Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2011 12:26 - Най-Лошите Супер Геройски Анимационни Сериали
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 5717 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2012 14:56


Отново е краят на годината, и отново мисля да завърша с лошо. Не че нещо, просто предпочитам да започна 2012 с поглед към добрите неща, затова предлагам лошите сега. Ако сте чели статиите ми (произволна част от тях) знаете, че аз съм nerd в пълния смисъл на думата. Огромна част от свободното ми време отива в гледане, четене и търсене на материали за супер герои, комикси, научна фантастика и всякакви подобни. И да, в това число влизат и супер геройските анимации. 2011 година беше слаба за анимационните сериали. 4-те аниме серии на Marvel дебютираха, както и първите 2 епизода на Green Lantern The Animated Series, но най-голямото събитие си остана финалът на Batman The Brave and The Bold, който излъчи последния си епизод през Ноември. Този тъжен факт (защото шоуто си беше добро) ме накара да се сетя за всички анимации, които са ме ядосвали или разсмивали поради една и съща причина – колко не струват. Представям ви 10 сериала със супер герои, от които в никакъв случай не трябва да очаквате добър сюжет, добър екшън, добро анимиране, добро озвучаване.

Това ще е последната ми статия за тази година. Наистина исках да пиша повече, за Spidey, за комиксите му, за филмовите и игралните серии на Батман, но просто нямах възможност. Дано през 2012 да е различно. Весели празници, SpecSpidey Out!


01. The Avengers United They Stand (Marvel) (1999-2000)
image
1999 е тежка година за Marvel. Драстично спадналите продажби на комикси, вследствие на скапани истории, поставят компанията на ръба на фалита. Лицензите за различните им герои са дадени на филмови студия, които се чудят какво да правят с тях. Най-популярните им анимационни сериали са прекъснати (не много умен ход, а?). С Avengers United They Stand те правят един последен опит да си докарат дивиденти, но на всички фенове им се иска въобще да не се бяха захващали. Представям ви най-лошата анимация на Marvel и най-лошият супер геройски сериал, правен някога.

Всеки знае кои са Отмъстителите – Капитан Америка, Тор, Железния, Хълк, Черната Пантера, Ant-Man и Хоукай. Е да, обаче заради скапаните лицензни договори 2/3 от тях нямат роля в това шоу. На тяхно място са вкарани Ant-Man, Vision, Tigra, Falcon, Wasp, Scarlet Witch и Wonder Man – образи, които не са толкова интересни и обширни. Да, всеки един от тях е бил Avenger в комиксите в даден период, но такива са били и Spidey, Wolverine, Ghost Rider, War Machine – защо не тях? Не помага и факта, че почти никой от Отмъстителите няма ясно изразен характер и на повечето са дадени дразнещи гласове. С напредване на шоуто всичко се осланя на гост-появите на Iron Man и Капитан Америка, които, макар че не са нещо кой знае какво, са в пъти по-добри от останалите епизоди. Сериалът така и не разкрива защо оригиналния отбор се е разпаднал, най-вероятно защото сценаристите въобще не са си задавали този въпрос.

Супер злодеи дал Господ, но тук са превърнати в супер неуметници. Ultron иска да убие Ant-Man, защо, никой не казва; Канг бива победен по детски начин; Masters of Evil, начело с Барон Зимо идват с някакъв план да спрат технологиите по света, който не им печели нищо; а да не споменавам ужасния Egghead. Злодеите в Avengers UTS са или нелепи, или смешни, но никога заплашителни.

Визуално шоуто е отблъскващо. Футуристичните дизайни са жалка смесица между Power Rangers и Spider-Man TAS, но съм убеден, че Bruce Timm може да нарисува нещо по-добро, даже ако е заспал. Особено противни са дизайните на Hawkeye, Grim Reaper и Scarlet Witch. Сегментите с поставянето на броните се повтарят толкова често и са толкова дълги, че ти иде да крещиш. Екшънът е нищо. Отделните сюжети са нищо. Финалният злодей е нищо. Avengers United They Stand е едно голямо нищо, огромен срам за всеки, участвал в продукцията му, и не става дори и за убиване на време.


02. Super Friends (DC) (1973-1986)
image
Super Friends заслужава да бъде на първо място, но му опрощавам малко – все пак шоуто е от преди 40-ина години. А и това е първата анимационна инкарнация на Justice League, и покачва значително популярността на Супермен, Батман, Робин и останалите герои.

Иначе сериалът е толкова зле, че ми иде да скоча от някой покрив в устата на алигатор. Нивото на интелигентност на сюжетите прави Скуби-Ду да изглежда като световен гений. Това е анимацията, която популяризира милата, смехотворна версия на Батман, и на DC ще им трябват години, за да се отърсят от нея. Супермен е толкова перфектен, че чак дразни. Нека не забравяме и специално измислените за сериала образи Wendy, Marvin и Wonderdog – говорещо куче с наметало. Брилянтно! И не на последно място, нивото на анимиране е някъде около нулата – може и да има по 2-3 нови сцени за всеки епизод, но останалото са повторения. Всички тези неща правят Super Friends болка за очите, ушите, възприятията, паметта и стомаха.

Шоуто обаче става много популярно. Продължения като The All-New Super Friends, Challenge of the Super Friends, The World’s Greatest Super Friends и The Super Powers Team: Galactic Guardians се реят по телевизия ABC чак до 1986, и предлагат на зрителя още от същото. Да, тази тъпня има повече епизоди от Spectacular Spider-Man, Gargoyles, Justice League и Batman Beyond.  


03. Spider-Man Unlimited (Marvel) (1999-2000)image
Защо? Защо, Marvel? Защо бе, Fox Kids? Да последвате феноменалните Spider-Man TAS с тази извратения? Вие ненормални ли сте, или да?

В Spider-Man Unlimited Паяка отива на друга планета, за да се бие с хибриди между животни и хора, и странни версии на някои негови злодеи. Концепцията направо не струва. Шоуто е прекалено отдалечено от всичко, което прави Spider-Man Spider-Man, затова никой не го хареса. От поддържащите образи само JJ и Mary Jane се появяват, и то само в първия епизод. Новите дизайни не хващат окото, както старите, а някои са покъртително зле (Green Goblin и Carnage например са направо грозни). Опитвам се да се сетя за друг случай, в който Venom е сътворявал план, подобен на този в шоуто, и нищо не излиза. Тук планът му противоречи на оригиналните мотивации на злодея.

Коментирал съм Spider-Man Unlimited в друг постинг, затова няма да се повтарям. Но казано накратко, ако знаете що за герой е Spidey и в какъв свят живее, било то от филмите, игрите, комиксите или останалите анимационни серии, значи осъзнавате, че това шоу няма нищо общо. Просто един мизерен опит да се капитализира над успеха на Spider-Man The Animated Series.


04. Captain Planet (1990-1992)image
Много преди различните предсказания за края на света, Капитан Планета и отборът му се биеха за опазването на околната среда в това глупаво шоу на Тед Търнър. Мда – корпоративен магнат ни говори за злините по света. Това е все едно Дарт Вейдър да ти каже, че усмивката е най-доброто лекарство.

Духът на Земята изпраща пет пръстена, които могат да контролират петте елемента. Този дух, наречен Гая, прави това, за да намери хора, които да се борят срещу унищожителите на природата. Очевидно най-добрите за тази работа са група тийнейджъри. Гая използва своята „планетарна визия”, за да намира най-лошите замърсители, след което тийновете отиват да ги трепят. Когато отделните елементи не са достатъчни (демек всеки епизод), те ги комбинират в Капитан Планета.

Под ръката на някой, който наистина иска да прати съобщение, сериалът можеше и да спечели някакво уважение, но Търнър се пука по шевовете. Сюжетите се опитват да се занимават с прекалено сериозни проблеми, но го правят по прекалено прост начин. Също така, не е ли странно, че супер герой, създаден да се бори с мръсотията губи силите си, когато е близо до такава. Дефакто това улеснява злодеите.

Образите са плоски и безинтересни. Капитан Планета прилича на хомосексуалния братовчед на Silver Surfer, а ако си мислите, че Супермен обича да насърчава и дава повдигащи духа речи, значи нищо още не сте видели. Петте тийнчета представляват един стереотип до друг, и Wheeler е толкова досаден, че ти се ще да падне в езеро с токсични води и никога повече да не проговори.


05. Fantastic Four (Marvel) (1978)image
Тази анимация е правена в един тъмен период за супер геройските сериали. Войната срещу насилието е спечелена, затова анимираните бойци не могат да ползват юмручни удари. Johnny Storm е отстранен от шоуто, поради страх малоумни дечица да не се подпалят в опит да станат като Факлата. Да, това всъщност е причината. Johnny е заменен с роботчето Herbie, понеже по това време механичните помощници са мега-популярни, благодарение на Star Wars.

FF от 1978 работи по следния начин – всеки член не вярва на очевидното. Ако, да кажем, огромен динозавър разрушава града, може да им отнеме 6 минути да дискутират какъв точно е проблема. Също така те описват всяко свое действие, докато го вършат, което поражда желание да ги подпалиш всичките. Добавете към това скапана версия на д-р Дуум, ужасно анимиране (Магнито кара като пиян, което е плачевно и смешно едновременно), бъркащи в мозъка гласове (най-вече на Herbie), лошо конструирани бойни сцени и получаваме шоу, което Marvel със сигурност иска да забрави. Нито една анимация за Четворката не е кой знае колко добра, но тази бие останалите.


06. The Savage Dragon (Image) (1995)

image
Анимация, базирана на комикс сериите на Ерик Ларсен, в които супер-силен зелен изрод с амнезия става ченге в Чикаго. Докато се опитва да разбере смисъла на съществуването си, той се бие с други супер-изроди, с които полицията не може да се справи. Комиксът е откачен. В броевете се срещат богове и демони, мозъка на Хитлер, секс, мега-насилие от всякакви видове, псуване, пушене и всичко откачено, за което можете да се сетите.

За съжаление анимацията The Savage Dragon премахва всичко това. Шоуто е подобие на X-Men, опростено и смегчено за малките зрители, и в края на краищата, изключително монотонно и рутинно. Jim Cummings не пасва на главната роля, иначе е талантлив гласов актьор. За да съм честен, шоуто е ок, но само ако не знаеш нищо за първоизточника.


07. Transformers Robots In Disguise (2000-2001)image
Този сериал почти затри роботския франчайз що се отнася до ТВ изяви. Transformers RiD е преведената версия на японското аниме Car Robots, и това е достатъчно, за да добиете представа за негативните му страни.

Още след първите 4-5 епизода става ясно, че шоуто е правено като комедия, с добавени фантастични елементи за украса. Конфликтът между Автоботите и Предаконите (Десептиконите са малка група, подвластни на тях) се разиграва по-скоро като конфликта между Бъгс Бъни и Ловеца Сам. Във всеки епизод даден Автобот флиртува с червена спортна кола, Предаконите хленчат като ученички, а типичните японски анимационни похвати са сложени дори и в сериозните емоционални сцени, съсипвайки ефекта, който биха могли да имат.

За да се подсили детската атмосфера, сега Трансформърите притежават „яки нови способности”, подобни на тези в Дигимон – те стрелят лазери, ракети, плазма и какво ли не, като през цялото време крещят името на атаките, които ползват, и заемат бойни пози. Дори и нещо просто като изваждане на пистолет изисква Автоботът да извика „LASER BLASTER” и да се извие в нужната стойка. По-късно нещата стават още по-шашави с атаки като Ритник Ураган и Цунами Бластер.

Някои от новите дизайни на роботите не са лоши (като гореизложения Мегатрон), а и екшън сцените са що годе гледаеми. Само че нищо друго не е гледаемо и в сравнение с анимациите, излезли преди него (Beast Wars, Generation 1) Transformers Robots in Disguise е едно огромно черно петно. Дори Transformers Armada е по-стойностно от този боклук.


08. Iron Man Armored Adventures (Marvel) (200
9-2012)
image
Смущаващо е, като знам, че от трите анимации на Marvel, дебютирали през 2008 година, само Armored Adventures ще достигне 52 епизода. Spectacular Spider-Man и Wolverine & the X-Men бяха прекъснати с по 26 зад себе си. Странно е, понеже сериалът за Железния е най-слабото от трите предложения.

Проблемите са доста. Нека започнем с анимирането. Iron Man Armored Adventures ползва компютърна анимация, която обаче изглежда много евтино и постно. Работата е там, че компютърните графики излизат скъпо, и ако нямаш висок бюджет, по-добре не се захващай с тях. Лицата на образите притежават минимални изражения и емоции, а движенията им са насечени като на робот, което ги прави неприятни за гледане. В сравнение с Transformers Prime например, анимацията в AA бледнее по всички показатели.

След това имаме главните действащи лица.  Tony Stark/Iron Man е превърнат в тийнейджър, което убива всички интересно в него. Харизмата на образа му е, че той е възрастен със себеунищожително поведение. Тук това отсъства – Tony е много богат и много умен ученик. Целият произход на костюма и причината за построяването му са променени в някаква слаба модерна интерпретация. Така не се привличат фенове. Най-добрите приятели на Stark са Pepper Potts, която говори повече от най-бъбривата жена, която познавате, и Rhodey, който няма особено развит образ извън рамките на „загрижен най-добър приятел”.

Злодеите са плюс и минус. Obediah Stane прави най-добрата си имитация на Лекс Лутър, Whiplash е значително подобрен, Ghost е доста интересен, но Blizzard, Unicorn, Living Laser, Ultimo, Crymson Dynamo са просто скучни роботи/хора в роботски костюми. Герои като Черната Пантера, Хълк и Хоукай гостуват, и епизодите им са сред най-солидните, които шоуто е произвеждало. Не съм изненадан, че им трябват гост-герои, тъй като главният е доста плитък и безинтересен.

Все още чакам да излезе анимация, която да приеме образа на Tony Stark и да го изобрази такъв, какъвто е – плейбой, егоист, нарцисист. Iron Man Armored Adventures не е такава анимация (старата беше, но отчасти). Поне да беше анимирана в традиционен стил, но компютърните графики не и правят никаква услуга.


09. The Batman (DC) (2004-2008)
image 
Не мразя това шоу, но и не го харесвам много. Определено е на светлинни години назад от Batman The Animated Series. Всичко, което направи старата анимация уникална отсъства, за да гледаме някакъв опит Батман да стане hip-cool, модерен. При това с дизайни, подобни на аниме/манга.

Сезон 1 не е зле. Но след това нещата тръгват надолу – историите не се натрупват, не оставят значение за образите. Епизоди с Жокера и Пингвина идват и си отиват, без да развиват злодеите или враждата им с Прилепа по какъвто и да е начин. Нови версии на познати врагове като Гатанката, Килър Крок, Жената Котка, Скарфейс, Харли Куин дебютират, без да бъдат особено интересни. Единственият интригуващ под-сюжет е с Clayface, и той приключва в трети сезон. А Жокера се движи и бие като орангутан. Някои от плановете му са просто нелепи (например в Topsy Turvey). Последният му е епизод е жалък. Добавянето на Робин, Батгърл, Супермен, Флаш и други герои в по-късните сезони не подобрява кой знае колко ситуацията.

Батман е проблем сам по себе си. Като начало, той не е много умен и през повечето време разчита на изобретенията си, за да разреши даден случай. Това го има и в комиксите, и в Batman TAS, но тук е особено акцентирано. Не ми хареса и как в първия сезон, в първите епизоди Брус Уейн се чуди дали да остави наметалото, и то само защото се е срещнал с първите си супер злодеи. Да, виждам, че е много отдаден на каузата си, щом някакъв зеленокос маймуноид го кара да зареже геройските си изпълнения.

Като цяло, срещат се добри епизоди тук-там, но The Batman не е това, което можеше да бъде.


10. Teenage Mutant Ninja Turtles (Mirage) (1987-1996)image
Носталгията ми по оригиналното шоу на Костенурките се сблъска с порасналите ми вкусове и възгледи преди 2-3 години, когато седнах да го гледам. За моя огромна изненада, анимацията изобщо не е толкова добра, колкото я помним. Преминах през сезони 1, 2 и 3, но по-нататък нещата стават дебилни. Много дебилни.

TMNT 1987 не е сериозно шоу и залага повече на комедия, отколкото на драма. Мрачната атмосфера на комиксите е заменена с един ярък и цветен свят, в който всеки човек изглежда или говори като кретен. Костенурките също са по-приветливи и дружелюбни, пускащи фрази като „Cowabunga” и “Mondo Bizarro, Dude!”, но това не е голям проблем. Големият проблем е, че сериите продължават 193 епизода, а в повечето от тях нищо забележително не се случва. Сезони 4, 6 и 7 са истинско мъчение, а 8-ми е важен, само защото е последната поява на Шрьодер. Иначе епизодите варират от ужасни (Teenagers From Dimension X, Sleuth On The Loose, Shreeka, Donatello’s Badd Time) до причиняващи летаргия (Grybyx, Mr. Ogg, The Great Boldini, Name That Toon, Starchild и много други). Както казах, само първите три сезона заслужават внимание, завършващи с епичните епизоди The Big Rip Off, The Big Break In и The Big Blow Out.

Анимирането е съвсем друго животно. В някои епизоди има толкова големи грешки, че да се чуди човек как не са ги забелязали. Бойните сцени също претърпяват крах към средата на трети сезон чак до седми, като за оръжия се използват пици, торти, варели, тръби, тухли и тем подобни, но рядко самите оръжия на Нинджите. Даже в последните сезони нунджакото на Микеланджело е заменено с въже с кука, в което няма никаква логика и все още се опитвам да разбера причината за това.

Има неща, които все още ми допадат. Едното от тях е как Костенурките знаят, че се намират в анимационен сериал и често пускат шеги за това. Другото е как злодеите Шрьодер, Кранг, Бибоп и Рокстеди постоянно се карат и заяждат. И, разбира се, тематичната песен е класика (Heroes in a halfshell, Turtle Power!). Но тези неща не са достатъчни, за да се подмине факта, че годините са се отразили лошо върху шоуто. TMNT от 1987 бе върха, когато бяхме деца, но сега споменът за него е по-приятен, отколкото самото гледане.

Още Анимационни Злини: Fred and Barnie Meet The Thing (1979), Swamp Thing (1991), Fantastic Four (1994), Krypto The Superdoug (2005), Spider-Woman (1979), The New Adventures Of Batman (1977)




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882576
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031