Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2014 10:52 - Captain America The Winter Soldier Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2722 Коментари: 6 Гласове:
1



 image

Captain America The Winter Soldier

Ревю

Бг дистрибуторите не спират да ме изумяват. Как от The Winter Soldier го превърнаха в „Завръщането на Първия Отмъстител“?

Навлизайки във втория филм за Капитан Америка на Marvel Studios, очакванията нямаше как да са малки. Всеки отзив, който срещах из мрежата беше позитивен, някои дори прекалено позитивни – наричайки продължението Марвелския The Dark Knight, или най-геройският филм от Superman The Movie насам. Заклет фен като автора на тази статия няма как да остане безчувствен към подобни думи. Но наистина ли е така?

Е, без да увъртам и да се бавя, Captain America The Winter Soldier е най-добрият соло филм на Марвел от Фаза 2 и без проблеми може да се мери с първия Iron Man (The Avengers не се брои, той е друга лига). Това е един завършен по най-добрия старомоден начин филм – начало, завръзка, повратна точка, кулминация, разрастване на екшън мащабите с напредване на сюжета, и разбира се, аблосютно перфектен каст. Каквито и проблеми да сте имали с първия филм за Капитана, The Winter Soldier ще ги отмие, защото всеки минус е изчезнал, а всеки плюс се е увеличил.

Никой не би си помислил, че именно братята Джо и Антъни Русо ще създадат такъв бомбастичен  екшън филм, ще миксират в него история за конспирация и история тип „човекът-беглец“, и ще го обвият в супер геройска естетика, при това с изцяло положителен резултат. Работното им резюме включва ситкоми като Arrested Development и Community, както и два игрални филма-комедии, но нищо в предишните им проекти не предполага, че ще са способни да ни дадат толкова върховно супер геройско продължение. Но спектакълът, който представят е неоспорим, и към момента на финалната конфронтация аз съм толкова въвлечен в случващото се, че не мога да отделя поглед от екрана.

image

Историята започва след събитията в The Avengers, разбира се, със Стив Роджърс (Крис Евънс), все още приспособяващ се към модерните времена. Наташа Романов/Черната Вдовица (Скарлет Йохансън) го взима на мисия да спасят екип на SHIELD, заловен на кораб. Това, което изглежда като семпла задача отваря вратите към по-дълбока конспирация, за която никой не е подготвен. Скоро настъпва хаос, доверието рухва, Ник Фюри (Самюел Джаксън) почти бива убит, стари врагове с нови лица се разкриват, нови помощници се присъединяват, и на финала живота на всички образи е променен завинаги, с интригуващия въпрос накъде ще ги отведе бъдещето.

Също както The Dark Knight не беше само история за Батман, така и Captain America The Winter Soldier не е само история за Стив Роджърс – това е история и за Ник Фюри, за Черната Вдовица, за SHIELD, дори и за Бъки. Множество елементи, които в нито един момент не си пречат, а се подпомагат и допълват по превъзходен начин. Така филмът може да съществува в хармония с останалата кино вселена на Марвел (ако предположим, че Iron Man 3 и Thor The Dark World се случват паралелно с Кап 2), но в същото време остава изцяло самостоятелен. Значи било възможно?

Образът на Капитан Америка тук се оформя в пълноправен герой с мислеща глава, морал и неизменно чувство за справедливост. Неделима част от неговата същност е способността му да вижда прогнили идеали и корумпирана власт. През 2006 година в комиксовата история Civil War Капитана се обърна срещу заповедите на американското правителство, и много читатели ревнаха, че той не би направил така, което е просто грешно. Вече имаме доказателството и на филм – Стив не харесва как SHIELD подхождат към борбата с престъпността, и не се страхува да им го каже, с репликата „Мислех, че наказанието обикновено идва след престъплението“.

Няма по-правилен избор за главната роля от Крис Евънс, това трябва да е ясно на всеки. Той просто акумулира абсолютно всички аспекти и характеристики, нужни за правилно представяне на образа. Изключителен боец, роден водач, добър приятел, състрадателен човек, човек извън своето време, попаднал в нов свят с нови разбирания за правилното и грешното. Евънс показва всичко това, като добавя и огромната си харизма. И просто обожавам начина, по който са се отнесли към внедряването му в модерния свят. Не е само новите технологии и филми – най-важното нещо е, че Роджърс трябва да се сблъска с новите политически и морални възгледи, за да усети колко са се променили нещата от 40-те  до днес. Конфликтът е неизбежен.

Captain America The Winter Soldier обаче, за разлика от някои други соло продължения на Марвел (Thor 2!), се е научил да отделя време и за поддържащите образи, не само главния герой и злодей. Тук се наблюдава сериозна решителност да се покаже повече от хуманноста и личните животи на хора като Ник Фюри и Черната Вдовица, които в предишните си появи бяха предимно уреди за напредване на сюжета. Чудесно е, че най-накрая виждаме и алтернативна, бих казал ранима страна в тези образи, защото така вече ги опознаваме пълноправно. Всъщност след този филм още повече ми се иска да направят филм с Наташа в главната роля, и не съм само аз така.

image

А какво да кажа за самият Зимен Войник, изигран от Себастиан Стан? Като оставим настрана факта, че самоличността му е най-лошо пазената тайна (Кевин Фейг направо си го каза в едно интервю), само на мен ли Бъки ми се видя като един модерен Терминатор. Не буквално, разбира се, защото Бъки си е човешко същество, но самите стойки, боравенето с оръжия, пронизващия поглед и брутализма му по време на битка – определено са го моделирали по творението на Джеймс Камерън, а няма по-добър образец за злодей. Бъки преминава през неизказан арк да разбие контрола на господарите си и си спомни кой е всъщност и кой е Стив Роджърс, неговата мишена. Вярно, Зимния Войник има относително малко екранно време, но в случая малкото е много, и няма да излъжа ако кажа, че всяка негова сцена е страхотна – защото въпреки малкото си диалог Стан реже и маже в ролята. Достоен физически опонент и силен емоционален катарзис, Бъки определено е сред най-добрите филмови злодеи на Марвел, може би в Топ 3.

Стигаме до екшън сцените, които както всичко останало във филма, са на много високо ниво. Говоря за луди каскади, скачане от високи етажи, автомобилни гонки, стотици изстреляни куршуми, въздушни маневри, бесни ръкопашни боеве и какво ли още не. Двете схватки между Капитан Америка и Зимния Войник са просто брутални, перфектно хореографирани и изпълнени – най много ме кефи когато направят някое движение толкова бързо, че почти не го виждаш. В по-голямата си част екшънът е пресъздаден с практически средства, и гарантирам, че зрителите, търсещи адреналин ще останат доволни.

И още толкова много неща, които правят филма специален за кино и комиксови фенове. Братя Русо са вкарали референции към всичко от Pulp Fiction и Star Trek до The X-Files и Уотъргейт, брилянтно камео на Арним Зола, да не говорим за малките роли, отредени за Шарън Картър и Брок Ръмлоу (бъдещ супер злодей Кросбоунс), сцената по време на финалните надписи, която сетва Avengers Age Of Ultron, и още много дребни детайлчета, които говорят за огромна почит и отдаденост към поверената интелектуална собственост. А дори още не съм споменал Робърт Редфорд и летящия герой Сам Уилсън/Фалкона, като първия добавя ветеранско присъствие, а втория допринася за визуалната сила на филма.

image

Captain
America The Winter Soldier е висококачествен политически/шпионски/супер геройски екшън трилър, който никой не трябва да пропуска. Marvel Studios и екип Русо са построили невероятно силно продължение върху основите на първия филм и The Avengers, издигайки персоналната драма на Стив Роджърс на вдъхновяващо ниво. С по-дълбоко изследване на любимите ни образи, интригуващ сюжет и последствия, перфектни актьори и незабравим екшън, това май наистина ще се окаже Марвелския Dark Knight.

Оценка – 5/5




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alshu - Re:
15.05.2014 15:41
„Завръщането на Първия Отмъстител“ - сигурно знаеш...защото "Капитан Америка", дето в съвременната си интерпретация е по-скоро ирония спрямо пропагандата от времето на Втората световна, било силно обидно за някои нации...явно и за нашата (като бивша членка на Оста ;))) ).
Видя ли как открих агентите на Хидра в Съюза на българските преводачи ;))).

"ситкоми като Arrested Development и Community" - абе това са си култови, при това в българския смисъл на думата сериали, със сложна митология, комплекси връзки между персонажите, странни шегички и метафори, които се хващат чак на второ и трето гледане, социални гротески и т.н.
Доста качествени заглавния. Много над ранга на класики, като "Женени с деца" дето разчитат на рециклажен дебелашки хумор. Не че има нещо лошо в дебелашкия хумор, като форма за разпускане, но Arrested Development и Community са си малко по-различна категория. Не че съм им някакъв голям фен, но планирам някой ден да ги подхвана сериозно...поне Arrested Development.

"един модерен Терминатор" - нали? Аз направо си помислих, че е homage като другите които се изредил. Апропо "Уотъргейт", скандалът ли имаш в превид? Това е разбираемо за политически трилър...
Или All the President's Men един от филмите за този скандал...в една от главните роли...изненада, Робърт Редфорд!
цитирай
2. spectacularspidey - - "агентите на Хидра в Съюза на ...
15.05.2014 18:43
- "агентите на Хидра в Съюза на българските преводачи ;)))" - то да бяха само там, сигурен съм че Бойко заспива с наръчника на Барон Стръкър за световно господство :D

- "култови, при това в българския смисъл на думата сериали" - знам, даже Community е любимият ми ситком в момента, и много ме е яд, че го прекратиха.

- имам предвид и самия скандал и All The President's Men :)
цитирай
3. alshu - Agents of SHIELD
16.05.2014 15:13
Интересна е и връзката със събитията от филма, която направиха във сериала Agents of SHIELD.
Аз сега съм до 18-та серия и "Завръщането" е отразено много по-добре, отколкото тъпотиите, които минават за връзка с "Тор 2".

Да видим как ще продължи натам.
Аз го бях зарязал, защото не ми е от най-любимите неща, но поне последните епизоди са по-добре от средните.
цитирай
4. spectacularspidey - Не знам, спрях да го гледам отдавна. ...
16.05.2014 22:37
Не знам, спрях да го гледам отдавна. SHIELD не ме интересува много, само като е покрай супер героите.
цитирай
5. alshu - На мен и SHEILD и SWORD са ми интересни
19.05.2014 10:47
На мен и SHEILD и SWORD са ми интересни.
Agents Of S.H.E.I.L.D. обаче не е шоуто на което се надявах. Сюжетът доста често е зле, част от героите са ми антипатични (най-вече Скай), а в някои моменти диалозите, които се налагаше да предъвкват - напълно отвратителни. Ако ги бях прочел в комикс, пак нямаше да ги купя (Е, освен ако не става дума за Golde Age заглавие).

Но имаше и интересни моменти. Още не съм виждал много ТВ шоу с толкова добри production values.


За за бат' Бойко. Той е очевидният агент. Ролята му е диверсия и отклоняване на вниманието от истинските агенти и операции ;))).
Карикатурния клоун на който не трябва да се връзваш.
цитирай
6. alshu - GOTG
20.05.2014 13:02
http://io9.com/all-the-wildest-secrets-in-the-new-guardians-of-the-gal-1578671784
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 885670
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930