Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2014 13:17 - Най-Добрите Комиксови Филми (Ревизия 2014) Част 1
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3453 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 27.02.2014 13:21


 

Най-Добрите Филми, Правени По Комикс (Ревизия 2014)

Част 1

Преди четири години публикувах статия, отразяваща възгледите ми за най-добрите комиксови филми. Но четири години са много време и съвсем не е изненадващо, че нещата са се променили. Мненията ми относно някои филми са различни, комиксовата ми култура и знание значително са се разширили, но най-вече – излязоха кино-творения, които преобразяват целия списък. Затова си казах, майната му, нека направим ревизия и да видим кои са шампионите на жанра към днешна дата, Февруари 2014.

Първо да изясня някои неща – включил съм предимно филми, които са като цяло добре приети от зрителите и критиците, с две-три изключения разбира се. Подминал съм филми, чието качество разделя мненията, затова няма да видим ленти като Man Of Steel или Iron Man 3 в списъка. Други пък, макар че не ги считам за крайно лоши проекти, съдържат достатъчно негативни аспекти, че да бъдат изключени – като Batman Returns, Ghost Rider, Blade Trinity, Barb Wire. Трето, все още има доста комиксови адаптации, които не съм гледал, като Scott Pilgrim vs The World, The Spirit и Road To Perdition. И последно, в описанието на изброените долу ленти съм се стремял да наблягам над добрите им страни, освен където съм сметнал за удачно да се спомене негативното. Да, човек може да намери минуси в подбраните филми, но това не е целта ми в случая.

Критериите ми при изготвянето на списъка са обективни и субективни доколкото е възможно. Нито един от долните филми не е лош – всички присъстват, защото са важни за супер геройския жанр по различни причини, като съм се стремял всеки следващ да е с една класа над предишния. В крайна сметка обаче всичко е до мнение, така че ако харесвате Batman Begins повече от Iron Man, напълно разбирам. Ок, да започваме...

20) Spawn (1997)

image

Като голям почитател на ранните комикси на Spawn, няма как да подмина единственото му засега кино-предложение. Да, промените спрямо комикса са доста, и някои от компютърните ефекти не струват, но проклет да съм, ако не кажа, че Spawn представя едно от най-пленяващите пресъздавания на Ада и натурата на демоните, докато в същото време е история за герой с разбит свят и разбита душа.

Spawn е епитомът за култов филм, мразен от повечето критици, но обичан от повечето фенове. Не прилича на никой друг филм, а антагонистичния образ на Клоуна, изигран от комедийната аномалия Джон Лигуизамо, ще Ви кара да се смеете с вина. След което се превръща в Унищожителя, страховит демон, и бута героя на Майкъл Джей Уайт към ръба. Въпреки минусите си Spawn е добре кастнат, добре изигран, с уникални персонажи и визуално незабравим – заслужава място сред великите, макар и на самия край.

19) Punisher War Zone (2008)

image

Когато попитате някой за любимият им филм, базиран по герой на Марвел, надали ще чуете Punisher War Zone като отговор. Филмът е сред крайно неуспелите финансово и критически проекти на студиото – факт е обаче, че War Zone е някак си страхотен. Психарски кървав екшън филм, който на места става толкова откачен, че граничи с анимационно насилие. Плюс, Рей Стивънсън е в главната роля.

Е да, Punisher War Zone никога няма да спечели някаква награда, но по много начини този филм постига нещата, които множество модерни екшъни не успяват. По време, когато доминират сериозните, мрачни теми на The Dark Knight, лентата на Лекси Александър прави завой към крайна лудост – и непрекъснато забавлява чрез това.

18) Kick-Ass (2010)

image

Защо толкова много хора искат да бъдат Парис Хилтън, но никой не иска да бъде като Човека Паяк? С този страшно точен въпрос започва Kick-Ass, шокиращо-реалистична адаптация на комикса на Марк Милър, режисирана с кинетичния стил на Матю Вон. Филмът следва трансформацията на ученикът Дейв Лизевски в костюмиран уличен боец, и развива идеята си за аматьорски героизъм чрез несериозен тон, истерични смехове, мега-насилие и солидна доза вулгаризъм.

Дейв, в ролята Арън Джонсън, е силен протагонист, но реалните звезди са Големия Татко на Никълъс Кейдж и Hit-Girl, увековечена от Клои Мориц. Като миниатюрното дете-герой Клои е впечатляваща, забавна и абсолютно незабравима – да не говорим, че е отговорна за най-големия брой трупове и псувни. Това, което получаваме накрая е най-добрата сатира, насочена към комиксовата култура. Психологията, която стои зад поставянето на костюм е главния фокус, и филмът никога не се страхува да покаже грозните последици от подобен акт.

17) Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

image

Има една особена порода филмови адаптации, при които ако премахнеш марката, която бива адаптирана, получаваш значително по-добър или по-лош филм. Нека обясня – Terminator Salvation технически е добър, но като филм за Терминатор е пълна трагедия; Batman Returns не е лош като филм, но като Батман филм е провал. По същия начин ако разглеждаме Teenage Mutant Ninja Turtles само като произведение на седмото изкуство, то той е адски нелеп. Но като филм за Костенурките Нинджа е гениален.

Заемайки сериозния тон на комиксите и малко от анимационния сериал, TMNT представя всички важни елементи, които човек иска да види в такъв филм – произхода на Костенурките и учителя им Сплинтър, срещата с Април О‘Нийл и Кейси Джоунс и първата им схватка със Шрьодер и неговия Нинджа клан. Филмът е изпълнен с умни решения, кефещи бойни сцени, и благодарение на титулярните Герои в Черупка, се явява като смахната черна комедия. Класика за всеки TMNT фен.

16) X-Men First Class (2011)

image

Стига де, Дженифър Лорънс в боди боя не е ли достатъчна причина? Може би, но X-Men First Class е много повече от това. След разочарованията X-Men The Last Stand и X-Men Origins Wolverine, First Class върна отново живота, интелигентността и енергията в мутантския франчайз, поставяйки ги го на върха.

В сърцето на историята са Чарлз Ксавиер (Джеймс МакАвой) и Магнито (Майкъл Фасбендър), а действието проследява тяхното запознанство, приятелство и трагична раздяла на фона на надигаща се военна криза. Матю Вон режисира с увереност и ясна визия, използвайки точните количества драма, хумор и екшън, за да разкаже необикновената история на тези необикновени образи по свеж и иновативен начин. Мога само да кажа, че Days Of Future Past има големи обувки да запълва. 

15) Superman The Movie, Superman II (1978, 1980)

imageimage

Филмите, които на практика поставят стандарта за „супер геройска епика“, оказват влияние върху редица творци и ще останат в зрителското съзнание завинаги. Дело на Ричард Донър, Superman The Movie е не просто филм, а пътешествие – от Криптон през космоса и Смолвил до Метрополис и целия свят, Супермен ще завладее сърцата и мечтите на феновете със своя безрезервен героизъм и патос. А Superman II (режисиран главно от Донър, но завършен от Ричард Лестър) ще тества истински силата му, поставяйки го срещу трима негови криптонски съграждани, водени от иконичния Генерал Зод, изигран от Теренс Стамп.

Съгласен съм с абсолютно всичко, което е положително в тези филми. Разбира се, че Кристофър Рийв е икона за цяло поколение, дал живот на един от дефинитивните портрети на Супермен. Разбира се, това са първите комиксови блокбъстъри, и мястото им в историята на жанра е циментирано. Но тези иновативни първи ленти за Супермен са в голяма част продукт на своята ера, което прави гледането им днес цяло изпитание – връщане на времето чрез завъртане на Земята в обратна посока, каквоооо? И версията на Лекс Лутър, представена тук, е далеч от това, което го прави велик злодей.

Но това не убива магията на постигнатото от Донър и Рийв. От Superman The Movie и Superman II струи неподправен героизъм, оптимизъм и невинност, неща, които виждаме все по-рядко в модерните итерации за Мъжа От Стомана (това не е удар срещу Man Of Steel, просто отбелязвам). Вярваме, че човек може да лети, и тази вяра започва оттук.

14) The Incredible Hulk (2008)

image

През 2003 година Анг Лий направи версия на Хълк за мислещи хора, но голяма част зрители и комиксови фенове посочиха, че не искат да гледат психологическите травми на Брус Банър – поне не в първият му игрален кино-филм. Искахме да видим как Хълк разбива, и продължението/ребуут на Лоис Летерие ни даде точно това – комиксова разбивация с перфектен тон, темпо и екшън. Перфектният филм за Хълк.

Въпреки всичките си плюсове The Incredible Hulk не пожъна очакваният бокс офис, и в момента шансовете за друг соло филм за Зеления Голиат изглеждат нищожни. За щастие д-р Банър и алтер егото му са неизменна част от екипа на Отмъстителите, така че киното не е съвсем изоставило винаги ядосаният герой.

13) Daredevil – Director’s Cut (2004)

image

Пак през 2003 година излезе филм, който трябваше да бъде следващият грамаден хит от Марвел. Голяма част фенове и критици обаче не харесаха Daredevil. 45% в RottenTomattoes и Златна Малинка за Бен Афлек, това ли заслужаваше лентата? Това щеше да бъде Марвелския Батман, Spider-Man за пораснали – къде се объркаха нещата?

Ето къде – намеса на студиото Fox, които окастрили мрачните елементи и увеличили романтиката, за да може филмът да няма никакъв шанс да изпъкне. Затова когато след година излиза Режисьорската Версия на Daredevil, всички са шашнати – защо този вариант не беше пуснат по кината? Новата истинска версия на филма действа като разкритие, добавяйки нужното насилие и мрачна атмосфера, и поставяйки Мат Мърдок, като герой, адвокат и човек, в центъра. Този път Електра и нейната история са периферни за сюжета. Най-важното, подобрява враждата с Кингпин, внимателно нагласяйки криминалния бос за падение. Кулминацията тук действа не като бой без особен смисъл, а като сблъсък на титани.

Оригиналният вариант на Daredevil нанесе трайни щети по филмовата кариера на този герой, до степен в която не знаем кога ще го видим отново на голям екран (говори се за ТВ сериал). Но ако Directors Cut бе версията, която всички знаят, нещата може би щяха да са различни.

12) V For Vendetta (2006)

image

Как съм могъл да пропусна V For Vendetta в първия си списък? Адаптация на комикса на Алън Муур и Дейвид Лойд, филмът може и да не е точно копие с оригинала, но ефектът, който оставя у зрителя е неоспорим. Това е история за много пленителни идеи, центрирани около темата за анархия и анти-правителствени идеали – без съмнение смислен сюжет, а като го комбинираме с изявите на Хюго Уивинг и Натали Портман, получаваме възхитителен и смразяващ филм.

V For Vendetta популяризира употребата на Гай Фаукс маските сред групи анархисти и активисти, но по-важното, постави творбите на Муур високо в съзнанието на широката публика. Но най-вече, филмът изглежда също толкова важен и показателен за сегашния свят, както и в годината на излизането му. Ето това вече е сила.

11) Blade, Blade 2 (1998, 2002)

imageimage

Нито един от тези супер геройски и комиксови филми, на които се наслаждаваме все по-често вероятно нямаше да са тук без култовия статус на Блейд. Излязъл в мрачните времена след Batman & Robin, първият Blade на Стивън Норингтън постига неочакван успех, и наистина показва невиждан дотогава комиксов филм. Остър визуален стил се смесва с мрачен декор, кърваво насилие и бойни изкуства в хорър история за вампири, срещу които се изправя титулярния герой. Резултатът е, откровено казано, невероятен.

Уесли Снайпс е инструментален за успеха на филма, тъй като неговият Блейд е най-якия ловец на вампири в историята на киното. Добавете и чудесния




Гласувай:
1



1. spectacularspidey - . . . ментор/партньор на Крис Кри...
27.02.2014 13:24
... ментор/партньор на Крис Кристоферсън, и получавате една от най-жестоките и запомнящи се двойки, поставени срещу създанията на нощта. Просто няма как да стане по-хубаво.

И тогава Гилермо Дел Торо направи Blade 2, надмивайки оригинала по всички показатели. Дел Торо решава да навлезе по-дълбоко във вампирската митология, като поставя Блейд в некомфортен съюз с вечните му врагове срещу ужасяващите Косачи, и ни дава едно от най-добрите продължения на комиксов франчайз.

Завършвам статията в коментарите, защото Блог.бг ме мрази :) шегичка, разбира се
цитирай
2. alshu - Re:
04.03.2014 15:43
Не че не съм съгласен със списъка, коментарите и критериите ти, но да споделя малко мои идиосинкратични впечатления и вкусове. ;)))

Не съм влюбен в следните филми от него: Spawn, Kick-Ass (идеята не е лоша, но реализацията средниста), Superman II, The Incredible Hulk, Daredevil, V For Vendetta и Blade 2 (парадоксалното е, че много харесвам шантавите идеи и артистични предпочитания на Дел Торо, но от завършените му проекти понасям само Pacific Rim).
цитирай
3. spectacularspidey - Да, в задната десятка събрах филми, ...
04.03.2014 16:07
Да, в задната десятка събрах филми, които са действително не без кусури, но са важни по една или друга причина. Не че обичам Spawn или Kick-Ass, но не отричам качествата им.

Доколкото Супермен 2, то май Donner's Cut е по-добрата версия, може би трябваше него да сложа..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886802
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930