Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2010 13:22 - Spider-Man - The Gauntlet Част 2
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1897 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2015 20:43


SPIDER-MAN
image

The Gauntlet
Част 2


Завърна Се Този, Който Не Липсваше


Продължаваме със събитието The Gauntlet, започнало в Amazing Spider-Man #612, което има за цел да върне повечето класически злодеи в живота на Peter Parker и да го изтощи, преди големия финал. В Част 1 разгледах завръщанията на Electro, Sandman, Rhino, Mysterio, Red Vulture, Scorpia и Juggernaut. Сега е ред на един от най-интересните врагове на Spidey...
 
Гущера
Curt Conners в момента работи за Phelcorp Industries и провежда експерименти върху гущери и асистентката си Marissa, когато шефа му, Brian King, влиза и започва да заплашва Conners. Той излиза от стаята и Гущеровата му половина започва да се проявява, окуражавайки го да убие шефа си. Curt го обмисля за момент, но после си бие серумът, който ще спре трансформацията в Гущера. Това, между другото е прологът към Shed, намиращ се като back-up история в предишния брой, #629. Самата история “Shed” заема място в Amazing Spider-Man #630-633 и е последната преди големия финал на The Gauntlet.

imageИсторията започва със Spider-Man и Black Cat, които след като спират престъпление, обсъждат "връзката" си. Spidey изпитва вина, защото има чувства към Carlie Cooper, но Cat му казва, че те не са двойка и ако някой по-добър се появи, той не трябва да се замисля, а да действа.

По-късно, Curt е на терапия със сина си, Billy. Той иска да спечели попечителство над него, но Billy се страхува от баща си и не иска да му говори, а терапистът не го вижда като добър родител. Обратно в лабораторията, Conners открива, че Marissa е в афера с шефа му, King - всичко това бута Curt към ръба и той се преобразява в Гущера, след което убива King.

Ana и Alyosha Kravinoff преследват Kaine, клонинга на Peter, но точно преди Ana да го убие (???), той й дава киселинното си докосване и успява да избяга. Alyosha казва, че не могат да го последват сега, защото Гущера трябва да бъде нахранен.

Carlie Cooper и Spidey пристигат на кървавата сцена в лабораторията, където злодеят е убил още 6 души, а единственият оцелял е Marissa. Carlie предполага, че Гущера ще търси Billy, тъй като Curt се е опитвал да вземе попечителски права над детето. Паяка пристига в приемния дом на Billy секунди преди люспестия. Двамата влизат в битка, която героят губи. Гущера напуска домът, Spidey му поставя трейсър, след което приемната майка на Billy му казва, че момчето е било отвлечено от млада жена. Накрая Гущера намира сина си в една алея, и за да подтисне напълно персоната на Conners, го изяжда. Ana и Alyosha наблюдават от близката сграда.

Spider-Man пристига твърде късно и вижда само останките на Billy, което предизвиква огромна тъга и съжаление в героя. След това забелязва уж мъртвото тяло на Гущера, мислейки, че и Curt си е заминал. Но не - от старата кожа излиза нова версия на влечугото, този път с коса (???) и способност да контролира гущеровата част от човешкия мозък, което кара Spidey да побегне изплашен. След това Peter отива във Phelcorp и взема серума на Connors и снимка на сина му. Междувременно Гущера е поел контрол над "гущеровата част" на хората в града, което ги кара да се държат като обезумели животни. Хаос настава навсякъде.

Spidey изпива формулата на Conners, за да се имунизира срещу новите му способности. В последвала битка героят инжектира Гущера с антидот, за да се опита да го убеди, че това е грешно. Но тъй като човешката му страна е унищожена, лекарството няма ефект над злодея - тогава Паяка му показва снимката на Billy. Това ядосва Гущера и той праща група цивилни да се погрижа за Spider-Man. Те го нападат, но той отказва да се бие, понеже това били "невинни жертви". Изведнъж Гущера го издърпва и му казва, че след като видял снимката, се чувства слаб и наранен. Spider-Man отговаря, че това е чувството съжаление. Влечугото осъзнава какво е сторило с града и с живота си и променя перспективата си. Гущера освобождава хората от контрола си и изчезва някъде в нощта. Изтощен, Peter се прибира вкъщи при леля Мей, която превключва между "зла" и "нормална" фаза. Но след като вижда изражението на лицето му, и чува историята на Curt и Billy, тя някак си успява да прекъсне влиянието на Mr. Negative и да се завърне към нормалното си аз.

Леле. Като за последна история преди финала тази е отвратителна. Най-хубавото нещо тук е, че продължава само 4 броя - но и това е много. А най-лошото...

Ще започна с най-малкия проблем, рисунките на Chris Bachalo. Честно казано, на повечето страници изобщо не се разбира какво става. Много е кофти, когато трябва да гледаш нещо от 5 различни страни, за да разбереш "това крак ли е, глава ли е..." Spidey изглежда като някакъв деформиран трол, а в повечето панели дори няма заден фон, което създава чувство за бледност. Направо си е болка за очите.

Това обаче е нищо в сравнение с проблемите в самата история. В брой #630 нищо необичайно не се случва - всъщност така започва почти всяка история за Гущера. Но след това...

Да започнем с Kaine. Помните Kaine, нали? Супер силният, увреден клонинг на Spider-Man, дебютирал в Web Of Spider-Man #119 (1994). Той е могъщ опонент. Е да, но тук той бяга като кучка от 12 годишната дъщеря на Kraven. Що за простотии са това? Няма никаква логика. Знам, че много писатели, за да направят творенията си по-застрашителни, обикновено принизяват някой стар, утвърден образ. Като комикс фен аз мразя това. Тук малката Ana изкарва ангелите на Kaine без никаква видима причина. А той може да я прегъне като сламка - все пак това е човекът, който изби цяла стая въоръжени гангстери в първата си поява.Какво му става в тези броеве? Да не говорим, че Ana би трябвало да умре от докосването му (което задейства дегенерация на кожата у жертвите на Kaine), а тя някак си остава непокътната!

И после имаме убиването на Billy Conners. Пренебрегвайки факта, че той трябва да е поне на 18 в момента, нужна ли е тази жертва? Billy е образ вече от десетилетия и да се отърват от него по такъв начин не помага нито на образа на Curt Conners, нито на образа на Spider-Man. Това действие директно унищожава Curt, защото той повече няма за какво да живее. Не виждам каква може да е следващата стъпка за него, освен да се самоубие или да свърши затворен в лудница до края на живота си. Това е неприемлива посока за толкова важен злодей, и поддържащ образ. Питам "А сега накъде, Marvel?"

Следващият проблем - концепцията, че всеки от нас има гущерова част в мозъка и Гущера може да ни контролира по телепатичен път. Брей, между тази част и насекомовата част в мозъка на Peter, чудя се дали е останало място за човешките му ресурси. Не съм сигурен дали това псевдо-научно обяснение е базирано на някакви реални факти. Но предполагам, че не.

Проблемът в изграждането на конфликт относно частите на мозъка е, че трябва да подкрепиш концепциите с креативни доводи. Също така трябва образите да вярват в тези научни измислици, иначе историята отслабва, и то много. Това кара и читателите да не вярват на нищо от написаното.

Но писателят, в случая Zeb Wells, не прави това - дори няма и напъни от негова страна да ме убеди в достоверността на случващото се. А като комиксов фен, аз съм лесен за убеждаване - вярвам в летящи мъже, пътувания във времето и всевиждащото Око на Агамото.

Сега, Гущера винаги е демострирал някаква форма на телепатия. Wells само трябваше да напише, че тази способност е мутирала и ефектира първичните инстинкти у хората. Или нещо подобно, въобще нещо, а не просто да изложи теорията "Ние имаме гущеров мозък. Ние сме влечуги в тела на бозайници. Точка по въпроса." Така не се прави.

И последно, сюжетът със злата леля Мей най-накрая приключва. Разбира се и в това няма никаква логика, защото досега тя не е преминавала от нормален към зъл режим - а тук го прави без, естествено, никакво обяснение. И тъй като и тази сюжетна линия не доведе до никакви последици, отново питам "Какъв бе смисълът?" Това води до по-големия проблем - старата жена няма място в днешния свят на Spidey. Когато тя се омъжи за бащата на J. Jonah Jameson (брой #600), това бе перфектната възможност да я махнат от комикса - двамата можеха да се преместят във Флорида, където да изживеят спокойно старините си. Вместо това получихме този задръстен сюжет, който се оказа нищо повече от загуба на време и страници.

Но след като имаме, каквото имаме, чудя се какво точно си спомня Мей, преди да бъде трансформирана от Mr. Negative в ASM #618?

Заключение - "Shed" би трябвало да се нарича "Shit", защото е тази история може да се оприличи само с такова нещо. Съсипан е класически Lee/Ditko злодей. Няма какво повече да кажа.

Кулминацията
И най-накрая сме на финала. Семейство Kravinoff разкрива тайния си план, който е... да възкресят Kraven. Не е изненадващо, наистина. Имайки предвид, че две седмици преди финалната история на The Gauntlet, Marvel издадоха два комикса с главен фокус големия ловец - Amazing Spider-Man Grim Hunt: The Kraven Saga и Web Of Spider-Man vol. 2 #7. Така че беше ясно, че той ще играе някаква роля във финала. Семейството му има на своя страна Chameleon, Mysterio, Electro и Diablo, заловили са Madame Web и Mattie Franklin (Spider-Girl), а в уравнението са вкарани клонинга Kaine и други образи, носещи знака на Паяка - Arachne и Arana. Историята се нарича "Grim Hunt" и заема място в Amazing Spider-Man #634-637. Писателят е Joe Kelly, а художник е Michael Lark.

Част 1
imagePeter е болен от някакъв грип, заради всички битки, в които е участвал напоследък. Докато е в апартамента си, той чува хлопане по вратата, и когато отваря, вижда тежко ранения Kaine, който му казва, че "те" са на лов за паяци. Вкарвайки го вътре, Peter се заема да оправи раните му, когато паешкото му чувство се обажда. Той чува експлозия в града и облича костюма си. Когато отива там, Spider-Man среща Arachne, която е преследвана от Ana и Alyosha Kravinoff. В разразилата се битка обаче героя припада (заради грипа), и когато се събужда, се оказва в апартамента на Mattie. За изненада на всички, Ezekiel (мъртъв от няколко години) се появява и казва, че се води война между Паяците и Ловците. Междувременно, в килията си Madame Web успокоява Mattie, знаейки, че тя скоро ще умре. Sasha Kravinoff влиза и заповядва на Electro и Diablo да я поставят на ритуалната маса. Момичето е убито с наелектризиран нож, в резултат на което Vladimir Kravinoff изкача от гроба си... но като някакъв лъв-върколак. Sasha казва, че им трябва кръвта на "истинския паяк", за да съживят съпруга й.

"Grim Hunt" поставя края на този Gauntlet цикъл, който започна през Януари 2010 и продължи 24 броя. Също така историята е директен отговор на "Kraven"s Last Hunt" и изисква знания относно включените образи - Kaine и синовете на Kraven, Madame Web и различните Spider-Women.

От самото начало ми направи впечатление стилът на рисуване. Той е мрачен, и отговаря на атмосферата на историята. Но след драсканиците на Bachalo всичко може да ми изглежда като добри рисунки.

Структурата тук е добра. Монологът е Madame Web е включен в доста панели и помага да се обяснят някои от неясните части в историята. Още повече, виждайки пъзела най-накрая да се нарежда е добре. The Gauntlet продължи прекалено (даже ненужно) дълго. Тук Joe Kelly използва фактите от предишните истории, като вкарва колкото се може повече образи - дори и Ezekiel, който умря в Amazing Spider-Man #508 (2004). Смъртта на Mattie накрая вдига летвата за тези образи и се чудя дали други "паяци" ще видят края си.

Но има и проблеми. Ana Kravinoff вече наистина ме вбесява. Тя е ненужен образ, особено ако я поставим до брат й Alyosha - който може без проблеми да заема нейното място. Още повече, тя е изобразена като някакъв супер силен злодей. Няма. Никаква. Логика.

Второ, в миналия брой, Spidey не искаше да се бие с група хора, контролирани от Гущера. Тук той удря Alyosha във въздуха, ловеца пада и бива нанизан на някаква тръба - и Spider-Man му се подиграва и му казва какъв нещастник е! Какво? Spidey не би постъпил така, нали? Питам се дали писателите въобще си комуникират, когато създават елементите на историите си. Моля, не превръщайте Spider-Man в гадняр.

И последно, Vladimir (убит иронично от Kaine през 90-те) е съживен под формата на върколак. Не мога да го обясня, знам, че и Kelly не може да го обясни, но трябва да попитам - защо и как това е възможно?

Но така или иначе, продължаваме с Amazing Spider-Man #635...

Част 2
Обратно в апартамента на Mattie, Peter е шокиран да види Ezekiel и го пита как се е завърнал. Ezekiel казва, че Кланът на Паяците има връзка с това. Arachne пита Spidey какво става, и той й обяснява, че всички със паешки сили формират този Клан. Ezekiel съобщава, че Mattie е мъртва и следващата жертва ще е Arana. Spider-Man и Arachne я намират в парка, преследвана този път от Ana и Vladimir Върколака. В битката скоро се присъединяват Kaine и Alyosha, като накрая Arana и Arachne са заловени. Kravinoff-ците напускат парка, Spidey се опитва да ги последва, но е спрян от клонинга си. Kaine му казва, че те имат Madame Web и знаят всяко тяхно действие, така че най-добре да ги зареже и да се спасява. Peter се ядосва и го прасва през лицето, казвайки, че никой няма да умре заради него. Ezekiel пристига, заявявайки, че им трябват още "паяци" и моли Spider-Man да намерят Venom и Anti-Venom. Героят се съгласява, но когато пристигат в привидно "бърлогата на Venom", Mysterio се появява, а Ezekiel всъщност се оказва Chameleon! Spidey е в капан, изправен срещу семейство Kravinoff. Заради мъгла, създадена от Mysterio, той без да иска пада в един гроб. Докато Ana, Alyosha и Vladimir го търсят, "Spider-Man" се появява от някъде и започва бой. Изглежда, че Паяка ще победи, но тогава Sasha го прострелва в гърба. Тялото му е сложено на ритуалната маса и прободено в сърцето - и както кръвта му се стича, Kraven се надига от гроба!

imageОтново, силна история, но с доста пролеми. Рискунките са мрачни и почти насечени, и създават перфектно усежане за цялата сага. Както се очакваше, Kaine играе главна роля в събитията - разговорът между него и Spider-Man за семейството и героизма е много интересен. Радвам се, че го използват, защото клонинга не е получавал толкова внимание и развитие от много време. Естествено, очевидно е, че убитият "Spidey" накрая е Kaine (затова са и кавичките в името му). Странно, но нямам проблем със смъртта му, тъй като това е подобаващ край за образа - той си отива като герой.

Нарацията на Madame Web е наистина депресираща и създава атмосфера на неизбежно разрушение. Залозите са вдигнати за всички образи, най-вече за тези с паешки супер сили. Нямам търпение да видя какво става по-нататък.

Най-доброто нещо е характеризацията на Spidey. Той има шанс да избяга, да остави приятелите си, но естествено не го направи, дори и това да коства живота му. Това е действие, достойно за Heroic Age, в която се намират комиксите на Marvel в момента, и показва, че Peter наистина поставя другите пред себе си. Браво.

Но, за съжаление, отново има няколко проблема.
1) Chameleon се е маскирал като Ezekiel. Добре, това беше изненадващо и не го очаквах. Но после се замислих - как така той не задейства паешкото чувство на Peter? Откъде знае Хамелеона за Ezekiel и тотемите? Още повече, как Ezekiel се вписва в сегашната хронология - понеже той би трябвало знае самоличността на Spider-Man? А в Brand New Day никой не я помни.

2) Kraven е възкрасен. Ще разгледам този елемент по-обстойно след Част 4, но тъй като това става с кръвта на Kaine, който е повреден клонинг, нещо трябва да не е наред с ловеца.

3) Битката в парка е дразнеща. Имам предвид, Spidey, Arachne, Arana и Kaine губят от наследниците на Kraven, при условие, че единият е върколак, а другият на 12 години. Ще се престоря, че това не се е случило.

Следва Amazing Spider-Man #636...

Част 3
Съживеният Kraven се среща със семейството си и им казва, че знае истината - убитият не е реалния Spider-Man. Той сваля маската и разкрива това, което всички подозираха - Kaine. Ловецът е гневен, понеже е бил върнат към живот и сега не може да умре, освен ако Spider-Man не го убие. В спомен към миналия брой е показано как клонинга изважда Peter от гроба и взима костюма му. Обратно в сегашно време, Peter намира тялото му и бележка, на която пише "Залови ме".

Е, тази част е по-скоро разочарование. Проблемът е, че нищо съществено не се случва. Отделени са 22 страници за срещата на семейство Kraven, и още 20 за Peter - това е ненужно удължаване и експозиция. Всички неща, показани тук, можеха да бъдат събрани на половината пространство.

Сега като се замисля, Kaine умря като герой, но с каква цел? "Да спаси живота на Peter" бе отговорът на Marvel. Вярно, само че смъртта му съживи злодея. Така че Peter пак може да бъде преследван, заловен и убит. Излиза, че Kaine прояви безсмислена саможертва.

Продължавам да съм против връщането на Kraven, макар че някакси ми допада, че на него не му харесва да е отново сред живите. Но за това в следващата част. Няма какво друго да се каже за брой #636.

И сега големият финал, "Grim Hunt" 4, Amazing Spider-Man #637...

Част 4
imageТова е то. Най-накрая. След събитията в предишните броеве, Peter се вбесява и слага черния костюм, оставен му от Kraven, заклевайки се да отмъсти на семейство Kravinoff. През това време Madame Web е убита от Sasha, но преди това прехвърля силите си в Arachne. Spider-Man скоро пристига и набързо се отървава от Хамелеона, след което побеждава Alyosha. Паяка освобождава Arachne и Arana, побеждава и Vladimir и прави засада на Sasha, при което разкъсва лицето й (подобно на знака на Kaine). Накрая Kraven се появява, напълно въоръжен. Двамата със Spidey влизат в битка, но героя надделява и се подготвя да убие Kraven с копие. Arachne моли Паяка да не убива ловеца, и му показва бъдеще, в което Spider-Man е безмилостен палач, дори погубва приятелите си. Peter се съгласява и оставя Kraven да живее, казвайки, че възкресението му е дало втори шанс, и той трябва да го оправдае. Семейство Kravinoff изчезват чрез някаква магия. По-късно, Arachne, Arana и Spidey (обратно в своя червен и син костюм) стоят пред гробовете на Kaine и Madame Web. Arachne предупреждава, че ловците ще се върнат. В епилога на историята, Kraven убива жена си Sasha и сина си Vladimir, и праща Ana по петите на брат й, Alyosha, за да види кой е по-добрия от двамата. О, и също така, Kaine е прероден като новия Tarantula.

Ок. Нека започнем. Определено това е най-лошия брой от "Grim Hunt", по много причини. Надявах се тази история да завърши подобаващо, но уви. Беше наистина Свиреп Лов - 5 смърти, 4 от които за постоянно. Плюс, някои действия на Peter не се връзват с образа му. Но да караме едно по едно.

Madame Web умира (слава богу), но дава силите си на Arachne. Първо, защо й ги дава, и второ, откога може да прави това?

Животинските атаки из Ню Йорк, които не включих в разказването на историята - защото не допринасят с нищо. Каква беше тяхната цел? Защо представиха даден елемент в сюжета, без да го използват? Само да забавят действието като че ли.

И какво не е наред с Peter тук? Толкова ли се е отнесъл, че Arachne трябва да му казва, че убийството е лошо нещо. SPIDER-MAN НЕ УБИВА! Това е основното му правило, дотолкова че злодеи и престъпници го бъзикат за това. Но разбира се, постоянната характеризация не е сред силните аспекти в Brand New Day и особено в The Gauntlet, така че тук на него трябва да му бъде казано да не убива. А какво да кажа за разкъсването на лицето на Sasha - Marvel, забравихте ли, че се намираме в Геройската Ера? Героите не постъпват така!

Трябва да спомена и тъпотата във факта, че семейство Kraven отива на Savage Land чрез магия. Кой, по дяволите, направи тази магия? И защо точно този остров? Също така, не ми харесва, че Ana отива след Alyosha, тъй като писателите най-вероятно ще разкрият, че тя го е убила - което ще е нелепо.

И така стигам до най-големият проблем в цялата концепция на "Grim Hunt" - възкресението на Kraven. Той е "този, който не липсваше". Добре, първо, няма никаква причина Marvel да го съживяват. Историята за смъртта му е класика. Kraven, за разлика от повечето супер злодеи, е много остаряла концепция (той е изключителен ловец - съществуват ли още такива?). Пък и наследниците му запълват празното място - не ти трябва Kraven, когато сина му и жена му и дъщеря му могат спокойно да вършат нещата, които той би вършил. Ловецът също така е някой, който не би трябвало да се съживи, защото причината да е мъртъв е самоубийство. Дори и Хамелеона казва, че възкресяването на някой, който се е гръмнал е глупава идея - е щом самите образи в историята казват, че замисълът е глупав, значи нещо определено не е наред.

Второ, ако Kraven ще бъде съживяван с магия, то това не трябва да става в страниците на Amazing Spider-Man, понеже Spidey не живее в свят, където хората магически се връщат от гроба - това не е такъв тип комикс. Това е свят, в който ако умреш, значи си умрял - капитан Stacey, Gwen, Jean DeWolfe, Tarantula, Ned Leeds са само част от примерите. Ако някой пък умре и искаш да се завърне, трябва да уточниш, че въобще не е умирал - като например Norman Osborn, MJ и Harry Osborn бяха считани за мъртви по едно време, но се оказаха живи и здрави.

Само че няма начин това да стане в случая с Kraven, защото няма как да се разкрие, че той всъщност не сеи е пръснал черепа. Това ясно се вижда в последните страници на "Kraven"s Last Hunt". И така вместо обяснения, получаваме още една несполучлива история с магии, а развръзката е, че Kraven се оттегля на Savage Land, докато някой писател не измисли какво да прави с него. Което води до последния ми въпрос - защо, мамка му, ще възкресиш някой образ, ако ще е само за дадена история и нямаш план какво да го правиш по-нататък?

За Финал
Та това беше The Gauntlet. Събитието (ако въобще може да се нарече такова) наистина продължи прекалено дълго и повечето истории нямаха нищо общо помежду си. Всичко започна добре със завръщането на злодеи като Electro, Sandman и Mysterio, но след това качеството на историите спадна. Броеве #622-624 и #627-629 нямат място тук, и не се връзват с насоката на комикса. Като цяло концепцията за връщане на старите врагове ми харесва, само че съжетите трябваше да се натрупват един след друг. След всяка битка Peter трябваше да бъде все по-изцеден - физически и емоционално - докато накрая е пред лимита на издръжливостта си. Но това не стана. Всъщност единственият опит в тази посока са уводните страници на повечето броеве, които казват "След продължителни битки със старите си врагове, Spider-Man е изтощен и всяка битка му струва повече от предишната." Но това е проблема - покажете тези неща, не ги казвайте. Защото от самите истории не личи дали схватките имат ефект върху Peter. Така че като едно целенасочено събитие The Gauntlet се проваля.

И второ - ако наистина единствената цел на писателите е да възкресят Kraven, не можеха ли да го направят в някаква история от 5-6 части, вместо това 7-месечно изтезание? Имам предивид, във финалния план взеха участие само Mysterio, Electro и Chameleon, което прави само техните истории значими. Разбира се, Rhino и костюмът на Scorpion (от брой #626) изобщо не са споменати, както и Red Vulture и Гущера. Казах каквото имам да казвам за връщането на Kraven, но като цяло, това е цел, която не оправдава и няма нужда от толкова удължена експозиция. Joe Kelly, Fred Van Vente, Mark Waid и Dan Slott трябва наистина да помислят кои истории си заслужава да бъдат разказвани и кои не.

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 887017
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930