Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2014 15:17 - The Flash (2014) 1x01 - City Of Heroes Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2871 Коментари: 2 Гласове:
2



 image

The Flash

City Of Heroes

Сезон 1, Епизод 1

Спирам за малко с планираните статии за филми, за да предложа набързо мнението си за сериалът-събитие тази есен, The Flash. Мисля, че досега не съм го споменавал никъде в блога си (което е странно), но аз съм голям фен на Светкавицата. Всичко започна с анимацията на Брус Тим и Пол Дини Justice League Unlimited, но после се прехвърлих в комиксовите му приключения и останах смаян. Как съм могъл да чета само Спайдър-Мен и Батман до този момент?! The Flash, особено под ръката на Марк Уейд и Геоф Джонс, е задължително четиво за всеки, който иска откачени супер геройски изпълнения срещу едни от най-интересните злодеи, в свят, изграден от научно-фантастични концепции като преминаване през материя и пътуване във времето, алтернативни вселени и какво ли още не.

И сега всичко това бива превърнато в ТВ сериал. Първият опит да се адаптира Светкавицата в телевизионна програма е през 1990 година, но тогава специалните ефекти и самият метод на комиксови адаптации работят срещу шоуто и то продължава само един сезон. Тази година това явно ще се промени, защото хората, създали Arrow са се заели да превърнат Бари Алън (човешкото алтер его на Светкавицата) в звезда.

За своите два сезона Arrow доказа, че е най-доброто модерно супер геройско шоу на малкия екран, но само с дебютния си епизод The Flash заплашва да му отнеме тази титла. Казано накратко, това беше един от най-добрите пилотни епизоди, които съм гледал, и честно казано, надмина очакванията ми. Когато сериалът беше първоначално обявен, главните тревоги бяха ще може ли светът на Бари и свръхестествените му способности да бъдат правдоподобно пренеси чрез телевизионен бюджет (още повече, CW бюджет)?

За щастие The Flash има стабилни лица зад себе си, защото на финалните надписи всеки неуверен в силата на сериала фен трябва да бъде спокоен. The Flash е перфектен компаньон на Arrow даже може да се твърди, че двете шоута се контрират. Arrow е известен като мрачен и суров, докато The Flash е всичко друго, освен това. Сериалът определено иска да бъде приет сериозно, и пристига зареден с драма, но сърцето му е по-светло и оптимистично, и напомня повече Спайди филмите на Сам Рейми, отколкото Бат-филмите на Крис Нолан.

image

Може би не личеше от гост-появите му в Arrow, но тук Грант Гъстин показва защо е избран да води шоуто. Неговият Бари Алън е толкова харизматичен и приятен, че ти идва да го зашлевиш, и чрез изявата си Гъстин перфектно улавя нърдската и геройската страна на образа. Много помага факта, че Бари е различен тип герой. Макар че е задвижван от трагедия в своето минало, но тя не го определя. Независимо дали е в костюм или не, Бари върши всичко от сърце, с желанието да бъде нещо повече, да направи повече, което прави пътешествието му от нормален човек до супер герой впечатляващо за гледане.

Грант получава и доволно голям поддържащ екип в премиерния си епизод. Айрис Уест (Кандис Патън) е задължителната романтична тръпка, макар че двамата все още са далеч от това да умират един за друг. Комиксовите фенове обаче знаят, че ги чака светло и объркано бъдеще. Бащата на Айрис, детектив Джо Уест (Джеси Л. Мартин) е солидна бащина фигура, и понеже узнава тайната на Бари по-рано, отколкото очаквах, интересно ми е какъв арк са му подготвили продуцентите. Следящите Arrow вече са срещали Кейтлин Сноу и Циско Рамон (потенциални бъдещи злодеи), служителите на лаборатория СТАР, които помагат на Алън да свикне със силите си.

Най-интересната част от всичко, показано в City Of Heroes е свързана с други два образа. Имаме детектив Еди Туан, който абсолютно и без съмнение ще се превърне в Злата Светкавица/Професор Зуум/Reverse Flash, а всички знаем, че именно той се оказва виновен за смъртта на майката на Бари. Крайно съм заинтересуван как ще развият и разплетат тази сюжетна линия. И накрая имаме самата лаборатория СТАР.  Първо, идеята, че експлозията на ускорителя на частици, дарила Бари с мега-способности, е разпръснала непознати енергии из целия свят, на практика създавайки мета-човеци, е съвършена – така създателите на сериала могат да включат всеки DC образ, с чийто лиценз разполагат (без Батман, очевидно), и няма нужда да градят ориджин епизоди за отделни злодеи. И второ, Харисън Уелс, ръководителят на СТАР – от бъдещето ли идва този човек, и защо се преструва, че е инвалид, и каква беше тази статия от 2024 година, в която пише, че Светкавицата изчезва по време на криза? Да не би да имат предвид Crisis On Infinite Earths? Оооо главата ми ще гръмне от отварящите се възможности.

image

Пилотният епизод на The Flash е зареден до горе. Виждаме историята на Бари Алън, срещаме неговите приятели и колеги, след това получаваме пълен геройски ориджин, от светкавица до откритие да силите до костюм, битка с първия сушер злодей (Weather Wizard, макар че той не оставя особено впечатление.. засега), и разнообразни намеци към вселената на DC.

Феновете на супер герои без съмнение ще одобрят The Flash. Шоуто остава вярно на духа на комикса и правилата на този свят, начертани от Arrow. Щом Бари облече костюма си (който изглежда много по-добре в движение, отколкото на снимки) и се движи с върховна скорост, тогава става ясно, че хората, отговорни за сериала напълно разбират този необикновен герой. Дори ни е поднесена класическата сцена „Светкавицата спира торнадо, като тича в обратната му посока“, без която всеки уважащ себе си продукт с името Flash не може.

Всичко на всичко, това е чудесен, обещаващ качествени неща старт. На Arrow му трябваше почти цял сезон, преди да намери себе си и да започне да доминира като фаворит. The Flash използва крайно ефективно  формулата на бащиното си шоу, и намира своята идентичност от самото начало, без да се бави. Това е най-нърдският супер геройски сериал (игрален, имам предвид), който съм виждал, а в това няма нищо срамно. Сега най-лошото е, че ще мине седмица до новия епизод.

Оценка – 4.5/5




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alshu - Re:
09.10.2014 12:10
"Justice League Unlimited" ма той ми беше сладур още в "Justice League"...освен ако "Unlimited" не е първото заглавие на което въобще си попаднал.
А да и все пак там става дума за Уоли, макар че сценаристите обичат да преплитат образите и да им разменят качества.
На мен пък първият Флеш ми беше пилотната серия на 90-тарския сериал...при това я гледах по руския Първи канал. Няколко години по-късно дойде и по нашата телевизия.

Любопитен факт (не съм го изровил аз естествено). Актьорът, който тук играе бащата, изпълнява Бари Алън в стария сериал.

Наистина много сладурски пилотен епизод. Това което ме шокира e, колко повече елементи от комиксите бяха включени наведнъж в сравнение с Arrow.

"без Батман", но изглежда че Брус Уейн или поне компанията му са налични.
Не мисля че е проблем на лиценз, който е собственост на цялата група, а на корпоративна политика. Засега големите костюмари смятат, че Батман прави по-добри пари в кината.

Arrow нещо не ми хареса във втората част на втори сезон (Рой, Сара и Теа ми скъсаха нервичките, а краят беше един...). Надявам се в новия сезон да има промени.
цитирай
2. spectacularspidey - - е да де, имам предвид цялото Jus...
09.10.2014 12:47
- е да де, имам предвид цялото Justice League/ JL Unlimited, но моментът, в който Флаш наистина ме грабна е точно на финала на втори сезон на Unlimted, където побеждава Лекс Брейниак и почти умира. Това беше епично.

Някак си го пропуснах, но да, Джон Уесли Шип, първия телевизионен Бари Алън, играе бащата на сегашния. Яко.

- не знам дали е политика или лиценз или каквото и да е, но съм чел, че има забрана Батман да се появява в игрален сериал. Може разни образи от неговия свят, но самият Батс е под ембарго. Което донякъде е добре, ако наистина готвят Teens Titans начело с Nightwing, а и може да искат в ТВ да се фокусират върху други не толкова известни герои. Така или иначе сериали по Green Arrow, Hellblazer и най-вече Светкавицата са страхотно начало.

- само Лоръл ме дразнеше през втората година на Arrow, цялата работа с алкохолизма й беше нелепа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 885688
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930