Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 15:28 - Super 8 Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1779 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.07.2011 23:44


image
То Пристига

След Captain America: The First Avenger, Super 8 е филмът, който очаквах най-много тази година. Вероятно защото преди манията ми по комиксови герои, в мен вилнееше една друга такава – мания по извънземни и всичко, свързано с тях. Странно или не, аз вярвам, че има живот извън нашата планета, и може би е по-близо, отколкото си мислим.

Затова всеки филм, в който са замесени инопланетяни е must-see за мен. Само  че и този род филми не е лесен за усвояване. През последните години се нагледах на разочарования – I Am Number Four, който си е нещо като сай-фай Twilight; Skyline, който е просто скучен и безумно тъп; Battle Los Angeles, който имаше много потенциал да пресъздаде Великата Въздушна Атака над Ел Ей от 1942 (за която се предполага, че е предизвикана от НЛО), но мяза по-скоро на военен екшън, отколкото фантастика; Alien vs Predator: Requiem е долнопробна боза, която уби интереса ми в този франчайз; да не споменавам десетките изстъпления на телевизия SyFy, които могат да накарат всеки да се гръмне от срам, че някога ги е гледал.

Положението не е изцяло отчайващо обаче. District 9 и Cloverfield са сред добрите попадения, филми, в които има какво да се види. Следващата година ще излезе Prometheus на Ридли Скот, и все още има надежда за трета част на Досиетата Х, така че фенове на такива продукции няма да останат гладни. Тази година манджата е един малък филм, наречен Super 8.

Интересите ми бяха засмукани от рекламната кампания, лансирана от Paramount. Трейлъри, фотоси със скрити изображения в тях, сайтове от сорта на super8secret.com, в които има само надпис „Каква е тайната на Super 8?” ме грабнаха с мрачната си атмосфера и не ме пуснаха няколко месеца. След това бе разкрито, че в лентата фигурира някакво същество, а режисьор е JJ Abrams. Така филмът се нареди в моя топ 5 най-очаквани прожекции за 2011, а надеждата да е добър се покачи неимоверно.

Super 8 е от филмите, които вече рядко се срещат. Във времена, в които компютрите заместват аниматроника и понякога дори актьори, 3D се счита за върховна наслада за зрителя, а филми се появяват и изчезват от съзнанието ни за секунди, Super 8 се откроява. Това е филм, създаден по старовремски начин, със старовремски похвати и залага на история и симпатични образи. Нищо повече. Не се опитва да бъде оригинален, не залива зрителя с конструирани от Windows графики – единствената му цел е да ни върне във времето, в което филмите наистина значеха нещо за създателите си и за нас. Когато въображението ни бе запленявано от това, което виждаме на екрана, и дълго време сме го обсъждали с приятели.

JJ Abrams очевидно е бил точно такова дете, защото гледайки филма се вижда, че той е оставил сърцето си във всеки кадър. Сюжетът на Super 8 е следния – годината е 1979. Joe Lamb и приятелите му живеят в малко градче в Охайо. През свободното си време те снимат филм със зомбита на 8 мм камера. Една вечер, докато заснемат ключова сцена на ЖП гарата, приближаващ влак е посрещнат челно от кола, което води до най-епичната катастрофа, която някога съм гледал (сериозно, това си беше откачено). От руините на един вагон излиза „нещо”, което камерата на децата бегло улавя. И след това в града започват да изчезват предмети, животни и хора, а армията пристига, за да потули случая.

С мистериозната си атмосфера, деца, обикалящи улиците с велосипеди и светлини в нощното небе, Super 8 носи всички белези на филм на Steven Spielberg – което не е изненадващо, понеже той е продуцент. Благодарение на неговия и ума на JJ получаваме филм със структурата на Cloverfield, но примесен с елементи от The Goonies, Jaws, Е.Т., докато финалната сцена крещи Close Encounters Of The Third Kind. Резултатът е просто очарователен - семейна драма с комедийни нотки, научна фантастика с чудовище, в която обаче хората са важни. Super 8 наистина представлява две истории – първата на децата, най-вече Joe и Alice, които са главните герои, и сюжетът за извънземното. Но тези две линии са преплетени с майсторлък (в едни моменти по-добре, отколкото в други), което говори колко умел режисьор може да бъде JJ Abrams.

Но най-доброто нещо във филма са децата актьори. Joel Courtney е адски симпатичен в ролята на Joe Lamb. Момчето играе с желание и хъс, и ако не го бях прочел в Wikipedia, никога нямаше да позная, че това е първата му роля. Във финалните моменти, когато героя му се прости с единствения спомен, останал от майка му, почти имах сълзи в очите. А това се случва много рядко, особено по време на филм.

image 

В ролята на Alice влиза Elle Fanning и… превръща Super 8 от нещо много добро в нещо прекалено добро. Не е ли странно, че 13 годишно момиче слага в задния си джоб повечето от възрастните си колежки? Сериозно, всяка сцена с Elle,  всяка нейна реплика и емоция са пресъздадени с талант, за който Джесика Алба може само да сънува. И не го казвам само защото тя е дете и не е много честно да се критикуват актьорските умения на малките, а защото това е самата истина. Elle Fanning разцепва, и дано продължи в същия дух.

Останалите също се справят добре с повереното им. Kyle Chandler играе шериф Jackson Lamb, бащата на Joe, който не знае как да оправи отношенията със сина си, и който се опитва да разбере какво правят военните в града. Riley Griffiths е Charles Kaznyk, приятел на Joe и режисьор на зомби филма, който децата снимат, а ТВ ветеран Noah Emmerich е в ролята на „злия” полковник Nelec. Както казах, лоши актьори тук няма да намерите.

Колкото до чудовищното извънземно, то няма толкова екранно време, колкото някои хора биха искали, но според мен и видяното е достатъчно. JJ Abrams е пословично известен с потайността си, що се отнася до филмовите му проекти и в типичен негов стил, за да видите съществото, ще трябва да дочакате последните 20 минути на филма. Но си заслужава. Постепенното му разкриване е добре овладяно – отново, нищо оригинално или шокиращо, но това никога не е била целта на Super 8. Чудовището служи по-скоро за фон, на който се случват човешките истории. Дизайнът му също е много добър, макар че напомня на съществото от Cloverfield (Abrams обясни, че дизайнерът на двете чудовища е един и същ). В края на краищата, извънземното е представено стилно и нямам проблем нито с вида му, нито с развръзката на сюжетната му линия, което е един от основните негативи, отбелязани от редица критици и зрители.

Ако трябва да намеря кусур на филма, то това ще е прекалено малкото информация, която е разкрита за извънземното (с кодово име Cooper). На практика научаваме, че то е кацнало през 1958, че са го измъчвали, и че иска единствено да се върне у дома. Но не знаем къде е този дом, не знаем защо Купър напада хора от града, вместо само тези, които са го затворили и изтезавали, и малко повече инфо за странния кубчеподобен метал нямаше да навреди. Предполагам тези детайли не са важни за крайния продукт, но биха ни дали още по-ясна представа за образа на съществото.

Радвам се, че филма жъне успехи и приходите му надхвърлиха два пъти бюджета, връщайки 100 милиона долара в джоба на създателите си. Не съм сигурен дали трябва да има продължение, но ако същите хора за замесени, а извънземната тематика получи по-голям фокус, Super 9 (или както там го нарекат) ще е добре дошъл.

Финал

Колко посредствени и/или отчайващо тъпи филми излязоха досега през тази година? Season of the Witch, The Dilemma, The Green Hornet, No Strings Attached, The Mechanic, The Rite, The Roommate, Just Go With It, Big Mommas, Hall Pass, Take Me Home Tonight, Red Riding Hood, The Lincoln Lawyer, Hop, Your Highness, Prom, Priest, The Hangover 2 - и това само тези, които съм гледал. На фона на такива кино-отпадъци Super 8 е като студена бира за корабокрушенец, прекарал 5 месеца на самотен остров в най-големите жеги. Това е най-докосващия, интересен и специален филм за лято 2011, и определено трябва да го гледате. Дължите го на детето в себе си.

Оценка 4.5/5




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882659
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031