Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2010 14:05 - R.I.P. The Spectacular Spider-Man
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2075 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2010 14:06


R. I. P.
The Spectacular Spider-Man

image

Март 2008 - Ноември 2009

И така приключи. Най-добрата интерпретация на Spider-Man на малък екран. Феновете луднаха от ярост. А на Marvel и Disney, разбира се, въобще не им пука.

Не мога обаче да кажа, че съм изненадан - всъщност очаквах това да стане. Първо на първо, за втория си сезон шоуто се премести на DisneyXD, един сравнително нов канал, който дори не е ефирен (имам предвид в Америка). Това означава, че много по-малък брой семейства имат програмата, следователно по-малко хора ще гледат, следователно рейтингите няма да са много добри. Но SSM изкара рекордна гледаемост, въпреки ограниченото си разпространение - макар че последната наистина достоверна информация относно рейтингите излезе през юли 2009. Тогава дори ни беше казано, че Sony са доволни от постигнатите цифри. Така че причината за прекратяването на Spidey надали е заради ниска гледаемост.

Да не говорим, че DisneyXD направи нещо много глупаво. Шоуто дебютира на 23 март 2009, но вместо да започнат директно с епизоди от втори сезон, те стартираха отново със сезон 1! What the hell??? Обяснението беше, че така новите зрители ще могат да проследят историята от самото начало. Да бе, сякаш няма торенти, YouTube и други подобни, където тези "нови" зрители да гледат първия сезон. Като добавка, Teletoon (Канада) вече беше почнал да излъчва нови епизоди - всъщност още от януари - и те бяха качвани онлайн. Да ме вземат дяволите, даже Нова Телевизия излъчи новите епизоди преди DXD! Нова Телевизия! Това пък как е станало?

Второ, Marvel не направи никаква, абсолютно никаква реклама на шоуто. Другите им анимации - Wolverine & the X-Men и Iron Man: Armored Adventures - бяха промотирани доста добре: обяви в сайта за нови епизоди, интервюта с продуцентите, рекламни страници в комикси и тн. Spectacular Spider-Man не получи това внимание. Защо? Това е шоуто на техния най-известен образ, а те го подминаха като пътен знак. Не мога да си обясня такова поведение от страна на Marvel. Те дори не обявиха кога ще дебютира втория сезон! Срамота.

Третият фактор, който вероятно има роля в прекратяването на SSM са ТВ правата на Spidey. Тук вече положението е тотален ад. Първоначално Sony притежаваха и филмовите, и телевизионните права на Паяка. Шоуто е тяхна продукция. След това обаче Disney купи Marvel Entertainment (в което влизат Marvel Comics, Marven Studios, Marvel Animation и други) и Sony, по никаква обяснима причина, върнаха правата на компанията - но само телевизионните. Как по дяволите става това? Не са лицензите един цялостен пакет? Явно не. Greg Weisman заяви, че сега вече зависи изцяло от Marvel и Disney дали шоуто ще продължи. Е да, ама очевидно и него са го излъгали, понеже месеци наред двете страни си прехвърляха топката. Винаги, когато беше запитван за SSM Eric Rollman, президента на Marvel Animation отговаряше "Питайте Sony" - а пък от Sony отговаряха "Без коментар". БЕЗ КОМЕНТАР! 2 месеца след закупуването на Marvel ситуацията си оставаше "без коментар". Толкова ли е трудно да се съберат шефовете и да решат бъдещето на това гениално шоу?

Последният фактор, според мен оказал влияние е рестартирането на филмовия франчайз на Spider-Man. Все пак сериалът беше реализиран заради успеха на Spider-Man 3. Но след това се разбра, че Spider-Man 4 и Sam Raimi са вън от играта, за да направят път за нов филм за Паяка, който ще излезе през 2012 и не чак толкова случайно ще е вдъхновен от Ultimate серията. Хмм... как е името на новата анимация? Ultimate Spider-Man. Няма нищо случайно.

Така че може да ви стане ясно как всичко това е повлияло при вземането на решение. А дори не искам и да си представям как се чувства Greg Weisman - продуцента на Spectacular Spider-Man. Това е второ негово шоу, прекъснато преждевременно, без да може той да завърши историята. Човекът не заслужава такова отношение към работата си - но предполагам, че бизнесът си е бизнес и някой трябва да бъде прецакан. Защо обаче винаги е този, който

Какво мога да кажа за самата анимация? Ами тя беше създадена от Spider-фенове за Spider-фенове. Greg и компания доказаха, че наистина разбират същността на Peter Parker и неговия свят. Историите прогресираха натурално и нищо не изглеждане прибързано или сложено просто за да е там. Образите се развиваха и растяха с течение на времето. Екшънът бе бомбастичен. С още епизоди SSM имаше шанса да достигне легендарния статус на Batman: The Animated Series. Като цяло, беше всичко, което един комикс фен може да иска.

Ами, това е мнението ми за цялата ситуация. Кофти ли е? Да. Исках ли трети сезон? Да. Ще гледам ли новото Spidey шоу? Ами да. Но се съмнявам, че ще достигне нивото и качеството, които Spectacular Spider-Man достигна. Като начало, ето първата промо снимка, издадена от Marvel:

image
R. I. P. The Spectacular Spider-Man
Ще ни липсваш





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886134
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930