Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 12:27 - All-Star Superman Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2603 Коментари: 1 Гласове:
1




image
All Star Superman

И Хиляди Слънца Ще Засветят В Този Час


Широко разпространено мнение е, че Супермен не е популярен колкото Батман, защото е прекалено силен и прекалено перфектен, следователно хората не могат да му симпатизират и да се припознаят в него. Моят отговор е: зависи.

Ако приемем теорията, че комиксите са фиктивна манифестация на човешката фантазия за сила, то чарът на Супермен идва именно заради несъразмерната му мощ. Целият му смисъл е, че той е същество с огромна, изумителна, почти невъобразима сила, а имиджът му на бойскаут е изразяване на желанието, че такава абсолютна сила не би трябвало да корумпира. Супермен не е фигура, с която някой се припознава, колкото такава, от която някой се вдъхновява.

Grant Morrison и Frank Quitely разбират това, съдейки по тяхната епопея All-Star Superman. Комиксовата сага от 12 части започва с Мъжът от Стомана, който става по-силен от всякога след пътуване до слънцето, за да спаси научна мисия – но с цената, че дори и той не може да удържи толкова много слънчева енергия, бушуваща в тялото му. Супермен умира отвътре, поради прекалено много сила. Комиксовата история е интелигентна и емоционална приказка, която усъвършенства лудостта на 50-те и 60-те години, като създава една чисто хуманистична епика. Тя е с епизодична структура и често се опитва да се отклони от пътеката на кохерентността. Адаптирането на подобен непоследователен епос е изключително трудна задача, затова много фенове нямаха представа как ще се нареди всичко – но продуцентът Bruce Timm, сценаристът Dwayne McDuffie и режисьорът Sam Liu превръщат всичко това в един възхитителен филм. All-Star Superman е сред най-добрите предложения на DC Original Animated Movies, и смея да кажа най-добрият филм за криптонеца досега. Честно.

Сюжетът: Лекс Лутър изработва план как да убие Мъжа от Стомана – и той сработва. Отровен от слънчева радиация, Супермен бавно, но сигурно умира. Остават му няколко месеца, затова той се посвещава да разкрие пред Лоис Лейн тайните си и да продължи да помага на нуждаещите се. Всичко се обърква, когато Лекс избягва от затвора, принуждавайки Супермен да влезе в битка, която ще сложи край на живота му.

Комиксът предлага изобилие от типичните налудничави идеи на Morrison – ключ, тежащ 200 квинтилиона тона, генетични чудовища, слънцеяди, които консумират ръчно направени слънца, гущероподобни същества, живеещи в центъра на Земята, и други, всичко визуализирано чрез красивите рисунки на Frank Quitely. Филмът внимателно избира кои от тези идеи да заеме, като добавя, променя или премахва дадени елементи, за да изполва медиума на анимацията по възможно най-ефективен начин. Сюжетът се фокусира върху ключовите теми на комикса, и поставя в центъра връзките на Супермен с Лоис Лейн и Лекс Лутър. На практика броеве #1-3 и #10-12 са адаптирани почти дословно, като от останалите са избрани есенциалните части. Промяната на финала, когато Лутър преживява „момент на осъзнаване“ е най-видимото и логично подобрение на оригиналния материал.

В края на комикса Лекс е заловен, но отслабнал, най-накрая получил свят без Супермен. Не го виждаме след финалния конфликт. Но във филма той има един последен акт – дешифрира криптонските гени, за да могат учените да създадат нов Супермен. Това може да се интерпретира по няколко начина, включително идеята, че Лекс се чувства незавършен без врага си. Но по начинът, по който е представено тук, посланието по-скоро е, че след като вижда света през очите на Супермен и осъзнава механизма на вселената, Лутър вече е станал такъв, какъвто винаги е претендирал – добър човек.

All-Star Superman е скрепен с чудна анимация, която ефективно пресъздава композициите на Quitely. Резултатът е филм, който е невероятно дисциплиниран и фокусиран, въпреки непоследователната натура на историята. Ако има слабости, то това е ограниченото време – за 75 минути някои елементи не са изложени достатъчно правдоподобно, че да се усети важността им. Например, целият сегмент с Atlas и Samson е скучен и ненужен. Скучен е, защото финалната схватка е безумна – знаем, че Супермен с по-силен от всякога, така че не може да загуби. Ненужен е, защото дори и за момент не повярвах, че Лоис ще иде доброволно при Samson (дори и Супс да беше загубил). Цялата тази история е прекалено странна, понеже имаме пътуване до центъра на планетата и среща със същество, наречено Ултра-Сфинкс, което задава на Супермен „невъзможния въпрос“. Забави се движението на целия филм, и нямаше никаква тежест. Този сегмент лесно можеше да бъде заменен с планетата на Bizarro, който е в пъти по-интересен и щеше да предостави епичен екшън.

image
Говорейки за екшън, All-Star Superman не съдържа буря от ритници и юмруци, както Superman/Batman: Public Enemies или Justice League: Crisis On Two Earths. Най-голямата битка тук е финалната, като преди нея схватките са ограничени. В това няма проблем, тъй като смисъла на филма не е колко злодеи ще пребие Супермен – казвам го, за да не очаквате мащабни боеве, каквито имаше в Superman: Doomsday. Смисълът е в това как този герой се справя с приближаващата смърт и какво избира да прави в последните си дни – сериозна материя в сериозен филм, различен от всички предишни екранизации за Супермен.

Определено най-добрият аспект в All-Star Superman е точността, с която филма представя статуса на героя като икона. Той показва великодушие, безрезервност и кураж, дори в лицето на неизбежни заплахи. Супермен поставя другите пред себе си и това е показано перфектно – подаръкът му за Лоис на рождения й ден е ярък пример. Наистина не знам как някой може да гледа филма и накрая да не му стане тъжно, когато светът загубва най-чистото и праведно създание, живяло някога. Докато Супс пишеше последните редове в дневника си, аз си мислех „Мамка му, случва се – Супермен умира. Това е гадно.“

Оставени са и някои от любимите ми идеи от комикса. Моментите, в които като Кларк Кент Супермен все пак се опитва да помага на хората са безценни. Правейки се на глуповат дърдорко, за да прикрие действията си, човек може да види колко всеотдаен и изобретателен е той – просто гледайте сегмента с ParasiteИ още – домашният слънцеяд, страхотната сцена със специалния ключ за Крепостта на Усамотението, краткият поглед към бъдещите Супермени и други малки, но важни неща правят All-Star Superman наистина специален продукт. Сцената, в която Супермен и Лоис се целуват на Луната? Забележителна. Финалният класически кадър, зает директно от комикса? Абсолютна красота.

Както винаги, мога само да се дивя на гласовете и колко чудесно пасват на определените им роли. James Denton е перфектен Супермен, давайки един много спокоен глас, и от всяка изказана дума струи безгранична почтеност. Anthony Lapaglia придава колосална арогантност и социопатична нотка на гений на своя Лекс Лутър. И когато за финала трябва да звучи смегчен, уравновесен, преоткрит, той го прави. Едни от най-емоционалните сцени са поверени на Christina Hendricks, която озвучава Лоис Лейн, и мисля, че тя се справи чудесно. Не е трудно да се разбере защо Кал-Ел е толкова хлътнал по нея – Лоис е умна, съпричастна и красива. Тъй като тези тримата са централни за филма, хубаво е, че всеки от тях притежава силен глас, съответстващ идеално на ролите им. DC рядко разочароват на този фронт.

О, и музикалната тема на Кристофър Дрейк е достойна за следващия игрален филм.

All-Star Superman е филм, който трябва да гледаш поне три пъти, за да си създадеш ясна оценка. Различен от всички предишни филми за Мъжа от Стомана, но и сред най-добрите (които не са много). Скачащият наратив на историята може да се окаже проблем за някои, но има логика, тъй като минаваме през последните дни на Супермен, в подготвяне на кулминационната битка. Темите на филма, обвързани с различните образи и с главния герой, обаче държат нещата здраво за юздите. С това наум го препоръчвам на всеки, който търси нещо повече от поредния екшън филм.

Оценка 4/5



Тагове:   анимация,   movie,   филм,   Супермен,   2011,   superman,   кино,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :D
11.12.2011 21:07
откога не е имало публикации :)
с кеф ще ги чета тия 2те са :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882677
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031