Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 12:11 - Transformers Prime 101-105 - Darkness Rising
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1698 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.01.2015 10:58


  Transformers Prime
image

Darkness Rising Review

През Октомври и Ноември миналата година дебютираха 3 нови супер геройски анимации - The Avengers - Earth"s Mightiest Heroes, Young Justice и Transformers Prime. Това е добре, защото през 2010 единствената комиксова анимация, която си заслужаваше, бе Batman The Brave and The Bold. През 2011 феновете имат по-голям избор, не само заради тези 3 серии, а защото към края на годината се очакват още Ultimate Spider-Man и Green Lantern Animated. Та в тези ревюта ще разгледам дебютните истории на анимациите, започвайки с новото шоу на Трансформърите и първите му 5 епизода - Darkness Rising.

Преди...
Гигантските роботи са труден франчайз. Досега не е излизала анимация, която да е перфектна във всяко отношение. Първото шоу от 1984 дава началото на всичко, но то представлява същата история, повторена в десетки епизоди. Transformers Armada притежава най-дразнещите човешки образи, малко сюжет, разтегнат през 52 епизода, и някакви никакви битки. Най-скорошното шоу, Transformers Animated е с прекалено детски дизайни, но пък с добра версия на Мегатрон. Единствено Beast Wars се доближава до перфектната комбинация от сюжет, развиващи се образи и истински конфликти - само дето това не са истинските Аутоботи и Десептикони. Разбира се, не съм гледал останалите анимации - Headmasters, Chojin Masterforce, Victory, Zone, Beast Wars Neo, Robots In Disguise, Cybertron - но се съмнявам да са шедьоври.

И, естествено, имаме игралните филми. Да, те направиха много пари. Да, визуалните ефекти са върховни. И да, всичко друго в тези филми е глупаво, нелепо и изсмукано сякаш от задника на Michael Bay. 

Prime
А как най-новото предложение се представи? Ами, TF Prime комбинира аспекти от оригиналното шоу с компютърна анимация (както в Beast Wars) и дизайни, подобни на тези от филмите. Крайния резултат не е никак лош, честно казано. Накратко сюжетът в Darkness Rising: Аутоботите са на нашата планета от няколко години в търсене на Енергон. Формирали са съюз със ФБР агент Fowler. Но сега Десептиконите отново се надигат, със завръщането на Megatron, който носи със себе си Черния Енергон. Три деца скоро биват замесени в конфликта - Jack, Miko и Raf.

Позитивното: Историята е добре развита и продължава митологията за Черния Енергон, като добавя аспекта, че този елемент може би е създаден от Unicron. Имайки предвид, че шоуто е продължение на играта War For Cybertron, интересно ми е как Унищожителя на Планети се вписва в цялата работа. С представянето на Мегатрон събитията се задействат и всичко започва да се движи към кулминацията, която е добре замислена и оставя вратата отворена за остатъка от сезон 1.

Образите на роботите са добре осъзнати и само след 2-3 епизода започна да ми пука какво се случва с тях. СПОЙЛЕР: Cliffjumper е убит в епизод 1, което има огромен ефект над партньора му, Arcee. Не очаквах смърт, особено на толкова ранен етап в шоуто, но тук върши работа. Да не говорим за десетките безименни Eradicons, които падат в битката. Надявам се темата за смъртта да продължи да оказва влияние и занапред.

image
Разбира се, специално внимание заслужават лидерите на двете фракции, Optimus Prime и Megatron. Озвучени от ветераните Peter Cullen и Frank Welker, двата робота са перфектни противоположности. Optimus е изобразен както във филмите - смел и мъдър водач. Megatron тук е зъл, безкомпромисен и не дава никой да го разиграва - дори и подчинения му Starscream.

От останалите образи ми харесват Arcee (странно, но факт), Ratchet (понеже той е представен като възрастен, нехаресващ хората ветеран от войната), Soundwave (той е тих и тук само изпълнява команди, но има нещо в него) и Starscream (много оплаквания се носят, че този Starscream е прекалено лоялен към Megatron, но не съм съгласен. Вижда се, че той не понася начина, по който господаря му се държи с него, и съм сигурен, че при първа възможност Starscream ще забие нож в гърба на "Tron). Ами Bumbulbee? Е, след малко.

Компютърната анимация и екшън сцените са много над средното ниво, което си е задължително за това шоу. Не достигат нивото в Clone Wars, но го доближават. Движенията са плавни, трансформациите са флуидни (и не пресилени), роботите изглеждат страхотно. Особено ми хареса финалната битка, както и схватката на Optimus и Ratchet срещу зомбираните Terrorcons. Много помага и факта, че на места режисурата е като в игрален филм. Това е нещо, което по принцип не се среща често в анимации, така че е добре дошло.

Негативното: Две неща. 1) Miko - традиция е хората в Transformers да са дразнещи и безполезни. Prime избягва това, с изключение на Мико. Това момиче няма място тук. Не защото е момиче, а защото представлява всичко, което не харесвам в днешните момичета - лекомислена, не преценява последиците от действията си, в главата й се върти само едно нещо, и като цяло тя не подпомага с нищо сюжета. Надявам се образа й да се подобри, защото това може да прерасне в голям проблем.

2) Защо, по дяволите, Bumbulbee говори само чрез писукания и бибиткане? Много е дразнещо, понеже всички други разбират какво казва, само зрителите не. Raf, който е на 12 години, някак си разбира тези звуци, така че защо не му оправят говорния апарат?

Като за Финал
Дебютната история на Transformers Prime се оказа много по-добра, отколкото очаквах. Комбинацията от три различни интерпретации в създаването на нова вселена е добре замислена, а мрачната атмосфера е нещо, което скоро не е правено в шоу за Трансформърите. Darkness Rising се усеща по-скоро като филм, а не 5 епизода от анимация. Ако сте фен на филмите, препоръчвам да погледнете TF Prime. Ако сте фен на Transformers като цяло, задължително е да гледате Prime. Шоуто има потенциал.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 885850
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930