Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 13:27 - Batman Year One Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2554 Коментари: 2 Гласове:
1



image
Batman Year One

Не става дума за начало. Нито за край...

… Става дума за избор, воля, решителност. Адаптацията на популярна класическа история си е прецизно начинание, независимо от жанра. Batman Year One е базиран по едноименния комикс на Франк Милър, който през 1987 година пресъздава произхода на Прилепа в модерна, мрачна и брутална версия, превърнала се в семинална приказка за това кой е той. Комиксът дава път на една нова ера в сериите за Батман, която продължава с Year Two, The Long Halloween и Dark Victory, и също така поставя основите на Batman Begins. След миналогодишният шедьовър Batman Under The Red Hood, сега Warner Animation и DC ни представят началото на Черния Рицар и личните проблеми на Брус Уейн и Джим Гордън.

Сюжетът покрива една година – много важна година. Брус Уейн и Джеймс Гордън пристигат в Готъм Сити, за да започнат животите си наново. За Брус това е завръщане вкъщи, но сега градът му е непознат и той трябва да осъзнае обстановката и какво ще е нужно, за да се бори с престъпността. Гордън е единственото добро ченге в участъка, което трябва да си върши работата знаейки, че колегите му не са изобщо служители на закона. Животът му е усложнен и от бременността на жена му. Но Гордън е корав човек, и намира съюзник в лицето на маскирания отмъстител, станал мишена номер 1 на полицията.

Това, което прави комиксовата история толкова забележителна, в добавка към грубите рисунки на David Mazzuchelli, е мрачен и тежък наратив, различен от всички предишни преразказвания. Както комиксът, така и филмът прекарва голяма част от времето си през очите на Гордън, което му позволява да разкрие не само личния си живот, но и нарастващата корупция в Готъм. Филмът е почти директна адаптация, открит поглед към готъмското общество, и неговите най-големи закрилници (ще забележите сцени, вдъхновили Нолан за филмите му). Year One изобразява Гордън като отдадено ченге с твърд характер, което идва от друг град и иска само да влезе в редицата и да следва течението, но не може да се примири с несправедливостите и мръсните дела на Готъмската полиция.

Но Гордън не е идеален, както филмът показва – неговата извънбрачна афера с колежка, както и инатът и грешките му поставят семейния му живот в опасност. Интересно е, че възгледите и премеждията на полицая са доста по-ангажиращи, отколкото тези на Брус/Батман. Не че Батс не е интересен, напротив, но Гордън е по-комплексен образ. А и е озвучен от Bryan Cranston (Breaking Bad), което си е просто яко.

image
Образът на Брус Уейн губи чара си, когато му се махне наметалото. И все пак, интересно е да се гледа този семпъл, технически необременен Батман, което е смела стъпка спрямо героя. Освен Бат-шурикени, Прилепа използва единствено ума и мускулите си, за да оцелее в ранните си приключения, и е приятно да се види как развива своите знания и техники. Ben McKenzie дава глас на Батман и се справя добре, макар че е далеч от нивото на Kevin Conroy или Bruce Greenwood. Поддържащите образи се изявяват подобаващо, като се откроява кратката, но сладка роля на проститутката Selina Kyle/Catwoman, озвучена от Eliza Dushku. Тя също е с твърд характер, умна, калена жена, която живее в мръсотията, защото е загубила надежда за града. Диалогът в Year One е интензивен и искри от отчаяние и безнадеждност, успешно прехвърлени от страницата на малкия екран.

Феновете със сигурност ще обърнат специално внимание на Ben McKenzie и вокалната му изява като Брус Уейн/Батман. Някои ще я мразят с всяка клетка на тялото си – други ще я харесат. Честно казано, в началото е странно – първият му диалог звучи неуверено и вдървено. Но с напредване на филма и раждането на Прилепа, McKenzie също подобрява изговора си. Може би в това е целия смисъл – Брус се опитва да оформи двете си идентичности. В началото на филма той е загубен и възмутен, но вярата се връща в него, когато открива своята мисия. Най-силните изяви на McKenzie са в сцената след първата нощ на Брус, когато той седи разбит на стола, и във всеизвестното явяване на вечерята на богатите и корумпираните, където Батман ги предупреждава „Никой не е в безопастност”.

Филмът се спъва по някои показатели. Сюжетната линия с Catwoman, макар и да отразява темите на лентата, стои повече като ненужно тегло, отколкото важна част от историята. Нарацията от първо лице, която свързва събитията в комикса по перфектен начин, тук няма същия ефект. Тя ни позволява да влезем в съзнанията на Гордън и Уейн, но не скрепява отделните сегменти толкова силно. Озадачен съм и от премахването на всякаква употреба на тютюн, елемент, силно застъпен в комикса. Не е болка за умиране, но в една история, включваща наркодилъри, мръсни ченгета, бебета, поставени в смъртна ситуация, непълнолетни проститутки и поведение извън закона, цигарите надали ще са най-голямото престъпление, което образите могат да извършат.

Както е станала нормата за тези DC филми, анимацията е фантастична. Преобладаващото сухо сиво и кафяво се сблъскват с периодични цветови гърмежи, създавайки остър контраст, който показва Готъм като някогашен град на индустрия и иновация, а сега е земя на разпада. Не казвам, че изглежда като военна зона, по-скоро като величествен паметник, който е готов да се срине всеки момент. Дизайните на героите представляват смес от твърди и насечени линии, с цел да се създаде ретро визия, но също така и да се елиминира възможността филмът да бъде считан за детски. Защото не е. Но въпреки грубия арт дизайн картината е красива, а образите се движат с грация. Екшънът също е с една идея по-развит от този в комикса. Голямата битка на Батман с ченгетата в срутващата се сграда е опустошителна и адреналинова.

Batman Year One е още едно добро попълнение за DC Original Animated Movies, динамична адаптация на комиксовата история с тон, подобен на игралните филми. Филмът е колкото историята на Батман, толкова и историята на Джим Гордън, а в това, повярвайте, няма нищо лошо. Все пак страхувам се, че също както All-Star Superman, ясна преценка за Year One може да се изгради едва след прочитане на комикса. Може и да греша, но така мисля.

Оценка 3.5/5

ПС – в DVD-то е включен и кратък анимиран сегмент с Жената Котка, който е много забавен и определено не за деца. Enjoy!



Тагове:   анимация,   DVD,   movie,   филм,   2011,   batman,   DC,   Батман,   comics,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :D
11.12.2011 21:08
:)))) къде се загуби Спайди :)
цитирай
2. spectacularspidey - Spidey си е тук, но негови продукти ...
11.12.2011 23:39
Spidey си е тук, но негови продукти не е имало тази година, освен Edge of Time. Имам започната статия за комиксовата история Big Time, дано я завърша тези седмици, но другата година с анимацията и новия филм ще има повече за Паяка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886336
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930