Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 14:31 - Captain America The First Avenger Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 5094 Коментари: 7 Гласове:
1



imageimage 
Captain America: The First Avenger

Ревю

Нека направим малка справка. Супермен дебютира през 1939 година, и като най-известният герой на DC е участвал в 5 игрални филма  - 2 добри, 3 слаби. Батман се появява през същата година и има 7 филма, 4 много добри и 3 посредствени. Дори треторазрядни герои като Supergirl, Джона Хекс и Steel имат по един филм – вярно, ужасни, но ги имат. Spider-Man, като иконата на Marvel, участва в 3 филма, с четвърти на хоризонта. Wolverine се появява в четири продукции, една от които в главна роля. Другите известни герои, като Iron Man, Hulk, Fantastic Four също получават по 2-3 филма. По-непознати персонажи (за широката публика говоря) като Blade, Punisher, Daredevil и Ghost Rider са се пробвали за слава на големия екран (по 3 пъти за първите двама, по 1 път за последните). Но всички тези герои са дебютирали след 1962 година.

Капитан Америка е единственият популярен образ на Marvel, който се появява през 1941 (тогава компанията се нарича Timely Comics, но все пак). И ако не броим анимациите, екранното му присъствие е меко казано жалко. Първата му изява е в сериал от 15 части през 1944 година. Почти всички елементи са променени – името на Капитана е Грант Гарднър, професията му е прокурор, щита липсва, както и Бъки. Провал. През 1979 по CBS са излъчени ТВ филмите Captain America и Captain America IIDeath Too Soon, където ролята се изпълнява от Реб Браун. Ужасната реалност на тези филми не може да бъде описана с думи – нищо общо с комиксите, героят е превърнат в жалък мрънкач, костюмът му е нелеп и грозен, щитът е пластмасов и прозрачен, както и актьорската игра, екшънът е минимален и жалък, а моторът на Капитана прави завои във въздуха. Просто гледайте ревютата на Spoony тук http://spoonyexperiment.com/2010/02/08/captain-america-review/. Третият провал е Captain America (1990), в който Кап е тъп олигофрен, а Red Skull е италианец. Филмът е толкова лош, че не е издаден по кината, а направо на касети, през 1992. Дори не изглежда сякаш е правен през 90-те, а по-скоро 15 години назад. А ако сте чували за турския филм 3 Dev Adamда, не знам как по дяволите това се е случило.

Идеята ми е, че сега е времето за един добър филм за Капитан Америка – сега или никога. Този проект е в развитие още от 1997 година, когато банкрута на компанията и делото им с Joe Simon върху правата на героя спират продукцията чак до Септември 2003. През 2007 Джон Февроу искал да режисира, но евентуално се прехвърлил на Iron Man. На 5 Май 2008 Marvel официално обявяват Captain America: The First Avenger с таргет дата 6 Май 2011 (в последствие 22 Юли), а през Ноември разкриват, че режисьор ще е Joe Johnston (October Sky, Jurassic Park 3), със сценаристи Christopher Markus и Stephen McFeely (Хрониките на Нарниа 1, 2, 3). Johnston е надежден на тема визуални ефекти, като отговорник за такива в първите Star Wars и Indiana Jones филми, но когато застане зад камерата нещо все му убягва. The Wolfman си беше слаба работа. JP3 е ок филм, но замисъла на сюжета не е интересен. Jumanji е комедия, която обожавах като дете, но сега не я трая. Единствените му напълно солидни филми са October Sky и Скъпа, Смалих Децата. Все още не съм гледал The Rocketeer, друга комиксова адаптация на Johnston от 1991. Затова бях малко притеснен при избора му за режисьор – човека има усет към нещата, но не бих го наел за голям комиксов блокбъстър, включващ един от най-извесните и обичани супер герои.

И щях да сгреша, защото Captain America: The First Avenger (TFA накратко) е най-добрият комиксов филм за 2011 и най-добрият филм на Johnston досега. Thor и X-Men First Class са над средното ниво, но това е нещо различно – един истински филм с екшън, не просто специални ефекти, с герой, който да харесаш и за който да ти пука, и разгърнат сюжет. Marvel най-накрая го постигнаха – създадоха филм, който може да се мери с първия Iron Man по всички показатели. Наистина TFA има само един проблем, който ще спомена към края, но той не е катастрофален и не отнема от магията на филма.

Историята е ситуирана през 1942 година, в разгара на Втората Световна Война. Младия Steve Rogers иска да влезе в армията и да служи на страната си, но природата го е „дарила” с тяло почти без мускули, което води до постоянни отхвърляния. Но момчето има кураж и доброта, което привлича вниманието на доктор Abraham Erskine (Stanley Tucci). Erskine записва Steve в специална програма за създаване на супер-войници, изградена с помощта на Howard Stark (Dominic Cooper), баща на Robert Downey Jr, така де, Tony Stark. След като е превърнат в еквивалент на Мистър Вселена, шефовете лепват на Steve прякора Капитан Америка и го използват като инструмент за пропаганда. Но когато група войници, сред които и най-добрият приятел на Капитана James Bucky Barnes (Sebastian Stan) биват заловени от врага, Rogers тегли една майна на заповедите и отива на спасителна мисия, която ще го срещне със злия Johann Schmidt/Red Skull (Hugo Weaving).

Нека подминем причините, подари които Америка (наистина) влиза във Войната и се съсредоточим над филма. Първият Iron Man сработи толкова добре главно заради две неща – 1) постави Tony Stark в центъра и ни показа всичките му недостатъци и качества; 2) концентрира в себе си основните неща, които човек трябва да знае от комиксите за Железния. TFA прави същото – нещата, които са есенциални за военния живот на Капитана са изложени тук (освен факта, че в първия си брой героя удря Хитлер). Създаването му, отношенията му с Peggy Carter и Bucky Barnes, подвизите му и злощастната му съдба са вплетени в двучасовия сюжет, като всеки елемент получава достатъчно време да диша и да се развие, така че нищо да не се усеща като претупано. Поне в момента не се сещам за ненужна сцена, което в днешната кино-реалност се случва много рядко, особено в супер геройски филми (Transformers 3 е пресен пример за доста излишни сцени).

image
Образа на
Steve Rogers е пресъздаден пер-фек-тно. Вярно, чел съм само 40% от неговите истории, но мога да кажа, че филмовата версия е 1 към 1 с комиксовата. В днешно време надали има чак толкова всеотдайни патриоти, но характера на Rogers и самото му желание да служи на родината си въпреки всичко са очарователни. Трудно е да живееш в свят, в който да си войник е най-голямата чест, но всички да ти казват, че не ставаш за такъв. Моментите, прекарани със слабичкия Steve са сред най-добрите страни на филма, даже след трансформацията малко ми липсваше. Защото след този момент Steve запазва морала си, но опасността някак си не му влияе. С изключение на самия финал, Капитан Америка не се изправя пред кой знае какви беди – но като се замисля каква беда може да застраши един полу-човек, полу-бог? В комиксите има подобен проблем – интригата никога не е „дали героят ще умре“, а по-скоро „как героят ще се измъкне“. Но това не снема удоволствието от видяното. Chris Evans се оказва сред най-добрите решения на Marvel (редом с Downey Jr и Chris Hemsworth), и в нито един момент не мислех, че гледам Факлата версия 3. Той пое ролята с уважение и леко притеснение (все пак хиляди фенове чакаха да го разчленят, че ще съсипе още един комиксов образ) и доказа, че е достоен да бъде наричан Капитан Америка. Надали някой от другите кандидати щеше да се справи толкова добре. Sam Worthington, никога.

Музикалната сцена, макар и клоняща към абсурден кич, е всъщност доста креативен начин да се даде името Капитан Америка на Rogers и да се интегрира оригиналния костюм на Jack Kirby. Хареса ми че той е „капитан“ само по име, не във военния смисъл, но въпреки това хората около него го възприемат за истински такъв.

Поддържащите образи вкарват различни елементи в TFA. Peggy Carter е романтичната тръпка на Капитана (връзката е обречена, жалко), изиграна от набиращата скорост английска актриса Hayley Atwell. Забелязах, че тя има много съдържателен поглед, сякаш през половината време очите й казваха повече, отколкото думите. Такава изразителност трябва да бъде отбелязана. The Howling Commandos (не ги наричат така, но са те) внасят нужната доза хумор – те са пичовете, които се забавляват по време на война. Stanley Tucci е много ефективен и приятен като доктор Erskine, затова беше тъжно, когато си замина – но няма как, това е комиксов канон. Малък проблем е факта, че Erskine е баварец – фактически немец – и може да породи въпроса защо един немец оглавява секретна американска операция, и то през Втората Световна. Филмът дава обяснение за това несъответствие.

Кръгът по подръжка се затваря от Tommy Lee Jones в ролята на командир Chester Phillips – много забавен образ, който сякаш има затапка за всяка ситуация – и Sebastian Stan в ролята на Bucky. Приятелството между него и Steve е представено коректно, с ясен паралел между двамата (кофти е да гледаш как приятелите ти получават това, което ти искаш). Финалната им сцена обаче не изглеждаше достатъчно емоционална, предвид какво се случва – реакцията на Rogers трябваше да е по-осезаема. С това настрана Sebastian също се справя прилично добре с поверената му роля.

imageimageimage
В
Marvel Вселената Red Skull е злодей на всички злодеи. Той е в един кюп с Dr Doom и Magneto като най-големите заплахи за човечеството. TFA представя старата версия на Черепа (в комиксите днес той е на много различно място), но го прави елегантно и добре премерва екранното му време. Мотивацията за действията му е показана, причината само загатната, но човек с действащи мозъчни клетки би трябвало да сглоби пъзела. Като цяло Red Skull също е директна адаптация на комиксите от 40-те и 50-те – изглежда както трябва, говори както трябва и действа както трябва този злодей да действа. Хареса ми и диалогът му, макар че не е на нивото на Жокера. А Hugo Weaving е божество – той играе в доста любими мои филми (Matrix, Lord Of The Rings, V For Vendetta, дава глас на Мегатрон в игралните филми), а сега и в една от най-добрите продукции на Marvel и то изобразявайки един от върховните комиксови злодеи. Начинът, по който Red Skull е победен е леко анти-кулминационен, но пък оставя вратата отворена за едно евентуално завръщане – така де, не може да си сигурен къде го е запратил Космическия куб.  

Визуално Captain America: The First Avenger е безупречен. Светът на 40-те е пресъздаден автентично – дрехите, архитектурите, колите, държанието на хората, забавленията им, всичко е сякаш извадено от стар документален филм. Ефектите, използвани върху Chris Evans, за да се смали тялото му са смайващо реални и човек може да си помисли, че той наистина е такава клечка – направили са го плашещо слаб. Екшън сцените са готини по един такъв старовремски начин, не са набутани с компютърни графики – повечето са практически каскади. Монтажът в средата на филма можеше да е по-дълъг, но е много як, а финалната обсада и схватка са по-добри от тези в The Dark Knight (Батман дали удари Жокера с юмрук поне един път), така че що се отнася до екшъна, оплакванията са минимални.

Хронологично TFA поставя началото на Марвелската филмова вселена, макар че е последния издаден преди The Avengers. Препратките към другите филми и различни комиксови елементи са ефективно положени – Red Skull търси „съкровището на Один“, бащата на Tony Stark е замесен в създаването на Капитана, костюма и щита му, а прототип на серума е използван в The Incredible Hulk за Abomination. Също така има загатвания за историята Winter Soldier, която може да бъде ползвана в продължението, и може би най-интересната референция – тялото на оригиналната Факла (андроид, дебютирал в Marvel Comics #1 през 1939) се забелязва на World Expo Of Tomorrow (очевидно предшественик на Stark Expo). След мрънканията от страна на претенциозни фенове и критици, че Iron Man 2 и THOR били на практика двучасови реклами за Отмъстителите – което са пълни глупости – сега никой не гъква. Защото Captain America е генезиса на всичко, което предстои и мястото на тези референции е точно тук.

Проблемът във филма идва на самия финал. Вече казах за недостатъчната реакция относно Bucky и краткия, но жесток екшън монтаж. Но реалния проблем пристига след като Red Skull бива превърнат в звезден прах. Тук сюжетът сякаш забърза да вкара Капитан Америка в ледовете и веднага да го постави в днешно време. Това е единственият момент, в който Marvel ни крещят „Ей, в случай че не сте разбрали, догодина ще има The Avengers”. Объркването на Steve от факта, че се събужда в един напълно различен свят е съвсем леко осезаемо, и още няколко минути в тази обстановка нямаше да навредят.

Финал

Но това са наистина дребни кахъри. Captain America: The First Avenger е още една победа за Marvel Studios и притежава всички съставки за добре прекарано време пред екрана. Най-хубавото нещо, което мога да кажа е, че филма ме остави с желанието да видя още.

Оценка 4/5

Комиксовите екранизации за тази година приключиха, но по-важното е, че Captain America: The First Avenger е последната стъпка преди The Avengers. Никога преди в историята на киното не е предприемана такава инициатива – да вплетеш четирима известни супер герои, всеки със собствен франчайз, в един двучасов (най-малко) екшън-спектакъл. Лично аз нямам търпение. Следващата година светът избухва.

Оценки за филмите на Marvel Studios преди The Avengers

1) Iron Man - 5/5

2) Captain America: The First Avenger - 4/5

3) The Incredible Hulk - 4/5

4) Iron Man 2 - 3.5/5

5) THOR - 3.5/5

Програмата за 2012:

Февруари – Ghost Rider: Spirits Of Vengeance (продължение на Ghost Rider)

Май – The Avengers (отборен филм), Men In Black 3

Юли – The Amazing Spider-Man (ребуут), The Dark Knight Rises (продължение на The Dark Knight)

Октомври или Ноември – The Wolverine (продължение на X-Men Origins Wolverine)




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Браво
03.08.2011 22:50
Страхотно ревю,но все още чакаме историята на Трансофрмерс :) комиксите не филма :)
цитирай
2. spectacularspidey - Благодаря (вярно било, отзивите ...
03.08.2011 23:33
Благодаря (вярно било, отзивите правят тая работа по-приятна). Почакай още малко, понеже покривам и комиксите, и анимациите.
цитирай
3. анонимен - ще чакаме :)
04.08.2011 22:27
spectacularspidey написа:
Благодаря (вярно било, отзивите правят тая работа по-приятна). Почакай още малко, понеже покривам и комиксите, и анимациите.

Винаги за хубавите неща се 4ака :D
цитирай
4. spectacularspidey - Ти ще решиш дали ти харесва, но сп...
04.08.2011 23:07
Ти ще решиш дали ти харесва, но според мен начинът, по който правя статиите за Трансформърс е удобен за разбиране.
цитирай
5. анонимен - ;]
05.08.2011 23:27
spectacularspidey написа:
Ти ще решиш дали ти харесва, но според мен начинът, по който правя статиите за Трансформърс е удобен за разбиране.


както и да ги представиш,ще бъдат разбираеми за четене :)
GO GO SPIDEY :)))
цитирай
6. анонимен - Vtotara Chast na Captain America : ...
13.08.2011 19:58
Vtotara Chast na Captain America : The First Anenger shte ima li
цитирай
7. spectacularspidey - Със сигурност. Филмът си изби па...
13.08.2011 23:06
Със сигурност. Филмът си изби парите, и повечето отзиви са положителни, така че продължението е в развитие. Но надали ще излезе по-рано от лятото на 2013.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882628
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031