Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 20:15 - Iron Man 2 Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2132 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.07.2011 23:56


Iron Man 2
image

Feels Good To Be Back 

Най-добрите продължения на супергеройски филми са тези, които поставят героя пред някаква вътрешна криза. Затова Spider-Man 2 е толкова добър, затова The Dark Knight е толкова добър, затова и Superman II... е, не чак толкова. И точно поради такава липсваща емоционална страна Transformers 2, Batman & Robin и много други не струват. И именно по тази причина Iron Man 2 е много задоволително продължение на историята от предишния филм. Въвлича те в сюжета и те поставя на мястото на Tony Stark, докато той разбира повече за миналото си и подсигурява бъдещето си.

Филмът ми хареса, много. Ако трябва да го поставя в списъка си, той се нарежда малко под първия Iron Man - защото колкото и да е забавен и експлозивен, страда и от някои проблеми, които ще дискутирам по-долу. Но като цяло, това е най-добрият комиксов филм за 2010.

Сигурен съм обаче, че на много хора няма да се хареса, просто защото не е чак толкова забавен, какъвто беше Iron Man 1. Но има и други фактори - например първата част дойде сякаш отникъде. Помня как един летен ден (2008) нямаше какво да се прави и един приятел подхвърли "Айде да гледаме Iron Man". Аз отвърнах "Кое, старата анимация или новата?", а той "Не бе, филма!" По това време нямах никаква идея какво правят Marvel с филмовите си проекти и когато изгледахме дебюта на Железния, мисълта ми беше "Мамка му, това е наистина добро." А по отношение на Iron Man 2 следях всяка нова информация, така че горе-долу знаех за какво става дума - основните сюжетни линии - и просто чаках да видя как всичко ще се нареди на мястото си. Ами, идеално се нарежда.

Та както казах, IM2 не е чак толкова забавна история, а е персонална криза в живота на Stark. Хубаво е, че въпреки всичките нови образи фокусът си остава върху Tony - и така трябва да бъде, той е звездата все пак. Разбираме, че в деня, в който Tony разкрива пред света истината за Iron Man (а именно, кой е зад маската), в отдалечено и неопределено място в Москва се случва трагедия - умира бащата на Ivan Vanko. В изблик на ярост и мъка Ivan започва да работи над собствен арк реактор, с помощта на скиците на баща си и Howard Stark (бащата на Tony). Мда, оказва се, че двамата са работили заедно над реактора, но имали различни виждания за употребата му - затова Howard представил творението като свое, оставяйки партньора си да тъне в мизерия. 

Не знам за вас, но според мен това е по-скоро изнедадващо и уникално начало, защото ни запознава с главния злодей и представя основната му мотивация, без да се губят излишни минути в обяснения по-късно. След заглавния надпис действието ни пренася 6 месеца след събитията от Iron Man 1. Целият свят се е съсредоточил върху Tony Stark - Правителството на Щатите се опитва да му отнеме железния костюм, считайки го за потенциална опасност. Хитрият Justin Hammer се опитва да го измести като основен доставчик на оръжия за армията. Не стига това, ами и най-добрият му приятел, Rhodey, се е дистанцирал заради нехайното поведение на Tony. Но има и още - новата секси асистентка на г-н Stark, Natasha Romanoff, се оказва агент под прикритие, работещ за SHIELD. И в центъра на всичко това се изправя проблема на главния герой - батерията в арк реактора му бавно, но сигурно трови кръвта му - спасението се крие в някакъв нов елемент, който Tony все още не е открил. 

Ох, леле, както сами можете да си направите извод, сюжетът е запълнен до дупка. С толкова много плот-линии се страхувах да не се случи както в Spider-Man 3 - а именно да стане прекалено претрупано. За щастие, не. Всичко се движи натурално и няма сцена (е, поне голяма), която да идва като излишна. Друго нещо, което ми харесва е как от филма струи типична комиксова атмосфера. Даже на финала на Iron Man 1 без проблеми можеше да пише "В следващия брой: Нови приключения! Нови злодеи! Нова опасност се изправя пред Tony Stark! И повече разбиващ екшън!"  Iron Man 2 се развива точно като брой на Stan Lee и това според мен е забележително. В плюс е и факта, че сюжетът е базиран върху "Demon In A Bottle", която е една от най-добрите истории за Iron Man и се занимава именно с алкохолните проблеми на Tony.

Едно нещо, с което всички са съгласни е, че този път екшън сцените са в пъти по-добри. Така е. Това в голяма степен се дължи на големия брой опоненти, с които Iron Man трябва да се справи. Но гледайки ги да се млатят с Whiplash на пистата в Монако и финалната битка като цяло си бяха визуална и комикс наслада. Много фенове се оплакват, че финалната битка с ъпгрейднатия Whiplash "свършва, още преди да е започнала". Не мисля така - достатъчно дълга си беше, а пък и който е чел или гледал анимациите за Iron Man знае, че битките му не са от най-продължителните. Та още веднъж, поздравления на Февроу за бесния екшън.

Преди да минем към актьорите, да погледнем как Marvel използват този филм, за да разширят значително филмовата си вселена. Успяхте ли да забележите всички препратки и намеци към други супер герои? Защото аз със сигурност съм пропуснал някоя:

1) най-очевидната, естествено, е щитът на Капитан Америка, за който ми е много интересно да разбера как е попаднал при Tony Stark. И преди всички да ревнат, че изглеждал пластмасов и тн - спокойно, това е прототип на истинския щит.
2) Nick Fury и неговата Avengers Initiative програма - разбира се, става дума за отборът, който Fury сформира - само че с каква цел? Що за заплаха ще изисква тези герои да обединят сили? Loki, Red Skull, Hydra или Ultron? Засега не е ясно, но ще разберем след 2 години.
3) който е гледал след финалните надписи, ще види Mjolnir - чукът на Thor.
4) И сега не толкова очебийните - по време на последния разговор между Tony и Fury (към края на филма): на екрана се вижда репортаж от битката на Хълк с Emil Blonsky (от The Incredible Hulk), което подвърждава, че действието в двата филма се развива горе-долу по едно и също време. А ако се вгледате в световната карта и отбелязаните на нея точки, ще забележите една в Африка, съвпадаща с Wakanda (страната на Black Panther); една в океана, където би трябвало да е Atlantis (домът на Namor); и точка с местонахождение Ню Мексико, където се намира Thor.

Уау, Marvel наистина не си поплюват. Чрез всички тези загатвания и потвърждението, че бащата на Tony ще играе важна роля в The First Avengers: Captain America, студиото доста добре утвърждава споделената си вселена, в която се намират тези образи. Това помага и на Stark да осъзнае, че е част от тези събития. Много ми е интересно какви ще са следващите догатки и дали въобще ще има такива, в Thor и The First Avenger. Защото, честно казано, голям кеф е да ги откриваш.

Но след богатия сюжет, здравия екшън и можеството препратки към други герои, най-силната страна на Iron Man 2 е вложения актьорски талант.

Актьорите
imageНаистина ми е жал за нещастникът, който ще се наеме да изиграе Tony Stark, след като Robert Downey Jr се откаже от ролята поради старост или нещо такова. Никой няма да може да се превъплъти толкова добре, никой няма да улови тънкото и неподправено чувство за хумор на Stark, както и неговата арогантна страна по начинът, по който RDJ го прави. Например в сцената на рождения ден, всеки друг би изглеждал глупаво и нелепо по този начин, но от играта на Downey си личи, че той много се забавлява - а заедно с него и публиката. Казано накратко, този човек е основната двигателна сила зад Iron Man филмите.

Нещата не стоят така с Don Cheadle, заместил Terrance Howard в ролята на Rhodey. Не знам как да го обясня, но между Terrance и Downey се усещаше химия - сякаш мога без съмнение да кажа, че са най-добри приятели. При Cheadle липсва такова усещане - може би заради малкото им сцени заедно, може би заради актьорската му игра, не съм сигурен. Не казвам, че играта му е зле - но можеше и по-добре.

Gwyneth Paltrow като Pepper Potts... винаги съм харесвал Gwyneth, и заради външността й, и заради таланта й. Ролята й този път е някак си по-голяма, тъй като Tony я прави CEO на Stark Industries и връзката им достига кулминационна точка накрая. Няма много какво да се каже, хареса ми. Само се надявам да оправят прическата на Pepper в следващия филм.

imageМисля обаче, че няма да съм единствен, като кажа, че звезда #2 в Iron Man 2 се оказа Natasha Romanoff/Black Widow, в ролята Scarlet Johanson. Тя просто закова образа с перфектно изпълнение. Особено ми харесва една сцена на ринга с Happy Hogan - в един момент Natasha изглежда като мило и невинно момиче, а в следващия те е повалила на земята с намерение да ти счупи врата. Да не говорим за екшън сцените й, които са... наелектризиращи, така да се каже. Малко е разочароващо, че г-ца Romanoff не говори с руски акцент, но като изключим този дребен проблем, това е наистина перфектно изпълнение. Браво, Scarlet, браво.

И сега злодеите. Ще започна с Justin Hammer. Абсолютно всички ревюта, които четох досега казват, че Sam Rockwell открадва всяка сцена така, както RDJ го прави. Не видях такова нещо. Той играе Hammer по-скоро като човек, опитващ се да бъде готин като Stark, но все неуспяващ. Което според мен е по-добрият вариант. Но тъй като не съм гледал други филми на Rockwell, оценката ми за него е базирана изцяло на тази му роля. Човекът има потенциал, това е ясно - не мисля обаче, че той бе напълно разгърнат тук.

И естествено, имаме Мики Рурк като главния злодей, Whiplash. Че Мики е легенда спор няма. Той придава някаква много сурова грубост към образа, която не знам дали съвпада с комиксовата версия, но стои добре на екран. Добавете към това и много татуировки, златни зъби и винаги захапаната клечка - той е един badass. Малко е странно, че Vanko нямаше чак толкова много диалог, а пък и мотивацията му не е много силна. Все пак, какво е виновен Tony за постъпките на баща си, нали? Но като цяло, Рурк дава солидна игра - неговият Vanko е пълна противоположност на Stark, във всяко отношение.

Значи да обобщим: дотук ми харесват сюжета, актьорската игра (от почти всички), екшънът и загатванията за други супер герои. Нека навлезем малко по в детайл, защото има и едни такива малки добри аспекти.

Още Cool Stuff

* Костюмът-Куфар - или иначе казано Mark V Armor. Едно от най-яките неща, които съм виждал на големия екран. Почти ме е яд, че самото му разгъване беше поставено в трейлъра, понеже донякъде уби изненадата. За щастие, донякъде.

* War Machine - още когато в Iron Man 1 Rhodey погледна към Mark II и каза "Следващият път, бейби", се развълнувах. Знаех си, че съдбата му е да влезе в този костюм и да се превърне във Военната Машина. Хареса ми и как той се появи само за финалния акт, защото два железни героя през цялото време щеше да е прекалено.

* Сцената в съдебната зала - не само че затвърди Tony Stark като истински пич, но и разкри, че той изпитва нужда да бъде Iron Man. 

* Един от смешните моменти се случва към края, когато War Machine изтрелва една ракета към Whiplash - няма да издам какво става но е много смешно.

* Tony и Pepper най-накрая си лепват една целувка - ако в първият филм беше очевидно, че тези двамата са един за друг, то тук е очеизвадно. Единият характер е спокоен и благ, докато другият е купонджия, с растящо его и голяма уста - но заедно, те са едно цяло. Както казва Tony в една сцена "Ти ме допълваш". Нямам търпение да видя накъде ще тръгне връзката им, ако направят Iron Man 3.

* Погледът на Whiplash, когато поваля Iron Man на пистата - обзалагам се, че в този момент мислите му са били нещо от сорта на "Падна ли ми, копеле проклето".

* Отварящата сцена - Iron Man се вихри из въздушните пространства на фона на AC/DC - Shoot To Thril. Трябва ли да обяснявам?

Но ако си мислите, че Iron Man 2 е филм без проблеми, лъжете се. Ето какво не ми хареса.

Bad Stuff

* Това ли е? Това ли беше ролята на Stan Lee? 1 секунда екранно време? Е аре стига бе! Когато беше обявено, че Stan ще играе Larry King, очаквах ролята му да бъде именно такава - да води някакво предаване. Като нищо ролята на Stan можеше да се зове Fred или Dick и нямаше да има никаква разлика. Голямо разочарование.

* Ок, значи ъпгрейднатият костюм на Whiplash би трябвало да напомня Crymson Dynamo? Защо тогава повече мяза на костюма на Iron Monger (злодея от първия филм)?

* Сцени, появяващи се в трейлъра, но не и във филма - едната е гореспоменатата "Ти не допълваш" сцена, а в другата Tony учи Natasha как да стреля с репулсора. Защо са премахнати, след като добавят повече в отношенията между тези образи?

* Това не е точно проблем, колкото чудене от моя страна - каква е логиката в това да излезеш срещу свръхиздръжлив метален войник, който може да лети и стреля мощни енергийни заряди, въоръжен само с два лазерни камшика? Може би Vanko не е знаел, че Tony ще извади костюм от куфара си, и е очаквал да бъде лесна плячка, но все пак - малко обяснение няма да навреди.

image
* Нямам нищо против Samuel L. Jackson и начинът, по който играе Nick Fury, но сцената му в средата на филма наистина е ненужна. Той можеше да каже всички тези неща на Tony в последната им среща (за истинската работа на Natasha, за баща му) и дори щеше да има по-голям ефект. Да не говорим, че диалогът му е доста лош - "Ще ви помоля да излезете от поничката". Сериозно ли, Fury?

* И най-големият проблем е вторият акт на Iron Man 2, който за мен започва след битката с Rhodey/разговора с Fury и приключва с откриването на новия елемент за арк реактора на Tony. Тук просто има много разговори и малко действие. Подобен проблем се среща и в Transformers 2, само че там бавното движение на нещата продължава сякаш вечно. Какво наистина трябваше да се случи е, Tony осъзнава до къде е стигнал и започва усилено да работи над новия елемент, докато Justin Hammer и Vanko създават армия от дрони. Вместо това имаме ненужна сцена между Stark и Natasha, прекалено дълъг спор между злодеите и не толкова осезаема изолоция от страна на Tony. За щастие, този сегмент трае само около 20 минути - обаче на първо гледане имах чувството, че е минал 1 час!

Следващият???
Вече е потвърдено, че ще има Iron Man 3. Не съм се и съмнявал. Продължението ще излезе 2013 и злодеят най-вероятно ще бъде The Mandarin. Това означава, че първо ще видим каква роля ще има Tony в The Avengers (2012). Нищо друго не се знае засега.

Mandarin би бил най-добрият избор за върховен враг - все пак той е най-големия враг на Iron Man. Пък и един бърз преглед над останалите му злодеите и става ясно, че те са в голяма степен различни роботи. Е, кой би гледал 3 филма с еднообразен антагонист? Имам предвид Arsenal, Ultimo, Beetle, Blizzard, дори и Crymson Dynamo са все роботи, така де, хора в метални костюми. 

Проблемът с The Mandarin e, че неговата история е доста мащабна. Jon Favreau ще трябва да ни даде една наистина зрелищна битка между героя и злодея, иначе няма смисъл дори и да започва.

Други сюжети, които ще е интересно да бъдат проследени са: Justin Hammer в затвора; с какво точно се занимава Rhodey след събитията в Iron Man 2; и най-важното - ще просъществува ли връзката между Tony и Pepper?

И не съм очаквал, че ще кажа такова нещо, но нямам търпение да гледам Thor.

Оценка
В края на краищата, Iron Man 2 има малки проблеми, които с малко по-прецизно оформление биха изчезнали. Но ако си говорим за комиксови филми, и то продължения, втората порция приключения на Железния Отмъстител удря точно там, където трябва - предлага едно забавно преживяване. Определено го препоръчвам.

Оценка 3.5/5


 



Тагове:   MAN,   Iron,   филм,   Marvel,   2010,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 887023
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930