен на She-Hulk, но те му доказват, че тя не е напускала сградата им. Невярващ, на Паяка му трябва помощ - и той се обажда на онези "приятели" - Rocket Racer, Puma, Sandman и Prowler. Така сформираният отбор е наречен Otlaws (от писателят, не от самите членове).

Не минава много време и паешкото му чувство засича черната мъгла, която буквално изяжда плътта от животните в зоопарка (гадост). Avengers пристигат, но не искат помощта на Spidey и бандата му, понеже повечето от тях имат криминални досиета. Peter обаче също не е в настроение за прощаване. Тук трябва да вмъкна, че преди историята да продължи, в мини-сериите Beyond е разкрито, че злодеят Space Phantom се е правил на She-Hulk в #168, а сега се представя за Spider-Man - объркващо е до болка, знам. Брой #170 започва със Outlaws, готови да нападнат щаба на Avengers, и понеже "Spidey" по това време всъщност е Space Phantom, предизвиква битка между двата тима. Puma обаче надушва Фантома и слага край на парада му. Отмъстителите и Outlaws откриват, че черната мъгла е някакво същество от Амазония, донесено преди години от милионер - той обаче не могъл да го контролира и го запечатал в дупката, докато Spider-Man не бил подведен да го освободи. По-нататък Spidey открива, че мъглата всъщност са микроскопични насекоми-канибали. Така двата отбора успяват да ги затворят обратно в ковчега и Thor го праща в открития космос.

Историята е доста разчленена и не обяснява защо Space Phantom не иска тези същества да попаднат в Kingpin, но ни дава интересен поглед върху Spider-Man - въпреки всичките си грешки и всички хора, които не го харесват, той все пак има към кого да се обърне, когато срещне проблеми. Макар и понякога да чувства, че силите му са повече проклятие, отколкото дарба, Peter е променил животите на много хора. Ето защо спането на улицата и всички други такива неща, които му се случиха след Рестарта и най-вече след предполагаемата смърт на Mary Jane са едни големи простотии.

Историята на Outlaws (които по ирония никога не се наричат така) не свършва в тези броеве, тъй като различни членове се появяваха в Spider-Юбилеите през 90-те заедно със Silver Sable.

Но дали днес ще ги видим отново? Не е много верятно. Ясно е, че този отбор е просто поредният трик (един от многото на 90-те), тестван в комикса на Паяка, за да се види дали ще издържи собствена серия. Но явно читателската реакция е била показателна. Като концепция Outlaws вече са обречени. Sandman се появи наскоро, в Amazing Spider-Man #615, и беше извън закона, да не говорим за участието му в Sinister Six след Рестарта. Puma никога не порастна в реален злодей, а Rocket Racer... защо въобще е бил измислян?

Много фенове имат отредено място в сърцата си за Outlaws, и наистина в концепцията има интересни неща - най-вече идеята за бивши злодеи, опитващи се да изкупят греховете си, вършейки добрини - това всъщност е и оригиналния замисъл на Thunderbolts, преди да минат под управлението на Norman Osborn, Venom и Bullseye. Пък и с честите си спречквания със закона и полицията Spidey има допирна точка с другите Outlaws. Виждайки го като умен отборен лидер, в контраст на избухлив тиинейджър, е добра промяна понякога. За съжаление историите, в които отборът му се появяваше не са от най-силните.

"Новата" Фантастична Четворка
imageТова е една от многото "забавни" идеи, родили се през 90-те, въпреки че е най-неправдоподобния отбор в Marvel - нова Фантасична Четворка, с членове Spider-Man, Hulk, Wolverine и Ghost Rider.

Отборът първо се появява в Fantastic Four #347-349 (1990), където скулът Де"Лила се промъква в Baxter Building и един по един убива членовете на Фантастичната Четворка, като се представя за някой техен любим.

Други скрулове се приземяват на Чудовищния Остров на Mole Man - и понеже био-ритмите на чудовищата са подобни на техните (не знам как), те могат да ги контолират с технологиите си. Така скруловете започват да ползват зверовете за издирване на Де"Лила.

Осъзнавайки, че е преследвана, и позирайки като Sue Richards, тя праща телепатично съобщение до Spidey, Wolverine, Hulk и Ghost Rider, и ги събира в Baxter. Разказва им как останалите от FF са били убити (даже показва телата) и им дава напътствия как да намерят похитителите. Така Де"Лила се надява героите да унищожат скруловете в желанието си за отмъщение, а тя да действа на спокойствие. Новата Фантастична Четворка, както Wolverine ги нарича, проследяват скруловете до Острова.

Обратно в Baxter Building разбираме, че оригиналните ФФ не са мъртви, само тежко ранени, и сега Де"Лила ги държи затворени. Тя казва на Reed Richards, че се опитва да намери някакво яйце, от което скоро ще се появи "неорганичен технодроид" (завъртян начин да се каже голям робот убиец), и смята да го използва за покушение над Императора на планета Скрул. Накрая откриват, че яйцето се намира - къде другаде - на Чудовищният Остров. FF успява да избяга от затвора си и пристига на острова, за да нагласи сцената за битка с Де"Лила в брой #349. Новата Четворка евентуално разбира, се е била изиграна, и се присъединява към оригиналната, Скрулът е победен, а когато Mole-Man решава да се прави на супер злодей и ги залавя, Spidey убеждава партньорите си, че са достатъчно силни (особенно Хълк) да разрушат подземната му империя. И го правят.

Един от недостатъците на тази развлекателна история е, че не е обяснено защо Де"Лила избира точно тези четирима герои за мисията си. Може би е търсила силни характери, които все пак могат да бъдат манипулирани и имат връзка със Фантастичната Четворка. Spidey е най-близък с Johny Storm, Ghost Rider приема отмъщението много присърце, Hulk уважава Reed, а Wolverine - той винаги е готов за бой.

imageКолкото и странно да е, отборът се събира още веднъж, с помощта на Dr. Strange във Fantastic Four #374 (1993). Факлата оцелява след битка, като загрява тялото си до нечувана степен, но в процеса изпепелява голяма част от университет Empire State. Но вместо да обясни на ченгетата какво е станало, той отлита и се покрива от света. Spidey е загрижен за приятелят си и иска да му помогне, само че не е убеден, че ще успее сам - затова отива при Strange, с който отново събират "Новата" Четворка. Това, което се случва обаче е непредвидено - новата 4-ка решава да намери Факлата и да го предаде на закона, а старата 4-ка ще го защитава до последно. Следва някак си хаотична битка, след която истинската FF е изсмукана нанякъде от незнайна сила (което е сюжет в следващия брой - в който "новата" Четворка не се появява).

Нещо наистина не е наред с тази история - Spider-Man да иска помощ, за да намери и говори с Факлата? Що за начин е това да идеш при най-добрия си приятел в геройската общност, заобиколен от Hulk, Wolverine и Ghost Rider, и да му кажеш, че ако не се предаде, ще бъде ритам от тук до Франция? Spidey би трябвало да знае, че Johnny има сходен темперамент и най-вероятно ще тръгне да се бие. Той би направил същото в такава ситуация.

Дали резултатът щеше да е различен, ако Spider-Man беше довел Outlaws? Странно е как когато Dr. Strange го пита кого ще извика на помощ, вместо хората, които доброволно ще го последват в битка, Паяка се сеща за неконтролируемата групичка, която трябва да бъде убеждавана. Но предполагам, че така е по-забавно.

Но фактът, че новата и старата Четворки се сбиват е най-объркващ, според мен. И двете групи притежават едни от най-силните образи на Marvel Вселената - те обаче се познават отдавна, и са се били един до друг в миналото - защо не могат сега да обсъдят нещата, вместо да се млатят?

Очевидно е, че и тази "нова" Фантастична 4-ка е трик, и в първата си поява беше забавно, но все пак си е трик. Така прави писателят, когато просто избира различни герои от кутията на Marvel и ги събира с идеята "Няма ли да е яко ако...?" Но в дългосрочна перспектива - такъв отбор няма да оцелее. Всеки тим, за да функционира правилно, трябва да има лидер, а никой от тези четиримата няма да признае другия за такъв. Само при изключителни обстоятелства тези толкова различни индивидуалности биха формирали сплотена и трайна сила.

Spidey Получава Официална Отборна Визитка
Донякъде.

В Avengers #329 (1991) Captain America е свикал една доста продължителна среща (два дена!), на която се опитва да установи оперативната политика на Отмъстителите - и изглежда, че всеки, който е стъпвал в базата им, сега е там, даже и Spidey (който е отегчен от цялата тази работа). Не е дадено обяснение защо той е там, особенно след като преди по-малко от 10 броя беше уволнен (виж Част 1).

imageПравителството е отнeло привилегиите на Отмъстителите, но Обединените Нации се намесват и предлагат на тимът нови такива като организация за поддържане на мира. Avengers могат да се борят със заплахи от космоса, от други измерения, подводни заплахи и луди магьосници - освен тези, подбудени или одобрени от член на ОН. И, водени от Капитан Америка, всички казват "Да" и приемат предложението.

Каква глупост. Не мога да повярвам, че Captain America, от всички хора, с чисто съзнание приема тези условия. Сигурно писателят на тази история (Larry Hama) не е имал намерение тя да бъде интерпретирана така,

Но да караме нататък. Отмъстителите избират новият си отбор: Captain America, Thor, Vision, Sersi, Quasar и She-Hulk. След това те избират седем Резервни Заместители, които би трябвало да помогнат, когато някой от основните няма възможност. Не само това, ами пет са Истинските Резерви, а другите са на проверка. Петимата са Spider-Man, Falcon, женската Captain Marvel, Hercules и Black Knight. "Проверките" са Sandman и някакъв Rage. В последвалата история тези двамата не участват, а другите са изсмукани в друго измерение от група злодеи (да, подобно на края на Fantastic Four #375, споменат по-горе).

Превръщането на Spidey в Резервен Заместител е просто скапан начин да бъде включен в историята, и повече хора да се поинтересуват от броя. В контекст на миналите събития няма никаква логика. Капитан Америка ясно заяви в Avengers #318, че мястото на Паяка не е сред Отмъстителите, и Peter се съгласи. Не виждам как Капитана ще преосмисли нещата, а Spidey ще приеме да бъде "заместител." Най-популярният герой на Marvel бива принизен до нивото на Sandman, който има дълго криминално досие! И всичко това само за да се даде някакво значение на понятието "резервен заместител."

Статусът на Spider-Man като резерва оцелява чак до Рестарта от 1999, когато той отново се отказа от костюма и комИзиксите започнаха наново с #1 (което сега е поправено). През този период той се отказва от Отмъстителския си статус, което е споменато в Peter Parker vol. 2 #11.

И такова е положението до Януари 2005.


Новите Отмъстители!!!
imageИ като бонус, нека погледнем първата история в кариерата на Spidey като вече истински, официален Отмъстител - "Breakout", публикувана в New Avengers #1-6. Electro е нает от мистериозен силует да предизвика бунт на злодеите в затвора на остров Riker. Там вече са Daredevil, Spider-Woman (Jessica Drew) и Luke Cage, които тук се срещат за пръв път. Мястото е строго охранявано, и как няма да е - Carnage, Jigsaw, Crossbone, Mister Hyde и U-Foes са сред затворниците. Изведнъж токът в цялата сграда, всъщност в цял Ню Йорк спира, а нашият герой Spidey забелязва електрически снаряд, отиващ към Riker. Той на момента се запътва натам, и когато пристига е посрещнат от Капитан Америка. Electro обаче си е свършил работата и супер злодеите са освободени. Паяка скача в мелето и отнася голям побой, като Jigsaw дори му чупи ръката. През това време Daredevil се бие с Mr. Hyde, а представеният в брой #1 Sentry завлича Сarnage в космоса и го разкъсва на две. В края на брой #2 Spider-Woman и Iron Man се присъединяват към колегите си герои.

В брой #3 злодеите са победени и върнати в килиите си, и сега виждаме Captain America и Iron Man да обсъждат битката на Хеликариера. Кап казва колко много това му напомнило за денят, в който първите Отмъстители се формирали. Група, събрана от съдбата, за да посреща заплахи, непосилни за един герой.

Iron Man пита "Искаш да съберем нов отбор Отмъстители?"
Капитанът отговаря "Мисля, че новият отбор вече е събран."

След това Captain America тръгва да предлага място в отбора първо на Peter Parker, след това на Luke Cage. Peter първоначално отказва, тъй като не е "отборен тип", но после приема. Luke е изненадан и приема, но добавя, че Matt Murdock няма да се съгласи. После виждаме Murdock (Daredevil), който сякаш за да потвърди линейното движение на нещата, отказва предложението, но все пак Капитан Америка му казва да си помисли.

Така основните членове на новия тим се събират в Stark Tower. Това щеше да е ергенската крепост на Tony, но той решава да предостави на Отмъстителите. Jessica Drew обаче все още не е там. Виждаме я отвън да говори с неразкрит образ и да взима пари от него, като му обещава да докладва...
 
New Avengers #4 започва лошо за отбора - агент Хил от SHIELD не одобрява новата формация и докато спори с Captain America, Jessica Drew се присъединява към останалите в своя Spider-Woman костюм - при което Luke Cage и Spidey започват да се шегуват как няма нищо общо между Паяка и "десетките" Spider-Жени, освен името.

Капитанът се връща с файл, съдържащ записи от камерите в Riker, и на един от тях Spider-Man разпознава Electro. С помощта на технологиите на Stark Новите Отмъстители намират злодея и го залавят. От него разбират, че работата му в затвора е била да изведе злодея Carl Lykos/Sauron - който пък сега се намира в Savage Land. И тъй като там е пълно с динозаври, когато пристигат, самолетът им е свален от един Т-Рекс. Така тимът е разделен временно, а Spider-Woman се запознава с Wolverine по доста неприятен начин.

5-та част е горе-долу една голяма битка между Новите Отмъстители, Wolverine и мутантите на Lykos. Накрая неговата Sauron персона (която представлява голям летящ динозавър) е пусната и излита във въздуха, където е прострелян в главата от руса мадама.

Оказва се, че тя е Yelena Belova, Black Widow 2, която работи за SHIELD. Започва спор между нея, Капитана, Wolverine и Spider-Woman за това дали да се избият сега или да си помогнат. Sauron обаче не е мъртъв. Той се надига отново и изгаря лошо Yelena. Iron Man, Captain America, Spider-Woman, Luke Cage и Wolverine го атакуват едновремено. Отборна работа. А къде е Spider-Man? Поради някаква причина той не взима участие - но така или иначе няма какво да направи срещу чудовището.

Накрая Sauron пада победен, а групата се запътва към самолета на SHIELD, за да се върнат у дома. Агент Хил ги качва, като им казва, че ще има разследване. Капитан Америка и Iron Man обсъждат дали Wolverine да бъде приет в отбора или не.

В самият край на историята виждаме Yelena Belova, цялата обгоряна и в болница. Мистериозен глас й предлага да си отмъсти на Avengers и тя приема.

Историята е солидна и добре написана, въпреки не особенно добрият портрет на Wolverine. Тук той е изобразен повече като хищник, отколкото анти-герой. Колкото до Spider-Man - мястото му е тук. Той внася хумор, какъвто само Peter може да внесе - нервни коментари, постоянни бъзици със себе си и останалите. А когато в брой #5 Spidey изтърсва "Трябва да го кажеш, Кап! Кажи го сега!", след което Капитан Америка се извиква "Avengers Assemble!" и героите скачат в боя - един от най-добрите комиксови моменти за 2005.

Относно този Sentry - нали се сещате, представен в брой #1 като "най-силното същество на планетата" - в следващите броеве той се включва към отбора, но не е обяснено какви точно са силите му и как ги е получил. Мутант ли е, чрез инцидент ли е станало? Brian Michael Bendis обеща да разкрие тези детайли в SIEGE, събитието тази година, което вече е започнало между другото.

И разбира се да не забравя интригата относно кой нае Electro в New Avengers #1 и дали той е същият, който дава пари на Spider-Woman в края на броя? Всичко на всичко, много добър старт на добът комикс.

Заключение
И сега, когато New Avengers е пред финала си и още не е ясно дали Spidey ще е сред новият отбор, който започва през април - беше ли Spider-Man добър съотборник?

Ами да, но това е най-вече защото Bendis му позволи. И в края на краищата се стига винаги то там - ако писателят пише, че Spider-Man ще стане Отмъстител, значи той ще стане Отмъстител. Ако напише, че той си обръсва главата, отива в Тибет и става новия Далай Лама, значи и това ще стане.

Но дали е присъщо за Паяка да бъде отборен играч? Нарушава ли се образът му по този начин?

По принцип, изглежда като светотатство да се предположи, че той може да работи в екип, защото същината на характера му през миналите години винаги е била на самотник. Повечето заклети фенове на Spidey предпочитат той да е сам. В супергеройската общност той въплъщава онова чувство на отчуждаване, което съм сигурен, че всички сме изпитвали в даден период. Затова когато Peter иска да се включи към Avengers или Fantastic Four, той сякаш се продава за слава.

Но ако гледаме реално на нещата, много писатели просто не са го искали в редиците на Отмъстителите. Най-известните причини за това, в контекст на Marvel Вселената са - 1) не знаем нищо за него; 2) той е непредвидим и избухлив; 3) не е свикнал с космически заплахи и 4) той е самотник, не отборен играч - но и в тези има доста дупки, понеже Отмъстителите често са нарушавали тези правила, за да приемат членове. За това може да се погледне списъкът в
Wikipedia - виждаме, че е имало и други членове, за които не са знаели нищо или са били непредсказуеми.

Тези причини са валидни за ранните години на Spider-Man, но не и днес (всъщност, от края на 80-те до днес). Всичко тече, всичко се променя, Spidey също. Той вече не е на 18, с голяма уста и сприхав характер. Той е 29-30 годишен ветеран, участвал в много битки и доказал се нееднократно.

В днешната обстановка, единствената логична причина за Spider-Man да не бъде Отмъстител е ако той наистина не иска. А защо пък да не иска? Ами, за разлика от много други Avengers, Peter има семейство, жена (вече я няма, но тогава MJ беше с него), истинска работа. Той просто иска да се оправя с тези проблеми сам. Напълно разбираемо.

От друга страна, ако напълниш Отмъстителите само с големите имена на Marvel, се прецакваш. Какво може да направи един писател с образи, които си имат собствени комикс серии - и както е при Spidey, повече от една? Все пак, всички големи събития в живота на героя ще стават там, а не в отборната книга. Вместо да се разправяш с образи, които имат 45 години хронология зад гърба си, по-добре да представиш нови - такива, които ще ти дадат креативна свобода да правиш с тях общо взето каквото си поискаш. За сравнение при DC, макар че те не са толкова загрижени за хронологии - кой беше убит в Identity Crisis? Sue Dibny, жената на второстепенен образ, който няма собствен комикс. Кой е убиецът? Приятелката на друг образ, който няма комикс. А това събитие също породи много спорове и обсъждания.

За да приключа статията ще кажа това - макар да го предпочитам сам (това не прозвуча правилно :), вярвам, че добавянето на Spider-Man в New Avengers се отрази добре на развитието на образа. Не беше просто, за да могат Marvel да имат най-добрите си герои в една серия. Това предостави някои интересни истории, особенно докато леля Мей и Mary Jane живееха в базата. Като цяло, членството му в Отмъстителите направи Peter по-уважаван, приет от обществото герой и го изкачи на едно ниво с Captain America и Iron Man като най-обичаните защитници на реда и справедливостта.

Не можем да кажем, че не го е заслужил.

 


Тагове:   отборен,   играч,   Spider-man,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886964
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930