Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2013 12:30 - Комиксовата 2013 - Комиксите
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3141 Коментари: 5 Гласове:
1



Най-Добрите Комикси През 2013

Не съм писал нищо за самите комикси от много време, така че тази статия е нещо като наваксване. 2013 година отново беше пълна с качествени серии, при това от горе-долу всички компании (Марвел, DC, Image, IDW, Valiant, Dark Horse). Следя над 20 комикса, и долу съм изброил, тези, които смятам за върха на планината, черешката на тортата, задължителни за всички, които се чудят какво да четат.

Batman (vol. 2)

image

Писател: Скот Снайдър | Художник: Грег Капуло

Само Death of The Family е достатъчна, за да нареди Батман в топа на годината. Но Снайдър и Капуло не спряха там. Те се заеха да редефинират ориджина на Прилепа в историята Zero Year, което последно е правено от Франк Милър през 1987. Феновете викнаха, че това е ненужно – всички знаем ориджина на Батман както знаем ЕГН-та си. О не – нищо не знаем! Снайдър все позната история и я обърна на главата й, вкарвайки неочаквани конфликти, нови аспекти, по-голям мащаб и клифхенгър след клифхенгър. А кулминацията тепърва предстои. С такъв талант, работещ над комикса, Batman е най-добрата серия на DC от началото на Новите 52.

Earth 2

image

Писател: Джеймс Робинсън, Том Тейлър | Художник: Ник Скота

Earth 2 експлодира на сцената на Новите 52 и все още не може да спре амбициите си. Между Робинсън и Тейлър, света на Earth 2 е скрития диаманд в короната на DC. Историята запознава читателите със свят, в който Супермен, Батман и Жената-Чудо са загинали след атака на Дарксайд. И макар че версии на тези герои биват разкрити в последствие, сюжетът в центъра си е за вселена, различна от главната. Green Lantern стои на Земята, Flash е „зареден“ от Боговете, силите на Апокалипс все още са заплаха. Какво се случва, когато Супермен е зъл убиец? Earth 2 знае отговора.

Batman Incorporated (vol. 2)

image

Писател: Грант Морисън | Художник: Крис Бърнам

Една от най-обсъжданите и амбициозни Бат-книги за годината, Batman Inc представлява финалната история в седем-годишната епика, която Морисън градеше за Черния рицар. В нея Талиа Ал Гул и организацията й Левиатан пристъпват към унищожението на Готъм, а Батман и корпорацията му отвръщат на удара, което води до опустошаващ ефект. Комиксът се оказа много успешен, пълен с неочаквани моменти, големи залози, обрати и финалната съдба на Талиа и Деймиън Уейн, което разбуни духовете на читателите. Batman Incorporated, в комбинация с предишната работа на Морисън над Батман, е безспорен шедьовър за всички фенове на Прилепа.

All-New X-Men

image

Писател: Браян Майкъл Бендис | Художник: Стюарт Имонен

Като една от основните серии на Марвел, Бендис и Имонен направиха X-Men свежи отново, и като смесят миналото с настоящето. Оригиналните мутанти биват върнати в сегашно време от Beast в отчаян опит да припомнят на Cyclops за човека, който е бил. Но когато оригиналите разбират какви ужаси ще изживеят, ако се върнат в своето време, те решават да останат – и неподправен, диманичен X-Men хаос се отприщва. All-New е постоянно интересна поредица със страхотен арт. Никога не съм мислил, че ще чета за X-Men преди това.

Scarlet Spider

image

Писател: Крис Йост | Художник: Кой Пфам, Браян Балбери

С краят на годината дойде и края на сагата на Scarlet Spider, но самия факт, че комикс за клонинга на Питър Паркър бързо стана фаворит сред читателите, е невероятен. Историята на Кейн, който сега се опитва да бъде герой в името на Паркър и Бен Райли, е изненадващ успех, подпомагана от чудесен поддържащ каст и симпатичен, разбираем главен образ, особено поставен до Ото Октавиус, който се подвизава в Superior Spider-Man. Кейн може и да е продукт на 90-те, но е захранван от човешки емоции, което го направи отличен заместител в отсъствието на Питър. И не всичко е приключено, тъй като Йост и Scarlet Spider ще се преместят в New Warriors догодина – ще бъде интересно.

Uncanny Avengers

image

Писател: Рик Ремендър | Художник: Стив МакНивън, Даниел Акуна

Най-интензивната и покосяваща Avengers поредица, която всъщност комбинира Отмъстителите с X-Men. Тук Рик Ремендър продължава своите теми и сюжетни линии от Uncanny X-Force, като добавя персоналностите на Капитан Америка, Тор и Wasp. Епическите пропорции на този комикс не могат да се опишат – Red Skull използва мозъка на Професор Х, откачения пространствено-времеви план на децата на Архангел, мъртви герои, които се завръщат, много-пластова история, която явно ще обхване всяка възможно бъдеще на Марвел вселената, което сме виждали, и още, и още. Всеки брой на Uncanny Avengers расте в мащаб, емоционална тежест и наративна амбиция. Тези, които искат най-доброто от двата отбора на Марвел, да не търсят другаде.

Daredevil (vol.3)

image

Писател: Марк Уейд | Художник: Крис Самний, Джавиер Родригез

Най-добрата соло серия на Марвел в момента, без съмнение. Понякога мрачен и смущаващ, понякога просто странен, но винаги интригуващ, нищо не е извън граници за изследването на Мат Мърдок, започнато от Уейд. Всичко е толкова семпло, и все пак толкова задоволяващо. От поставянето на сляп герой срещу злодей, направен от звук, до голямото разкритие за това кой се ебава с живота на Daredevil, в ретроспекция всичко ми се струва толкова очевидно. Разбира се, че ще бъде Bullseye, но до самия момент на разкритие нищо не се усещаше очевидно. Всеки обрат и завой по пътя е неочакван, което може да бъде постигнато само от човек, познаващ до болка супер геройския жанр – а именно, Марк Уейд. Но истинската звезда са рисунките на Самний, и в началото Паоло Ривера – класически семпъл стил с модерни атрибути, което дава на Daredevil уникален, единствен по рода си вид.

Black Science

image

Писател: Рик Ремендър | Художник: Матео Скалера

Само с два броя (засега) новият проект на Ремендър се установи като комиксът, който ще се чака с нетърпение всеки месец. Научна фантастика в най-чистия и страшен вид, показваща умо-изкривяващи концепции, магнетични чужди светове, и същества сякаш излезли от сънищата на Лъвкрафт. Никога не съм очаквал, че такъв комикс някога ще види бял свят, но благодарение на Ремендър и Скалера, кошмарните измерения отвъд всякакво разбиране оживяват. А тези цветове! Тези дизайни, тези завладяващи извънземни терени! Няма друга поредица, която изглежда като Black Science.

B.P.R.D. Hell On Earth

image

Писател: Майк Мигнола и Джон Аскуди | Художник: Тайлър Круук, Лорънс Кембъл

Не знам защо
BPRD не е на същия пиедестал като The Walking Dead, но трябва. В този комикс не се сещам за история, в която не е ставало нещо крайно страховито, и тазгодишните Vampire, Cold Day In Hell, Wasteland и Lake of Fire не са изключение. Тук ще намерите всякакви чудовища, от вампири, зомбита и мутации до огромни абоминации, вдъхновени от митологията за Ктулу. Тоналността и атмосферата също са крайно мрачни – в BPRD няма хепиенд, света е обречен. Това е една от най-добрите хорър серии, и повече хора трябва да знаят за нея.

Teenage Mutant Ninja Turtles

image

Писател: Том Уалц и Кевин Йистман | Художник: Матеус Сантолуко, Дан Дънкан

Ако сте фен на Костенурките под каквато и да е форма – оригиналните комикси, първата анимация, игралните филми, игрите или съвременните сериали – то новата поредица на IDW е точно за Вас. Аз самият съм почитател на зелените мутанти откакто се помня, така знам, когато попадна на нещо качествено с тяхно участие. От интересните промени в произхода им, през методично добавяне на познати и нови елементи (като Кранг и Измерението Х, но в различна светлина) до тазгодишното събитие City Fall, чийто детайли няма да спойлвам, TMNT е на върха в момента. И съвсем не е за деца – в наратива са включени теми за прераждане, семейство, измяна, отмъщение, да не говорим за насилието, което присъства в почти всеки брой. Просто не мога да повярвам колко добър е този комикс. А какво се случи с Леонардо – уау!

New Avengers (vol. 3)

image

Писател: Джонатан Хикман | Художник: Стив Ептинг

Всичко, което Хикман пише в момента е на високо ниво, но New Avengers май е на най-високото. Причината може би е в различната натура на комикса – това не е история за Отмъстителите, а за Илюминатите, макар че част от тях са Отмъстители (то в днешния Марвел, кой не е?). в New Avengers паралелни светове се сблъскват, предвещавайки края на всичко. Илюминатите се заемат с тежкото бреме да унищожат цели планети, за да спасят други, което превръща комикса в огромна морална сива зона с участието на супер герои като Черната Пантера и Железния. И начина, по който Ептинг рисува... не сте виждали сблъсък между планети, докато не видите неговите творения.

Superman Unchained

image

Писател: Скот Снайдър | Художник: Джим Лий

От стартирането на Новите 52 Супермен все нямаше късмет. Себе-титулованият комикс на Джорж Перез бързо омръзна, после бе прехвърлен на Скот Лобдел с още по-негативни резултати, а Грант Морисън направи интересни, но доста неортодоксални неща в Action Comics, които малко читатели разбираха (в това число и аз). Надеждата дойде в лицето на Superman Unchained. Центрирайки героя върху динамиката между божествената му сила и хуманни разбирания, Снайдър го поставя срещу врагове, които го предизвикват не само физически, но и поставят под въпрос неговите несиругности  и чувства относно осиновилата го планета. Лекс Лутър е върнат към ролята на зъл гений, и като прибавим невъзможно добрия арт на Джим Лий, получаваме най-силната поредица за Криптонеца в момента.

The Wake

image

Писател: Скот Снайдър | Художник: Шон Мърфи

Фенове ли сте на Пришълеца? The Wake е модерният му комиксов еквивалент. Това е комикс за скрит ужас под океана. За същество, което расте и се развива в нещо комплексно и страховито. Но също така е обвит от научна фантастика, клаустрофобия, абстрактни мрачни картини и наратив, който поема шокиращи посоки. Сериозно, на финала на пети брой не можех да повярвам на смелостта, която Снайдър показва. Нямам търпение да видя как продължава и най-вече, до какъв предел ще стигне историята в следващите броеве.

East of West

image

Писател: Джонатан Хикман | Художник: Ник Драгота

East of West пренаписва американската история с размах. Свръхестествено събитие слага край на Гражданската Война, а остатъка от Щатите се преформира в Седемте Нации на Америка. Действието се пренася през 2064 година, когато световната култура и технологии са се развили по невъобразими начини, което на практика дава шанс на художника да измисли всякакви яки роботи, чудовища, дрехи, терени и тн. Хикман също не изостава – без проблеми миксира древни предсказания, воюващи кралства, мистериозна футуристична техника и иконография. Резултатът е една от най-мрачните му и апокалиптични творби досега.

Други комикси, които следя и считам за много добри са Fatale на Ед Брубейкър, Harbinger на Джошуа Дисарт, X-Files Season 10 на Джо Харис, Avengers (vol. 5) и The Manhattan Projects пак на Хикман, Star Wars на Браян Ууд, Captain America (vol. 7) на Рик Ремендър и Saga на Браян К. Вон

2013 е още една невероятна година за комиксовите читатели, не само заради множеството страхотни заглавия, но и защото няма нищо чак толкова лошо. Много бих искал да притежавам тези книги в ръцете си, не само в дигитална форма, но и така е по-добре от нищо. С тази статия приключвам с блогването за годината – не бях особено активен, знам – и следващите ще бъдат публикувани през Януари. Весели празници на всички, и без инциденти.




Гласувай:
1



1. alshu - Аз не следя много близко
21.12.2013 14:32
Аз не следя много близко комиксите, но The Wake ми направи впечатление и го имам натрупано донякъде.
Batman Incorporated (и старите и новите глави) също чака.

Тази година направих усилие да наваксам New 52, но съм доникъде. Може би през празниците.

Един списък дето малко неоротодоксален и може да ти се стори интересен -
http://io9.com/the-very-very-best-comics-of-2013-1486689177

Аз си намерках The Unwritten: Tommy Taylor and the Ship That Sank Twice и Mind MGMT.
цитирай
2. spectacularspidey - Да, това е главната причина да не ...
21.12.2013 19:53
Да, това е главната причина да не пиша за комиксите - никой няма представа wtf говоря...

Mind MGMT и Sex Criminals, виждам ги в доста топ списъци, сигурно са добри.
цитирай
3. alshu - Re
02.01.2014 13:43
Е, не успях да наваксам нищо...само web комикси, като Gaia, Galaxion и Girl Genius (очевидно съм на буквата G).

Между другото изгледах 47-те ронини.
Хич не е лошо, а и е заснето адски красиво.
Не че нямаше разминаване с японските представи (примерно тенгутата трябва да са летящи демони), но едва ли не беше западно заглавие от ранга на Шогун - далече от реализма, но близко до приказните и театрални традиции.
Ето в това заглавие са уцелили по-точно, романтичната японска трактовка за самурайска и благородническа чест.
цитирай
4. alshu - Любопитни неща за 21014
15.01.2014 12:24
http://io9.com/the-best-weirdest-and-wildest-comics-2014-has-to-offe-1501247149
цитирай
5. spectacularspidey - Без съмнение Prometheus ще се чете, ...
15.01.2014 13:42
Без съмнение Prometheus ще се чете, както и Amazing Spider-Man.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886712
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930