Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 22:45 - Superman/Batman: Apocalypse
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1866 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2015 20:47


Superman/Batman Apocalypse
image
Review


Малко Комиксова История
Superman има много сложна хронология - такава, която трудно може да бъде обяснена и разбрана. Подобно е и положението с брадчетка му, Supergirl. Първата такава героиня дебютира през 1959 в Action Comics #252. Образът става популярен, но умира (редом с много други) през 1985 в Crisis On Infinite Earths, мини-сериите, чрез които DC заличават своята мулти-вселена. Модерната версия нa Kara Zor-El е представена от Jeph Loeb в Superman/Batman #8-13 (2004) - именно тази история е избрана за адаптация в поредния филм на DC Original Animated Movies. След шедьовърът, който бе Batman: Under The Red Hood, как се справя Apocalypse? Да видим.

Supergirl, В Началото
imageМистериозен метеорит се разбива в реката Gotham Harbor и Batman, естествено, отива да разследва. Той намира русо момиче, което руши града със сили, подобни на тези на Superman. Прилепа я завежда в пещерата си и там се разбира, че това всъщност е Kara Zor-El, братовчедка на Мъжът от Стомана. Кларк я прибира и се заема да я научи какво означава да си момиче на планетата Земя.

Оказва се обаче, че и други лица са заинтересувани от новопоявилата се инопланетянка. Wonder Woman я взема да я тренира, под предтекст, че "тя трябва да се научи да владее силите си". Но това не е всичко - на планетата Апокалипс злият владетел Darkseid има нужда от нов водач на неговите Female Furies - и кой ли ще е избранника му? Да, точно така, Kara. Затова той изпраща подчинените си да я отвлекат. Superman е бесен и заедно с Batman, Wonder Woman и Big Barda (предишната лидерка на Female Furies) отива на Апокалипс, за да прибере роднината си и да даде урок на Darkseid.

Да си го кажа направо, този филм не ми харесва. Ама изобщо. Като добри аспекти мога да изтъкна добрата анимация и екшън сцени - което е нещо обичайно за филмите на DC. И разбира се, Kevin Conroy и Tim Daly в ролите на Батс и Супс съоветно, са ненадминати. Summer Glau върши добра работа като Supergirl, както и Susan Eisenberg, завръщаща се в ролята на Wonder Woman. Също беше ми беше интересно да чуя криптонска реч за първи път.

Този път обаче лошите неща са много повече от добрите. Да караме по същество:

* Първият проблем е, че филмът се води продължение на миналогодишния S/B: Public Enemies, но единствената връзка с него са 20-секундните коментари относно свалянето на президент Luthor в самото начало на Apocalypse. Защо не използват стила на Ed McGuiness, та поне нещата да изглеждат еднакви, а вместо това са се опитали да прехвърлят рисунките на Michael Turner на екран - с неособено добър резултат.

* Andre Braugher като Darkseid - много лош избор. Не искам да обиждам актьора, но гласа му просто не съответства на супер злодея. Когато Michael Ironside озвучаваше Darkseid в Justice League и Superman TAS, само от една фраза можеше да ти всее страх и респект. При Braugher това липсва - звучи сякаш някой просто чете сценарий.

* Wonder Woman много ме издразни - тя пристига, напада Kara от засада, и когато момичето използва силите си за отбрана, тя я определя като опасна за околните! Съжалявам, Diana, но ти си виновна за случилото се, не Kara.

* Към средата на филма Darkseid изпраща армия от Doomsday клонинги на Themyscira - без никакво обяснение как, по дяволите, се е сдобил с тях. Още повече, Батман се бие срещу тях с дървен прът - алооо, забравихме ли, че това е чудовището, което уби Superman след дълга, изтощителна битка? Предполагам, че след като са клонинги, те не са толкова силни, колкото оригинала. Но нищо не е обяснено - десетки Doomsday гадове просто се появяват и започва битка.

* Макар че схватките са добри, повечето от тях нямат смисъл. Първата е между Female Furies и някаква претендентка за техен лидер. Наистина можеше да се мине без тази сцена. Битката с Doomsday клонингите като че ли беше само за отвличане на вниманието, но не съм сигурен. А най-важният двубой - Superman срещу братовчедка си - не бива показан. Това е непростимо.

* Ролята на Батман е прекалено малка, за да бъде включено името му в заглавието на филма. Работата му тук е да се съмнява в Kara и да отиде на Apocalyps, за да забави Darkseid. Това води до по-големия проблем - Прилепа определено е извън свои води, защото той, както Spider-Man, е земен образ и някак си не е правдоподобно да се изправя срещу богове.

* Krypto, супер-кучето на Superman се появява! Не мога да повярвам, че продуцентите са взели една от най-глупавите идеи от 50-те и са я вкарали тук. И отново няма обяснение откъде, мамка му, се е взело това куче. И за какво му е на Superman домашен любимец?

* Чувството за темпо и самата структура на сюжета е много зле. Apocalypse има, всичко на всичко, 2 акта. Акт #1, който представя пристигането на Kara и приобщаването й към живота на Земята, и Акт #2, който представлява битката на планетата Apokalips. Това прави финалната битка - Superman и Supergirl срещу Darkseid - да изглежда по-скоро като епилог на цялата история. Искам да кажа, героите вече са се спасили и са на Земята, затова не видях много смисъл в действията на Darkseid. 

* Друг ключов момент, който не ни показват, е как точно злодея промива мозъка на Kara и я обръща към "тъмната страна", така да се каже. А това ми беше изключително интересно - дали чрез някакви супер машини ще навлезе в съзнанието й, дали чрез мега-хипноза, дали чрез мъчения. Явно могат да се отделят няколко минути, за да гледаме как Kara пазарува и се гримира, но да видим нещата, на които Darkseid я подлага е прекалено много. Бахти простотията!

* Финалният ми проблем - Supergirl. Като изключим факта, че никога не съм схващал защо е била измисляна - според мен, а и много други, Superman е по-трагичен образ, ако е последния от своя вид - в този филм Supergirl не ни дава никаква причина да ни дреме за нея. Реално всичко, което тя върши е диктувано от някоя по-висша сила - била тя Wonder Woman или Darkseid, така че на практика Kara бива командвана през целия филм. Тя никога не преминава в силен, осъзнат образ. Единственото изражение на емоциите й е когато казва, че не иска да бъде командвана, и все пак основното й занимание е именно това. Също така мисля, че Supergirl свиква доста бързо със Земния живот, независимо, че единственото, което прави е да пазарува. Това ли е натурата на момичетата, според DC (е, по-точно според Jeph Loeb, защото той е написал тази история)? Доста сексистки възгледи. И последно, Supergirl е изобразена като по-силна дори и от братовчед си, което си е нелепо. Във финалната битка Darkseid я пържи известно време с лазерите си, което би трябвало да я вкара в гроба - резултатът обаче е единствено леко разкъсани дрехи.

Заключение
Кратко ревю този път, знам, но наистина няма какво много да се каже за Apocalypse. Сюжетът представлява няколко идеи, свързани помежду си, характеризацията на образите е несъществуваща, а главния фокус пада върху героиня, която няма почти никаква персоналност. Кофти ми е да го кажа, но Superman/Batman: Apocalypse е филм, който не представлява интерес за мен и който надали скоро ще пусна да гледам. Все пак, препоръчвам да му хвърлите едно око, просто за да си създадете мнение. Може пък и дави хареса. 


 


Тагове:   анимация,   филм,   супермен,   2010,   batman,   superman,   Батман,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886116
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930