Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 14:54 - Най-Добрите Супер Геройски Анимации
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 5121 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2012 14:55


Честита нова 2012 година! Дано не ни е последна. Без да увъртаме ненужно, представям най-добрите супер геройски анимации, по мое мнение естествено.  

01. Batman The Animated Series (DC) (1992-1995)
image
Два тъмни субекта подозрително се навъртат пред Готъмската банка. Следва експлозия. В друга част на града Батмобилът потегля с пълна газ към местопрестъплението. Мрачният воин сгащва бандитите на покрива на висока сграда и бързо ги нокаутира. Светкавица проблясва и за секунда го виждаме в целия му блясък… и ето така се ражда една легенда.

Batman TAS е шоуто, в което се срещат зрели сюжети, комплексни образи, интересен диалог, стилна, неповторима атмосфера и едно от най-съвършените озвучавания, съществували някога. Творението на Bruce Timm, Paul Dini и Alan Burnett променя завинаги медиума на анимациите и доказва, че те не са просто сериалчета за деца. Мрачната ретро визия на Готъм изглежда феноменално дори и днес, 20 години след дебюта на шоуто, а дизайните на различните образи са чиста класика.

Разкъсаната хронология между епизодите е използвана с максимален ефект, като всеки един от тях е структуриран под формата на мини-филм. Гласът на Kevin Conroy е повече от идеален за Батман и НИКОЙ не може да го измести, също както никой не може да засенчи Mark Hamill в ролята на Жокера. Не могат да се отрекат и приносите на шоуто към митологията на Прилепа – то преработва Mr Freeze в трагична и симпатична злодейска фигура, а Harley Quinn става толкова известна и обичана, че днес е трудно да мислим за Жокера без нея. Batman TAS в последствие се оказва и генезиса на цялата анимирана DC вселена – да, без този сериал нямаше да имаме нито Superman TAS, нито Batman Beyond, нито Justice League/Justice League Unlimited.

Всичко в Batman The Animated Series е перфектно. Гледайки шоуто днес си мисля „Вече не ги правят такива”. Анимация за възрастни, но подходяща и за деца, необременена от цензура, с мрачна атмосфера и не винаги с хепи енд. Никой друг не заслужава първото място.

02. The Spectacular Spider-Man (Marvel) (2008-2010)
image
Не мисля, че в речника ми има толкова хвалби, колкото SSM заслужава. 26 епизода чисто и неподправено приключение, което показва най-интересната интерпретация на Peter Parker извън комиксите. Най-злите анимирани форми на Venom и Green Goblin, плюс натурална прогресия на образите и неочакваните обрати на финала правят този сериал задължителен за, ами, всеки. Не се залъгвайте от факта, че е анимация - това е забавление от висока класа.

Заемайки елементи от игралните филми и Ultimate вселената, но базирано главно по основния комикс, The Spectacular Spider-Man поставя Peter и приятелите му в училищна обстановка на фона на град, пълен с престъпници и луди учени. Паяка среща проблеми и в двете си самоличности, и често се пита дали действията му като герой вършат услуга на обществото. Този двустранен наратив е толкова увлекателно развит, че човек няма търпение да гледа следващия епизод веднага след края на настоящия. Дали ще е за да види какво се случва с отношенията на Peter и Gwen Stacy, какъв ще е следващия експеримент на Doc Ock, кой се крие зад името Big Man или кой е истинският Green Goblin, сериалът предлага множество интриги. А екшън сцените са стъписващи. Говоря за битки, след които си мислиш „Как, де*а, на тоя не са му счупени ребрата?”

Josh Keaton дава глас на Spidey и направи това, което Kevin Conroy направи за Батман – превърна се в единствения човек, достоен да озвучава Паяка. От останалите актьори изпъкват Steven Blum (Green Goblin), Kevin Michael Richardson (Tombstone), Clancy Brown (George Stacy, Rhino), Ben Diskin (Venom) и Vanessa Marshall (Mary Jane). Кастът е повече от перфектен.

Поставям SSM на второ място, защото тук-там се срещат някои минуси – лошо анимиране или ненужен под-сюжет. Но това в никакъв случай не оборва положителните страни на сериала. Макар че не продължи толкова, колкото феновете искаха, The Spectacular Spider-Man ще остане стандартът, по който всички бъдещи (че даже и минали) анимации за Паяка биват оценявани. А това е доста висока летва.

03. Justice League / Justice League Unlimited (DC) (2001-2006)image
Нека си го кажем – Justice League и продължението му, Justice League Unlimited съдържат най-зрелищните и епични бойни сцени, виждани някога в супер геройски сериал. Наистина не могат да бъдат сравнени с нищо друго – ефектните размазвания в епизодите Clash, Divided We Fall, A Better World, Twilight, Starcrossed и много други са страхотни примери за това какво може да бъде постигнато с малко въображение.

JL/JLU е продължение и своебразно кулминиране на анимационната вселена на DC. Тук са най-големите икони, тук са най-силните герои, тук са и най-страшните супер злодеи. Център на първите два сезона са Superman, Batman, Flash, Wonder Woman, Green Lantern, Hawkgirl и Martian Manhunter, като от трети сезон те разширяват редиците си, за да включат почти всички известни герои на DC – Green Arrow, The Atom, Supergirl, Aquaman, The Question, Huntress и други. Опонентите им са не по-малко популярните и обичани Darkseid, Brainiac, Joker, Gorilla Grodd, Lex Luther, Mongul, Amazo, Vandal Savage. Голяма част от DC вселената е изсипана в шоуто, като резултатът е незаменим микс от приключение, драма, заговори, конспирации и саможертви, всичко това скрепено с модерни ъпдейти на дизайните на Bruce Timm.

Не всичко е розово обаче, и в първия си сезон Justice League се оказа едно доста скучно шоу. Причините за това са няколко, най-вече дву-епизодния формат на историите, но така или иначе, имаме слаб дебютен сезон. От втори обаче до самия край всичко (екшъна, динамиката между героите, анимирането) се подобрява драстично, превръщайки Justice League в титанично шоу. Кой може да забрави историческата Cadmus конспирация, как Батман пее блус, как Супермен убива Лутър, как Flash обикаля света за секунди и още десетки специални моменти?

04. The Avengers Earth’s Mightiest Heroes (Marvel) (2010-2013)imageThe Avengers разцепва. След SSM това е най-забавнaтa, енергичнa, изпълненa с екшън и множество “cool” сцени анимация на Marvel. Малко е нечестно да включвам Earth’s Mightiest Heroes, защото втория сезон още не е започнал, но съдейки по първия, шоуто има голям шанс да задмине Justice League по качество. Iron Man, Thor и Captain America? О да, тук са, интерпретирани точно спрямо комиксовите им версии, с леки заемки от филмите; Hulk – той смазва всичко по пътя си; Ant-Man – изненадващо, той е вероятно най-хуманния и симпатичен образ в сериалa. Нека не забравяме и 100% страхотните попълнения Hawkeye и Black Panther, които помагат с ум или сила, когато трябва.

Как се намират противници за такива герои, не знам, но продуцентите го постигат, като във всеки епизод заплахата расте. Дали ще е The Leader, който иска да превърне всички хора в гама-чудовища, Baron Zemo и Masters Of Evil, които превземат имението на Отмъстителите, Kang, идващ от бъдещето, за да покори планетата или Ultron, който без малко да стартира ядрена война, запомнящи се злодеи с диаболични планове не липсват. Единствено бойните сцени имат нужда от малко ъпгрейдване – като цяло са много добри, но рядко прерастват в нещо повече.

Това обаче е дребен минус. The Avengers Earth’s Mightiest Heroes заслужава само овации, и нямам търпение сезон 2 да започне през Април.

05. Teenage Mutant Ninja Turtles (Mirage) (2003-2009)image
Те са Костенурки Нинджа!.... зелените герои, преработени за модерното поколение в една от най-завладяващите анимации, която често остава сякаш незабелязана. Със сюжети, взети директно от оригиналните комикси (като Return To New York, City At War), неповторими дизайни, автентична Ню Йорк-ска атмосфера, напълно зъл Шрьодер и екшън, граничещ с изкуство, няма място за съмнение – това е дефинитивната версия на Костенурките.

Всъщност шоуто създава цяла митология около Шрьодер, оставяйки зрителя дълго време в неведение той човек ли е или нещо свръхестествено – а финалното разкритие е наистина изненадващо. Сериалът представя оригинални злодеи като Hun, Agent Bishop и Ultimate Ninja, но и преобразява стари като Leatherhead, Baxter Stockman и Rat King. Тук трябва да се каже, че TMNT 2003 е мрачно и изпълнено с насилие шоу, така че може би не е за най-малките зрители. Героите съществуват в един свят заедно с извънземни, дракони, мутанти, луди учени, нинджи,  магьосници, динозаври, митични създания и какво ли още не. Така продуцентите градят една завършена вселена, а Костенурките действат като начин да я изследваме и разберем.

Ако шоуто бе свършило след петия си сезон нещата щяха да са перфектни, но то продължава. А последните два сезона са прекалено различни като стил и сюжетни линии от първите пет. И все пак TMNT си заслужава. Старият сериал днес е труден за гледане, но този ще пребъде. Най-вече защото е анимиран изчистено и без грешки. Turtle Power! 

06. X-Men The Animated Series (Marvel) (1992-1997)

image
Вместо да чета комикса, аз гледам това шоу. X-Men TAS събира в себе си всички главни елементи от митологията на мутантите от създаването им през 1962 до пика да популярността им през 90-те. Също както Spider-Man TAS отваря Паяка за по-широка аудитория, X-Men превръща много хора във фенове на Wolverine, Cyclops, Magneto и Gambit.

Това е най-дългото шоу на Marvel, използващо високо сериализиране на сюжетите си, което на практика означава, че всеки епизод прелива в следващия, съвкупността от всички бидейки един мутантски епос. Епизоди като Days Of Future Past, Till Death Do Us Apart, Repo Man, Time Fugitives, Dark Phoenix Saga и Beyond Good And Evil ще останат завинаги в история на анимационния медиум. X-Men се превръщат в културен феномен, и дори Браян Сингър използва анимацията като вдъхновение за игралните филми. Това е безспорно доказателство за качествата на шоуто, което и днес изглежда толкова добре, колкото през 1992. А отварящата музика….. rock on!

07. Superman The Animated Series (DC) (1996-2000)
image
Оставете на Брус Тим и компания да покажат как се създава класически Супермен. С по-изчистени дизайни и по-праволинейна хронология, Superman TAS е шоуто, което считам за най-правилният, героичен и хуманен портрет на Мъжа от Стомана. Теренът се премества от тъмните улици на Готъм на главозамайващите небостъргачи в Метрополис – град, който, също като Супермен, дава надежда. Озвучен перфектно от Tim Daly, Кларк Кент и геройската му самоличност чудесно улавят атмосферата на комиксите, а дизайните на града и на образите са просто вечни.

Супермен няма най-добрата колекция злодеи, но както всичко друго, тук те са представени в най-ефективната си светлина. Главните са Lex Luthor, Brainiac, Parasite, Bizarro, Metallo и Darkseid. Шоуто също отваря врата към голямата DC вселена, чрез гостувания на Steel, Flash, Green Lantern, Doctor Fate. Разбира се, епизодите, в които гостува Батман, са сред най-добре, особено трите части на World’s Finest и The Demon Reborn.

Харесвам всичко в Superman TAS, стила на анимация, битките, гласовете, музиката. DC все още не са изкарвали друго шоу с Криптонеца, но дори и да го направят, надали ще е на същото ниво.  

08. Spider-Man The Animated Series (Marvel) (1994-1997)image
Анимацията, която определено остава в историята. Шоуто, без което много хора, сред които и аз нямаше да са Spider-фенове. Сигурен съм, че няма човек, който да не е гледал поне един епизод от това шоу, което и днес се излъчва с добър успех.

Шоуто е първото, което използва почти всички поддържащи образи от света на Spider-Man. Harry Osborn например се появява за първи път.

Що се отнася до злодеите, сериите залагат на класическите гадове и на някои не чак толкова класически - като Big Wheel, и не се мъчат да създадат нови тъпи злодеи с тъпи сили и още по-тъпи имена. Най-голямата излагация обаче става при представянето на Electro - тук той е син на Red Skull! За това, естествено, си има причина - плануваният по онова време филм за Spider-Man забранявал използването на
Sandman и Electro. Той обаче така и не се състоял, затова Electro набързо бил вписан в последния, 5-ти сезон. От друга страна, произхода на Venom е много по-добре замислен от този в комиксите. Също, това е единствената анимационна поява на Hobgoblin и Carnage до днешна дата.

За съжаление анимацията страда от цензурата, наложена от Fox TV. На Spidey не му е разрешено да използва юмруците си, затова екшънът представлява яко ритници и разни карате движения. Жалко, много жалко. Също така били забранени думите смърт, мъртъв, убит; никакво чупене на стъкла; никакви деца в опасност; Carnage е сериен убиец в комиксите, но тук той е просто луд. И забраната, която най-много ме озадачава - Spider-Man да не наранява гълъби, когато се приземява върху покрив. Какво по дяволите?

09. Batman Beyond (DC) (1999-2001)
image
„Какво? Искаш да направиш шоу за Батман, в което Брус Уейн не е Батман? В което Брус Уейн е старец с патерица? И искаш действието да се развива в бъдещето? И новият Батман да не е един от двата Robin-а, а оригинален образ? И на всичкото отгоре не искаш да използваш злодеите на Батман? Ти луд ли си?” Вероятно това е чул Брус Тим, когато е представял идеята си за Batman Beyond пред Warner Animation и DC. За щастие в крайна сметка му дават положителен отговор, за да можем да се насладим на визията му за Готъм в бъдещето.

Ситуирана след събитията в Justice League и Justice League Unlimited, тази анимация следва застаряващия Брус, който предава маската и наметалото на Батман на младока Тери МакГинис, който също е загубил родителите си в случаен инцидент на улицата. Двамата постепенно се привързват почти като баща и син, докато Тери продължава мисия на Прилепа, изправяйки се пред нови врагове като Inque, Shriek, Derek Powers, Spellbinder, Kobra и други. Стари познайници се явяват единствено Mr Freeze и Talia Al Ghul.

Е да, втори сезон не е на нивото на първи и трети, и сериалът няма финален епизод в истинския смисъл на думата (той идва години по-късно в JLU). Но когато имаме динамични екшън сцени, разрастващ се сюжет, маниашко интро и мега як кибер-пънк-футуристичен град, тези недостатъци са почти незабележими. Batman Beyond е широко прието като едно от възможните бъдещета на DC вселената, както в анимацията, така и в комиксите.

10. The Tick (New England Comics) (1994-1996)image
Шантаво, напълно нереално и често задавящо от смях, The Tick е перфектното пародийно шоу. Какво пародира ли? Супер героите, най-вече Батман от 60-те години. Тук главния герой е невъзможно силен и невъзможно тъп, затова разчита на помощника си Arthur, за да защитават „Градът”. А Градът е населен с куп други герои, повечето от които са луди или страхливи (като Die Fleadermouse и Sewer Urchin).

Злодеите са дори още по-чудати – Човекът Идея, Мутант Клоун, Chairface, Tick клонинг и разбира се, банковата сметка на Arthur. Наистина не мога да опиша приключенията на двамата герои подобаващо, защото те са изчанчени (демек трябва да се видят) – но никога не спират да бъдат забавни. Друго добро пародийно шоу е Freakazoid, но The Tick е с едни гърди напред.

И като за финал най-епичния боен вик – “Spoooooooooooon!”

Други Анимации, Заслужаващи Внимание: The New Batman Adventures (1997-1999), Batman The Brave and The Bold (2008-2011), Max Fleischer’s Superman (1941-1943), Wolverine & the X-Men (2008-2009), X-Men Evolution (2000-2003), Spawn (1997-1999), Fantastic Four World’s Greatest Heroes (2006-2007), Young Justice (2010-), Transformers Animated (2007-2009), Transformers Beast Wars (1996-1998), Gargoyles (1994-1996), The Incredible Hulk (1996-1997)




Гласувай:
1



1. анонимен - PROO-Обяви България
09.07.2012 10:00
Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886299
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930