Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 21:18 - Justice League: Crisis On Two Earths
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2835 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2015 19:40


Justice League
Crisis On Two Earths
image
Ревю

Малко История
Във вселената на DC под "криза" се разбира някакво голямо събитие, което обикновено замесва огромен брой герои и злодеи, често от различни паралелни вселени и има трайни последици за тях и за света им. Първата "кризисна" история е "Crisis On Earth-One", разказана в Justice League of America vol. 1 #21 (1963). Тук за първи път се срещат Justice League от Earth-One и Justice Society от Earth-Two. Двата отбора започват да се съюзяват по веднъж всяка година до 1985.

През 80-те DC Comics осъзнали, че хронологията на образите им е прекалено сложна, тъй всеки от тях си има Earth-One/Two/Three/X версия. Така през 1985 се случила Голямата Криза - Crisis On Infinite Earths, мини серии от 12 части, в които Мултивселената била унищожена. Много образи били убити - Supergirl (Earth-1), Aquagirl, Clayface, Wonder Woman (Earth-2), Robin (Earth-2), Green Arrow (E-2), вторият Flash (Barry Allen) и още много знайни и незайни герои и злодеи. Останалите образи били поставени в една обща вселена - и хронологията била поправена. Много фенове спорят дали историите, излезли преди Голямата Криза трябва да се зачитат.

Следващата "криза" е Zero Hour: Crisis In Time! (1994), където разгневеният Зелен Фенер Hal Jordan, побеснял заради разрушението на родния си град Coast City, прераства в по-голяма сила, Parallax, и се опитва да преобрази вселената. Евентуално Jordan/Parallax е спрян, но времевата линия е пресъздадена наново, което има последици най-вече за Justice Society и Batman.

Следва Identity Crisis (2004), мини серия от 7 части, в които жената на Elongated Man е убита от незнаен похитител. Супер героите на DC, начело с Justice League, се втурват да търсят убиеца, като в процеса е разкрито, че Лигата често е изтривала съзнанието на злодеи, разбрали самоличностите им. И тази "криза" не минава без смърти - най-значими тези на бащата на третия Robin и на злодея Captain Boomerang.

Infinite Crisis (2005), или "средната криза", прави обратното на Crisis On Infinite Earths - създава наново Мултивселената. На края на тази криза DC правят доста интересен хоод - публикуват историята "One Year Later", където събитията в повечето комикс серии прескачат една година след Infinite Crisis. Виждаме как Superman, Batman и Wonder Woman се връщат към супер геройските задачи, но не е показано защо са се отказали. Тези разкрития стават в сериите 52 (Май 2006 - Април 2007), които затварят паралела между Infinite Crisis и One Year Later.

Последната и според мен втора по важност криза е Final Crisis, която приключи през Март 2009. Супер злодеят Darkseid отприщва "Анти-Жизненото Уравнение" (Anti-Life Equation) над Земята и покорява голяма част от планетата, докато Superman пътува из Мултивселената, за да открие всички събития, манипулирани от злодея Monitor. Кризата свършва с привидната смърт на Batman в ръцете на Darkseid.

И сега към филма на фокус - Crisis On Two Earths. Той е базиран на изоставеният проект Justice League: Worlds Collide, който трябвало да бъде мостът между тогава приключващата анимация Justice League и започващата Justice League Unlimited. По ред причини обаче този филм така и не е направен, но сценарият става основата за историята в CO2E. Сценарист е Dwayne McDuffie, който е един главните действащи лица зад JL и отговорник за повечето добри епизоди. В няколко интервюта Bruce Timm е казвал, че горе-долу 80% от оригиналния сценарий са непроменени.

Crisis On Two Earths заема идеи и от комиксите. Justice League of America #29-30 (1964) и новелата JLA: Earth 2 (1999) добавят някои елементи към историята, но като цяло филмът не е директна адаптация на който и да е комикс. Та без повече увъртания да видим за какво става дума.

Криза На Две Планети
image

"Някъде в Мултивселената се намира свят, който наричам Първичната Земя. Всяка планета е вариация на тази, оригиналната. И когато я унищожа, цялата реалност ще се разпадне."
- Owlman, JL: Crisis On Two Earths 

Ако трябва да рекламирам филма, бих използвал този цитат на злодея Оулмен, но за него по-късно. Всичко започва, когато един различен Lex Luthor идва от паралелна вселена, за да помоли Лигата за помощ в борбата му с Криминалния Синдикат. Супермен, естествено, не вярва на думите на Лутър отначало - но след това вижда, че сърцето му в дясната част на тялото. Това е доказателство номер 1 за паралелната вселена - затвърждава се, че там всичко е наопаки. Човек започва да си представя какви са тамошните версии на Батман, Green Lantern и другите.

Оказва се, че този Lex не само е герой на паралелната Земя, ами е член на тяхната Justice League - и то не просто член, ами лидерът. Нашите герои се съгласяват да отидат, с изключение на Batman - за него има само една Земя, тази в нашата вселена. Но когато Superwoman - паралелната зла версия на Wonder Woman - идва в тази вселена за да търси едно ценно нещо, оставено от Luthor, Батс няма избор - включва се в приключението. Това, което следва е страхотна битка между Justice League и Crime Syndicate (злата им версия), която поставя в опасност съществуването не само на двете планети, но и всички възможни вселени.

Основното, което ми хареса в Crisis On Two Earths е, че гледайки го отново се почувствах сякаш гледам анимационния сериал. Всичко е тук - Batman е недоверчив и опърничав, Wonder Woman е о, толкова секси, Superman е доказаният водач, Flash е по-веселият образ; и тн. Във филма обаче тези герои вече са затвърдени, доказани. Ако очаквате обяснение как точно Jonn Jonnz или Superman са станали част от Лигата, няма да го получите. Историята се движи бързо и около 60% от ставащото са битки - в което няма проблем. Но според мен е добре човек да има поне основни познания кои са тези герои - или да е гледал Justice League/Justice League Unlimited.

А и само така може да се разбере как този филм служи като мост между JL и JLU. Тук например е показано как на Лигата им идва идеята да разширят редиците си. Речта на Superman в "Initiation" никога не ми е вдъхвала много доверие - "Тук сте, защото всеки един от вас е готов да плати дори и върховната цена." В Crisis обаче виждаме, че героите осъзнават, че с някои заплахи няма да се справят без допълнителна помощ. Разкрито е още откъде Wonder Woman получава невидимия си самолет (видян в JLU сезон 1, епизод 2).

Не мога обаче да не направя паралел между JL: CoTE и епизодът "A Better World" от втория сезон на Justice League. В него отново имаме паралелна Лига, нареченa Justoce Lords. В тяхната вселена Superman убива Lex Luthor, след смъртта на Flash. Две години след това Лордовете управляват планетата, но откриват за вселената на Лигата - и идват на гости! Епизодът е един от най-добрите в каталога на Justice League и посява семената за феноменалната история Cadmus.

Главните 6 не са единствените супер герои, които се появяват във филма. Освен тях малки роли имат и Aquaman, Firestorm, Black Canary и други. Като добавим и дузината паралелни версии, помагащи на Криминалния Синдикат, получаваме един доста голям брой DC образи. Не съм сигурен какво прави тези малки появи толкова специални, но... да, яко е. В плюс е и фактът, че всеки един от тях върши някаква работа - не е тук, просто за да го видим и да си кажем "Абе, гледай, Aquaman!"

Тук трябва да кажа нещо за битките и насилието в Crisis On Two Earths. Схватките са много добре анимирани и доста от ударите звучат болезнено. Тези, които ми направиха впечатление са: Superwoman срещу Wonder Woman; Lex Luthor срещу Ultraman; и разбира се, финалната битка - Batman срещу Owlman. Голяма част от сблъсъците са масивни -  група злодеи срещу част от героите - така че като цяло всички битки във филма са на ниво. Всеки появяващ се герой и злодей показва какво умее със силите си и, както казах, никой не седи безцелно на заден план. Има смърт и насилие в нормални количества. Единственият момент, когато ми дойде малко в повече беше, когато Superwoman счупи реброто на Batman - как успя той да придължи битката след този инцидент? От време на време се чуват псувни от сорта на "crap" и "ass", и като цяло филмът е една зряла комплексна история.

НО, но всичко си има лоши страни. Тук, както и в някои предишни филми на DC отново е времетраенето. ЧЕСТНО, толкова ли ще е скъпо тези проекти да бъдат колкото един нормален филм, час и половина? Така беше в Green Lantern: First Flight - Hal Jordan получава пръстена и се превръща в герой в първите 3 минути. Не е обяснено защо пръстенът избира точно него, що за човек е той, притесняват ли се близките му за него и като цяло доста неща остават недоразвити. И в Crisis On Two Earths има такива моменти. Цялостната история си изисква повече време - някои от аспектите идват малко прибързано. Например връзката между Jonn Jonnz и Rose Wilson не ми изглеждаше достатъчно развита - и в такъв случай просто излиза трудна за вярване. Това, което най ме издразни е как накрая, след като злодеите са победени, така и не е показано сбогуването на Lex Luthor с Лигата. Имам предвид, стига де! Той ги извиква, той е един от протагонистите - логично би било да видим как благодари на нашите герои. Но не, за съжаление - те просто се телепортират обратно вкъщи.

Герои и Злодеи

Лигата
Лигата на Справедливостта е представена от Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Flash и Jonn Jonnz. Супермен е тоталният лидер, неговата дума е нещо като закон, той е много силен и тн - ако го харесвате по принцип, или сте го харесвали в Justice League/Justice League Unlimited, ще го харесате и тук. Той е озвучен от Mark Harmon, чийто глас е почти идентичен с този на George Newbern. Няма оплаквания тук.

Wonder Woman, Green Lanterm и Flash са си горе-долу същите образи от анимационния сериал, с разликата, че там Фенерът беше John Stewart, а тук той е Hal Jordan - но имайки предвид колко малко Hal е бил анимиран, това също е промяна, с която съм съгласен. На първо гледане имах малко проблеми с Flash, защото гласът му е на Josh Keaton - а той се е отпечатал в съзнанието ми като Spider-Man от сериалът The Spectacular Spider-Man. Но постепенно го възприех и в тази роля - все пак Josh е невероятен актьор.

imageГероят, който заслужава малко повече внимание е Batman. Първо, зад гласът му застава William Baldwin и... не е зле, но не е и много добре. Baldwin звучи някак си като Christian Bale, но по-отпаднал, липсва му твърдостта в думите. Слушайки го имам чувството, че този Батман е доста възрастен - може би 45-50. Според мен доста по-добър избор щеше да е Diedrich Bader, който озвучава Човека Прилеп в Batman: The Brave and the Bold.  

Второ, този Batman ми напомни за онзи мрачен типаж от филма на Тим Бъртън. Batman става отговорен за смъртта на два образа в Crisis On Two Earths. И знам, че много хора няма да харесат тези му действия, защото Batman е герой - част от кодекса му е да не убива, но в този случай той трябва да бъде оправдан. При първата смърт Батс чисто и просто няма друг избор - или злодея си отива, или планетата и всичките й вариации. Относно втората му "жертва" - вижте, тук Batman избира между отдавнашен приятел и наскоро срещнат злодей. Плюс това в началото на филма Flash мисли, че Прилепа не го харесва, и чрез избора си той показва, че всъщност да - харесва го и го приема като съотборник и приятел. Щом феновете се ядосват чак толкова заради това действие, представям си как щяха да реагират, ако Batman беше неволно отговорен за смъртта на Flash, вместо на Johnny Quick. Щяха да бълват гръм и мълнии. За мен тук Батс действа много умно и логично.
 
И накрая имаме Jonn Jonnz, известен още като Martian Manhunter. За разлика от другите, за този образ не бях чувал преди да Justice League (сериала). И... ами той беше изобразен чудесно там. Тъгата му по загубените близки и желанието му да бъде приет на нашата планета ме впечатлиха. За това много помогна и озвучаващият актьор, Carl Lumbly. Jonnz е марсианец, последния оцелял, има доста яки способности - като да преминава през материята и да чете мисли - и беше добра добавка за Лигата. Харесвах го там, харесах го и тук, макар че, както споменах по-горе, връзката му с Rose Wilson ми дойде малко прибързано.


Криминалният Синдикат
image
Johnny Quick, Ultraman, Superwoman, Owlman

Crime Syndicate е паралелната зла версия на Justice League и е съставен от (дъъ) зли версии на супер героите. Имаме Ultraman (зъл Superman); Owlman (зъл Batman); Superwoman (зла Wonder Woman); Power Ring (зъл Green Lantern); Johnny Quick (зъл Flash) и злия "брат" на Jonnz - J"edd J"arkus, но той се появява за много кратко. Тук Синдикатът е представен като мафиотска организация, като за всеки член работят различни супер злодеи, наречени "фамилии". Тези хора са чисто зло - те не са криворазбрани, не са откачили след някакъв инцидент - на тях наистина им харесва да убиват и да властват. И единственото, което ги спира да премахнат Президента и да управляват правителството е страхът от ядрено унищожение.

Ultraman е големият шеф, с който не бива да се ебаваш. На него му стиска дори да отиде при Президента и да му удари шамар пред очите на полицията. Останах обаче малко недоволен, че нямаше голяма битка между него и Superman - двамата се трепят, но очаквах малко повече. В комиксите Ultraman е женен за Superwoman, която пък му изневерява с Owlman. Тук това е премахнато, може би защото щяха да станат прекалено много сюжетни линии, не знам. Но промяната не ме притеснява много.

Johnny Quick е доста променен от своята комикс версия, понеже там той е безнадежден наркоман, а във филма този аспект липсва. Quick и Power Ring имат по-малки роли от другите злодеи и не мога да коментирам друго, освен че от видяното в Crisis On Two Earths правя извода, че те са по-сплотени с лидера си и им пука за бъдещето на Синдиката. Имам предвид, Superwoman и Owlman кроят планове зад гърба на Ultraman, но Johnny и Power Ring винаги първо се допитват до него.

Superwoman... предполагам, че във всяка група (независимо дали са герои или злодеи) трябва да има поне един силен и красив женски персонаж, който да внася жега в отношенията. Това, което ми хареса особено в нея е, че тя знае колко е силна и красива, и използва тези си качества при всеки удобен случай. Тя е оплела (най-вероятно) в мрежите си Owlman, което се вижда от целувките, които му дава - друг е въпросът, че Owlman далеч не изглежда хлътнал по нея. Superwoman определено се интересува най-вече от пари и власт, и би предала другите, за да ги получи. Което я прави изключително опасен характер. Интересно е каква химия се усеща между нея и Owlman, имайки предвид, че озвучаващите актьори са били в различни държави при записването на филма. Въпреки това Gina Torres представя един много уверен, садистичен и съблазнителен глас, пасващ идеално на образа.

И най-накрая стигам до Owlman. Леле! Преди всичко искам да кажа, че го харесвах като злодей и преди този филм, но след като го гледах... мисля, че съм Owl-Fan. Нищо не можеше да ме подготви за това. Ако Crisis On Two Earths беше игрален филм, сигурен съм, че Owlman щеше да се нареди до Darth Vader и Terminator като един от най-великите злодеи, появили се на голям екран. Доста сериозно изказване, а?

imageКакво го прави толкова завладяващ образ? Може би фактът, че говори без каквато и да е емоция и чувство, сякаш нищо от ставащото около него няма значение - като добавим и безизразните му очи, застинали в една точка, получаваме магнетичен злодей. Единствената част от лицето му, по която може да се познае какво изпитва Owlman в момента е устата му - която се усмихва само ако той е на път да осъществи целта си. За мен това е доказателство, че за него няма значение - нищо няма значение, освен целта.

Друго, което ми хареса при него е, че той не разкрива диаболичния си план от самото начало. Виждаме, че търси квантовият елемент, оставен от Luthor на нашата планета, но за какво му е? Любопитно е и как Owlman разкрива плана си единствено пред Superwoman - очевидно има някаква интрига между двамата, макар че, както вече споменах, по действията му това не може да се каже. Той я използва за момента, но в контекст на голямата му цел, тя не представлява нищо за него.

Като последни причини защо толкова много харесвам Човека Бухал ще кажа: 1) той е изключителен боец. Дори за малко се изправя срещу Superman. И 2) Owlman изрича едни от най-смахнатите и зли реплики, които съм чувал. Сред любимите ми са "За какво ти е бомба, ако не я детонираш?" и "Философските заключения са огромни, разбира се". James Woods е избран за ролята на злодея и е толкова брилянтен, че ми тракат зъбите. Той изкарва един тих, заплашителен и натурално безчувствен глас, от който се разтрепервам (ок, малко преувеличавам тук :)). Очарован съм.

Е, лошото нещо с тези зли версии на героите е, че най-вероятно няма да ги видим повече. Половината от тях са мъртви в края на филма, а Dwayne McDuffie не е споменавал за евентуално продължение. Но знае ли човек... винаги има надежда.

Финал
След разочароващият Justice League: New Frontier, Crisis On Two Earths е повече от задоволително преживявяне. Филмът предлага сложни образи, епична и зряла история, и много добри битки. Въпреки малкото време, с което разполагат, продуцентите наистина са се постарали да включат важните неща, без излишни моменти - и според мен са го постигнали. Високо препоръчвам този филм на всеки фен.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886103
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930