Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2011 20:31 - Transformers All Day Част 2
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 6999 Коментари: 8 Гласове:
0



image
Transformers All Day Част 2

 Автоботите

Автоботите са една от главните фракции в митологията на Трансформърите. По принцип героични, доблестни роботи, те са посветени на мира и защитават планетата си и други раси от Десептиконите. Те са Трансформъри, които обикновено се преобразуват в не-бойни алтернативни форми – коли, камиони и подобни. Това обаче не важи за всички, като сред Автоботите има негодници и неподчинителни типове. Автоботите често са по-малко на брой от Десептиконите, но имат подкрепата на хората и различни други раси.

Ключови концепции, повтарящи се в повечето хронологии са титлата Prime, която определя лидерът, и съществуването на артефакт, който дава живот – Матрицата или Искрата.

Generation 1 / Beast Wars

Marvel G1 комикси

imageВ началото Праймус създал Трансформърите, като всички били Автоботи. Техният символ е базиран на лицето на Последния Автобот, пазител, оставен от Праймус за деня, в който плановете му ще се реализират.

Първоначално Автоботите били само 13, но в последствие бройката се увеличила, като превзела планетата Кибертрон. В ранните дни Уникрон видял семената на корупцията в някои Автоботи, макар че тъмният му култ се разраства много по-късно.

Векове (наричани еони) минават. Автоботското общество формира свои традиции, институции, градове-щати и политика. Сенаторите управляват, свещенници боготворят Праймус и предават свещената Матрица на нов лидер (от Prima на Prime Nova на Sentinel Prime), а гладиаторските боеве са преобладаващ спорт.

Едва с появата на Megatron и въздигането на Десептиконите популацията бива разделена от война и думите Трансформър и Автобот престават да бъдат синоними.

В ранния етап на войната Автоботите са превъзхождани и често отстъпват. Когато надеждата замирала, един млад войник се издигнал и върнал бойния дух на колегите си. Репутацията му дошла от факта, че отказал достъп на Megatron до Подземната База, и той скоро поел командването на Автоботските въздушни сили, а след това и на цялата армия. Optimus Prime обърнал нещата и под неговото водачество Автоботите отблъснали силите на Megatron.

Войната продължила, докато учените не открили, че планетата ще попадне в опасен астероиден поток. Оставяйки конфликта настрана за момента, двете фракции се съсредоточили над построяването на спасителния кораб Ark. Optimus и най-добрите му войници прочистили пътека сред астероидите, но били нападнати от засада от Десептиконите. Двата кораба се изгубили.

image
Без
Prime и Megatron войната продължила, но с по-бавни темпове. 4 милиона години минали без промяна в ситуацията. Най-накрая дошли добри новини – Optimus Prime и хората му са живи. Но това означавало, че войната кипи на нов фронт – далечната планета Земя.

Въпреки намерението на Optimus да защитава Земята, отношенията между хора и Автоботи не били добри. Човеците визирали всички Трансформъри като заплаха и ги атакували, независимо на коя страна са. Индустриалистът G. B. Blackrock опитал да информира масите за разликата между Автоботите и Десептиконите, но Институтът по Интелигенция и Информация отказал да приеме тези сведения.

Малко след като оцеляването му станало известно, трагедията се намесила и Optimus Prime бил убит. Диноботът Grimlock станал новия водач на войниците му, макар че интересът му бил в напускане на Земята и връщане на Кибертрон.

По горе-долу същото време Автоботът Fortress Maximus достигнал до важно решение. Уморен от войната, той събрал група съмишленици и напуснал Кибертрон за планетата Небулос с надеждата за мирен живот. Това обаче не се случило – Десептиконите го последвали и открили нов фронт. В последствие двете фракции напуснали Небулос и пристигнали на Земята.

Но там открили, че Optimus е мъртъв. Grimlock и Maximus опитали да определят нов лидер чрез двубой, но били прекъснати от Десептиконска атака. Скоро след това Optimus Prime бил прероден и поел контрол над силите си на Земята.

Инцидент с междуизмерен транспортьор води до повторното откриване и смущаване на Праймус дълбоко в центъра на Кибертрон. Автоботите разбират, че Уникрон идва за тях. Тъй като Матрицата е изгубена, Optimus предлага да се предадат с надеждата това да доведе до обединение на двете фракции срещу наближаващата заплаха. Така и станало, а Матрицата била намерена навреме, за да спре Уникрон. Optimus Prime и Xaaron са убити по време на битката, и Grimlock става лидер, този път на всички Автоботи.

Алиансът с Десептиконите не продължава дълго. Кибертрон изглежда се разяжда отвътре и те изоставят Автоботите да умрат на планетата. За щастие събуждането на Последния Автобот спасява Кибертрон и води до възраждането на Optimus Prime, който си връща водаческата позиция и побеждава Десептиконите веднъж завинаги.

The Transformers #1-80 (1984-1991), Marvel Comics

Generation 2 комикси

Войната е приключила и повечето Автоботи са се пенсионирали и живеят на проспериращ Кибертрон. Но проблемите никога не спират – Grimlock, заедно с група Автоботи тръгва да търси всякакви останали Десептикони. Те намират огромна империя, построена от тези, напуснали Кибертрон преди много години.

По същото време Megatron се появява на Земята и скоро оцелелите Десептикони се присъединяват към него, с намерението да рестартират войната. Но скоро Автоботите и Десептиконите трябвало да се обединят срещу силите на империята. Земята била унищожена от конфликта. Алиансът спечелил, но колко дълго ще продължи помирението остава въпрос.

Transformers Generation 2 #1-12 (1993-1994), Marvel Comics

Generation 1 анимация

image
Автоботите са създадени като роби за извънземните Квинтесони. Символът им всъщност е квинтесонското обозначаване за роб. Те имат синьо светещи оптични сензори (очи). Развивайки емоции и съзнателност, Автоботите се вдигат на бунт и заедно с военните квинтесонски машини (бъдещите Десептикони) си спечелват свободата и прогонват господарите си.

За известно време живеели в мир, но след това военните машини станали нетърпеливи и декларирали война. В този мрачен период много кораби с автоботски бегълци напуснали Кибертрон, за да формират мирни колонии на други планети.

Десептиконите били победени, когато Автоботите развили способността да се трансформират. С възстановения мир започнала т.н. Златна Епоха. Тази ера се характеризирала с мир, просперитет, и изобилие на енергия. Роботи-пазители патрулирали планетата и поддържали мира.

Но в последствие Десептиконите също развили трансформиране. Megatron бил създаден и под неговото командване те се изправили отново срещу Автоботите. Sentinel Prime бил убит и предал Матрицата на Alpha Trion, който я пазел, докато един млад робот на име Orion Pax не бива ранен и престроен от Trion в първият Автобот, специфично направен за битка с Десептиконите. Optimus Prime е роден и под неговото водачество врага бил отблъснат.

Но войната продължила и изцедила планетата от богатите й някога източници на енергия. Автоботите били принудени да конструират кораба Арк, с който Optimus и войниците му да тръгнат да търсят нови енергийни източници из галактиката.

Площадката на Арк била атакувана преди излитане и женските Автоботи, начело с Elita One, изчезнали в експлозиите. Те били считани за мъртви и от двете страни, но всъщност оцелели и продължили действия срещу господството на Shockwave над Кибертрон.

image
Нападнат от Десептикони, кораба се разбива на планетата Земя. Падайки във вулкан, ударът поставил всички пътници в състояние на стазис (дълбока кома). Те се включили наново, когато вулканът изригнал и незабавно продължили да воюват.

Автоботите решават да защитават Земята и обитателите й от Megatron. Отношенията им с правителствата и цивилните хора са главно положителни.

Към 2005 година Десептиконите са успели да изселят Автоботите от Кибертрон, които сега оперират чрез базите си на кибертронската луна и Автобот Сити, на Земята. Открадвайки помощна совалка, Megatron и силите му атакуват града, като в последвалата битка умират много Автоботи, сред които и Optimus Prime, който предава Матрицата на Ultra Magnus. Могъщият Уникрон се появява и унищожава луната. Megatron, реформатиран като Galvatron, открадва Матрицата, за да я използва срещу Уникрон. Той обаче не успява да я отвори, и Уникрон продължава атаката си над Кибертрон. Но младия Автобот Hot Rod взема Матрицата и се превръща в Rodimus Prime. Той я отваря и унищожава Уникрон. Без своя лидер Десептиконите напускат планетата, а Автоботите се заселват наново.

Автоботите контролират Кибертрон през 2006, бавно връщайки живот на планетата. Евентуално Optimus Prime бива съживен и си връща лидерското място. През 2007 Galvatron атакува енергийното отделение на Кибертрон и заплашва баланса на планетата. За щастие се оказва, че това е било аранжирано от Vector Sigma, за да се включи захранването. Така Десептиконите са победени веднъж завинаги и Кибертрон отново засиява от енергия.

The Transformers, епизоди 01-98 (1984-1987)

Beast Wars анимация

Автоботите са спечелили войната, а наследниците им Максималите заемат мястото им. Не е ясно каква е била крайната съдба на Автоботите.

Beast Machines анимация

image
Когато
Megatron заразява с вирус популацията на Кибертрон, той извлича искрите им и ползва телата за построяване на Vehicons. Optimus Primal и отборът му намират фабрика, пълна с такива корпуси, някои от които носели символа на Автоботите (епизод Revelations Part I).

Dreamwave Generation 1 комикси

imageАвтоботите  започнали като съюзници на Sentinel Prime срещу амбициите на Megatron за завладяване на Кибертрон, но неопитността им във войни довел до сериозни тактически загуби. Sentinel Prime водил войната в продължение на половин милион години, докато Megatron не го убил. Наследникът му, Optimus Prime, първоначално искал да евакуира Кибертрон. Но след повторна среща между него и Megatron той научил за планетарните двигатели, които десептиконския лидер целял да задвижи с Матрицата, и това го убедило да остане (The War Within #1-6).

По-късно Optimus Prime и Megatron изчезнали в експлозия на космически мост. Без силните си лидери двете страни се разцепили на по-малки фракции. Wreckers и Коалицията Lightning Strike се отцепили от главната автоботска армия, водена от Prowl (The War Within: The Dark Ages #1-6).

След като Ultra Magnus поема контрол над Автоботите, той обединява различните фракции и постига споразумение за прекратяване на огъня с Десептиконите на Shockwave и Ултраконите на Ratbat.

Само че Предаконите на Starscream атакуват в последния момент, а Megatron изведнъж се завръща с армия от въздушни дрони, създадени от Квинтесоните. Той успява да завладее Кибертрон, принуждавайки част от Автоботите да избягат, а останалите да работят като роби. Този период приключил със завръщането на Optimus Prime (The War Within: The Age Of Wrath #1-3).

Четири милиона години преди появата на хората, Кибертрон е заплашен от огромен астероид. Автоботите разработват кораба Арк, за да го унищожат. Те успяват, но Megatron атакува със своя Немезис. Двата кораба се разбиват на земята. На Кибертрон Ultra Magnus и Fortress Maximus работят заедно, за да предотвратят разпадане на Автоботите. С намаляването на енергона, Magnus се съгласява да помогне на Shockwave за създаването на Микромастърите, Трансформъри, които ще използват горивото по-ефикасно. Magnus също така стартира Операция Задържане, двустранна програма, целяща спирането на десептиконски заплахи на други планети и намирането на Арк-а (Transformers Micromasters #1-4).

На Земята Автоботите се пробуждат през 1984 година. Изолирани от Кибертрон и виждайки, че съзнателни същества са еволюирали около тях, те решават да защитават планетата от Десептикони. За 15 години те се справят, и дори стават близки със семейство Уитуики. Евентуално Автоботите, с помощта на хората залавят всички Десептикони. Но тъмни елементи в щатската армия, очевидно манипулирани от Shockwave, саботират втория Арк кораб, залавяйки няколко Автоботи и голяма част от Десептиконите. Робърт Хало, оригиналния мозък зад конспирацията, използва Спайк Уитуики, за да реактивира Optimus Prime, който да се изправи срещу също реактивирания Megatron (Prime Detective #1-6). Година по-късно Shockwave идва да довърши започнатото и взема Матрицата от Optimus. Prime бива спасен и след като обединява всички бунтовнически групи, сваля Shockwave от властта и връща Кибертрон под контрола на Автоботите (War and Peace #1-6).

IDW Generation 1 комикси

За разлика от останалите хронологии, ранните Автоботи на IDW не са чак толкова доблестни, колкото другите им версии. Преди милиони години, те били полицията на Кибертрон, наета от Сената. По време на затварянето на енергонни мини един устат миньор бил пребит до смърт от Автобот. Това предизвикало бунт, в който Автоботите отнели още животи. Оцелелите миньори избягали и се присъединили към подземните гладиаторски битки. Megatron се надигнал като организатор на тези игри и бързо събрал последователи, с които да се противопостави на омразните Автоботи. Тези Десептикони победили водачът Sentinel Prime, превзели града Каон и стартирали Великата Война (Megatron Origin #1-4).

Robots In Disguise

Тук Автоботите са основната раса на Кибертрон, а враговете им са Предаконите. Vector Sigma избира на кого да дари Матрицата, следователно кой ще е главнокомандващ.

Автоботите вече са на Земята, когато Предаконите пристигат, като са пострили глобална мрежа от космически мостове и централна база. Те са приели формите на земни превозни средства за камуфлаж.

Автоботите са се интегрирали в човешкото общество – Team Bullet Train (Railspike, Rapid Run и Midnight Express) работят като влакове, а Optimus Prime работи в пожарната. Това продължава дори и след като биват публично разкрити – Prowl и Tow-Line са показани да помагат на полицейските сили по официален начин.

Знае се, че Optimus се е биел срещу Предаконите и на други планети.

Уникрон Трилогия

Armada

През цялата Трилогия Автоботите сменят мотивите си след всеки главен конфликт. Първо те се опитват да освободят малки роботи, наречени Мини-Кони, от контрола на Megatron, който ги вижда просто като инструменти. Автоботите проследяват кораба на Мини-Коните до Земята, където се разбиват и евентуално продължават войната с Десептиконите.

Двете фракции се обединяват, за да сразят Повелителя на Хаоса Уникрон, когато той заплашил да унищожи Кибертрон. Уникрон бил победен чрез саможертвата на Megatron. Останалите Трансформъри продължили да работят заедно, за да построят Кибертрон наново.

Transformers Armada, епизоди 01-52 (2002-2003)

Energon

Финалната заповед на Megatron към подчинените му – работете с Автоботите. Десептиконите запазили определено ниво на автономия, но отговаряли пред Optimus Prime. Имали, разрира се, отцепници, повечето от които били затваряни. В продължение на десетилетие Автоботи и Десептикони работели заедно в стабилен мир.

Двете страни отново попаднали под атаките на Уникрон – хорди от Тероркони били изпратени от Алфа Квинтесон, за да крадат енергон, с който да съживят Уникрон. Но извънземният не знаел, че искрата на Megatron оцеляла и черпела енергия от останките на Повелителя. Скоро Десептиконския лидер се преродил в нова форма, разкарал Алфа Квинтесон и заедно с армия от Тероркони започнал нови планове за завладяване.

Когато новината за завръщането на Megatron достигнала Кибертрон, хиляди Десептикони се надигнали и разбунтували. Но връзката с Уникрон дала на Megatron комплекс на бог – той вече нямал интерес в събирането на многобройна армия от войници. В последвалите битки загинали безройни Десептикони, като Megatron не се колебал да ги жертва, за да придобие върховната сила. Когато Powerlinx Войните (така станали известни) достигнали своята кулминация, Megatron разбрал, че действията и мислите му са контролирани от тъмната искра на Уникрон. Той се пожертвал (пак) и очевидно унищожил тази искра, като се забил в енергонно слънце, създадено от Праймус.

Transformers Energon, епизоди 01-52 (2004-2005)

Cybertron

Десет години след събитията от Energon, слънцето на Праймус е засмукано от Singularity, огромна черна дупка, възникнала вследствие унищожението на Уникрон, която застрашава цялата вселена. Автоботите търсят метод за спиране на черната дупка и намират един отговор – Ключът Омега, могъщ артефакт, свързан с искрата на Праймус. С него, вселената ще бъде спасена... или унищожена. Виждайки възможност да промени всичко по свой имидж, Megatron също тръгнал да търси Омега Ключа и Кибер Планетните Ключове.

По време на войната за ключовете, Автоботите ги намират и използват, за да преродят Праймус. Това обаче предизвиква масивно земетресение, което разкъсва планетата. Или поне така изглеждало.

Когато бил уведомен за унищожението на Уникрон, Праймус се разгневил, понеже балансът във вселената е нарушен заради липсата на чисто зло. Starscream откраднал част от искрата му и атакувал Праймус, но бил лесно победен от създателя си. Поразен, Starscream изоставил Автоботите да затворят само черната дупка. Когато това станало, Galvatron се опитал да избяга от огненото измерение, но порталът му бил затворен чрез комбиниране на меча на Vector Prime и Омега Ключа. Автоботите се прибрали мирно у дома.

Останалите Десептикони се присъединили към тях, с изключение на четирима, които напуснало Земята, за да започнат нова армия. Корабът им се разбива на Марс.

Transformers Cybertron, епизоди 01-52 (2005-2006)

Комикси по игралните филми

image
Автоботите са втората кибертронкса цивилизация, действащи като наследници на работниците, служили на Династията на Праймовете. След началото на войната те се обединили около
Optimus Prime, последният от Династията, за да спрат Megatron да завладее Искрата. Въпреки, че се биели храбро, Десептиконите били по-военно настроени и започнали да печелят преимущество. В опит да спре набезите им за Искрата, Optimus я изпраща в открития космос. Megatron я последвал и изчезнал. След това Автоботите започнали да претърсват вселената, за да локализират Искрата. (Transformers Movie Prequel #1-4)

След около двайсет години Автоботите попадат на закъсал кораб, пълен с хора. Те разкриват, че са разработили кораба въз основа на технологията на Megatron. Осъзнавайки, че той ще унищожи света им, ако се включи, Optimus Prime изпраща хората обратно, но те се жертват, за да го спасят от атаката на Starscream. Подозирайки, че Искрата също е там, Автоботите се запътват към Земята (Transformers: Ghosts Of Yesterday).

Това води до събитията от игралните филми.

Animated

image
Автоботите са спечелили войната срещу Десептиконите заради три неща – технологията за космически мостове, Проект Омега и изпращането на Искрата в космоса. Оттогава Кибертрон царува мир, под контрола на Автоботския Съвет, начело с
Ultra Magnus. Magnus оглавява военните сили, елитната стража, ситуирана във Fortress Maximus. Prime е под-ранк, отговарящ пред Magnus, като Optimus, Sentinel, Rodimus и Longarm получават този ранк.

Transformers Animated, Transform and Roll Out и епизоди 01-39 (2007-2009)

Transformers Prime

image
Автобот произлиза от „автономен робот“ и е фраза, която
Orion Pax намира в информационната мрежа DataNet и я предлага на приятеля си Megatron за име на тяхното движение. След допитване до Върховния Съвет Orion използва термина отново и отново, за да напомни на последователите си за свободата, която търсят. Той помолил Съвета да избере нов Prime, и те избрали него, разцепвайки движението и приятелството с Megatron на две. Във войната с Десептиконите Автоботите държали само 15% от Кибертрон, включително градовете Аякон и Калис. Автоботите напуснали планетата с кораба Арк и посредством космически мост били транспортирани в Млечния Път. Jetfire, Omega Supreme и Alpha Trion останали на Кибертрон (Transformers Exodus).

Скоро Кибертрон станал необитаем, а Автоботските сили се пръснали из вселената. След смъртта на Cliffjumper, Optimus Prime има на разположение само четирима войници – Bulkhead, Bumblebee, Arcee и Ratchet. Базата им се намира на Земята. (Darkness Rising 01-05)

Следва: историите на Десептиконите в различните хронологии.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - !!
18.08.2011 01:32
БРАВО
цитирай
2. анонимен - ?
23.08.2011 02:23
нещо за филмите "Заразно зло" ?
Гледах наскоро поредният .. опс последният.......
а бе ще има ли некво развитие в този филм?уж зомбитата са завзели всичко,ама тея от "Чадъра" май имат цяла държава.... орди от войници ......... ??
цитирай
3. spectacularspidey - Заразно Зло спрях да ги гледам след ...
23.08.2011 09:55
Заразно Зло спрях да ги гледам след втория филм, така че за последния (който се оказва пореден) нищо не мога да ти кажа. Знам само, че следващият би трябвало да излезе през септември 2012.
цитирай
4. анонимен - :)
23.08.2011 12:25
spectacularspidey написа:
Заразно Зло спрях да ги гледам след втория филм, така че за последния (който се оказва пореден) нищо не мога да ти кажа. Знам само, че следващият би трябвало да излезе през септември 2012.

Да и аз така знам,аз също спрях след 2рият,но снощи нямаше какво да правя и реших да гледам поредният ,ама много несвързан филм....
цитирай
5. spectacularspidey - За Afterlife ли говориш? Чух че е ...
23.08.2011 19:56
За Afterlife ли говориш? Чух че е голямо мазало откъм сюжет.
цитирай
6. анонимен - !!
24.08.2011 14:51
spectacularspidey написа:
За Afterlife ли говориш? Чух че е голямо мазало откъм сюжет.

да точно за него говоря....еми д,според филма "Чадъра" има подземни градове в целият свят.. многохилядна армия.... хващат оцелелите и си правят експерименти с тях,което е протично на всякаква логика?След като няма човечество за какво им са тези експерименти.
След като имат толкова голям ресурс от войници,защо не използват тях?
Алис губи своите способности,които и дава Т-вирусът,но пак ги прави дармадан:)
а бе смешка пълна
цитирай
7. spectacularspidey - Ми така става, като ги правят по-...
24.08.2011 22:59
Ми така става, като ги правят по-мащабни. В първите два филма доколкото си спомням действието се развиваше в затворени пространства и това придаваше към атмосферата. С третия и четвъртия се обърнаха към целия свят и стана прост екшън със зомбита. Караш ме сега да го гледам тоя Afterlife, да вида колко точно е зле :)
цитирай
8. анонимен - !!!
27.08.2011 23:25
spectacularspidey написа:
Ми така става, като ги правят по-мащабни. В първите два филма доколкото си спомням действието се развиваше в затворени пространства и това придаваше към атмосферата. С третия и четвъртия се обърнаха към целия свят и стана прост екшън със зомбита. Караш ме сега да го гледам тоя Afterlife, да вида колко точно е зле :)


На това ми е целта Хахахахахахаха :)))))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886979
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930