Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 20:29 - Transformers All Day Част 1
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 6527 Коментари: 3 Гласове:
0



  image

Transformers
All Day Част 1

Произход, Характеристики и Хронологии

# За тези, които искат да научат нещо повече за феномена Трансформърс и да не се ограничават само с игралните филми, предлагам да хвърлят едно око на следващите статии. Тъй като материалът е обширен съм го разделил на 5 части. В първа част ще разгледам общите аспекти от митологията на големите роботи – от това как са създадени до различните им интерпретации. Фокус на втора част ще са Автоботите и тяхната история в различните хронологии, следователно трета част ще бъде същото, само че за Десептиконите. Последните две части ще бъдат върху Optimus Prime, Megatron и други известни Трансформъри. #

Трансформърите представляват раса от живи роботизирани същества, населяващи далечната планета Кибертрон. Техните животи и по-специално войните им са документирани чрез множество различни хронологии.

Определението „Трансформър“ произлиза от способността на вида да се трансформира, т.е. да променя тялото си във всеки даден момент, пренареждайки компонентните си части от роботски вид в алтернативна форма – превозни средства, оръжия, машини, или животни. В някои хронологии тази способност важи за всички членове на вида, докато в други тя е военна иновация, възприета само от част от популацията.

Произход
„Те бяха мечтата – механични същества, които трансформират телата си в оръжия и превозни средства, последната защите срещу вестителя на хаоса, Уникрон! Те са във война, героичните Автоботи и злите Десептикони, на своята метална планета Кибертрон, и тук, на Земята. Те са последната надежда на галактиката, те са – Трансформърс!“

The Transformers #1 (Marvel, 1984)

Произходът на Трансформърите е различен в зависимост от хронологията, но най-известни са следните:

imageimage# Техногенезис – спонтанна еволюция на взаимодействащи си трансмисии, лостове и механизми от планетата Кибертрон. Този вариант е предложен в комикса на Marvel и след това е игнориран.

# Квинтесони – Трансформърите са създадени от извънземните Квинтесони, за да служат като военен хардуер. Този произход е обяснен в първата анимация от 1984. Макар и добре познат на феновете заради шоуто, по-късно той е преправен, като Квинтесоните играят второстепенна роля спрямо Праймус.

# Създадени от Праймус – сътворени от роботът-бог Праймус, за да продължат вековната му война срещу тъмния бог Уникрон. Тази версия е представена в британските комикси, след което е пренесена и в американските. Това е произходът, който е широко приет и е вграден във всички хронологии, независимо дали са минали или бъдещи.

# Кубът – версия, дебютирала в игралните филми и Transformers Animated. Тук Искрата, която има форма на куб, незнайно как създава Трансформърите. Никой от тях не знае откъде е дошла. Според комиксите по филма, Искрата ги е създала за работническа ръка, за да търсят енергийни запаси (Transformers Defiance #4).

# Хибридизация – през 2010 започна т.н. „Права хронология“, целяща да вкара в себе си популярни елементи от предишните произходи. Новата история визира Праймус като създателя на Трансформърите, а Искрата като механизма, който ги генерира.

Биология

Generation 1 хронология

Трансформърите са съставени от физическо тяло и програма. Програмата им е закодирана в специален компонент, наречен мозъчен модул. Без програмиране, тялото остава просто един безмозъчен дрон.

Програмата обаче не може да бъде създадена от Трансформър. Единствено Матрицата може да я създаде и по този начин да дари роботът с персоналност, характер и емоционалност. Веднъж създадена, програмата може да съществува вечно. Мозъчният модул може да се извлича от тялото и да се инсталира в друга машина, запазвайки Трансформърът жив.

Transformers Prime

Трансформърите са съставени от тяло и съзнание. Съзнанието на един Трансформър може да бъде пренесено в тялото на друг посредством кортикална връзка/кабел, при която е възможно две съзнания да населяват едно тяло.

------
Като цяло Трансформърите са напълно механични същества, притежаващи емоции и съзнание. Животът им се дава от Искрата, която се намира в металните им корпуси.

В Beast Wars ерата на Generation 1 синтетичната кожа става все повече интегрирана в техните конструкции, за да им помага в дегизировката и оцеляването на планети, населявани от органични форми на живот.

image
В
Beast Machines събитията водят до сливане на истинска органична материя към биологията на Трансформърите, започвайки на клетъчно ниво. Така те се превръщат в технорганични същества с увеличени сили.

Анатомията на роботите се състои от няколко основни компонента – телесен модел, активационен код, дататракс, дестрониум (веществото, което гради Десептиконите), енергиен сигнал, заключващ чип, ядро, бордови компютър, централен, логистичен, мета и вокален процесори, регенерираща броня и различни видове системи (навигационни, оръжейни, летателни).

Размер

По принцип Трансформърите са от два до десет пъти по-големи от един нормален човек, но има и изключения. Някои са достатъчно малки да се поберат в длан (Browning от анимацията Super-God Masterforce например). Микромастърите и Мини-Коните са две групи, чийто размери не надхвърлят тези на човека. Такава е и нормата за Трансформърите в Beast Wars. В оригиналната G1 анимация размерите им се променят от епизод на епизод. Таванът по големина се държи от роботите-градове Metroplex и Fortress Maximus, и от роботите-планети Праймус и Уникрон.

Форма

imageimage
Докато много Трансформъри притежават „хуманоидна“ форма с две ръце, два крака и глава над торса, често се срещат разновидности. Някои въобще нямат хуманоидна форма, а главната им е на превозно средство или животно – например
Ravage, Grand Slam и Reindance.

Срещат се роботи с несъразмерни крайници, или ръце заменени с инструменти, оръжия или глави на животни. Други нямат видими крака, или вместо тях имат колела. Някои дори имат по-голям (или по-малък) брой крайници от нормалното. Този дизайн е често срещан в Beast Wars (Quickstrike) и Beast Machines (Thrust), но и в Generation 1 има примери (Scorponok, Octus).

Лицата на Трансформърите варират от изглеждащи като метално човешко лице в шлем до чисто роботски (Shockwave) или животински лица (отново, Beast Wars).

Появата на женски Трансформъри в някои хронологии предполага съществуването на сексуален диморфизъм в расата им. Почти навсякъде женските роботи са представяни с по-грациозни и закръглени форми, често наподобявайки атрактивна жена, носеща броня.

Енергия

imageЗа да продължат да функционират, Трансформърите имат нужда единствено от гориво. Най-разпространеното и предпочитано от тях гориво е енергонът. Той се среща под формата на течност, газ, кристали, енергия и кубове. Той е уникален за Кибертронската култура – освен за гориво енергон може да послужи за задвижване на машини и различни технологии.

Енергонът е еманация на Праймус, създателят на Трансформърите, и е градивния елемент за техните тела и искри. В чистата си форма обаче той се среща рядко – войната на роботите е изцедила Кибертрон от почти всички запаси на ценната субстанция, което ги принуждава да посещават други планети (в това число и Земята) в търсене на енергийни останки.

Някои групи, като Инсектиконите, изглежда нямат нужда от енергон, а се поддържат, като поглъщат органична материя. Това се забелязва в оригиналната анимация и в Beast Wars.

Жизнен цикъл

Раждане

Пътят на трансформърския живот започва с конструирането на тяло от вече съществуващ робот. В Generation 1 тези тела винаги са напълно механизирани, макар и безжизнени.

Beast Wars, освен че представя искрите за първи път, представя и концепцията за протоформа – незавършено тяло, ембрион. Тези прости форми са покрити с хранителен гел и се държат в стазисни пашкули, които ги предпазват. Оттогава протоформите са станали широко приет аспект в трансформърската технология, като дори са добавени ретроактивно в Generation 1.

Протоформите, макар и функционални, са много слаби, чупливи и семпли – затова се казва „слаб като кибертронска протоформа“. В Beast Wars II те стоят и се движат самостоятелно, но в некоординирана зомби-подобна походка.

Така или иначе в определен момент тези новоконструирани форми се включват, вкарва им се живот от друг източник или просто сканират алтернативна форма, и така добиват завършен вид. Животът на Трансформъра започва.

Продължителност

Средната продължителност на живота на един Трансформър е неизвестна. В някои хронологии те прекарват милиони години без видима промяна или състаряване. Skydive заявява, че ако не е била войната, расата е практически безсмъртна.

Трябва да се отбележи, че въпреки дългите си животи Трансформърите имат относително кратка памет. Те често забравят миналото си, дори и важните неща. Това се забелязва в Generation 1 анимацията и комиксите.

В края на краищата, макар и практически безсмъртни, Трансформърите остаряват. Kup, Ironhide и Alpha Trion са главните примери за възрастни роботи. В ранни етапи на животите си те изглеждат различни и млади. Това може да се обясни с добавянето на ъпгрейди към телата им, но късните им форми са натежали и по-малко енергични, което предполага остаряване.

Смърт

Макар и по-трудни за убиване от органични форми на живот, Трансформърите могат да умират, поради недостиг на енергия, старост или фатални рани. Някои, като Optimus Prime, са умирали и са се връщали много пъти. В неговия случай смъртта води до потъмняване на цветовете по тялото му.

Когато Трансформър умре, искрата му се връща в главната Искра или в Матрицата.

В Generation 1 анимацията когато носителят на Матрицата умира, той се присъединява към духовете на предишните лидери вътре в нея. Индикирано е че когато една искра се върне в главната, тя дава живот на нов Трансформър, който има само бегли спомени за предишния си живот.

Култура

image
Независимо от хронологията, постоянен аспект в историята на Трансформърите е тяхната дългогодишна планетарна война. Двете главни фракции в тези войни са Автоботите и Десептиконите. Конфликтът е определян от различните виждания на двете страни за бъдещето на планетата – Автоботите вярват в мирно общество, в което цари справедливост, докато Десептиконите вярват, че трябва да се построи империя, в която силата определя кое е правилно. Как би изглеждало едно трансформърско общество без войната е неизвестно, но различни неща за културата им са разкрити най-често чрез спомени.

Социология

Кибертронското общество е разделено главно на Автоботи и Десептикони. Тези, които са неутрални в повечето случаи нямат никакви права и стават жертви на Десептиконите.

Политика

В повечето хронологии Трансформърите предпочитат анти-демократична еднолична власт, центрирана около могъщ Prime лидер, който поема ролята на премиер и главнокомандващ. В Generation 1 анимацията, Автоботите избират водача си чрез Матрицата, която се предава от Prime на Prime, докато в War For Cybertron (част от „правата хронология“) той се избира от Автоботския Съвет.

Като контраст, в комиксовата G1 хронология притежание на Матрицата не дава статус на политически лидер, а по-скоро на религиозна икона. Преди войната Кибертрон е била абсолютна монархия, която по-късно се разпаднала на множество автономни градове-щати, всеки със свое правителство. По време на войната Автоботите се управлявали от Съвет на Старейшините, с Prime като военен главнокомандващ.

В ерата на Максималите и Предаконите (Beast Wars) планетата е разделена на две правителства с различни юрисдикции – не е напълно разяснено как работи това. Знае се, че Максималите контролират по-голямата част от планетата, Алиансът на Предаконите действа над своите си афери, а Щатския Комитет се явява посредник. Има Върховен Съвет, но за него почти не се говори. Демокацията е традиция за Максималите, което индикира, че лидерите им са избирани от народа.

В Transformers Animated планетата се управлява от Върховния Съвет на Автоботите в Метроплекс. Главатар е Magnus, позиция, базирана на военен ранк, и Съветът явно няма властта да го свали. Самият Съвет е разделен на цивилни и военни гилдии, макар че не се знае кой и как избира цивилните съветници.

В игралните филми кибертронската цивилизация била управлявана от Династията на Праймовете, като оригиналните 13 Прайма имали най-висок авторитет. По-късно Автоботите поделили контрола между Optimus и Megatron, който командвал научните и защитни сили. Optimus става Prime, когато открива, че е последният от Династията.

Хронологии

Generation 1 (1984-1993)

imageimage
Generation
1
(G1) е термин за хронологията, която обхваща играчките, комиксите и анимацията за Трансформърите, излезли през 1984. Jim Shooter и Dennis ONeil измислили основната история, а Bob Budiansky създал повечето образи и техните характери. Концепцията на G1 ни запознава с героичния Optimus Prime, злия Megatron, и техните най-добри войници, които се разбиват на праисторическата Земя с корабите Арк и Немезиз, и се събуждат през 1984 година.

Оригиналната анимация The Transformers дебютира на 7-ми Септември 1984 и се превръща в най-популярната и най-обичана интерпретация на франчайза. ТВ шоуто променя доста идеите на Budianskyтук Автоботите търсят нов източник на енергия и се разбиват заради Десептиконска атака. Shockwave е лоялен към Megatron, и поддържа Кибертрон в неговото отсъствие. Сериалът променя произходите на Диноботите, Jetfire, Конструктиконите и Omega Supreme. Във втори сезон, епизод The Key To Vector Sigma представя древния компютър Vector Sigma, чиято роля е същата като тази на Матрицата – да дава живот на Трансформърите, и пазителят му Alpha Trion.

През 1986 излиза The Transformers: The Movie, който е продължение след сезон 2 и действието му се развива през 2005 година. Optimus Prime и Megatron влизат в една последна битка, която води до гибелта и на двамата. Тежко ранен, Optimus предава Матрицата на Ultra Magnus, само че тя попада в Hot Rod, който по-късно се превръща в Rodimus Prime. Сюжетът представя Уникрон, трансформър, който унищожава планети и възкресява Megatron като Galvatron. В кулминацията на филма Rodimus Prime побеждава Уникрон с помощта на Матрицата. The Transformers: The Movie се проваля в бокс-офиса, но това не го прави лош филм. Даже бих казал, че е най-доброто нещо в Generation 1.

Третият сезон на анимацията продължава сюжета след филма и започва с разкритието, че преди много години Квинтесоните са ползвали Кибертрон като фабрика. Техните роботи се разбунтували, като работниците станали Автоботи, а войниците Десептикони (Автоботите първи развиват трансформация). Optimus Prime е възкресен във финалните епизоди. В Япония биват произведени анимации, които развиват своя собствена история, игнорирайки американския сезон 4 (състоящ се от три епизода). Тези анимации са Transformers The Headmasters (35 епизода), Super-God Masterforce (42 епизода), Transformers Victory (44 епизода) и Transformers Zone (1 епизод). Японските продукции са трудни за намиране, дори и чрез торенти.

В английските комикси митологията продължава да се разраства. Представен е Праймус като създателят на Трансформърите, а в страниците с писма от фенове Soundwave често критикува анимациите в неправилно представяне на историята (вярва, че става дума за японските).

Това е накратко Generation 1. Горе-долу 90% от най-известните Автоботи и Десептикони дебютират тук. Анимацията продължава 98 епизода и приключва през Ноември 1987. И до днешна дата тя остава първообразът за всичко, което в последствие ще носи името Transformers.

Generation 2 (1993-1995)

Generation 2 не заслужава много внимание. Сериалът представлява епизоди от G1 с добавени компютърни елементи. Английските комикси се завръщат за пет броя, които представят новият враг Swarm и Liege Maximo, пра-родител на Десептиконите.

Beast Wars/Beast Machines (1996-2000)

image
Втора по известност, хронологията на
Beast Wars се фокусира върху групите на Максималите (водени от Optimus Primal) и Предаконите (водени от Megatron), 300 години след Великата Война. След опасно преследване в Космоса, двете фракции се разбиват на примитивна планета, наподобяваща Земята – само че с две луни и високо ниво на енергон, което ги принуждава да приемат форми на органични същества, за да функционират. Сценаристите използват елементи от Generation 1 в епизодите, което утвърждава Beast Wars като част от тази вселена, с множество препратки към оригиналната анимация и комиксите на Marvel. В края на първи сезон е разкрито, че втората луна и енергонът са конструирани от извънземната раса Вок.

Унищожаването на втората луна пуска на свобода мистериозни енергии, които превръщат някои от образите в трансметални, а планетата наистина се оказва праисторическата Земя. Във финала на втори сезон корабът Арк е открит и Megatron прави опит да убие оригиналния G1 Optimus Prime, но Primal го спира. В сериалът-продължение Beast Machines е разкрито, че Кибертрон има органичен произход.

В Япония отново правят собствени интерпретации по темата – Beast Wars II разказва за войната между Кибертроните на Лио Конвой и Дестроните на Галватрон на планетата Гая, и Beast Wars Neo, която показва войната между Максималите и Предаконите за притежание на нов енергиен източник, анголмъс. Във финалния епизод двете фракции се обединяват, за да спрат Уникрон. Тези японски продукции не блестят с нещо особено и са насочени главно към малки деца.

Beast Wars включва елементи от комиксите и анимацията на Generation 1. Атрибути от сериалът включват Кибертрон с органично ядро, женски Трансформъри, поява на Starscream (който спонемава събитията от The Transformers: The Movie). Корабът Арк и изобразяването на Ravage като интелигентен са неща, заети от комиксите.

Dreamwave Комикси (2001-2005)

През 2001, историите на Dreamwave следват идеята, че Автоботите са победили Десептиконите на Земята, но пътуването им обратно към Кибертрон е прекратено от Shockwave, сегашния владетел на планетата. Сагата е разказана в Prime Detective #1-6, War and Peace #1-6 и Transformers Generation One #1-10. Сериите добавят нови елементи, като факта, че не всички Трансформъри вярват в съществуването на Праймус и корупцията в Кибертронското правителство, което кара Megatron да започне войната.

Най-важните серии, публикувани от Dreamwave са The War Within, The Dark Ages и The Age Of Wrath, които разкриват началото на войната и пред-историята на Optimus Prime, пристигането на The Fallen и завръщането на Megatron след очевидната му смърт. Beast Wars евентуално е добавена като бъдещето на тази хронология – докато разглежда исторически файлове, Предаконът Megatron заема името си от оригиналния G1 Десептикон. В нова добавка към митологията Праймус и Уникрон са братя, създадени като Единственият. Тази вселена е прекъсната през 2005 година, когато Dreamwave банкрутира. От The Age Of Wrath са издадени само 3 броя, оставяйки историята незавършена.

Robots In Disguise (2001-2002)

image
Robots
In Disguise е първият ребуут на историята за Трансформърите. Анимацията, продължила 39 епизода, няма връзка нито с Generation 1, нито с Beast Wars. В тази хронология Megatron създава Десептиконите като под-група на Предаконите. В новия сюжет Предаконите атакуват Земята и отвличат известен учен. Автоботите, които вече са на планетата, и синът на учения, Коджи, се опитват да попречат на Предаконите да намерят древна кибертронска тайна, скрита на Земята.

Трилогията за Уникрон (2002-2006)

Състояща се от три анимации, Armada, Energon и Cybertron, Уникрон Трилогията е ко-продукция между Hasbro и Takara. Всяко шоу се състои от 52 епизода. Armada следва Автоботите и Десептиконите в търсенето им на Мини-Кони, които се оказват оръжия на Уникрон. Energon се развива 10 години по-късно и следва Автоботите в опитите им да спрат възкресението на Уникрон чрез енергон.

В Япония третото шоу Cybertron нямало връзка с предишните две. Това създало проблеми, когато Hasbro продали анимацията като продължение на Armada и Energon. Сценаристите променили някои сюжетни елементи, за да поправят това, но крайният резултат е нищо повече от референции към Уникрон, Праймус и Мини-Коните.

Игралните филми (2007-2011)

През 2007 излезе първият игрален филм The Transformers, режисиран от Майкъл Бей. Главният фокус пада върху Искрата, представена като гигантски куб от енергия, който може да дава живот на механични обекти. По време на войната на Кибертрон, Искрата била изпратена в космоса и евентуално попаднала на Земята. Правителството на САЩ я открива и построява язивира Хувър около нея, за да скрие енергията й. Megatron се разбива в Антарктида и бива замразен. Години по-късно той е намерен и откаран в сградата на язовира. Група Автоботи, водени от Optimus Prime, пристигат на Земята в търсене на Искрата. Но Десептиконите идват със същата цел. Филмът кулминира с епична битка за оритежание на Кубът в Лос Анджелис. Трансформърите са изобразени като механични същества, способни да реконструират външността си чрез сканиране или докосване на обект с подходящ размер.

Като добавка към филма, IDW публикуват комикса Transformers Movie Prequel. Той разкрива, че Optimus и Megatron управлявали заедно Кибертрон, преди властта да корумпира втория. Megatron е отговорен за липсата на глас при Бъмбълби. В новелата Ghosts Of Yesterday е показано как Starscream винаги е мразил Megatron и не искал той да бъде намерен, за да стане лидер на Десептиконите. Blackout е представен като лоялен към Megatron, което обяснява изказването му във филма All Hail Megatron!”

Две продължения излизат, Transformers Revenge Of The Fallen (2009) и Transformers Dark Of The Moon (2011), които добавят нови Трансформъри към каста, като Mirage, The Fallen, Ravage, Demolishor, Devastator и Sentinel Prime.

Transformers Animated (2007-2009)

Анимацията, следваща приключенията на група Автоботи, живеещи на Земята през 2050 година, продължава 42 епизода. Макар че епизодите представят затворени истории, някои сюжетни линии се развиват в продължение на цял сезон. Освен Десептикони, Автоботите се изправят и пред човешки врагове.

Transformers Animated съдържа елементи от предишни хронологии, главно Generation 1 и Beast Wars. Дизайните и персоните на някои роботи (Blurr, Soundwave например) са паралелни с тези в G1. Концепцията на шоуто пък е идентична с тази на Beast Wars войната е приключила, добрите са победили, но сега малка група герои

Права хронология

image
Правата хронология (
aligned continuity) стартира през 2010 с намерението да вкара в себе си елементи от всички предишни хронологии и да стане база за всички Трансформърс продукти, които ще излизат оттук нататък. Тя се състои от играта War For Cybertron, анимацията Transformers Prime и новелата Transformers Exodus.

Някои елементи обаче не съвпадат – например в играта Bumblebee и Soundwave говорят без проблеми, докато в анимацията те са полу-неми. В Exodus предшественик на Optimus Prime е Sentinel Prime, докато в играта той е Zeta Prime (Hasbro обясниха, че това е един и същи образ, Sentinel Zeta Prime). Основното свързващо звено между анимацията, новелата и играта е присъствието на Тъмен Енергон.

Следва: Подробно за Автоботите в различните хронологии...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - pipinana
05.08.2011 20:42
ha ha ha
цитирай
2. анонимен - !!!!!!!!!!!!!!!
05.08.2011 23:25
БРАВО ТОЧНО ТОВА ЧАКАХ :))))))
Страхотен си и много изчерпателен !!!! :))))
цитирай
3. spectacularspidey - Това целя. По принцип Generation 1 е ...
05.08.2011 23:47
Това целя. По принцип Generation 1 е трудно за обяснение, щото обхваща много продукти и постоянно се добавят или променят аспекти от него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882726
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031