Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2012 23:10 - От 1979 До Прометей Част 3
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 7416 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 27.05.2012 23:12


image

От 1979 До Прометей Част 3

Alien 3 (1992)
Ревю


Развитие: Alien 3 е легендарен пример за филм в т.н. development hell, или казано по нашенски, продукционен ад. Крайният филм няма нищо общо с първоначалните идеи, и сега ще ви преведа през различните концепции, които са се пръквали в главите на продуцентите и сценаристите. В първия етап на развитие героинята на Сигърни Уийвър, Рипли, щяла да има само кратка поява, а главната роля да иде при образа на Майкъл Бийн, Хикс. Всички били съгласни – е, всички освен президента на FOX Джо Рот, който заявил „Сигърни е центъра на сериите”. Така Рипли се връща във водещата позиция, а сценария е поверен на Уилям Гибсън, известен писател на научна фантастика.

В неговият вариант пришълците изпускат силно отровна въздушна зараза, придобита след генетични модификации, извършени от Биологичния Отдел на компанията. Веднъж изложена на вируса, жертвата преминава през „Промяната” – процес, при който скелета и мускулите се променят, докато не оформят възрастен Пришълец. Действието се развива след Aliens, когато кораба Сулако се оказва в станцията Anchorpoint, ръководена от компания Weyland-Yutani. Заразата постепенно обхваща цялата станция, а Хикс е единственият, който знае как да спре извънземните. Продуцентите обаче не останали много доволни от сценария и поискали от Гибсън да го преработи. Той отказал, поради други ангажименти.

Следващия вариант е на Ерик Ред, и започва с екип от маринци, които попадат на Сулако без оръжия и разбират, че всички оцелели от мисията на LV-426 са станали жертви на пришълците. Сценарият е още по-дързък от този на Гибсън, като пренася действието в малко американско градче, и кулминира с мащабна битка между жителите и пришълци-воини. Тук е първото място, където се появява хибрид между човек и ксеноморф в състояние на антибиоза. Идеята за „вируса” е вкарана наново, като води до пришълецо-подобни комари, котки, птици и тн, и този път може да заразява материя и технология. Избраният режисьор по това време, Рени Харлин, си тръгнал, след като прочел сценария, и Ред бил уволнен скоро след това.

Идва ред на Дейвид Туои и идеята му за планета-затвор, на която се провеждат нелегални експерименти с пришълците. Фигурира сцена с неуспешни клонинги, някои от които съединени като сиамски близнаци, която ще бъде използвана години по-късно в Alien Resurrection. Тук за първи път се срещат и различни видове пришълци – Rogue Alien, Spike Alien, Alien Chameleon – както и концепцията за „новороденото” (също запазена за следващия филм).

Новият режисьор Винсент Уард, обаче си свои идеи за филма. Неговият сюжет е със засилена религиозна страна – капсулата на Рипли се разбива на сателит, населяван от монаси, които вярват, че тя е изпратена от Бог, за да ги компрометира сексуално, докато в същото време смятат, че пришълеца е Дявола. Тази версия на сценария става изключително популярна, след като изтича в Интернет, и макар че звучи що годе интересна, бих предпочел ако студиото се беше спряло на идеята на Уилям Губсън за извънземна зараза. Всичко това няма значение обаче, защото нито един от тези сценарии не бива използван за филма, поне не в пълната си форма.

С толкова много концептуални промени, сблъсъци между режисьори, сценаристи, продуценти и студиото, милиони, похарчени за сетове, които така и не биват изполвани, и други подобни спънки, цяло чудо е, че от този ад въобще се е получил гледаем филм. Най-накрая продуцентите обединили аспекти от вариантите на Уард и Туои, за да формират основата на лентата, която започнала да се снима без завършен сценарий. Режисьор се оказва Дейвид Финчър.

Филмът: Първият Alien ни даде налазващия ужас в огромен космически кораб, а Aliens редуцира този ужас за сметка на екшъна, и в двата случая с невероятни резултати. Така че въпросът, който си задаваха всички фенове, бе „Какво следва? Накъде ще се разрастнат сериите?” Отговорът е много прост – на никъде. Когато Alien 3 е пуснат по кината, зрителите се чувстват излъгани. Аз се чувствам излъган. Мога да се закълна, че някъде съм гледал трейлър (преди години, преди да се подложа на самия филм), който ясно индикира, че този път пришълците ще дойдат на Земята. Самата мисъл ме ужасяваше, нямах търпение да видя какво ще стане. И след това усещането беше все едно да идеш на море и да вали през цялото време, докато си там – именно, разочароващо. Макар че не смятам Alien 3 за особено лош филм, той е доста слабо продължение, в сравнение с Aliens и не много сполучлив опит да се повторят успешните елементи на Alien.

Проблемите започват още от отварящата сцена, в която facehugger отклонява капсулата с Рипли, Нют и Хикс, разбивайки я на планетата Fury-161, като единствено Рипли оцелява. Да, това е нещо, което всеки противник на филма ще Ви каже, но наистина, това си е сериозен минус. Проваля се преживяването и смисъла от Aliens, като вече е невъзможно да го гледаш и да се радваш, защото ще е напразно. Прекарахме целия втори филм с тези образи, опознахме ги, нямахме търпение да видим как ще продължат приключенията им, и сега – бум, мъртви са. И след това ти го навират в лицето със сцената с аутопсията – същинско наливане на сол в раната!

Да не споменаваме, че това развитие поражда въпроса откъде, по дяволите, се е пръкнал този facehugger, особено след като яйцето е разположено на много неудобно място, невъзможно за Царицата да го снесе там? А откъде се появява другия facehugger, който се захваща за кучето?

От друга страна обаче, началото представя идеално подтискащия тон на филма, и отключва темите на изолация и отчаяние, които присъстват в повечето ленти на Финчър. Рипли отново е самотна, готова да започне финалното си пътешествие. Усещането за неизбежност се утроява, когато тя разбира, че в нея расте ембрион на Царица Пришълец. Този път няма измъкване – Рипли ще умре, а ние нямаме избор, освен да й съчувстваме и да бъдем с нея в последните й мигове. Депресиращо е, като се замисли човек – животът на Елън Рипли не е бил спокоен и/или щастлив за повече от 50 години, и сякаш всичко започва и свършва с пришълеца. Това прави саможертвата й накрая един от най-подтискащите и тъжни моменти в целия франчайз, но поне знаем, че мъките й са приключили.

 image 
Друг проблем е, че Рипли не получава добре развит поддържащ каст, с който да се сработва. Fury-161 се оказва огромен затвор на убийци и изнасилвачи, така че от самия старт нямаме причина да ги харесваме. Единственият горе-долу развит образ е Клемънс, доктора на затвора, който се сближава с Рипли покрай новината, че е забременена от извънземно. Актьорът Чарлз Денс придава на Клемънс загадъчна и симпатична аура, въпреки миналото му на престъпник, но за съжаление, той бива убит към средата на филма. Другият, който прави впечатление е Дилън, религиозния водач на затворниците, който също става довереник на Рипли и участва активно във финалното унищожаване на пришълеца. Останалите обитатели на планетата, макар че не са напълно безлични, в края на краищата си остават единствено храна за извънземното.

Но Alien 3 има силни страни, които не са подминаване. Атмосферата е изключително мрачна и депресираща, заселваща у зрителя чувство на трагедия и безнадеждност. Всичко в околната обстановка е мръсно, порутено, ръждясало, с множество зле осветени коридори, тунели и шахти – хората са окъсани, емоционално нестабилни и фактът, че нямат почти никаква защита срещу пришълеца те прави съпричастен към ужаса, който преживяват. Каквото и да са сторили тези затворници, за да попаднат тук, те не заслужават такава съдба. Симпатията е заслужена.

Филмът се придвижва към формулата на оригинала от 1979 – едно извънземно, затворена среда, неподготвени жертви. Малко е разочароващо – да се върнем към единична заплаха след терора на десетки ксеноморфи, който наблюдавахме в Aliens, но Финчър съумява да поддържа идеята интересна. Той добавя нов елемент в митологията – тук пришълецът се ражда от куче (или бивол, ако гледате The Assembly Cut), и разбираме, че извънземните приемат характеристиките на своя гостоприемник. В резултат съществото се движи по като животно, с по-бързи рефлекси и начините, по които убива са много по-кървави и брутални, в сравнение с предишните филми. Това е огромен плюс, защото макар че вече сме запознати с извънземното, преди не сме го виждали в такава агресивна светлина – тук пришълеца е звяр.

Така че какво излиза? Започнах сякаш съм разочарован от Alien 3, но в последствие се оказа, че не е чак толкова лош. Дейвид Финчър е имал толкова много проблеми и намеси от студиото по време на снимките, че е напуснал проекта по време на пост-продукцията и оттогава отказва да зачете съществуването му. Той ще се превърне в един от най-изкусните и талантливи режисьори в Холивуд, създавайки страхотни филми като Seven, Zodiac, Fight Club и The Social Network, и тук за път вкусваме от неговите визия и стил. Alien 3 всъщност е солиден завършек на трилогията за Рипли и Пришълеца, въпреки проблемите си. Можеше ли да е по-добър? Да, но също така можеше да е по-зле. Много по-зле.

Но за това, в следващата част...

Оценка - 3.5/5



Тагове:   извънземни,   филм,   2012,   пришълец,   Alien,   1992,   Prometheus,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - От 1979 До Прометей Част 3
28.05.2012 14:38
Най-големият мой проблем с филма е, че звучи, като съвсем различна история, но с присадени насила герои от Aliens. Явно в Холивуд е трудно да лансираш нова идея, а по-лесно е да я маскираш, като продължение на нещо друго (те "костюмарите" и без това не четат draft-ове на сценарии...както и всички други версии на сценария...работи се на база highconcept, големи приказки и биене в гърдите...).
Рипли някак не е на себе си...а и дори да приемем, че психологическа травма е причината за тази промяна, пак има разминаване, което ми пречи да я възприема за продължение на образа.

Между предишните филми също има разминаване, но то лесно може да се обясни с разглеждането на различни епохи и различни части от доста по-широк свят. Освен това Джеймс Камерън се е постарал да постави множество видими и не чак толкова видими паралели с първия филм.
Дизайнът и технологията в Alien 3 също не се връзват добре нито с първия, нито с втория филм от поредицата. Игнорирам планетата и сградите на затвора, говоря за комуникационните устройства, корабите, bio hazard armor-ите на войниците (станиол, очила за слънце?) пр. набиващи се детайли.
Той започва с нови герои и в нова обстановка. Затова и филмът работи по-добре, като самостоятелно заглавие, а не като продължение. (За жалост аз пък не си падам по такъм вид филми.)

В това отношение Aline Resurrection се справя много по-добре. Зрителят опредено е в нов, вече четвърти свят ;))) , но елементите и връзките са достатъчно, за да се почувстваш в познатите Alien води. Този филм върна и фокусът обратно - дълбоко във физиологията и социалните привички на пришълците. За съжаление той страда от множество проблеми...за тях в съответната тема.
цитирай
2. spectacularspidey - Не съм съгласен, че филма работи ...
28.05.2012 21:16
Не съм съгласен, че филма работи по-добре самостоятелно. Прекалено много пред-история и факти за пришълеца не биват обяснени тук, за да може човек да го гледа без предишните филми.

Resurrection няма някакъв определен фокус, ако ме питаш мен, просто тъп филм без смисъл.
цитирай
3. анонимен - Не съм съгласен
29.05.2012 09:37
"Прекалено много пред-история и факти за пришълеца не биват обяснени"
Реално те не трябват на зрителя - знае, че там някъде има lurking monster, знае че главната героиня е impregnated с друг monster...а останалото е параноя и затворнически взаимоотношения.

"Resurrection няма някакъв определен фокус"
Принципно съм съгласен. Четворката е пълна бъркотия.
Под "фокусът се връща" имах в предвид, че пак историята ни занимава с пришълците и техните взаимоотношения...което теоретично е стъпка в правилната посока, вместо да се преразглежда историята на оригинала...но не в космоса и с провалена изненада, както прави Alien 3.
цитирай
4. анонимен - Апропо
06.06.2012 14:19
Апропо, днес ми затриха блога.
Интересно защо. Не съм се заяждал на политически или етнически теми. Не съм ползвал обидни думи.
Не съм писал особено остри неща...не и в сравнение с други постове, които етикетът в blog.bg е допуснал.
Или пък просто някой модератор намира темите anime/manga, cartoon/comics за особено невъзпитани.
Да бяха драснали едно писмо защо го правят.

Както и да е...да знаеш, че от тук нататък, пак смятам да досаждам в някои от темите ти (тази свързани със sci-fi, комкиси и анимация) анонимно ;))).
цитирай
5. spectacularspidey - Еее, кофти новина. "Досаж...
06.06.2012 23:44
Еее, кофти новина. "Досаждай" на воля, както казах, радвам се, че има с кой да обсъждам тези неща :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 885972
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930