Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2013 22:30 - Комиксовата 2013 - Филмите
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2308 Коментари: 2 Гласове:
1



image

Комиксовите и Супер Геройските Филми През 2013

Не беше на нивото на 2012, но 2013 година произведе доста филми, базирани на комикси и супер герои, които ще останат в паметта на феновете, за добро или лошо. В тази статия ще прегледам накратко всички тези филми, като включвам игралните и анимационните. За мен изпращането на годината започва оттук.


Man Of Steel

image

От умовете на Крис Нолан, Зак Снайдър и Дейвид Гойър – създатели на едни от най-добрите комиксови филми за изминалото десетилетие – дойде филм за първият и според много хора, най-важен супер герой, Супермен. Man Of Steel раздели мненията на фенове и критици повече от финала на Mass Effect 3, но това се очаква предвид предишната история на Кал-Ел в Холивуд. Според мен филмът е много добър, промените, направени в митологията са интересни, актьорите са страхотно подбрани (Ейми Адамс е може би любимата ми Лоис Лейн, след версията на Брус Тим), злодеят е запомнящ се, и най-накрая Супермен има какво да удря. Докато някои от техниките за развитие на сюжета не действат с желания ефект, и понякога Супс изглежда изгубен сред останалите образи, Man Of Steel все още е комиксовата лента на годината.

4/5

Iron Man 3

image

Разочарованието на годината, и го казвам като човек, който харесва третата част на Iron Man. Всички елементи, които би трябвало да направят този филм невероятен са налице, и все пак крайния резултат е незадоволителен. Имайки предвид режисьора и феноменалната роля на Тони Старк в The Avengers, човек би си помислил, че Iron Man 3 ще го намери на върха на света – реалността е съвсем различна. Прекалено много комедийни сценки, тоталното съсипване на Мандарина, превръщайки го в нещо, което той въобще не е, както и относително малкото време, прекарано в железния костюм, спъват лентата значително. Има и доста неща, които да се харесат тук – кастът, ефектите, екшънът, диалозите – но Iron Man 3 е далеч от бомбастичен финал на трилогията.

3.5/5

Thor The Dark World

image

Мисля да напиша подобаващо ревю за второто приключение на Тор, но нека нахвърлям набързо мнението си тук. Много по-добър от оригиналния филм, Thor The Dark World рядко бави действието си и прекарва повече време на Асгард, завършвайки в Лондон с една от по-добрите кулминации в Кино-Вселената на Марвел. Жалко обаче, че когато сюжетът не се занимава с Тор или Локи, става муден – някои от човешките образи нямат никаква причина да бъдат тук. Също така разпространено е мнението, че главния злодей Малекит не е достатъчно развит – съгласен съм, макар че го харесах във филма. Така или иначе Thor The Dark World си заслужава, в по-голямата част.

3.5/5

R.I.P.D.

image

R.I.P.D. просто нямаше шанс. Не обичам да се придържам към общото мнение, но в случая то е вярно – филмът представлява две трети Мъже в Черно, а останалото е смесица от идеи от B.P.R.D. и Supernatural. Няма нищо оригинално в него, нищо задържащо вниманието, а ефектите не помогат въобще. Ако не бяха Джеф Бриджис и Кевин Бейкън, Rest In Peace Department нямаше да има никакви положителни страни. Но Раян Рейнолдс трябва да се стегне и да участва в добър филм за разнообразие.

1.5/5

Kick-Ass 2

image

Kick-Ass 2 дава своята интерпретация на въпроса „Дали супер героите подобряват, или влошават ситуацията?“. Не го прави кой знае колко задълбочено или сериозно, но именно това го спасява. Филмът се намира в категория между забавно тийн приключение и брутален екшън, идеалната платформа за добре прекарано време. Харесвам актьорите, особено Кристофър Минц-Плас, харесвам екшъна и като цяло, Kick-Ass 2 е достатъчно добър, за да го препоръчам.

3/5

The Wolverine

image

Изненадата на годината, The Wolverine се оказа изключително персонална, интригуваща и разкриваща история за намирането на цел в живота. Филмът се занимава със сериозни теми, подпомагани от невероятния Хю Джакмън, който дава най-добрата си мутантска изява до момента. Японския сеттинг, силните поддържащи образи и страхотната операторска работа са безспорни плюсове, но истинската сила се крие в решението на режисьора Джеймс Менголд да адаптира това преоткриващо пътешествие с подобаващ респект. Резултатът е филм, различен от всичко друго в X-Men сериите, което въобще не е минус.

4/5

RED 2

image

RED от 2010 година си остава един от по-добрите екшъни за последните години. Голяма част от успеха и енергията му идва от силния каст – рядко виждаме хора като Брус Уилис, Морган Фриймън и Хелън Мирън в един отбор, да ритат задници. Честно казано, филмът си е рядка аномалия – увеличен на макс във всяко отношение екшън, който не престава да бъде интересен. Продължението, RED 2, се старае да следва примера, добавяйки Антъни Хопкинс и Катрин Зита-Джоунс в микса, но не съумява да поддържа моментума както оригинала. Не е лош филм, просто не е толкова забавен за гледане. Все пак е с класи над двата Expendables.

3/5

Superman Unbound

image

Големият проблем на Superman Unbound е, че иска да разкаже прекалено много сюжет за своите 75 минути. Връзката между героя и Лоис Лейн, историята на Брейниак, емоциите на Супергърл и тн. Голяма част от тези неща не действат в самостоятелен филм – ако ставаше дума за нещо като епилог на Superman The Animated Series, тогава емоционалната и наративна сила щеше да е в пъти по-ярка. Като самостоятелна история Superman Unbound просто не е достатъчно завладяващ. Има и плюсове, разбира се – Джон Нобъл е перфектен в ролята на Брейниак, а екшънът е на обичайното високо ниво. Но без предишен контекст, филмът се разпада.

2/5

Iron Man – Rise Of Technovore

image

Днес съм далеч от аниме-следящата част от света, но преди години редовно гледах DBZ, Evangelion, Hellsing и Gundam не, че е от значение, само споделям опита си в този обширен жанр. Когато четирите аниме серии на Марвел – X-Men, Iron Man, Wolverine и Blade - дебютираха през 2011 (за US, 2010 за Япония) – реакциите бяха смесени. Най-слабото от тези шоута определено бе Iron Man. Аниме филмът Iron Man Rise Of Technovore няма общо с тези серии, и слава Богу. Анимиран е много по-добре, визуалният дизайн е чудесен, злодея е от любимите ми (доста променен от комикса обаче), а екшън сцените са смазваща гледка. Само ако всичко това бе подкрепено с по-солидна история, и гост-герои, които не изглеждат вкарани насила. Не знам дали някой в Marvel Animation го осъзнава, но SHIELD не трябва да са навсякъде.

3/5


Iron Man & Hulk – Heroes United

image

Защо, в името на Танос, защо? Кой е прегледал този сценарий и си е казал „Това е добро, нека го реализираме?“ Искате ли филм, който не е смешен (но се опитва), не е забавен (но претендира), не е добре анимиран (една такава постна компютърна графика), няма интригуващ злодей (но пък защо му е?), и макар че продължава само 70 минути, ще ви се струва, че са минали часове от началните надписи? Ето го, Iron Man & Hulk Heroes United. Тони Старк и Брус Банър определено бяха звездите в The Avengers, но там бяха поверени на сценарист, който знае какво прави – за разлика от хората, работили по това бедствие. Избягвайте на всяка цена.

0.5/5

Justice LeagueThe Flashpoint Paradox

image

Не се случва често, но понякога DC и Warner Animation ни предлагат филм, който е перфектен – Flashpoint Paradox е точно такъв. Епична, но в същото време интимна история, Бари Алън/Флаш като главен герой, мрачен тон, времеви парадокси и алтернативна реалност, война между супер герои – трябва ли да продължавам? Този проект доказва, че Флаш е напълно способен да изнесе филм на гърба си, а Батман и Супермен действат добре като поддържащи образи. Flashpoint Paradox е история за героизъм и грешки, жертви и трагедии, и е единствената лента, която получава пълна оценка от мен.

5/5

Batman The Dark Knight Returns

image

Една от най-добрите Батман истории някога, The Dark Knight Returns получи подобаща адаптация на аминационния ДВД медиум. Първоначално издаден в две части, пълната версия излезе през Октомври тази година, филмът предава темите, бруталността и иконическия статус на комикса по страхотен начин, променяйки малки неща по пътя си. На места даже и надминава оригинала – още помня колко изумен бях, след като изгледах кървавата последна битка между Батман и Жокера, а преди това съм я чел поне 10 пъти. The Dark Knight Returns е задължителен за всеки фен на супер геройския жанр.

4/5
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поглеждайки назад, като цяло, филмовата супер геройска 2013 година е по-скоро посредствена. Вече очаквам с нетърпение над десет филма за следващата година, сред които Captain America The Winter Soldier, Guardians Of The Galaxy, Tomorrowland, X-Men Days Of Future Past и Interstellar на Кристофър Нолан. Следващата статия – поглед и обобщение на комиксовите ТВ програми за тази година...



Тагове:   MAN,   анимация,   steel,   филм,   супермен,   тор,   iron man,   batman,   superman,   thor,   Батман,   2013,   hulk,   Хълк,


Гласувай:
1



1. alshu - Re
19.12.2013 14:00
От изброените най-много ми харесаха
Iron Man 3
Justice League – The Flashpoint Paradox
Batman The Dark Knight Returns

Man Of Steel беше страхотен от кинематографична гледна точка, а ефектите бяха на невъзможно високо ниво, но за жалост заглавието демонстрира качествата на Снайдери като режисьор и на Гойер като сценарист, които харесвам най-малко.
За мен си беше разочарование.

Относно аниме заглавията на Mravel - за мен бяха ужасни и от комиксова, и от отаку гледна точка. Което е странно, защото бяха са правени с доста пари и от престижно студио (MadHouse), но не и неочаквано при смесена продукция. Конкретното OVA за техновора не съм го гледал, но смятам да пропусна.
цитирай
2. spectacularspidey - да, нищо не изпускаш, ако не гледаш ...
19.12.2013 16:43
да, нищо не изпускаш, ако не гледаш Rise Of Technovore. Marvel сериозно се дънят на ДТВ фронта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886318
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930