Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2013 15:01 - Най-Добрите Батман Истории Част 2
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1723 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2013 15:08


 image

Най-Добрите Батман Истории

Част 2

Вече преминах през всепризнатите върхове в комиксовата кариера на Батман като The Dark Knight Returns, The Man Who Laughs, Long Halloween, No Man’s Land и мои лични фаворити като Under The Hood, Legacy и Gates Of Gotham – все истории, които ще срещнете в почти всеки подобен списък. Така че коя може да е по-добра от тези?

През юли 2006 година в Бат-комиксите започна креативен процес върху една мега-история, която в последствие ще обхване всички аспекти на Черния Рицар и ще го преобрази в легенда. Това е историята, която ме накара да мисля за Батман по нов начин, нещо, което преди това само Франк Милър е постигал. Човекът зад тази история и преди е писал за Батман – Arkham Asylum: A Serious House On Serious Earth, Batman Gothic, макси-сериите 52 и JLA Earth 2 са негови творения, също добре приети от феновете.

Но през 2006 той издигна всичко на невиждано ниво. Запознатите сигурно вече се сещат, че на първо място може да бъде само...


1) Сагата на Грант Морисън (2006-2013)

Batman vol 1 #655-658, 663-683, 700-702, Batman and Robin vol 1 #1-16, The Return Of Bruce Wayne #1-6, Batman The Return, Batman Incorporated vol 1 #1-8, Leviathan Strikes, Batman Incorporated vol 2 #1-13; Final Crisis #5-7

image
Шотландкия писател Грант Морисън може и да е луд и да получава идеи от „извънземни същества“, но умението му да гради интрига е без паралел. Останалите комикси в този списък са оказали своя ефект върху света на Батман, но сагата (не просто история) на Морисън излиза извън нормалните предели на медиума – това не е просто поредната историйка, това е началото и краят на цяла ера в Бат-комиксите. Какво я прави толкова добра, че да я поставя пред The Dark Knight Returns, Long Halloween и The Killing Joke? Е, ще отнеме малко време да обясня.

Започвайки през 2006 в брой 655, историята Batman & Son използва извън-хронологичната Son Of The Demon, за да представи Деймиън Уейн, син на Брус и Талиа Ал Гул. Това е само част от умелите интерпретации на стари концепции, които Морисън преработва.

Ето какво постига той в своята сага – убива Черния Рицар, вдъхва нов живот на идеята за Батман и Робин, изпраща Брус Уейн на пътешествие през времето, съживява забравени елементи от DC митологията, изследва идеята за Батман като глобален анти-престъпен франчайз, кара Брус публично да обяви, че е свързан с Батман (но не и че той е Батман), залива Готъм с огън и хаос, и дори обяснява по логичен начин Бат-Майт и неговото пето измерение. Това е амбициозна продължителна творба, която поема рискове и тества аудиторията си на всяка стъпка, като през цялото време се радва на успех сред критици и читатели. Безпрецедентен портрет на иконата на DC, който ще бъде анализиран години наред.

За мен истинската сила на сагата на Морисън се крие в зрялостта на неговия Брус Уейн. Под ръката на Грант Батман представлява сбор от всяка предишна ера, от тъмните истории на Франк Милър до веселите и доста нелепи разкази, преобладаващи през 50-те и 60-те; в света на Морисън всички те са част от живота на героя, като всяка итерация представлява различен аспект от биографията му. Този Батман е човек на върха на силите си, подхранвани от разнообразните му откачени преживявания.

Батман срещу Дявола

image
Втората история на Морисън, озаглавена The Black Glove, връща елемент от хронологията на Прилепа, за който и аз не знаех – Batmen of All Nations, създадена през 50-те групичка подражатели, които са фокуса в тази великолепно разказана мистерия. The Black Glove също представя главния злодей в първите две трети от сагата – д-р Саймън Хърт, базиран върху образ, появил се за кратко в Batman vol 1 #156 (1963). Изумително е как тази малка история захранва наратива на Морисън до самия край на Batman RIP, където Хърт се опитва да унищожи Брус в тяло, душа и дух.

Това вкарване на елементи и референции от отминалата Бат-митология ме е карало с часове да изследвам кое от кой период идва и как се вписва в сегашния комикс. Всички си имаме истории, които не значат нищо за  никой освен нас самите – каквото и да е съзрял Морисън в тези стари комикси е събудило въображението му, водейки до смъртта на Батман през 2008 (която всъщност се случва в мини-сериите Final Crisis, също дело на Морисън).

Доктор Хърт обаче е толкова енигматичен образ, всяка негова поява се брои за събитие в сагата. Натурата му остава мистерия – дали е самият Дявол, дали е бащата на Брус Уейн, дали е инструмент, създаден от Darkseid, дали е аватар на демона Барбатос или пък дали не е всичко това? Машинациите му срещу живота и съзнанието на Батман са толкова зли, че дори и Жокера може да му завиди. Финалната му съдба остава неясна, и тъй като Грант обяви, че напуска света на Батман, не очаквам скоро да злодея отново. Което е жалко – Саймън Хърт е перфектна анти-теза на всичко, което Прилепа отстоява.

По време на Batman RIP, освен всичко останало, писателят връща идеята за Батман от Зур-Ен-Аар, който първоначално е еквивалентен Батман от друга планета, със Суперменски сили, създаден през 1958. При Морисън това се превръща в резервна самоличност, измислена от Брус Уейн, в случай, че бъде пречупен психически. Казано накратко, това е Батман минус Брус Уейн – шантаво е, да, но се вписва в идеята, че Прилепа се е подготвил за всяка възможна беда. 

Новите Батман и Робин

image
С гибелта на Брус дойде време за нов Батман. Морисън се съюзи с Франк Куайтли, за да създадат Batman and Robin, комикс, който позиционира бившия Робин Дик Грейсън като новия Черен Рицар, а Деймиън Уейн като негов помощник. Според много читатели този етап е върха в сагата, твърдение, което не бих оспорил.

Деймиън Уейн изведнъж става голяма работа. Детето, родено в лаборатория от Талия, и отгледано от Лигата на Асасините, е на практика 10-годишна нинджа – и най-големият подарък на Морисън към DC вселената. Въпреки че поначало дразнеше, развитието на Деймиън в Batman and Robin го превърна във фаворит сред феновете, живо олицетворение на дисфункционалните отношения на родителите си. Смъртта на баща му във Final Crisis е използвана, за да прерасне в завладяващ герой -  от дете убиец Деймиън поема път на изкупление, когато става новия Робин и се заклева повече да не отнема живот в памет на баща си.

Така обичайната динамика е обърната – Дик Грейсън става по-уравновесен Батман, а Деймиън е агресивен Робин. С Batman and Robin Морисън сякаш достига върховния потенциал на историята си, създавайки толкова вълнуваща и свежа итерация на Динамичното Дуо – още повече, че това беше логичното развитие за образа на Грейсън. Но разбира се, завръщането на Брус Уейн е неизбежно, и макар че не е искал да спира работа по Batman and Robin толкова скоро, Морисън използва възкръсването на Черния Рицар, за да го засили към нов креативен ренесанс.

Трябва да отбележим, че Морисън показва знанието и уважението си към митологията не са чрез продължителната си сюжетна линия, но и в доста единични истории – две от най-добрите му такива са Batman vol 1 #666 и Batman vol 1 #700. Първата показва адското бъдеще на Готъм, в което Деймиън поема ролята на баща си като Батман, докато втората ни среща с Батман-ите от миналото, настоящето и бъдещето, даже включвайки и света на Batman Beyond в наратива си. Елементи от тези истории ще бъдат доразвити в Batman Incorporated vol 2 #5, където виждаме финалните дни на Деймиън и тоталното разрушение на Готъм.

Корпорация Батман

image
След това идва Batman Incorporated, където Брус пренася символа на Батман на глобално ниво, събирайки международна армия от Бат-подражатели, за да се борят с надвисналата опасност на тайнствената организация Левиатан. Този финален етап на сагата е прекрасно илюстритан от хора като Яник Пакует, Камерън Стюарт и Крис Бърнхам, и представлява една мащабна, амбициозна и оплетена история за враждата между доброто и злото на световно ниво. Съдържа голям брой образи, референции и символи, отнасящи се както за работата на Морисън, така и за цялата история на Батман. Достига върха на сюжета си в единичния комикс Leviathan Strikes, който служи за затваряне на Batman Inc volume 1 и преминаване в Новата 52 хронология.

За щастие Морисън продължава да пише броевете от Volume 2, сякаш попадат в старата DC вселена. Тук войната между силите на Прилепа и Левиатан превзема Готъм, Талия взривява Кулата Уейн, ставаме свидетели на съкрушителна смърт в Бат-семейството, а на финала Батман спасява света и губи всичко. Макар че последния брой не беше това, което очаквах, писателят успя да постигне наративен и креативен кръг, затваряйки своята сага по солиден, но не перфектен начин. Не е ясно дали малкия епилог, който Грант остави, ще бъде продължен в бъдещето – дано, защото Batman Incorporated ми липсва...

Защо това е най-добрата Батман история?

Трябва да се покаже респект към писатели, готови да експериментират с герой, който има толкова обширна история зад гърба си. Батман е образ, за който дълго време смятах, че няма какво ново и смея да кажа, революционно, да се постигне – Грант Морисън доказа, че има какво още да се направи с тази икона.

История, продължила 7 години, майсторски замислена и представена, покосяваща творба, която представя най-легендарното пътешествие на този образ. Не можеш да я разделиш на части, защото всичко е толкова взаимосвързано – ако човек прочете само Batman RIP например, няма да схване абсолютно нищо. Сагата не може да бъде разбрана, осъзната и усвоена от едно прочитане, което е показателно за страстта и усилията, вложени от Грант Морисън. Това е Watchmen за Бат-вселената.

------------------
Заслужават Да Се Прочетат Още:
Batman Year One, Batman and the Monster Men, JLA Tower Of Babel, Batman A Death In The Family, Batman A Lonely Place Of Dying, Flashpoint: Batman – Knight Of Vengeance, Batman Adventures: Mad Love, Batman Earth One, Batman Contagion, Batman Broken City



Тагове:   Knight,   batman,   рицар,   dark,   Батман,   комикси,   Черния,   robin,   Робин,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882577
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031