Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2010 14:13 - Spider-Man Shattered Dimensions
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2197 Коментари: 0 Гласове:
0



  Spider-Man
image
Shattered Dimensions
Ревю


Spider-Man Shattered Dimensions е 30-тата игра, в която Spidey участва и 11-тата от новото поколение платформи. Сега, Паяка не е като Батман, който има само една върховна игра до момента. Spider-Man се радва на няколко доста успешни заглавия (като Ultimate Spider-Man и Spider-Man PS1), затова е трудно да се определи коя от неговите игри е най-добрата от всички. Но Shattered Dimensions определено е едно от по-добрите попълнения във франчайза.

История
По време на битка между Spider-Man и Mysterio в някакъв музей, героят без да иска разрушава артефактът Tablet Of Order and Chaos, което предизвиква проблеми в мултивселената на Marvel. Madame Web извиква на помощ три паралелни версии на Паяка, за да върнат парчетата и да сглобят наново артефакта.

Та добра ли е историята? Ами, и не, и да. Като цяло концепцията не ми допада, защото такива алтернативни мултивселенни приключения не подхождат на Spider-Man. Също така, Madame Web като образ, ме дразни. Добрата страна обаче е, че сюжетът позволява на враговете на Spidey да получат нови способности и да станат по-мощни - тъй като всяко парче на Tablet Of Order and Chaos попада в различен злодей от четирите вселени. Другото хубаво нещо е, че създателите са вкарали достатъчно елементи от по-неизвестните вселени - Noir и 2099, така че незапознати с тях фенове получават силен старт. Но все пак, началната идея не ми харесва особенно затова...

Оценка - 2/5

Графика
image

Няма две мнения - Shattered Dimensions изглежда просто красиво. Нормалната 616 вселена е с графика сякаш рисувана на ръка, с висока детайност. Noir вселената определено навява чувство за Arkham Asylum - тук всичко е мрачно и потискащо, като преобладаващи цветове са черно и сиво. 2099 вселената е изключително цветна, с безброй неони и технологични... неща навсякъде. Света на Ultimate е близък като атмосфера до този на 616 - с тази разлика, че паяжините са заменени с пипалата на симбиотския костюм. С две думи, графиката рулира.

Трябва да спомена и дизайните на нивата. Отново, голямо разнообразие и голяма креативност са проявили Beenox. Spidey преминава през джунгли, пазейки се от снайпери, злокобни циркови арени, електрически централи, кораба на SHIELD, изоставен строеж, нефтена станция, преправена за реалити шоу, и тн. Отдавна не е имало Spider-Man игра с толкова различни локации, и не, Friend Or Foe не се брои.

Оценка - 5/5

Геймплей
Та както сигурно всички знаят, в Shattered Dimensions се играе с 4 различни версии на Паяка - нормалната 616, Noir, 2099 и Ulimate. Най-различен от останалите е геймплея в Noir вселената. Този Spider-Man не напада фронтално - той разчита на сенките и бързи и брутални takedown тактики. И също като Батман в Arkham Asylum, ако излезе срещу въоръжен противник, гушва букета. Признавам, виждайки Spider-Man в подобна роля е интересно, най-малкото. Spidey 2099 има добавено специално виждане, чрез което забавя времето. 616 и Ultimate, както казах, са доста подобни, но при Ultimate, благодарение на черния костюм можете да влизате в "Rage Mode", при който за кратко време сте непобедим. Това ме води към най-силната страна на геймплея - кажи-речи нонстоп екшън. Имам предвид, някои мисии са препълнени с врагове - нивото с Deadpool например си е една мини-война.

Една иновация, поне в игрите със Spider-Man, е когато действието преминава от трето в първо лице. Това се случва само при бос битките (и някои кът-сцени) и отначало е странно, понеже мишката не се използва, но след като свикнете с това, тази перспектива дава още един вид интерактивност с играта.

Ситуацията с контролите е ок - дежурните W, A, S, D, Q, E, Shift и мишката за атака и суинг/зип. Странно ми е, че левия бутон е за слаба атака, скролера е за силна, а десния за суинг. Очевидно във всяка следваща игра експериментират с функциите на тези бутони, като засега най-успешната комбинация според мен е в Spider-Man 3. Играта има малък проблем, когато Spidey е на стена или таван, камерата понякога не дава най-добрия изглед, а контролите за движение се объркват. Не е нещо фатално, но не трябваше да го има.

Оценка - 4/5

Звук
Shattered Dimensions събира хората, озвучавали Spider-Man през различните десетилетия в различните му анимации - което е върха. Neil Patrick Harris, озвучавал Spidey в комтютърното шоу по MTV от 2003, се завръща като героя от нормалната вселена. Christopher Barnes, дал гласа си на Паяка в Spider-Man The Animated Series от 90-те, се превъплащава като Noir Spidey. Dan Gilvezan - гласа на Peter от Spider-Man And His Amazing Friends (1983), тук озвучава футуристичния Паяк от 2099, а Josh Keaton от Spectacular Spider-Man този път е в ролята на Ultimate Spidey. Всеки един от тези актьори се справя блестящо, но за мен Josh е една глава над останалите - лично мнение.

Но това не е всичко. Steven Blum е зад гласовете на Hobgoblin 2099 и Noir Vulture, John DiMaggio озвучава Noir Hammerhead и 616 Sandman, а Nolan North отново влиза в ролята на Deadpool. И като капак на всичко, нараторът е Stan Lee, чиято последна такава роля в игра е в Spider-Man 2: Enter Electro за PS1, преди 9 години. След разочароващото озвучаване в миналогодишната Spider-Man Web Of Shadows, се радвам, че тук образите звучат така, както трябва.

Оценка - 5/5


Врагове
imageЕдинственото ми оплакване от Batman Arkham Asylum бяха бос битките. Единствените, които могат да се нарекат "битки" бяха срещу Bane и Poison Ivy. При Scarecrow и Killer Croc по-скоро избягваш атаки. А финалната схватка срещу Joker е трудна само заради затворниците, които идваха на групи. Сега за Shattered Dimensions - така се прави бос битка.

Босовете трябва да са кулминацията на нивото и, по възможност, трудни. Може да се каже, че играта го постига. В 616 вселената злодеите са Kraven, Sandman и Juggernaut. Най-труден ми беше Kraven, но най-интересно представен е Sandman, като през цялото ниво той е гигантско пясъчно торнадо, разрушаващо всичко по пътя си. Резултатът е постоянно суингване и зипване по различни летящи предмети - pure fun!

Noir вселената е населена със садистични убийствени гадове, от които Hammerhead, Vulture и Norman Osborn са избрани за играта. Леко разочарование е битката с Vulture - по-скоро е досадна, отколкото трудна, понеже злодеят трябва да бъде осветен, за да му навредите, което си отнема време. Най-труден тук е Osborn, който е прекалено силен за фронтални атаки и ударите му вземат много кръв.

2099 предлага Hobgoblin, Scorpion и Lady Octopus. Битката с Hobby ми е любима, тъй като се възползва от вертикалните пространства - по принцип ми харесват схватки изцяло във въздуха. Трудността тук е умерена, босовете не са нито отчайващо лесни, нито досадно трудни.

Света на Ultimate е адски красив и среща играча с Electro, Deadpool и Carnage. Това са любимите ми нива и босове в цялата игра. Както казах, мисията с Deadpool е откачена (в добрия смисъл на думата), като по едно време се озовавате насред океана и трябва да избягвате огромни вълни. Но нивото с Carnage обаче е златно - няма да казвам много, защото си заслужава да се види. Но отново е мини-война между симбиоти, SHIELD агенти и Паяка.

Така стигаме до финалната битка срещу Mysterio... Защо? Защо по този начин? На практика това си е като мисията със Scarecrow в Arkham Asylum, но по-лесна. Според мен, битка ала Marvel Ultimate Alliance щеше да е много по-добър вариант - Mysterio се клонира, прави всевъзможни трикове и илюзии, постоянно променя терена и тн. Уви, може би следващия път.

Оценка - 4/5

Финално
Да завърша ли с клишираното "Явно четири е по-добре от едно?", или да го давам по-спокойно? За мен най-добрата Spidey игра си остава Ultimate Spider-Man, но Shattered Dimensions като нищо може и да е веднага след нея. Превъзмогвайки непасващата история, играта предлага красиви графики, предизвикателни бос битки и екшън, екшън, екшън поне за 10 часа. Стари фенове ще намерят доста елементи от комиксите, а нови фенове ще се запознаят с различни и интересни версии на познатите им герои и злодеи.

Финална Оценка - 4/5



Тагове:   игра,   2010,   Spider-man,   shattered,   dimensions,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 885939
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930