Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2013 13:39 - Beware The Batman - 1x01 - Hunted Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2352 Коментари: 5 Гласове:
1



 image

 Beware The Batman 

Hunted

Нова анимация с Батман, нова митология, нов подход – това предлага Beware The Batman. В дебютния си епизод, наречен Hunted, шоуто разказва една семпла и въпреки това ефективна история за отмъщение, обвита в цветни компютърни графики, и казано честно, блести. Всякакви притеснения, които някой може да е имал биват отмити, защото продуцентите Сам Регистър, Глен Мураками и Мич Уатсън са изградили успешно първото компютърно анимирано Батман шоу. Темпото, бойните сцени, джаджите, всичко се е настанило прекрасно в новия CGI Готъм.

Сериалът предполага, че зрителя вече е запознат с Батман и неговите методи на действие. Той е Брус Уейн, милионерът сирак, борещ се с престъпността в безнадежден град. От самото начало промените във всеизвестната митология проличават. Алфред участва активно в тренировките, дори се дегизира като крадец, за да поддържа Брус нащрек. А злодеите, избрани за пилотния епизод – Професор Пиг (Прасе) и Г-н Тоад (Жаба), са далеч от обичайните врагове, с които сме свикнали да виждаме Прилепа. Тези промени резонират повече, отколкото очаквах, и освежават едно иначе интимно приключение. Beware The Batman напомня доста на Batman TAS – все още не е толкова задълбочено що се отнася до психическите и емоционалните аспекти, но тонът и атмосферата са подобни, което е голям плюс за сериала.

image

Разбира се, минава време, докато свикнеш с визуалната страна на шоуто. Бат-костюмът на моменти изглежда пластмасов; някои движения изглеждат дървени; някои решения в дизайните са странни. Но към края на епизода всичко това отстъпи място пред факта, че май се задава още една страхотна анимация с Батман, с обещания за нарастваща хронология, и нямах търпение за втория. Креативния отбор явно е планирал отрано как ще представи новият свят на Прилепа, и показаното тук ми харесва. Тъмния Детектив. Злодеите. Дори Алфред, за чиято роля бяха отнесени доста негативи преди премиерата на сериала. Смаян съм как взимането и подчертаването на толкова малък елемент от комиксите – а именно миналото му като агент на МИ-6, променя образа толкова много, но той все пак си е стария Алфред, който знаем. Също както Батман си е Батман, а Брус Уейн си е Брус Уейн. В Hunted не е показано много от Уейн, за да се направи разграничаване между трите персоналности (Батман, публичния Брус и истинския Брус), но човек добива представа какъв ще бъде. Този Батман е микс от Ноланския Dark Knight и новата комиксова версия на героя, от New 52. Точно такъв трябва да бъде Батман в един сериозен екшън сериал.

Първата голяма промяна в митологията (засега) е представянето на бившия ЦРУ агент Татсу Ямаширо/Катана, която ще действа като помощник в битката с престъпността. За момента не се знае дали в шоуто ще има и Робин.

Озвучаването в Beware The Batman е като цяло солидно. Антъни Руивар се справя завидно добре в главната роля, като Бат-гласа му и Брус-гласа му ясно се отличават, което е задължително за ролята. Може само да се подобри занапред. Сумали Мантано и Къртууд Смит имат малко реплики като Катана и комисар Гордън съответно, но ми се струват добре подбрани. Същото се отнася за Удо Кер (Г-н Тоад) и Браян Джордж (Пиг), които са доста смущаващи, но и интригуващи антагонисти, с тенденцията да се завърнат в бъдещ епизод. 

image

Нека поговорим малко за злодеите. Намирам избора им за интересен и неочакван, но и доста умен. Малко известните врагове не са били интерпретирани колкото стандартните, а това позволява да ни се покаже нещо ново и различно. Защо ни е още една история с Жокера или Гатанката? Не че не искам евентуално да се покажат, но в момента съм съгласен да се използват второ- и трето-разрядни злодеи (в следващите епизоди това са
Magpie, Anarky, Humpty-Dumpty, Tobias Whale).

Пиг и Тоад са чудесни примери за това. Създадени от Грант Морисън през 2009, и макар че в комиските Тоад не е използван много, Пиг е извратен психопат, който провежда отвратителни операции върху хора, обсебен от постигането на „перфектния човек“. Анимацията, разбира се, няма как да представи тази садистичност, затова Beware The Batman променя Пиг и Тоад в еко-терористи, но все пак запазва смущаващата им аура и животинския мотив. Медицинската резачка на професора е добра референция към комиксовата версия. Това, което наистина ми хареса, са техните персони, начина, по който разговарят помежду си – един такъв образован, пълен с термини, което ги прави силни, запомнящи се фигури. А шоуто се нуждае именно от такива.            

Нашият протагонист, Черния Рицар Батман, е представен в класическа светлина. Отварящата му сцена е бомба, където той предсказва движенията на бандитите и ги обръща срещу тях, създавайки онова чувство за надмощие, с което Батман е известен. Тук Прилепа се намира ранно в своята кариера, и все още не е тъмния символ на справедливостта, какъвто би трябвало да стане – бандитите отначало май не са много уплашени от него, което си е тяхна грешка.

Като всяка анимация с компютърни 3D графики, Beware съдържа няколко минуса. Улиците по принцип са празни, рядко се виждат обикновени граждани, а начина, по който превозните средства взаимодействат с околната среда, е направо неестествен. Естествено, това се отнася за всички CGI програми, които съм гледал, дори за Transformers Prime и новите Teenage Mutant Ninja Turtles – надявах се Beware The Batman да е изключение.

В края на краищата новата анимация с Батман смесва различни елементи от различни интерпретации на героя в една голяма почти идеална порция костюмирано забавление. Да, казах го – Beware The Batman е на деветия си епизод в момента, и става все по-добро и интересно. С дебютния си епизод шоуто напомни, че колкото шантаво и забавно да беше Batman The Brave and The Bold, завръщане към детективските корени на образа е правилната стъпка напред. Страхотно е да гледам как Прилепа се занимава с улична и организирана престъпност отново, вместо да лети до други планети или да се бие с духове. Не пропускайте, заслужава си.

Оценка – 4/5

 



Тагове:   анимация,   batman,   DC,   Батман,   2013,   алфред,   katana,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alshu - re:Beware The Batman - 1x01 - Hunted Ревю
25.09.2013 15:31
Няколко забележки от мен.
Toad е не просто жаба, а крастава жаба ;).

Разни детайли като дизайна на плаща на Батман, архитектурата на Готъм, пистолетите на полицаите...силно ми напомнят за шоуто The Batman (пак работа на Муроками).

Не всички 3D CGI шоута са лишени от популация - за справка Tron Uprising (там пък действието е често извън градовете или в някакви затънтени улички или празни докове ;) )

Голяма част от боевете нататък в сериали ми напомнят популярни хонг-конг-ски екшъни (с шинобита или без ;) ).

Не съм фен на историите до 9-ти епизод. Понякога Батман действа маргинално, понякога извършва невъзможни стънтове. Катана пък колкото и да е яка, вечно изпада в ситуация от която трябва да бъде спасявана.
Да, като структура и динамика напомня Batman TAS, но ги няма завладяващите събития и наблюдения.

Дублажът също не ми харесва много. Любимите ме актриси (първата в ролята на Мегпай, втората в ролята на Барбара) звучаха някак странно и прекалено.
Останалите, включително и главните герои са ми маргинални. Уважавам войскастингите на Андреа Романо, но този път нещо не е наред...или режисьора има някакви странни изисквания.

3D CGI-а Green Lantern TAS ме кефеше повече то този тук.
цитирай
2. spectacularspidey - абе структурата на Batman TAS няма ...
25.09.2013 23:38
абе структурата на Batman TAS няма нищо общо - там си е (почти) всеки епизод за себе си. в Beware си има сюжетна линия, продължаваща няколко епизода.

цитирай
3. alshu - сюжетна линия
26.09.2013 14:51
Ако се загледаш и в B TAS има такива овъракркващи елементи...но не са директно сложени в една след друга серии и може да мине цял сезон докато развият нещо по конкретната нишката.
И тук както и там тези нишки са свързани с героите, а не толкова със събитията.

Не че са идентични, но има нещо сходно и няма навързване и продължителност на събитията, каквито може да се видят примерно в Young Justice и Avengers EMH.

Както и де е, аз под "структура", "динамика" и "напомня" ;) имах в предвид как действието се развиват в самия епизод, независимо дали е част от по-дълга история или не. ;)))
цитирай
4. alshu - Beware the Batman в hiatus.
23.10.2013 10:27
Beware the Batman в hiatus.

Ето разсъжденията на един журналист, какво може да означава това постоянно отношение на CN към анимациите по DC.

http://io9.com/is-cartoon-network-trying-to-kill-beware-the-batman-alr-1450190714

Апропо, моето мнение за Beware the Batman. Има някои плюсове - 3D фоновете и инфраструктурата на Гонтъм...но екшън сцените са ми някак дървени, а сюжетът някак не ме впечатлява с нищо.
Напрактика вече го дропнах, но е жалко, че CN има наистина лошо отношение към DC и наистина не му дреме за тематичното разнообразие на новите му шоута.
цитирай
5. spectacularspidey - да, разбрах за това. много е кофти, ...
23.10.2013 14:41
да, разбрах за това. много е кофти, щом се случва и с Батман.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886755
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930