Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 12:29 - Нeгaтuвнoтo в The Big Bang Theory
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3416 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 02.12.2014 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Негативно за The Big Bang Theory

The Big Bang Theory е един от най-известните комедийни сериали от последните години, и сред любимите ми, благодарение предимно на факта, че главните герои са нърдове - макар че ако трябва да избирам, предпочитам маниашката креативност и картечен диалог на Community. Създадено от Чък Лори (Дарма и Грег, Двама Мъже и Половина) и Бил Прейди за телевизия CBS, The Big Bang Theory започна солидно и с течение на годините се превърна в сензация, като през шестия си сезон редовно събира рейтинг над 15 милиона. Много е приятно да знам, че един от най-гледаните и обичани сериали на нашето поколение съдържа образи, които се карат за това кой ще задържи Пръстенът от Lord Of The Rings.

Но няма как да отречем, че с нарастването на популярността и навлизането в „порастналите“ си години, шоуто се е променило – може би не за добро. Някои казват, че The Big Bang Theory сега е разбито без шансове за поправяне. Лично аз не бих се изразил толкова крайно, но ще е лъжа ако кажа, че в шоуто не са изникнали проблеми – проблеми, които вероятно са необратими.

Затова е тази статия – изследване на проблемите, които се появиха в The Big Bang Theory от първи сезон до седми. Още не съм започнал да гледам осми сезон, и искам да си излея мнението преди да сторя това. Признавам, че изброените проблеми някак си се припокриват, затова може да изглежда сякаш се повтарям отново и отново. И за да сме наясно, не казвам, че шоуто е станало изцяло лошо, просто Силата вече не е толкова могъща в него, именно заради посочените минуси. Да започваме...  

Без-Дирекционният Конундрум

image

Разбира се, типично е продуцентите и сценаристите на ситкоми да не планират години напред и да движат наратива си само във финалните епизоди на всеки сезон. Затова се наричат ситуационни комедии – всеки епизод представя проблемна ситуация/конфликт, а героите се опитват да се справят с нея по комичен начин. Но някои ситкоми имат заложени качества, с които могат да променят нормалната формула.

How I Met Your Mother изкара наяве нов тип комедиен сериал, в който има ясна крайна цел. Мистерията около всеизвестната майка залепи милиони зрители за екрана в продължение на 9 години. The Big Bang Theory може да спечели много от подобен подход, но неговите сценаристи наскоро казаха, че нямат никакъв финален план за шоуто. Защо така? Това е един от сериалите, които могат да подскажат достатъчно потенциални финални развития. Хауърд най-накрая да вземе докторат; Ленърд и Пени да се оженят и да се преместят да живеят някъде; Пени най-накрая да постигне мечтата си да бъде актриса; може би Шелдън да постигне огромен успех в любимата му физика и направи революционно откритие. А Раж... всъщност Раж е по-труден за определяне, защото фокусът върху него е по-малък.

Предполагам, че такива важни развития се запазват за последния сезон, но с напредване на годините си, The Big Bang Theory стана крайно безперспективно. Трудно ми е да повярвам, че група учени, дори и в комедия, не вършат нещо продуктивно с времето си.

Аномалията Купър-Фара Фаулър

image

За много зрители западъка на The Big Bang Theory започва с дебюта на Ейми Фара Фаулър в началото на трети сезон. Ейми е образ, създаден с цел да се намери женски партньор за Шелдън, колкото и откачено да звучи това. Но поначало Шелдън и Ейми не прекарват толкова много време заедно, и през голяма част от трети и четвърти сезон са далеч от това, което разбираме под „заедно“.

След това обаче хората зад The Big Bang Bang Theory започнаха да ги сближават, и Ейми започна да заема все повече екранно време – което, поглеждайки назад, разкрива много бързо проблеми с образа. Интеракциите й с буквално всеки от останалите персонажи са непохватни, странни и анти-смешни. Тя има някакво почти лесбийско увлечение по Пени и никакви допирни точки с Ленърд и Раж, да не говорим, че всяка втора дума, излизаща от устата й е коментар за това как няма приятели или как е презаредена със сексуална енергия. Това е забавно за малко, но след два сезона, в които Ейми има засилена роля, вече се е изтъркало и по-важното, очевидно е, че тя не се вписва в динамиката между четиримата учени и техните приятелки. Но сценаристите продължиха да я тикат в епизодите, и сега зрителите са заседнали с нея. Вероятно докрая.

Всичко това се рефлектира в Шелдън, който не е същия, откакто се сближи с Ейми. Той просто не е толкова интересен и определено не е толкова смешен, колкото в ранните години на шоуто. Човекът, който не се интересуваше от емоционалното състояние на приятелите си и веднъж отказа сигурна работа с момиче, сега се намесва на своя воля в драмата на останалите и го хваща ревност, когато Ейми излиза с друг мъж. Това не е Шелдън, който харесваме, и не съм срещал фен на сериала, който да одобрява драстичната му промяна.

Относително Ниво на Комедийният Недостиг

image

Да, явно ще се повтарям. Всеки ситком, който продължава повече от пет години среща опасността да заседне в комедийния си аспект. Случи се при Женени с Деца, Приятели, Двама Мъже и Половина, Царят на Квартала, Питайте Джим, Малкълм, Напълно Непознати... и Алф (който продължава четири сезона, но ако сте гледали последните му години, знаете за какво говоря). За съжаление можем да прибавим и The Big Bang Theory към списъка, въпреки  че шоуто все още има добри попадения от време на време.

Спрете ме ако сте чували това преди. Раж е отчаян и жалък и не може да забие момиче, дори да е последния мъж на планетата. Ейми се е разгонила около Шелдън, който естествено, не вдява знаците й. Майката на Хауърд крещи нещо вулгарно или цинично или обидно. Бернадет е на пръв поглед сладка, но всъщност е едно малко кълбо злоба. Стюарт е по-отчаян дори и от Раж. Ленърд и Пени не са сигурни накъде върви връзката им. Раж може би е, а може би не е хомосексуален. Бари Крипки не може да казва „р“. Пени има проблеми с алкохола. Тези неща са в основата на шегите и смешките в последно време, и благодарение на тях The Big Bang Theory се движи скоростно към баналност.

Трябва да признаем, че комедията е труден жанр за писане, и мисля че износът на Холивуд в последните години го доказа. The Big Bang Theory стана успешно именно заради непредвидимият си и различен хумор – множество комиксови, сай фай и научни шеги, както и Базинга, са плод на този хумор. Сега е все едно гледам Приятели, където също имахме фен на Стар Трек.

Парадокс на Мутиращият Ситком

image

Снимката над този текст показва чудесно какво не е наред с шоуто към края на седми сезон. Да, проблемът е в прекалено многото женски образи. Ок, това не звучи както трябва, така че ще поясня. Жените не са проблем сами по себе си, но жените донесоха промяна, която не е в полза на The Big Bang Theory а именно, сериалът се превръща повече в „група приятели и техните гаджета“, вместо „група учени, някои от които имат гаджета“.

И пак, практически всички ситкоми се въртят около връзките между мъжките и женските персонажи. И когато го направиха с Ленърд и Пени, няма проблеми – всичко друго освен двамата да станат двойка би било измама спрямо феновете; Хауърд намира момиче, което го смята за забавен и мил тип, затова се жени за нея – тази идея силно подсече забавното в Хауърд, но образите имат достатъчно общи неща, които ги сближават, така че да не изглежда връзката им нереална. Когато и Шелдън е набудан в рамките на „връзка с жена“, съвсем осезаемо е прекрачена граница. Сега рядко получаваме епизоди с център разни нърдски неща (като закупуването на реквизит от сай фай филм), на тяхно място все повече имаме епизоди с център поредния проблем в отношенията между някой от момчетата и някое от момичетата. Не помага и факта, че сценаристите използват всяко познато relationship клише, за да създадат драма. О, бащата на Бернадет е корав твърд мъжага и не харесва Хауърд – това не съм го виждал 3254 пъти преди.

Това просто е прекалено отдалечено от истинския чар на шоуто. The Big Bang Theory може да предложи много повече от романтични истории – имаме си Friends, Rules Of Engagement, Yes Dear и купища други за това. Разбира се, всяко шоу и всеки образ трябва да се развиват и растат, но трябва ли това да отнема от оригиналността им? 

Фрагментация на Периферните Образи

image

The Big Bang Theory е от сериалите, които някак си успяха да съсипят забавлението в почти всеки второстепенен образ, който се появява от време на време, за да разбърка комфортната зона на Ленърд, Шелдън, Хауърд и Раж. Показаният на снимката Стюарт Блуум е абсолютен пример за това – много забавен (любимата ми реплика от шоуто е негова) и свързан с четиримата учени чрез страстта си към комикси, в седми сезон Стюарт е превърнат в тотален провал. Ето това ме ядоса, и депресира.

Но да видим какво е положението с другите. Бари Крипки, колега на нашите учени, е тук само за да се смеем над говорният му дефект. Прия, сестрата на Раж и интимен партньор на Ленърд за около година, бе прекалено наперена и постоянна в опитите си да промени младия физик, и беше използвана, за да се смеем над Пени. Не, благодаря! Майката на Шелдън е каквото бихте очаквали от закостенял религиозен стереотип, но е истински ангел в сравнение с родителките на Хауърд и Ленърд. Когато те се появят на екран, аз не се смея – не, чудя се как двамата все още намират сили да говорят с тях. Също така никога не съм разбирал какво трябва да е смешното с родителите на Раж – но знаейки Чък Лори, най-вероятно е това, че са индийци.

Може да се направи аргумента, че The Big Bang Theory така или иначе има голям основен каст, и ролята на поддържащите образи не е толкова важна. Дори и това да е вярно, периферните хора в сериала са един специфичен тип лоши – от тези, които не са забавни за гледане. Никога повече не искам да слушам роботския говор на майката на Ленърд. И не е като шоуто да няма добри поддържащи герои – например Зак и Лесли Уинкъл, но те вече не се появяват толкова често, колкото другите.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Излиза, че големият проблем в The Big Bang Theory е, че попадна в капана на всеки друг ситком, вместо да продължи да се откроява. Иронията е, че именно когато шоуто започна да се превръща в по-конвенциална телевизия, тогава популярността му буквално се изстреля в небесата. 



Тагове:   big,   взрив,   Theory,   теория,   големия,   Bang,   sheldon,   шелдън,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alshu - когато шоуто започна да се превръща в по-конвенциална телевизия
02.12.2014 17:54
"Иронията е, че именно когато шоуто започна да се превръща в по-конвенциална телевизия, тогава популярността му буквално се изстреля в небесата."
Това как важи за адски много ТВ продуктите не е истина.

Примерно новото BSG маса народ го псуваше, че им бил тъп и как си искат Fascape-па, щото точно заради BSG го били прецакали...и таман го дропнах защото в средата на втори сезон рязко изтъпя и изведнъж същите хора масово се влюбиха...може би точно заради мизерията...
Няма справедливост по белия свят, това е.
цитирай
2. spectacularspidey - Да, хората казват че искат нещо р...
02.12.2014 21:16
Да, хората казват че искат нещо различно, но всъщност не искат.

За втори сезон на BSG ли говориш? И мен там някъде започна да ми лагва :)
цитирай
3. alshu - Е, аз го дропнах
05.12.2014 14:17
Е, аз го дропнах в началото на 3-ти, щото се надявах в него да се оправят нещата...ама не се...

Аз това знам, че хората никога не знаят какво искат. ;)))
И не правят разлика между "следя модата" и "това наистина ми харесва".
Най-често срещнатият аргумент е "Щом толкова много хора го харесват, значи е добро.".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882656
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031