Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 15:24 - Spider-Man One Moment In Time
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3700 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2015 20:55


SPIDER-MAN
image

One Moment In Time

Простете за вулгарността ми, но какво мислите, че ще стане, ако поръсим изпражнение със кокосови стърготини? Ами, то ще си остане изпражнение, а стърготините също няма да стават за ядене, защото ще са развалени от допира си до... сещате се. Е, изпражнението в случая се нарича One More Day, историята, в която Spider-Man сключи сделка с Дявола Mephisto, за да спаси умиращата си леля, след като най-големите умове на Marvel Вселената не успяват. За съжаление цената, която Peter плати бе също огромна - той трябваше да се откаже от брака си с Mary Jane. Ненужно е да казвам, че тази история е сред най-оспорваните и мразени в кариерата на Spidey и до този момент е най-голямото опозоряване, случвало се на Паяка.

Стърготините в случая са под формата на историята "One Moment In Time" (OMIT), публикувана през 2010 в Amazing Spider-Man #638-641. Целта на OMIT бе най-накрая да отговори на въпросите, оставени след One More Day - по-специално какво се е случило в деня на сватбата, което е попречило Peter и MJ да се бракуват, и как така никой не помни самоличността на Spidey (разкрита в Amazing Spider-Man #533 (2006). Феновете обаче знаеха, че няма смисъл да очакват много, защото на писателското място застана Joe Quesada - главен редактор в Marvel и човекът, отговорен за One More Day. Да кажем, че от Quesada не става добър писател е разбираемо, но може би този път той ще ни изненада - все пак, имал е 2 години и 6 месеца да мисли над отговорите.

Причините
През 1987 година Peter Parker се ожени за любовта на живота си, Mary Jane. 20 години по-късно бракът им приключва, в Amazing Spider-Man #545 – и макар тази статия да е за OMIT, няма как да стигнем до там, без да разгледаме причините, поради които Joe Quesada прекрати една от най-значимите и здрави връзки в комиксите, както той разкрива в едно интервю за Comic Book Resources:

* Според Quesada бракът е скучен аспект, който откъсва Peter от интересни социални ситуации. Дали обаче е прав? По-скоро не – например в резултат на брака Black Cat заплашваше MJ, започна да излиза с Flash Thompson, за да накара Peter да ревнува, и отношенията между тримата бяха доста обтегнати – как Mary Jane се чувства сред такива супер герои, какво изпитва Spidey към Black Cat, след като сега е женен и как Felicia се опитва да превъзмогне чувствата си към Паяка, но не успява.

Беше напрегната ситуация, произлизаща от брака. Друг е въпросът ако сегашните писатели не могат (или не искат) да създават конфликти в живота на женен Spidey.

* Joe казва, че да ожениш Spider-Man е все едно да върнеш зрението на Daredevil, което си е много слаба аналогия. Той заявява, че и в двата случая на образите им е отнето онова, което ги прави уникални. Quesada също индикира, че Spider-Man е толкова привличащ именно заради хуманността си, която не би трябвало да се изгуби, след като той се ожени. Редакторът явно не схваща кое прави Spidey уникален и кое може да бъде отнето поради брака.

* Като поредна причина за разтрогването на брака Joe изтъква, че много писатели смятат, че Spider-Man работи най-добре, когато е сам. Той също казва, че историите, които могат да бъдат казани с женен Peter Parker са по-малко от тези, отнасящи се за ерген Peter Parker. Quesada обаче не изброява какви видове истории му се въртят в главата. О, има предвид брой #600, където Peter се напива и преспива със съквартирантката си – или може би влизането през прозореца в хотелска стая, за да прави секс с Black Cat (брой# 607)? Обаче кой е казал, че тези истории не могат да бъдат разказани и с MJ на сцената. Определено би добавило драма. Плюс това, едни от най-значимите истории в кариерата на Паяка са писани с брака като основна сюжетна линия – Kravens Last Hunt и Сагата с Клонингите например, където разкритието относно кой е истинския Peter Parker значеше много за MJ и нероденото все още дете.

* Приключвайки интервюто, Главния Редактор на Marvel изказа иронията във факта, че всички, които обвиняват One More Day като „редакторски трик” забравят, че брака на Peter и MJ всъщност също е бил трик. Виждате ли, през 1987 Stan Lee пишел новинарски стрип за Spider-Man, където решил да ожени героя за Mary Jane. Jim Shooter, редактор по онова време, искал комиксите да отразят това събитие и да го направят официално – затова в период от три месеца Mary Jane преминала от поддържащ образ в съпруга.

Сега, прав ли е Quesada по последния си довод? MJ дебютира през 1967 в Amazing Spider-Man #42 и служи за кратък любовен интерес, преди Peter да се установи постоянно с Gwen Stacy. Когато Gwen умира в брой #121, Mary Jane и Peter се сближават, като тя му помага да преодолее загубата и продължи напред. Отношенията им кулминират в ASM #193 (1979), където двамата късат, след като MJ отказва предложението за брак. Червенокосата красавица отсъства от страниците през следващите 5 години.

Значи Quesada може би е на прав път. Може би. Mary Jane се завръща в Amazing Spider-Man #242, но чак след 14 броя се случва един от най-важните моменти в живота на Peter Parker. Докато той все още е с черния костюм, MJ му разкрива, че е знаела за неговото геройско второ аз от самото начало. Това поставя началото на сериозните отношения между двамата, като Mary Jane разкрива защо ще се е държала толкова лекомислено досега. Доверието им расте с всеки изминал брой, до степен, че MJ става опорното рамо на Peter. Той пък по това време има проблеми с Black Cat – връзката им е пред провал заради негативното отношение на Felicia към двойната идентичност на героя. В резултат Peter се привързва към MJ все повече и повече. Както виждате, фактите са в пълен контраст с това, което Joe Quesada заявява – Mary Jane преминава от поддържащ образ в съпруга не за 3 месеца, а 3 години преди брака.

Доводите на Quesada са слаби и прозиращи - именно затова OMD и OMIT се провалят като истории - защото възгледите му относно ситуацията са грешни. Нека обаче за момента ги забравим и да погледнем обективно на историята. Успява ли да ни даде някакви отговори или обърква ситуацията още повече?


Къде, Кога, Как и Защо – One Moment In Time

imageASM #638 разкрива какво се е случило на деня на сватбата, според новата хронология. Броят започва с думите, които MJ прошепва на Mephisto (за това по-късно). В сегашно време, MJ пристига в апартамента на Peter и двамата обсъждат как са се държали един към друг и как искат отново да са приятели. Действието се пренася в деня на сватбата. Spider-Man спира Electro и бандата му. Единият от тях, Eddie Muerte, бива освободен от Mephisto (под формата на червен гълъб – как по дяволите пък това ще стане?). През нощта, докато обмисля бракуването, Spidey чува изстрели, идващи от къщата на полицай. Оказва се, че това е Eddie, дошъл да отмъсти за арестуването си. Паяка идва на помощ… и бива ударен в главата с циментов блок. Въпреки това Spidey преследва бандита, бута го от ръба на сградата, двамата падат скорострелно надолу, героя пропуска да се захване с паяжина за стената, обръща се отдолу, за да поеме удара, и се разбива на земята с Eddie отгоре му. Та именно заради това Peter Parker пропуска сватбата си!

Брой #639 покрива времето от деня след провалената сватба до края на Civil War, когато леля Мей бива простреляна. Peter отива при Mary Jane и се опитва да й обясни какво се е случило. Тя му казва, че знае защо я е оставил на олтара - защото е бил Spider-Man, някъде в града, вършейки геройски дела. MJ му казва, че ще се омъжи за него само ако Peter се откаже от паешката си кариера. Той отказва и MJ напуска апартамента. По-късно тя обядва с леля си Ана и старата жена й казва, че Peter е добър човек и най-добре да обмисли дали да го зарязва. Така Mary Jane отива при Parker и разяснява вижданията си - как винаги е искала деца и това е единствената причина да е искала брак. Тя казва, че не може да има деца с него, понеже той винаги ще бъде Spider-Man. Двамата решават да останат заедно, но неженени. Действието се пренася години напред (по мое изчисление 5-6 години), в края на Civil War, когато Мей е простреляна от снайпер, предназначен за Spidey. Отказващ да приеме смъртта й, Peter й оказва първа медицинска помощ, която някак си връщат живота на Мей.

Amazing
#640 представлява новата алтернативна версия на “Back In Black”, но не точно, защото Spidey си е с червения костюм. Kingpin, разбрал, че Мей е оцеляла, решава да прати снайпериста си да очисти Ана. Mary Jane обаче успява да я спаси, но стрелеца тръгва след нея. Spider-Man пристига и го залавя, разкривайки, че той всъщност е Eddie Muerte. Осъзнавайки грешката, която е направил чрез публичното си демаскиране, Peter взима ранената MJ и отива при Dr. Strange. Магьосникът извършва заклинание за оздравяване върху MJ, и Peter го моли да направи така, че света да забрави самоличността му. Strange навлиза в астрална форма и се свързва с Tony Stark (Iron Man) и Reed Richards, за да обсъдят въпроса.

И във финалната част, брой #641, тримата се съгласяват да изтрият знанието за идентичността на Spidey от съзнанието на всички, дори и самите тях. Peter влиза в защитна клетка, която ще го пази от заклинанието (представям какво ще бъде, ако и той забрави кой е), но в последния момент излиза и издърпва и Mary Jane вътре – защото „тя има право да знае”. Двамата се събуждат в мотелска стая и Peter обяснява какво е направил. MJ го пита защо просто не я е оставил да забрави. Тя казва, че не може да е с него, защото е въпрос на време някой да му свали маската и да тръгне след близките му. Опасността е прекалено голяма. Обратно в сегашно време (помните ли, Peter и MJ в апартамента?), червенокоската му казва, че е време да продължи с живота си и да намери някой, който е достатъчно силен, за да бъде с него. Spider-Man, на някакъв покрив, споделя как най-добрият човек, който познава, го е „освободил”, как може да посрещне всичко, което живота му подхвърли и как този ден е… чисто нов ден!

Стила на Рисуване
Ще започна с кажи-речи единствената добра страна на тази история - рисунките. Но само част от тях. Сцените, случващи се като спомени, са рисувани от Paolo Rivera. Неговите модели изглеждат страхотно, детайността му е правилната доза, а Spider-Man изглежда силен и подвижен, което не всеки художник може да постиге. Щеше да е добре Rivera да бе прерисувал и сцените, заети от Annual #21, вместо да ги напечатат в оригиналния им вид. Не е голяма работа, но се получава миш-маш от стилове - брой #638 има три различни вида рисунки.

imageСъбитията в сегашно време - Peter и MJ в апартамента - са поверени на Joe Quesada... и не струват. Погледнете снимката и ми кажете възможно ли е тази жена да е супер модел. Тя изглежда зле. Не стига това, но тялото й и краката й нямат нищо общо с онази MJ, която познаваме. Joe, знаем, че я мразиш, но не е нужно да го показваш с всяко свое действие. Лицето на Peter пък се мени във всеки панел. Просто е невзрачно за гледане и снема нивото на цялата история, което и без това не е много високо.

Глупави Разкрития
И сега преминаваме на големите, важни проблеми. Няма какво да се крие - OMIT е много лоша история. Не колкото One More Day, но определено я доближава. Което е по-лошото, историята се опитва да премахне безвъзвратно събитията от OMD от хронологията, докато все още се занимава с последствията от тях. Голяма бъркотия. Сюжетът бъка от извънхарактерни моменти, непоследователно изобразяване на силите на Spidey и разкрити неща, които май по-добре да си бяха останали скрити. Да караме поред:

* Това е прошепнала MJ в ухото на Mephisto?
Егати простотията! В началото на първа част Mary Jane казва на Дявола "Знам, че Peter няма да се съгласи на тази сделка, освен ако аз не го накарам. Но ако това стане, приключваш с него - няма да го закачаш повече" - на което той отговаря "Ок, ако някой пита, това не се е случвало." Значи сега One More Day не съществува? А, не, спокойно, там си е, само че Marvel и Quesada ни казват, че не е. Друго е важно е тук - какво печели Mephisto от това? И как може MJ да му вярва? Quesada определено е написал това като начин да успокои феновете, реагирали негативно на факта, че любимият им герой сключва сделка с Дявола, но дори и обяснението му в това интервю не помага:

"MJ, без да осъзнава, побеждава Mephisto в собствената му игра. Съгласявайки се с условието й, той се изтрива от живота на Peter и нейния. Всъщност, онези 4 броя никога не са се случили. Заедно със сватбата, One More Day и Mephisto са премахнати от времевата линия."

Какво? Ок, MJ не е победила никого, защото бракът все пак е разрушен. Mephisto получава това, което иска. И знам, че Quesada е мислил какво да бъде прошепнато, защото той обяснява в друго интервю "След много обсъждане стигнах до извода, че каквото и да е прошепнала Mary Jane, няма как да е разтърсващо." Да, прав е, но защо да не поеме по сигурния път? Защо просто не разкри, че MJ е искала да запомни самоличността на Peter? Вместо това писателят ни дава този плосък, не
задоволителен и объркващ отговор.

* Това е причината Peter да пропусне сватбата си?
ЕГАТИ ПРОСТОТИЯТА! 2 години чакане и какво получаваме - Peter е затиснат от дебелак. Екстра. Това е просто невъзможно. Същият герой, който е повдигал тонове руини, поддържал е сгради да не рухнат, изправял се е срещу могъщи опоненти като Firelord и Juggernaut, и е побеждавал, не може да избегне хвърлен циментов блок, и остава в безсъзнание след падане от покрив? Не, не и не. Как може Marvel да измислят, още повече да публикуват такава глупост? Това е директен инсулт към феновете на брака - не, към феновете на Spider-Man - тези, които знаят колко сила се иска, за да бъде нокаутиран. Съжелявам, Quesada, но ти не умееш да създаваш драма.

А очаквах повече. Причината, поради която Spider-Man отсъства пред олтара трябва да е запомняща се, епична - такава, която ще го постави в ситуация,в която той няма избор. Но не - вместо това Паяка е изобразен като несръчен идиот. Как е възможно паешкото му чувство да не реагира, когато цимента се приближава към главата му? Как е възможно Eddie Muerte, с наднорменото си тегло и очевидно извън форма, да хвърли циментов блок с такава скорост, на такава височина? Просто няма логика.

В доклада си преди 2 години Tom Brevoort написа, че Marvel се страхуват да не унижават героите си, и че една от силните страни на историите на Stan Lee и Steve Ditko била, че те постоянно поставяли Паяка във видимо непреодолими ситуации. Ако Quesada се стреми към такъв ефект, то определено е сбъркал ситуацията. Тя отново представя Spider-Man като образ, който все още прави глупави грешки, вместо да се учи от тях - но дори и това не оправдава факта, че силите му чисто и просто са като изключени тук.


* Любовта е спасила Леля Мей?
Брой #639 ни разкрива, че всички събития в кариерата на Spidey са си (уж) на място, което означава, че Клонинговата Сага, Civil War и Back In Black са реално случили се събития. Отклоняващата точка е някъде към средата на One More Day, като тук Мей умира, но Peter отказва да приеме това, и прилага гръдни компресии, което - о, чудеса - връща живота в старицата. И в първата страница на брой #640 доктора му казва, че няма друго обяснение, освен "любовта я е спасила". Трябва ли въобще да коментирам? Първо, Мей явно притежава стоманени кости, щом удържат на натиска на супер силния й племенник. Второ, тази сцена още веднъж доказва колко идиотска история е One More Day. Имам предвид, всички гениални мозъци в Marvel Вселената не могат да спасят жена с огнестрелна рана, но натиск върху гърдите може? Иди го разбери.

Какво не е наред с Mary Jane?
imageСлед тотално скапаните разкрития, другият най-голям проблем в OMIT е образа на MJ. Идеята й, че единствената причина да се омъжи е, за да има деца е тоооолкова остаряла - какво стана с "за да прекараш остатъка от живота си с любимия човек?" Mary Jane казва, че хората, които плащат цената за двойния живот на Peter са тези, които той обича. Какви ги бръщолеви тази жена? Да не би да намеква, че той няма да е вкъщи толкова, колкото трябва? Ако е така, защо въобще остава с него след провалената сватба? Второ, когато MJ е нападната от Eddie Muerte в брой #640, тя откача и започва да го моли да я убие - и това е след години, в които е била отвличана, заплашвана и почти убивана от редица злодеи. В паметния Spectacular Spider-Man #200 Harry Osborn я завлича на моста, където тя му казва, че не се страхува да умре. Казва го на човек, за който знае, че е луд. Да не говорим за Venom, Mysterio, Norman Osborn и други злодеи, които са я заплашвали,и MJ е запазвала самообладанието си, доказвайки колко печена и силна персона е. Тогава защо чак сега излага факта, че близките на Peter винаги ще са в опасност? И ако наистина го вярва, защо въобще остава с него след сватбата?

През четирите броя на OMIT Mary Jane претърпява опасности и силни шокове, но въпреки това отново излиза като излключително слаба, егоистична и страхлива жена. И пак казвам, тя е преминала през много беди - атаки от извънземни, серийни убийци, бивше лунатично гадже, клонинги на Peter, и супер злодеи - някои от тези неща се случват дори преди да започне сериозни отношения с Peter. Защо волята й се разпада чак сега? Даже не се и разпада постепенно, по-скоро изведнъж се обръща на 180 градуса. Няма никакъв смисъл Mary Jane да премине през всички тези неща, да стане по-силна, отколкото някога е била, да остане със съпруга си/приятеля си, само за да изгуби всичко на финалната линия. Това не е същият образ, който се раздели с единствения си шанс за щастие в One More Day, при това твърдо убедена, че с Peter ще се намерят отново.

Особено объркващо е когато в края на четвърта част, MJ научава, че е можела и тя да забрави идентичността на Peter, но той избрал обратното. Тя се държи, сякаш той е постъпил глупаво и лекомислено. Добре, ако всичко в комиксите се е случило, освен сватбата, то тогава отношенията между MJ и Peter са си точно като на съпруг и съпруга, само че без пръстени. В ума им те все още са "заедно, докато смъртта ни раздели". Тогава няма причина тя да се сърди на Peter поради страх за себе си или семейството си. Не само, че трябва да го е осъзнала отдавна, но и няма причина да се страхува, защото идентичността на Spidey отново е тайна за света. Факта, че Mary Jane постъпва така говори много за виждането на Quesada за нея. Неговата интерпретация е пълна с антипатичност и невежество. Писателят казва, че MJ е героят в историята, но действията й намекват обратното.


Peter, "Героят"
Последно ще се спра на Peter Parker, който, макар да е главния герой, прекарва повечето време, изобразен като слаба и пасивна фигура в голямата картина. Това е човек, чийто живот е бил застрашаван хиляди пъти. Преодолявал е лични трагедии като смърт на приятели, израстване на четири допълнителни ръце, бил е обладаван от космически сили, ухапван от вампири и върколаци, прострелван, нарязван, падал от десетки небостъргачи, удрян през сгради, клониран, убиван, и мутирал в гигантски паяк. Peter е минал през всичко. И въпреки това, в OMIT фактът, че неговите близки винаги ще са в опастност е аспект, който той все още не може да проумее. Вярно, леля му почти умира. Вярно, идентичността му е отново тайна. Вярно, приятелката му е атакувана постоянно. Само че тези ситуации са се случвали и преди - така че защо той се пречупва сега?

Най-голямата грешка обаче е в самият край на историята, когато Peter казва: Днес най-добрият човек, който познавам ме освободи". Четейки това, първата ми мисъл беше "какво по дяволите не е наред с този човек?" Сега, аз не съм имал толкова дълга и значима връзка, каквато е тази между Peter и Mary Jane, но никога не съм чувал мъж да третира края на такива отношения като че ли някаква огромна тежест е премахната от раменете му. Освободила те е? Не, глупако, най-дългата връзка в живота ти приключи - след такова нещо обикновено мъжете са в много кофти настроение, някои дори изпадат в депресия. Именно затова сегашният Peter Parker е труден за приемане, за разлика от предишния - той не реагира на събитията като човешко същество. Или поне това е начинът, по който Joe Quesada ни го представя. Надявам се това никога повече да не се повтори.


Заключение

One Moment In Time постигна това, което искаше - отговори на висящите въпроси, макар и отговорите да са разочароващи. Проблемът е, че постави нови въпроси - най-важният от които е дали One More Day е част от хронологията или не? По пътя на логиката би трябвало да е, понеже няма как да се стигне до OMIT без OMD, но знае ли някой със сигурност? Според мен нещата нямаше да са толкова лоши, ако Marvel бяха публикували тази история няколко месеца след OMD. Търсене на отговори обаче не извинява лош сюжет и извънхарактерни моменти. Това е най-големият проблем в One Moment In Time - толкова много щети са направени в образите на Peter и Mary Jane, а толкова малко е постигнато. Не си заслужаваше чакането.




Тагове:   Time,   Moment,   Spider-man,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pokemar - те не се ли женят в amazing spider...
21.12.2010 17:47
те не се ли женят в amazing spider-man annual 21
цитирай
2. spectacularspidey - Да, преди 23 години.
22.12.2010 11:37
Да, преди 23 години.
цитирай
3. pokemar - тоест
22.12.2010 20:28
тоест
цитирай
4. spectacularspidey - Тоест 1987. Не разбирам какво питаш ...
23.12.2010 11:01
Тоест 1987. Не разбирам какво питаш :)
цитирай
5. pokemar - щом са се оженили тогава защо мери ...
23.12.2010 16:32
щом са се оженили тогава защо мери джейн отменя брака сякаш не се е случил
цитирай
6. spectacularspidey - По-скоро Питър го отменя. Дълга ...
02.01.2011 18:49
По-скоро Питър го отменя. Дълга история е, но накратко - леля му е простреляна и дявола Mephisto им предлага да я спаси, но само ако се откажат от брака си.
цитирай
7. pokemar - о,сега разбрах,мерси
03.01.2011 21:27
о,сега разбрах,мерси
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886040
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930