Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2011 17:56 - Най-Добрите Игри Със Супер Герои
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 8631 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2015 21:23


Та DC Universe Online излезе преди 2 седмици за PlayStation 3 и PC. Тъй като това си е събитие за комиксовите и гейм ентусиастите, реших да погледна назад и да предложа моят списък с най-добрите видео игри, занимаващи се със супер геройска тематика.

Сигурен съм, че всички си падаме по видео игри, защото ни дават свободата да правим неща, които в реалния живот или са невъзможни, или ще влезем в затвора заради тях. Поне аз затова сядам пред компютър или конзола. Възможността да летиш, ставаш невидим, рушиш сгради, да биеш злодеи и да спасяваш света (или част от него) е като магнит за мен, както и за много други фенове. Накратко, възможността да бъдеш супер герой.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ: Игрите за старите конзоли – Nes, Snes, Sega Genesis, Arcade/MAME – могат да се изтеглят безплатно от www.dgemu.com след регистрация. Емулатори има в www.emulator-zone.com

10. Batman (1989) (Nes)
image
Първата игра, която сполучи. Batman The Video Game се води адаптация на филма на Тим Бъртън, но историята не следва директно тази на лентата. Но играта притежава всички елементи на Nes класиките – мрачна и стилна графика, яка музика, семпъл, но пристрастяващ геймплей. Всяка ниво изисква да минете през сума ти врагове и препятствия, за да се биете с избрания от разработчиците бос. Batman е трудна игра (бих казал почти колкото Ninja Gaiden), а ако въобще стигнете до Жокера, ще откриете, че той е невъзможен. Убивал съм го само един път. Прилепа обаче не разчита само на юмруците си – батаранги и режещи дискове са добра алтернатива.  


09. X-Men (1992) (Arcade/MAME)image
През 90-те аркадните конзоли бяха много популярни. Какво стана с тях? Не съм виждал такива от няколко години. Но дори и да видя, надали ще бъде с X-Men.

Тази аркадна класика е може би единствената, където 6 играчи могат да се включат. Избирате между Cyclops, Wolverine, Colossus, Storm, Nightcrawler и Dazzler. След това минавате през армии от Sentinels, и супер злодеи като Pyro, Blob, Emma Frost, Juggernaut и върховния гад – Magneto, в една от най-добрите beat’em up игри. Семпло и адски пристрастяващо. Добре, че има емулатори.

 
08. Hulk (2003) (PC, Xbox, PlayStation 2)image
Много често игрите, правени по филми са скапани (Street Fighter, Batman Forever, Rambo, Back To The Future, Terminator, и много други). Понякога обаче има и изключения и Hulk определено е такова.

Добра графика (за 2003) и история, която излиза извън пределите на филма са в плюс за играта, но истинската забава е в геймплея. Хълк е супер мощен гигант, който просто помита враговете си. Не че не може да се умре, но са нужни повече от обикновени войници, за да ви свалят. Много е яко и че почти всичко в играта – тръби, коли, генератори, стени – може да се строши и да се ползва като оръжие. Зеления Голиат има и доста опасни атаки, като класическото си пляскане и удар в земята, плюс режим „Ярост”, където вече нищо не може да го спре. И за разлика от едноименния филм, тук, Слава Богу, имаме супер злодеи – електрическия вампир Half Life, мутантите Madman, Flux и Ravage, и един от големите врагове на Хълк, The Leader. Битките с тия гадове са много предизвикателни.

Единствения минус на играта са мисиите, в които поемате ролята на Bruce Banner. Като цяло са интересни, но залагат на промъквания и тихи действия, а ако доктора бъде забелязан, бива убит много бързо – което е дразнещо.


07. The Adventures Of Batman & Robin (1994) (Snes)image
Обичам, когато правят добри игри по филми, но обожавам, когато правят такива по анимации. Adventures Of Batman & Robin е базирана върху класическия сериал Batman TAS и мога да кажа, че е любимата ми Батман игра от старото поколение.

Играта няма някаква цялостна история, по-скоро всяко ниво се развива като отделен епизод, с различен злодей. Много мои фаворити са тук, като Clayface, Scarecrow, Riddler, Two-Face, Joker. Играе се с Прилепа, а Robin се появява само в някои нива.

Батман разполага с доста помощни средства – батаранги, кука, нощно виждане, противогаз и др. Геймплеят не е нещо оригинално – биеш много престъпници и накрая бос, но е разчупен от някои различни нива – като преследване с коли из улиците на Готъм или лабиринта на Гатанката. Това, което най-ми харесва обаче са графиката и дизайните на нивата – от увеселителен парк през музеи, гори и улиците на града до шахматна дъска, всичко изглежда красиво и интересно. Накратко, една от най-добрите игри за старите платформи и препоръчителна за всеки Бат-фен.

 
06. Teenage Mutant Ninja Turtles 3 (1992) (Nes)image
Това е без съмнение любимата ми игра от Nintendo. Всичко в нея е перфектно изпипано, и от трите игри за Костенурките, тази определено е най-добрата.

Историята е типичната за тези герои – Шрьодер отвлича Април и вдига Манхатън във въздуха, което прекъсва ваканцията на Костенурките и те отиват да го спрат. TMNT 3 е наистина забавна и разнообразна – сцените варират от плажове, подводници, метрото, разрушен мост, отворен асансьор до технодрума и космическия кораб на Krang. Босовете са върха – дежурните Шрьодер и Кранг, Beabop & Rocksteady, както и Slash, Leatherhead, Tokka, Groundchuk и Dirtbag. Принципно, всеки един от тези злодеи изискват различна тактика. Финалният бос обаче, Супер Шрьодер, е непобедим, освен ако не играят двама играчи. След това имаме отличните контроли и чудесна графика, които само добавят към тази изключителна игра. Teenage Mutant Ninja Turtles 3, ако не сте я играли, проверете я – заслужава си.


05. X-Men Origins Wolverine (2009) (PC, Xbox 360, PlayStaion 3)
image
Игра, правена по филм, правен по комикс е почти сигурна формула за лош краен продукт. За щастие и в този случай имаме изключение – филмът за Wolverine е ок, но играта е нещо повече.

Най-хубавото нещо тук е, че влизате в ролята на Върколака и наистина добивате представа колко мощен е Логан. Той има нужда само от адамантиевите си нокти, които са основното ви средство за атака. С тях късате ръце, крака, глави, разчленявате противниците и се пазите при необходимост. По този аспект X-Men Origins Wolverine е една от най-бруталните и кървави игри, излизали напоследък. Героят може да използва на практика всичко от заобикалящата го среда, за да мели и трепе враговете.

Другата способност на Логан, представена тук е заздравяващият му фактор. Много е яко как след битка или експлозия по тялото му има дупки, кръв, разкриват се мускули и кости, и след това постепенно се лекуват. Често оставям враговете да ме дупчат, само и само за да гледам телесните щети.

Историята на играта е трудна за следване – мисии, които заемат място преди Weapon X, и такива след Weapon X, не са поставени в последователност, но честно казано, никой не е тук заради сюжета. Още един плюс, който мога да дам – импресивни бос битки. Wolverine се изправя срещу образи от филма – Sabretooth, Gambit, Wade Wilson, но най-запомнящата битка е срещу огромния Sentinel. Уау!


0
4. Marvel Ultimate Alliance (2006) (PC, Xbox 360, PlayStation 3)
image

Вселената на Marvel, качена на монитора ви... нещата не стават по-добри от това. Искате да сформирате Фантастичната Четворка? Няма проблем. Отмъстителите? Заповядайте. Новите Отмъстители? Защо не? Marvel Knights или X-Men? Имате на разположение всички големи имена на компанията, за да създадете отбора, който най-много ви пасва.

Историята в MUA е измислена за играта и поставя героите срещу Dr. Doom, който отново е събрал своите Masters Of Evil и измислил план как да вземе силите на Odin, бащата на Thor.
Така избранниците ви започват пътешествие из различни локации от комиксовата вселена, бавно разкривайки как точно Doom ще приведе плана си в действие. Естествено, това разнообразие много ми харесва – Stark Tower, палатът на Mandarin, планетата на Skrull, подводния Atlantis са само част от местата, въвлечени във войната.

Злодеите на практика са „кой кой е” в Marvel Вселената. Scorpion, Winter Soldier, Shocker, Ymir, Attuma, Ultron, Loki, Bullseye и десетки други ще се опитат да ви спрат. Особено ми е интересна битката с MODOK – той ви задава въпрос, ако отговорите грешно, ви удря ток, ако отговорите вярно, се доближавате до врага. И разбира се, финалната битка срещу Dr. Doom е перфектна кулминация на цялата игра, а не както при Marvel Ultimate Alliance 2, където последния бос е Nick Fury.

Имам обаче едно оплакване, и то е следното – къде е Hawkeye? Защо не е включен в състава? Той, заедно с Hulk, е достъпен само като даунлоад за X360. Слабо!


03. Transformers War For Cybertron (2010) (PC, Xbox 360, PlayStation 3)

image
На игрите, правени по Transformers филмите им липсваше нещо – забавлението. Дали сложните контроли скапваха цялото удоволствие, не съм сигурен. За щастие, War For Cybertron се реваншира многократно за тези предишни недоразумения.

Историята ни представя последните дни на войната на Cybertron и издигането на Optimus до Prime. Това са неща, които всъщност искам да знам – как Optimus е стигнал дотук, какво е направил Megatron, че роботите да напуснат планетата. Това и повече е разкрито в играта, което я прави важна за хронологията на Transformers. Още повече, че историята заема място преди оригиналната G1 анимация от 1984.

В същината си War For Cybertron е шуутър от трето лице, но такъв, в който постоянната стрелба или ръкопашен бой не писват. Не знам как това е възможно, но не писват – по-скоро създава усещането, че се наистина се намирате във война. Хубаво е, че създателите от High Moon са запазили традицията да може да се играе както с Аутоботите, така и с Десептиконите, като в резултат двете фракции получават по 5 мисии. И имайки предвид, че Megatron е любимият ми трансформър, използвах го винаги, когато е възможно. Другите метални глави, които са на разположение са – за Аутоботите Bumblebee, Air Raid, Ironhide, Ratchet, Sideswipe и Warpath, а за Десептиконите – Starscream, Brawl, Barricade, Breakdown, Skywarp и Thundercracker.

Последно, босовете и графиката. Тя е чудесна. Най-детайлното и цялостно представяне на Cybertron досега. Моделите на Optimus и Megatron (и на всички останали) са перфектни – даже мисля, че това е любимият ми дизайн на Optimus. Колкото до босовете, те не са нещо особено, освен финалните. Мамка му, битката с Trypticon е толкова брутална и добра, че бих инсталирал играта само за да се трепя с тоя гущер отново.


02. Ultimate Spider-Man (2005) (PC, Xbox, PlayStation 2, GameCube)
image
Като фен на Spidey аз съм много критичен към всичко, на което се слага името му, в това число и игрите. Например в Spider-Man 3 имам проблеми с някои от сюжетните линии, сложните комбота и някои скучни бос битки. Spider-Man Friend or Foe е приличен beat’em up, но след като минеш през 10 мисии, пълни с еднакви врагове, започваш да искаш някакво разнообразие.

Но тук става дума за Ultimate Spider-Man. Обожавам тази игра. Ревюто мога да сведа до две думи – „оживял комикс”. Паяка и останалите образи в играта, както града и пейзажите, са точни копия на дизайните на Mark Bagley, което дава на USM красив анимационен изглед. Много ми харесва и факта, че изгражда цялостна вселена, населена с герои. По време на мисиите ще срещнете Johnny Storm и Wolverine, а докато джиткате из града, запознатите ще забележат къщата на Dr. Strange, кулата на Fantastic Four, посолството на Dr. Doom и много други комиксови локации, които дават усещането, че в града става много повече, отколкото е показано.

Истинския фън обаче е в геймплея. Много ме кефи как можеш да си суингваш из върховете на сградите, да се спуснеш за малко, за да спреш някакво престъпления, и да си продължиш като първия пич. USM е единствената до момента игра, в която може да се играе не само със Spidey, но и с Venom. И разликата е огромна – героя се бори за спасяване на животи, злодея буквално яде хора, за да живее. Venom не може да суингва (жалко), но пък разполага със супер-скок, чрез който избягва напечените ситуации. Тук би било добре градът да бе малко повече разрушим, за да може Venom наистина да се развихри – но и помитането на десетки войници не е зле, предполагам.

Последно ще се спра на босовете. И при тях има голямо разнообразие – Venom, Silver Sable, Carnage, Wolverine, Green Goblin, Beetle и Rhino са основните, и хубавото при битките с тия гадове е, че играчът трябва постоянно да е в движение. Застои ли се на едно място – бам, поема удар. Най-добър пример за това е Beetle, който непрекъснато ще лети наоколо и ще ползва различни оръжия, карайки ви да не знаете какво да очаквате.

01. Batman Arkham Asylum (2009) (Xbox 360, PC, PlayStation 3)
image
Преглеждах и преглеждах списъци на комиксови игри, сравнявах тези, които съм играл и превъртал с тези, които не съм, но крайния резултат винаги бе един и същ – Batman Arkham Asylum е шедьовър, без съмнение, най-добрата игра със супер герой до момента. Или поне докато продължението не излезе.

Сюжетът не е нещо оригинално, но е повече от достатъчен. Батман залавя Жокера, откарва го в Аркам, клоуна обаче успява да избяга и заключва героя, заедно с комисар Гордън в злокобния приют за луди. Оттук Батс трябва да намери и спре Жокера, като по пътя си разкрива план за създаването на войници-мутанти и се изправя срещу някои от най-известните си злодеи. Иначе казано, най-дългата нощ в живота на Прилепа.

Arkham Asylum притежава вероятно най-реалистичната и зрелищна бойна система, която съм виждал в този род игри. Когато някой е ударен, той се гърчи според удара. Когато Батман извива крака на някой и го стоварва на земята, усещаш болката на клетника. Когато сте обграден от повече противници, безцелно натискане на бутона за атака няма да ви доведе до никъде. Трябва да мислите и да преценявате ходовете си, защото не всеки враг се поддава на фронтална атака. Просто е много добре измислена система от удари и блокове, която се надявам само да се подобри в Arkham City.

Още повече задвърждавайки усещането, че сте Батман са детективските и стелт елементи в играта. В някои стаи има само въоръжени противници, които ще ви смелят, щом ви видят. Тогава е време да се слеете със сенките и да сваляте гадовете един по един, било то чрез спускане от гаргойл или експлозив върху пода/стената. И отново, това е тактическа част, в която трябва да наблюдавате враговете ви, за да решите как да ги извадите от строя.

Макар че ми писна да казвам това за всяка игра дотук, но графиката в Arkham Asylum е феноменална. Детайлността във всяко лице, изражение, стена, коридор, маса и абсолютно всичко останало е много, много висока. Така създадената атмосфера е клаустрофобична, особено ако сте в мрачен коридор или пещера. На два-три момента се стрясках от случващото се. Искам да кажа две думи и за озвучаването – Kevin Conroy и Mark Hamill отново влизат в ролите на Черния Рицар и Жокера, което само по себе си вдига класата на играта още повече. Всички образи са озвучени много добре, но тези двамата изпъкват.

Говорейки за образи, които ще срещнете, харесва ми как са събрани злодеи от Б-листата. Батман ще се спречка със Harley Queen, Victor Zsasz, Killer Croc, Bane, Poison Ivy, Scarecrow и, разбира се, Жокера, но не всички от тези срещи могат да се нарекат „битки”. Например Zsasz пада след един удар, а от Croc само се бяга, но не е болка за умиране. В добавка към тези имаме и „тайните образи”, които се срещат при разгадаване гатанките на Riddler. Така ще се озовете пред килията на Clayface, костюмът на Catwoman, тялото на Ras Al Ghul и много други.

Спирам тук, но не мисля, че отдадох дължимото на тази игра. Batman Arkham Asylum е нещо специално, различно и върховно. Ако не другите игри в този списък, то поне тази трябва да я проверите.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Заслужават Да Бъдат Споменати:

* Spider-Man Shattered Dimensions (PC, Xbox 360, PS3) – нонстоп екшън, красива графика и подобаващо озвучаване са плюсове тук, но два големи (за мен) минуса са разочароваща финална битка и повърхностна история.

* Lego Batman (PC, Xbox 360, PS3) – много забавна игра, но не добавя нищо ново към другите, базирани на Lego.

* Marvel vs Capcom 2: New Age Of Heroes (Xbox, PS2, Arcade) – добър екшън в стила на Street Fighter, но нищо повече. Все пак, двубои като Hulk срещу Ryu или Wolverine срещу Mega Man си заслужават.

* Incredible Hulk: Ultimate Destruction (PS2, GameCube, Xbox) – Тази не съм я играл, но от всичко, което съм гледал и чел за нея заключавам, че това е най-добрата Hulk игра. Първо обаче трябва да я пробвам, за да се нареди сред 10-те най.




Гласувай:
0



1. pokemar - Аз бих те съветвал да играеш и Power ...
03.02.2011 10:48
Аз бих те съветвал да играеш и Power Rangers Super Legends много е яка
цитирай
2. spectacularspidey - Играл съм я. Не е лоша, но най-доб...
03.02.2011 13:21
Играл съм я. Не е лоша, но най-добрата игра за Рейнджърите (според мен) е Mighty Morphin Power Rangers за Snes.
цитирай
3. ththpoppop - Сега ще видим Deadpool как ще се с...
26.06.2013 10:27
Сега ще видим Deadpool как ще се справи. Вчера я пуснаха и сега я дърпам. Иначе X-men Origins Wolverine е просто страхотна и много интересно си отключваш костюмите, а Ultimate Spider-man ми е втората любима Spider-man игра (Spider-man 2 изглежда по-малко интересна). Иначе за мен най-добрата супергеройска игра е Marvel Ultimate Alliance. Ако те интересува, ще пускат Lego Marvel Super Heroes.
цитирай
4. spectacularspidey - Ultimate Spider-Man е най-добрата ...
26.06.2013 23:37
Ultimate Spider-Man е най-добрата с Паяка, нищо че е на години. За Легото по принцип ще я проверя евентуално, но не очаквам голяма разлика с предишни Лего игри - геймплея си им е един и същи, и на Индиана Джоунс, Междузвездните Войни, Батманите, Властелина...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886119
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930