Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2013 14:12 - Комиксовата 2013 - ТВ Сериалите
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3962 Коментари: 3 Гласове:
1



Комиксовите И Супер Геройските Сериали През 2013

Супер героите никога не са имали масов успех на малкия екран. Относително ниските бюджети (в сравнение с киното), обвързани с различни компании права на образи и безумни промени от оригиналния канон са сред главните причини за това. По ирония на съдбата само Супермен може да се похвали с поне три серии, продължили по пет или повече години, докато Батман и Wonder Woman са се радвали на няколкогодишни ТВ програми през 60-те и 70-те, но горе долу това е. При Марвел нещата са по-зле, като единствено Хълк се спобива с популярно шоу през 1978.  Да не навлизам в списъка с такива сериали, продължили само един сезон, или по-малко. През 90-те огромна популярност набират японските супер герои като Power Rangers, Beetleborgs и Kamen Rider, но силата им като че ли си остана там.

Всичко това изглежда отмря с напредването на новия век и бума на комиксовите филми. 2013 обаче е началната точка на промяна по този показател, поне така се надявам. Добрите сериали са повече от лошите, пък и лошите са най-вече анимационни. И с обещания за нови проекти в близкото бъдеще (като Flash, Daredevil, Jessica Jones и Defenders), може би след две-три години няма да можем да си отдъхмен от комиксови програми. Но засега, нека видим какво предложи годината на игралния и анимиран ТВ медиум.

Arrow

image

Нарочно изчаках да излезе последният епизод за тази година, Three Ghosts, за да потвърдя мнението си – Arrow набира все повече сила, увереност и положителни точки. С втори сезон, значително подобрен откъм сценарно и техническо ниво, шоуто в момента е неспираемо. Въвличаща геройска драма, обрати, разкрития, диаболични злодеи, широка гама елементи и референции към DC вселената, двустранното действие (на острова и в града) са част от нещата, които правят сериала тотален лидер. Стивън Амел цепи в главната роля, но и поддържащите образи са подобаващо силни – от Дигъл и Фелисити до Рой, Шадо и Слейд. И нека просто кажем, че нещата тепърва ще стават мащабни – възможно ли е да видим Рас Ал Гул на гости в Старлинг Сити? 2014 ще покаже.

4/5

Agents Of SHIELD

image

Отне му девет епизода, но Агентите на ЩИТ най-накрая показват потенциал. Не ме разбирайте погрешно, все още не е това, което искам да бъде, и поставено до сериал като Arrow директно отпада. Agents Of SHIELD бива спасено най-вече от връзките си с Кино-Вселената на Марвел – начело с мистериозно съживения агент Колсън. Но шоуто е небалансирано, не знае дали иска да бъде детективски сай-фай тип Досиетата Х, дали да привлича хардкор комиксовите фенове, или да задоволява по-широка аудитория. Повечето образи не са интересни (поне засега), следователно не могат да те въвлекат в наратива. И като шоу от такъв калибър Agents Of SHIELD често излглежда евтино. Дано нещата да се подобрят за вбъдеще.

2.5/5

The Walking Dead

image

Честно казано, никога не съм бил голям почитател на зомбита. Когато The Walking Dead дебютира през 2010, мнението ми не се промени особено. Сега, когато шоуто е в четвъртия си сезон... нещата са си същите. The Walking Dead по никакъв начин не е лош сериал – просто не е за мен. В повечето епизоди темпото е бавно, бавно, бавно, и не всички актьори са всъщност добри. Но отлично разбирам какво намират толкова много хора в шоуто – в най-добрия случай силни образи и интеракции, шокиращи обрати, прекрасни практически ефекти и поглед към човешкото състояние в една апокалиптична среда. Сезон 4 бързо се отърва от ненужни образи като Лори и Андреа, и се фокусира върху заплахите на завърналия се Губернатор и вируса, разрушил затвора. Резултатът е най-добрите епизоди от финала на втори сезон. 

3.5/5

Doctor Who

image

[Докато Doctor Who без съмнение е научно-фантастично шоу, главния образ, Доктора, е без съмнение супер герой (или поне аналог на такъв)]

Ааа, причината да бъда малко тъжен тази Коледа. На 25-ти Декември ерата на Мат Смит ще достигне своя край, и като всеки край, ще бъде съсипващо. 2013 година беше изключително важна за Doctor Whoсериала празнува 50 години на малък екран, страхотния седми сезон завърши по фантастичен начин, а юбилейния епизод The Day Of The Doctor обедини Доктора на Мат с любимия на всички фенове Доктор на Дейвид Тенант в история с големи разкрития и последици. Сериалът е по-популярен и уважаван от всякога, а под ръката на Стивън Мофат това надали ще се промени.

5/5

Power Rangers Megaforce

image

Power Rangers са минали през поне 15 различни инкарнации, с вариращо качество. Не може да се отрече, че през годините франчайза се измени драстично, като всяка следваща версия се отдалечава все повече от оригинала (Turbo? SPD? Samurai? Mystic Force? Jungle Fury? Lightspeed Rescue? Какво, по дяволите, гледам?). Megaforce представлява успешно завръщане към основната формула – тийнейджъри стават Рейнджъри, за да пазят Земята от зли извънземни сили, огромни Зордове срещу чудовища и тн. Екшънът и битките са яки, актьорите изненадващо не дразнят, а костюмите и специалните ефекти са достатъчно убедителни. Разбира се, бидейки Power Rangers шоу, то не трябва да се подлага на нормална логика, и ми се иска сценаристите да не следват една и съща формула всеки епизод, но въпреки това гледам Megaforce с удоволствие, което не може да се каже за последните версии на сериала.

4/5

Beware The Batman

image

Нов Батман в нов Готъм с нови злодеи и нови помощници – всички предпоставки за провал, но въпреки това Beware The Batman е страшно увлекателно и идеално реализирано. Признавам, че компютърните дизайни, движения и анимации като цяло не са ефективни колкото рисуваните на ръка, но бързо свикнах с този мрачен CGI свят и вече не ми прави впечатление, защото има много за харесване тук. Всеки епизод открива малко по малко психиката на Брус Уейн, показвайки уникалния начин, по който той възприема борбата си с престъпността. Подборът на злодеите е изключително свеж и лично аз съм доволен от фокуса към врагове като Професор Пиг, Анарки и Хъмпти-Дъмпти, а просто не схващам защо повечето фенове са против тази версия на Алфред. Накратко, хората, които не харесват Beware The Batman са чугунени глави, заседнали в миналото – нямам търпение за новите епизоди през Януари.

4/5

Young Justice

image

През Март видяхме края на Young Justice, спряно прекалено рано, само след 46 епизода. Като всяко шоу на Грег Уайзман YJ показа голямо разнообразие от супер герои и злодеи, прекрасен екшън и разрастващ се сюжет, с отлични кулминации. Анимацията поставя отбора от Робин, Супербой, Аквалад, Кид Флаш, Артемис и Мис Маршън срещу повече злодеи, отколкото мога да запомня, като развива всеки образ с течение на времето. Нарочно не навлизам в детайли, защото каквото и да спойлна ще отнеме от силата на шоуто, но Young Justice си заслужаваше всяка минута.

4/5

Ultimate Spider-Man

image

Имах надежда. Вярно дребна, но я имах. После изгледах втори сезон, и вече съм изоставил Ultimate Spider-Man напълно. Хумористичните аспекти започват много да пречат, най-вече в епизоди, които се опитват да бъдат сериозни, като Carnage и Journey Of The Iron Fist. Отново имаме скапани епизоди от рода на Spidah-Man (този е върха на тъпотията), House Arrest, Incredible Spider-Hulk, Itsy Bitsy Spider-Man, Hawkeye; между тях истории, които никога не са отивали на Спайди като Guardians Of The Galaxy, Blade and The Howling Commandos; и истории, в които имаше потенциал, но бива пропилян заради инертен диалог и олигофренски подход, като Ultimate Deadpool, Second Chance Hero, Stan By Me. Втори сезон може и да съдържа повече търпими епизоди от първи, но всичко негативно все още е тук. Това не е Spider-Man.

2/5

Avengers Assemble

image

Помните ли The Avengers Earths Mightiest Heroes? Сериалът, който можеше да се мери с Justice League по качество? Всичко хубаво в него отсъства в заместителя му Avengers Assemble. Мулти-сюжетни линии, които се зараждат и развиват едновременно и кулминират в различни периоди? Няма ги. Енергична и най-важното умна отборна динамика между героите? Да, ако си в пети клас. Поне оригинални злодейски планове и машинации? Може би догодина. Avengers Assemble буквално няма прогресираща история – нещата просто се случват според хрумванията на сценаристите. В един епизод Доктор Дуум използва гигантска асгардска змия, и тъй като това не води до последствия, в следващия Отмъстителите се изправят срещу Дракула. От петнайсетте излъчени епизода мога да препоръчам само един-два, което си е направо жалко. Не е зле колкото Ultimate Spider-Man, но е светлинни години назад от най-добрите отборни анимации.

2/5

Hulk and the Agents Of SMASH

image

Не мога да повярвам че го казвам, но Hulk and the Agents Of SMASH е най-добрата анимация на Марвел в момента. Не, това не е голям комплимент – все пак си е безмозъчно екшън приключение с почти прозрачни сюжетни линии и герои, които говорят, сякаш са излезли от произволен ситком на Дисни. Но някакси това работи за шоуто, а не против него, давайки ни непретенциозна супер геройска адаптация с енергични образи. И разбира се едно от основните действащи лица е Червения Хълк, който е просто изрод. И къде другаде ще видите анимирани чудаци като Его Живата Планета, Саурон (нищо общо с онзи от Властелина), Дяволския Динозавър или Бластаар? Хълк и неговите агенти са мнооого далеч от качеството, което бихме искали, но сравнени с Ultimate Spider-Man и Avengers Assemble, блестят.

3/5

Teenage Mutant Ninja Turtles

image

Любимата ми анимация в момента, новите Костенурки Нинджа нямат спирка, с наскоро започнал втори сезон и потвърден трети. Създадено за нови и дългогодишни фенове на марката, шоуто прекрасно миксира приключение, хумор, екшън, теми за приятелство, семейство, героизъм, развитие на образи, идеи от предишните версии, чудовища, извънземни и романтични трепети. Защо Джейсън Бигс е толкова перфектен като Леонардо? Защо Шон Остин е идеален като Рафаел? Не знам, но е факт. Злодеите представляват винаги страхотния Шрьодер и неговите нинджи, Краанг, най-различни мутанти и зли учени, като всеки от тях има добре измислена причина да се появява. Има обрат, касаещ Сплинтър, който бе неочакван и шокиращ. Просто има твърде много плюсове в новите TMNT, а минусите са дребни и няма да ги изваждам наяве. Та, кога ще има нови епизоди?

4/5

Както казах в началото, повече качествени програми населяваха малкия акран през 2013, а излагациите се срещат предимно в анимационните серии, и май главно при Марвел. Те наистина не си дават зор, що се отнася до тези проекти, а? Следващата статия – комиксовите видео игри през годината...



Тагове:   доктор,   стрела,   мъртви,   batman,   Батман,   КОЙ,   hulk,   Beware,   power,   Хълк,   doctor who,   ultimate,   живите,   walking dead,   arrow,   agents,   rangers,


Гласувай:
1



1. alshu - Re
19.12.2013 14:22
Arrow - абе колкото и да е елементарно и сапунджийско, някак успява да ми държи вниманието.
И Слейд рулираше мамка му...докато не го представиха, като супер-злодей костюмар. Може да греша, но Детстроук винаги съм си го представял, като човек занимаващ се с мръсната физическа работа и не го виждам зад бюро.
А пък Бари Алън беше смехотворен.

Agents Of SHIELD - то ми крета малко след Arrow. Драмата е, че с всеки следващ епизод ми пада по малко в очите. Е, последният беше леко подобрение.

Young Justice - с него приключи велика ера в DC анимационните ТВ проекти. Просто не вижда начин скоро да излезе нещо от подобен ранг.
Само в dtv вариант. Евентуално ако идващото през февруари JL заглавие избие рибата, може и да се пръкне нещо New 52-ско за телевизия, обаче силно се съмнявам.

Въпрос: Ти Korra водиш ли я за супергероиня? Аз я водя.
Тазгодишният сезон беше зле, но предишния от 2012-та беше страхотен.
Пък и света на Avatar: The Last Airbender е интересен и обширен...е, ако се престорим че игралния филм на господин Shyamalan не се е случвал никога.
цитирай
2. spectacularspidey - Ами да, ако Доктора е супер герой, то ...
19.12.2013 16:49
Ами да, ако Доктора е супер герой, то Кора със сигурност също е. Само че просто не ми стигна време и пространство в главата за нея, както и за някои други сериали, спадащи в категорията :)
цитирай
3. alshu - Е, предполагам човек трябва да сложи някъде границата
21.12.2013 14:45
Е, предполагам човек трябва да сложи някъде границата.
На теория и понитата от MLP:FIM са супергероини ;))).
Дори точно днес излиза епизод, дето ще пародира темата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 885964
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930