Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2011 18:14 - Transformers All Day Част 4
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 6535 Коментари: 6 Гласове:
0



    image
  Transformers All Day 4

 Optimus Prime и Megatron

Двете икони на Трансформърската митология са сред най-популярните образи, създавани някога, било то в комиксова, анимационна или друга форма. Те присъстват във всяка инкарнация на роботския франчайз и обикновенно всичко се свежда до една финална битка между двамата. Те са Optimus Prime и Megatron, легендарните водачи на Автоботите и Десептиконите, съответно. В тази статия няма да преразказвам с подробности какво се случва с тях в различните хронологии, а по-скоро какви са те като образи и как изглеждат. Всеки заинтересуван може сам да погледне анимациите и комиксите – така е най-забавно.


Optimus Prime

Generation 1

Но преди всичко нека разясним какво е това
Prime”. Prime е ранг от най-висока отговорност в митологията на Трансформърите. Обикновено се използва за идентификация лидера на Автоботите, носещ Матрицата със себе си. Името на титлата произлиза от Праймус, създателя на Трансформърите. Да бъдеш „Prime означава (в повечето случаи) да си отговорен за цялата раса и нейната съдба. Без лидер, Автоботите най-вероятно биха загубили войната на доста ранен етап. В религиозен аспект аналогът на „Prime е Папата.

image

Оригиналният Optimus е вдъхновяващ водач на Автоботите. Първоначално обикновен цивилен, той е избран от Матрицата да командва, една от многото тежки задачи, които трябва да изпълнява. Другата е донасянето на конфликта с Десептиконите на Земята. Пълна опозиция на смъртния си враг Megatron, всяка жертва тежи на искрата му, независимо дали е кибертронска или човешка. Optimus не показва тази своя страна на войниците си и никога не изпада в отчаяние. Автоботите имат нужда от решителен, харизматичен лидер, и той им дава точно това. Именно Optimus Prime обръща нещата в полза на Автоботите през Великата Война.

Малцина могат да се мерят с мощта му на бойното поле. Той е най-силният Автобот за размерите си, а йоновият бластер и енергонната му брадва са смъртоносни оръжия. Optimus би жертвал живота си за който и да е Автобот. Неговото състрадание към други живи същества е основната му слабост, и Десептиконите се възползват от това при всяка удобна възможност. Prime носи със себе си Матрицата на Водачеството.

Преди да бъде преобразено в Powermaster, роботското му тяло се състояло от три компонента – Мозъчен Център, подвижен модул, наричан Roller, и бойна станция.

Макар че Optimus Prime може да функционира като тези три независими части, нараняване в едната се усеща и в останалите.

Свободата е право на всички съзнателни същества.“        

G1 в Beast Wars

image

Войната на Зверовете се водила на праисторическа Земя, където в последствие бил открит катастрофиралият кораб Арк. Megatron, следвайки инструкциите на предшественика си от Generation 1, решил да промени историята като убие Optimus, който все още лежал в стазисно състояние. Megatron се надявал, че това ще осигури победа за Десептиконите във войната и евентуално ще позволи на Предаконите да поемат контрол над Кибертрон. Megatron пуснал изтрел с пълна сила към лицето на Optimus Prime, с почти фатален резултат. Само че Optimus Primal взел искрата на Prime, за да я пази, докато тялото му заздравява. Продължителното излагане на искрата мутирало Primal в голяма трансметална форма – Optimal Optimus. Когато тялото му било поправено, Optimus се активирал за кратко преди отново да изпадне в стазис.


Robots In Disguise

image

Тук Optimus Prime е сериозен командир, посветен на защитаването на свободата и невиннните. Той е видял галактическата пътека на разрушение, оставена от Megatron, и се кълне, че тя няма да засегне Земята. Optimus Prime често се намира в ролята на „нормалният“, сравнен с по-комичните Автоботи и Предакони, и приема дрязгите им и персоналните им недостатъци като непроменим факт. Подчинените му го считат за велик водач, макар и малко стегнат и предразположен към дълги речи. Най-голямата слабост на Optimus Prime е чувството му за доблест. Ако някой враг каже, че се е променил и е открил вътрешна доброта, Prime ще се върже всеки път.


Трилогията за Уникрон

image

Optimus Prime се бие за истината, свободата и Автоботския начин. Той е водил търсенето на Мини-Коните, изправял се е пред разрушение от тъмния бог Уникрон, и е спирал Megatron с помощта на Планетарните Ключове. Той също така е умирал няколко пъти, и има навика да се комбинира с други Автоботи, за да формира супер формата си.


Игралните филми

Optimus Prime е лидерът на Автоботите. На Кибертрон той е бил начело на научната девизия, която изучавала Искрата, и бил под защита на войската на Megatron. Когато Megatron бил покварен от The Fallen, Optimus открил, че е последният от Династията на Праймите. В отговор на опитите на Megatron да вземе Искрата и да завладее други светове, Optimus приел полагащата му се титла Prime и повел Автоботите срещу Десептиконите.

Optimus Prime се е посветил на задачата да спре Megatron, дори и с цената на живота си, планетата си или хората си. По негова заповед Искрата била изпратена в Космоса, оставяйки Кибертрон на бавна смърт. Жертвите, които е правил се понасят тежко от неговата искра, но Optimus нямал друг избор. Идеята за победа над Megatron е отдалечила автоботския лидер от ранния му идеализъм. Това е създало известна жестокост под иначе доблестната му персона. Prime не дава втори шанс и би предприел всякакво действие, само и само да стигне заветната победа.


TF Animated

image

Новобранец от Елитната Гвардия на Кибертрон, Optimus Prime бива преназначен на мисия за поправка на космически мост, под наблюдението на Ratchet. Той е относително наивен и идеалистичен млад лидер, водещ малък и неопитен отбор от Автоботи. Групата му попада на Земята, приемат работа като полу-официални супер герои и се настаняват в изоставен склад на Sumdac Systems.

Въпреки скромността си, Optimus изпълнява задълженията си сериозно. Той се трансформира в червен камион и притежава ракетно-задвижвана бойна секира, както и други допълнителни модификации. Въпреки от качествата и уменията му, не всички имали високо мнение за младия Prime. Sentinel Prime постоянно го бъзикал за мизерната работа като поправчик, а главен командир Ultra Magnus не смятал, че ще излезе нещо от него.

Когато пристигнал на Земята, Optimus Prime научил истината за героизма. Не става дума за слава и съдба, а за това да вършиш      правилното нещо и да се раздаваш до краен предел. Ratchet, с цялата си циничност, знае, че Prime е герой, а Ultra Magnus, след като го вижда в действие признава, че Optimus притежава отлични лидерски качества.


Transformers Prime

image

Роботът, който ще се превърне в Optimus Prime, първоначално бил работник, отчитащ информация, но след като чул за зова за бунт, отправен от гладиатора Megatron, той осъзнал, че не е доволен от живота си. Шефът му, архивистът Alpha Trion, знаел за скрития потенциал в работника. След като Optimus и Megatron открили, че нямат много общо помежду си, той бил издигнат от Върховния Съвет в следващия Prime.

През годините в следствие на войната и множество загуби, Optimus станал твърд и сериозен. Загрижен за всички живи същества и отдаден изцяло на приятелите си, Prime винаги съжалява, когато някой падне в битка, и винаги таи дори и малка надежда, че може да бъде спасен.


Megatron

Generation 1

image

Megatron е основоположник на Десептиконското движение и техният най-известен и плашещ лидер. Като млад войник, кален от битките, той започнал да вярва, че расата му принадлежи на някаква по-висша цел – че съдбата на Трансформърите е да формират империя, която ще се простира из цялата вселена. Опозиция на смъртния си враг Optimus Prime, той презира Трансформърите, които искат мир и сътрудничество с по-слаби форми на живот. Съдбата на Десептиконите е да внесат ред във вселената като я завладеят, но милиони години след измислянето на тази цел все още не се знае дали Megatron вярва в това – или са просто думи, с които да надъхва войниците си.

Megatron би предприел почти всичко, за да постигне целите си, но плановете му рядко са потайни. Това се дължи най-вече на арогантността му, но гордостта му не е толкова силна, че да не бяга, когато започва да губи дадена битка. Някои се съмняват дали е луд, макар че повечето от тях биват убити от Megatron. Смърт от неговите ръце се счита за голяма чест.

Понякога Megatron се преражда в Galvatron – обикновено след среща с Уникрон.

G1 в Beast Wars

След като войната между Автоботите и Десептиконите се преместила на Земята, Megatron проследил совалката Вояджър и записал послание на информационния й диск. В случай, че плановете му се провалят, той оставил детайлни инструкции за всеки десептиконски наследник, който открие диска – инструкции за използване на трансуарп технология (не се знае какво точно представлява тя, но космическите мостове и пътуването във времето я притежават), за да се промени хода на историята в негова полза, като се намери Арк кораба и се убие оригиналния Optimus Prime.

image
Дискът евентуално попаднал в Предаконът
Megatron, заел името на предшественика си. Този нов Megatron също попаднал на Земята, и използвал запис на оригиналния, за да привлече един от подчинените му, Ravage, на своя страна.


Beast Wars Megatron

image

Megatron започнал с една единствена цел – да върне славата и могъществото на Предаконската раса. Това, което го различавало от другите с такава цел била неговата вяра. Това е робот, който се е кръстил по името на трансформърския еквивалент на Антихриста. Той е готов да жертва всичко – време, пространство, себе си. Дори би избил абсолютно всички, ако това ще придвижи напред плановете му. И би спечелил много пъти, ако не беше Optimus Primal.

Megatron умее да оркестрира обширни планове, като манипулира другите да ги изпълняват вместо него – бегъл намек тук, подозрително поставен обект там и тн. Той познава враговете си, а това включва и част от подчинените му (Tarantulas, Blackarachnia), и знае как да ги провокира. Той няма приятели, само пионки, или такива, които са прекалено лоялни, за да се рискува живота им. Заради този комплекс Megatron ненавижда факта, че му трябват жалки войници, за да се осъществят плановете му. Всъщност, той предпочита безмозъчните Веикони.

Megatron е комарджия и може понякога да изнервя. Той има изчанчено чувство за хумор и прекалено развито чувство за драматизиране, които направляват всички негови действия. Това е и голямата му слабост. Като злодей на Бонд, Megatron с удоволствие би разказал пред героя надълго и нашироко колко е умен, давайки на жертвата си време да измисли ответен удар. Той често саботира себе си като отхвърля бързите и лесни решения за по-големи и по-сложни такива.


Robots In Disguise

image

Megatron е лидер на Предаконите и притежава възможността да се трансформира в 6 различни форми. Той твърди, че е разрушил десетки планети, преди да дойде на Земята, за да търси мега-трансформърът Fortress Maximus. Изглежда, че той познава Optimus Prime и Автоботите от преди.

Въпреки че Megatron е велик и силен войн, той често оставя битките за своите подчинени, като Sky-Bite, и предпочита да се разхожда из базата си Megastar. След преправянето му в Galvatron той е много по-активен и ефективен. Главната му атака е Режещия Лазер (Cutter Beam). Като Galvatron той може да увеличава силата си, като изсмуква енергията на други живи същества.


Трилогията за Уникрон

image

Тук Megatron не се задоволява само със завладяването на Кибертрон. Когато научи за някаква сила, по-велика от неговата, той не се опитва да я победи. Той ще я пречупи, че я преклони пред волята му, след което ще изрови трупа й и тогава ще я вземе. Megatron изисква пълно подчинение от войниците си. Всякаква опозиция бива смачквана, всяко неподчинение жестоко наказано. Той е чудовище откъдето и да го погледнеш. Megatron уравновесява варварството си с военна формалност. Той нарича най-близките си войници „джентълмени“, говори интелигентно и почти любезно. Дава да се разбере, че напълно осъзнава лудостта си.

Единствената слабост на Megatron е обсесията му по Optimus Prime. Независимо колко сила притежава, финалната му битка трябва да е срещу Автоботския лидер. В случаите, когато Optimus очевидно бил унищожен, Megatron изпадал в дълбока депресия. Според него без Optimus вселената не може да му предложи никакви предизвикателства.


Игралните филми

Megatron не винаги е бил бруталния и жесток лидер на Десептиконите. Някога той бил много близък с Optimus и ученик на Sentinel Prime, който го назначил за Защитник на Кибертрон и командир на Защитните сили. Но Megatron ненавиждал колегата си, знаейки че той е Prime, следователно любимец на Sentinel. Тази злоба позволила на The Fallen да поквари Megatron и да го сложи начело на завърналите се Десептикони. Но дори и без The Fallen, Megatron най-вероятно би направил същото, за да се отърве от Optimus.

Ако Megatron не ставаше опасно маниакален в преследването на целите си, той сигурно щеше да забелязва грешките в плановете си. Например надали би тръгнал сам да търси Искрата из космоса, след което да прекара хилядолетия замръзнал на Земята. Също като господаря си, Megatron изпитва сляпа омраза към хората и ги визира като „малко над бактериите“.

 

TF Animated

 

image

Megatron вижда себе си като героичен боец за свобода, водещ Десептиконите далеч от дните на Автоботска тирания. Малката подробност, че иска да замени това с Десептиконска тирания въобще не го притеснява. Фанатик по душа (или трябва да кажа искра), той не приема хората за нещо повече от „косвени жертви“.

Megatron изисква лоялност от Десептиконите, и я получава благодарение на въздесъщата си сила. Комбинацията от остър ум, огромно оръдие на дясната ръка, двойна мечове и чиста брутална сила го правят един от най-опасните и смъртоносни Трансформъри.

Загубата на тялото му е само временна спънка за него, тъй като Megatron е доказан майстор манипулатор. Той без проблеми изиграва Isaac Sumdac да му помогне – и щом си връща пълната сила, Megatron се обръща срещу него.

Megatron също така е адски нетолерантен към измяна и се разправя с Десептикони-изменници (като Starscream) без много да се замисля (за разлика от G1 Megatron). Той е и ловък стратегист, който знае как да привлече неутрални роботи (Scrapper, Mixmaster) на своя страна.


Transformers Prime

image

Жестокият и силен Megatron е, по много начини, паднал герой. Той се е надигнал от ниските работни среди на град Каон и станал шампион в нелегалните смъртоносни гладиаторски боеве. Взел името на Megatronus (The Fallen), той искал край на кибертронското разделение на обществата, вярвайки, че свободата е право на всички съзнателни същества.

Но силата корумпира и Десептиконската революция се превърнала в чиста тирания. Мощен, харизматичен, и изпълнен с гняв за всеки, който му се изпречи, Megatron поставил планетата на ръба на разрушението. Сега той и бившият му брат по оръжие Optimus Prime воюват на други светове. Megatron никога няма да прости на Optimus, че го е предал, като откраднал титлата Prime, която принадлежала на Десептиконския лидер. Той е запазил за стария си приятел най-голямата чест – смърт от неговите ръце.

Megatron отсъствал незнайно къде в продължение на три години, но сега се е завърнал. Той е донесъл мистериозния Тъмен Енергон на Земята, и вероятно е оставил съзнанието си в космоса.

„Аз съм Доминаторът... аз съм Унищожителят... аз съм Megatron!”

 

Следва: Главните действащи лица в най-известните им появи. Shockwave, Bumblebee, Blackout, Ratchet, Starscream и много други...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - !
23.09.2011 21:33
YES BE ! :D:D:D
цитирай
2. анонимен - 11
23.09.2011 21:38
Shockwave ми е любим от всичките и SixShot
цитирай
3. spectacularspidey - И аз най-много тачим Shockwave, ...
23.09.2011 23:35
И аз най-много тачим Shockwave, след Мегатрон ествествено
цитирай
4. анонимен - 31
24.09.2011 02:22
spectacularspidey написа:
И аз най-много тачим Shockwave, след Мегатрон ествествено


явно сме десептикони по душа :D :D :D
цитирай
5. spectacularspidey - Винаги злодеите са по-интересни от ...
24.09.2011 02:25
Винаги злодеите са по-интересни от героите. Жокера, Лекс Лутър, Зеления Гоблин, Венъм, Плашилото, Шрьодер, Двуликия са само част от примерите :)
цитирай
6. анонимен - РВ
25.09.2011 23:42
spectacularspidey написа:
Винаги злодеите са по-интересни от героите. Жокера, Лекс Лутър, Зеления Гоблин, Венъм, Плашилото, Шрьодер, Двуликия са само част от примерите :)

Прав си приятел :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882731
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031