Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 13:42 - Batman: Under The Red Hood
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3012 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2015 20:29



image   Under The Red Hood
Ревю

Най-напред да кажа, че не съм поствал нищо повече от месец, защото нямах постоянна връзка с Интернет. Иначе статиите за Spidey са готови (но са на компютъра ми), ще има и ревю за Shattered Dimensions. Само че за да наваксам, ще започна с поглед към последния Батман филм, който излезе на 27 юли.

Малко Комиксова История
Започвам с това, защото ако някой въобще го прочете, ще научи малко повече за Батман и комиксовия му свят. Under The Red Hood е адаптация на историята "Under The Hood", публикувана в Batman #635-650 (Ноември 2005-Март 2006). В Готъм има ново лице, което изтребва гангстери и завзема територии от местния бос, Black Mask. Това лице нарича себе си Red Hood. Комикс феновете знаят, че оригиналния Red Hood е Жокера, разкрит като такъв в The Killing Joke (1988). Новият Red Hood се оказва Jason Todd, втория Robin, убит от клоуна в Batman #429 (1989). Сега, комиксовата история има някои слаби страни, които ще изредя по-долу, и самото обяснение за това как Jason е възкръснал (Batman Annual #25) e нелепо до мозъка на костите. Филмът определено е подобрена версия, което е много странно, защото сценаристът е и писателят, отговорен за тези броеве - Judd Winick. Явно човек наистина се учи, докато е жив.

Кой Се Крие Зад Червената Качулка?

imageФилмът започва с финалните сцени от смъртта на Jason. Жокера го е пребил и затворил с тонове експлозив, а Батман не успява да стигне навреме, за да спаси партньора си.

Действието се пренася 5 години по-късно. Мистериозния Red Hood се появява в града и започва да се бърка в делата на Black Mask. Batman и Nightwing се опитват да го заловят, но той се оказва добре подготвен за тях. Всичко това движи сюжета към една перфектна кулминация, в която тайни биват разкрити и стари рани биват отворени. Не искам да разказвам целия филм, защото е най-добре да го гледате, но историята е наистина завладяваща.

Мога да кажа само УАУ. Просто Уау. След толкова години работа над образите на DC Bruce Timm все още го може. Batman: Under The Red Hood е най-добрият от анимираните филми на DC досега и директно се нарежда до Mask Of Phantasm и Batman Beyond: Return Of The Joker - толкова е добър. Не е ли странно, че това е и първият истински Батман филм от тази серия? Знам за Gotham Knight, но онова е недоразумение и не може да мине за цялостен филм. 

Структурата на сюжета всъщност е еднаква с тази на Mask Of Phantasm. И тук, и там имаме мистериозен нов образ, който избива гангстери. И тук, и там той се оказва някой от миналото на Брус Уейн, който го познава добре. И тук също Жокера се оказва разковничето в отношенията между двамата. Това не е лошо нещо, защото прави двата филма лесни за съпоставяне - но трудни, ако трябва да избираш кой е по-добър. На този етап, според мен са равни.

Мистерията е добре развита, особено за фенове, които не знаят комиксовите факти, защото няма заподозряни. Batman започва да подозира кой може да е зад маската на Red Hood чак към средата на филма, и дори тогава не е убеден. А след като чува злодея да го вика по име, интригата е пълна. 

Подобренията от комиксовата история са няколко. Първо, Judd Winick е премахнал пътешествията на Батман до други герои, за да ги разпитва как те са се завърнали от гроба. Това по принцип е тъпо, защото той е върховния детектив, има подробни файлове за повечете си колеги - би трябвало да знае тези неща.

Второ, възкресението на Jason. Виждате ли, има един образ Superboy Prime (не знам каква е връзката му със Superman), който е затворен между Стените на Реалността (нямам идея). Удряйки ги, той изпраща вибрации през вселената, които пък променят различни събития - именно една такава вибрация е съживила Jason. Това е разкрито в Batman Annual #25. Епа по-голяма измишльотина няма. Във филма обяснението е в пъти по-добро - Ras Al Ghul потапя тялото на Todd в своите Lazarus Pits, чийто води подмладяват злодея десетилетия наред. Носят се слухове, че могат и да съживяват. Е да, момчето е съживено, но с повредено и изкривено съзнание - сцената е много добра и е сред любимите ми, защото показва следващата стъпка в трагичния живот на Jason Todd. А защо Ras Al Ghul го съживява? Гледайте филма и ще разберете.

В Under The Red Hood също така има и доста спомени - повечето са относно Jason и разкриват характера му. Но има и спомен към паметната нощ, в която Батс индиректно създава Жокера, което е много интересно, понеже той е в своя Red Hood костюм. Показани са набързо различни хора, носили червения шлем. В диалозите има препратки към други злодеи (Scarecrow, Two-Face), някои комиксови истории (The Killing Joke), Riddler се появява в един от спомените. Всичко това създава усещането, че тази история не е затворена във вакуум, а е част от един по-голям свят. Дори и Amazo се появява за първата битка, а той не е сред злодеите на Batman.

Анимацията е просто красива и Готъм никога не е изглеждал толкова зашеметяващо, дори и в Batman The Animated Series. Всеки детайл е пипнат, всяка сянка е правдоподобна, всяко изражение на образите отговаря на емоциите им. Отново, просто Уау. Екшън сцените са динамични и това идва от факта, че Under The Red Hood е история за нормални хора - имам предвид такива без супер сили. Това води до много интензивни битки и добро количество кръв. Ако говорим за екшън като хореография и продължителност, любимата ми сцена е битката в средата на филма - Batman и Red Hood срещу механичните подчинени на Black Mask. Тук се състои и първият разговор между героя и злодея, като всеки се опитва да разубеди другия. 

Batman: Under The Red Hood е всичко, което един фен на Прилепа може да иска, и всичко, което един филм за Прилепа трябва да бъде. Всеки един аспект е полиран до крайност, и дори и да се напъна, пак не мога да сетя за недостатък. Филмът дори пасва идеално на отделеното време, което е рядкост, особено при адаптация на мащабни комиксови истории.

Образите
Основните действащи лица тук са четири - Batman, Red Hood, Joker и Black Mask. Nightwing и Ras Al Ghul имат наистина второстепенни роли и няма да ги дискутирам.

Batman е Батманът, който всички знаем, няма какво много да се каже. Няма дори и нужда да се дава причина защо го харесваме - той е Батман, това е достатъчна причина! Гласът е предоставен от Bruce Greenwood и определено той е истинския наследник на Kevin Conroy. Прилепа звучи заплашителен, когато трябва, човешки, когато трябва, дори и наранен, когато историята го изисква. Батман е представен като изключителен боец и използва доволно количество джаджи в схватките, така че надали някой ще се оплаква от образа му.


imageJason Todd, Red Hood, центърът на събитията, е любимият ми образ от филма. Той се завръща с доста различна цел от тази, поради която по принцип се завръщат мъртвите. Финалната сцена между него и Batman е много емоционална и тъжна. Jason е трагична фигура, смъртта му е голям провал за Брус Уейн - сега той е тук и има един единствен въпрос: Защо Брус не е отмъстил? Защо Жокера, тази адска измет, все още се разхожда по улиците? Това е оригинален и интересен мотив, и дори и Батс остава като стъписан, когато е изправен пред тежката истина - действително не е оправдал загубата на партньора си. Както казах, сцената е много емоционална и отново, най-добре е да се гледа. Jensen Ackles се справя чудесно с ролята.

Чудя се обаче защо Jason, който през целия филм е методичен, планиращ, хладнокръвен, контролиращ ситуацията образ, се пропуква в методите си, когато се изправя срещу Черния Рицар. И двамата са изключителни бойци и знаят стила на другия, така че може да се предположи, че са равностойни. Според мен той просто не издържа на напрежението - все пак се изправя срещу своя ментор, своята бащина фигура, човекът, който го е научил на всичко. В един момент бушоните му изпушват и той вече не е сигурен какво да прави. Затова според мен Jason се колебае дали да застреля Батман - защото не е убеден в смисъла на действията си.


imageСлед това имаме Жокера. Естествено, със злодей от такова естество е трудно да сбъркаш в изобразяването му, а и тези хора са го правили толкова много пъти, че няма шанс да сгафят. И тук Жокера е класическото си аз - черен хумор и сеещ смърт. Брилянтна сцена е когато Black Mask и хората му отиват да го изведат от Аркам, а той ги избива всичките (без Black Mask), сякаш са плъхове. Злодеят е важен елемент в историята, защото той стои зад смъртта на Jason и е основния мотив за завръщането му. Изненадах се само, като видях кой го озвучава - John DiMaggio. DiMaggio стои зад гласовете на Sandman от Spectacular Spider-Man и Aquaman от Batman: The Brave and The Bold. Никога не бих го свързал с Жокера, но върши прилична работа - смехът му е особено гаден.

И накрая Black Mask. Не съм много запознат с криминалната йерархия в Готъм, но мисля, че по това време той е върховният бос. Затова и Red Hood се опитва да скапе операциите му. Black Mask е много забавен - той постоянно крещи, след всяка провалена акция се вбесява все повече и повече, удря своите хора и тн. Харесвам такива образи, които ги избива на нерви, и добавянето му в Under The Red Hood е добре дошло. Питам се дали ще е така и в Arkham City?


За Финал
Какво чакате? Гледайте Batman: Under The Red Hood, ако досега не сте го направили. Гарантирано 75 минутно приключение, което представя навлиза в психиката на Батман и представя тънката линия между добро и зло.
 


Тагове:   red,   анимация,   филм,   Hood,   Joker,   2010,   batman,   DC,   Батман,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 885890
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930