Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2014 23:49 - Комиксовата 2014 - Игралните Филми
Автор: spectacularspidey Категория: Забавление   
Прочетен: 2804 Коментари: 2 Гласове:
1



 image

Комиксовите и Супер Геройски Филми През 2014

Част 1

Да започнем да изпращаме годината, защото имам само два-три дена, преди да ида на село за празниците и далеч от интернет достъп. Дотогава ще се опитам да напиша и кача каквото мога, а останалото ще остане за началото на Януари. През 2014 получихме голям брой продукции, свързани с комикси и супер герои, само филмите са над 15. Затова няма да губя време и да овъртам, скачаме директно вътре. За филмите, които вече съм ревюирал ще обобщя по-накратко и ще дам линкове към оригиналните статии, за да кажа повече за филмите, за които не ми стигна време.

Заради многото филми тази година статията стана прекалено дълга, затова разделих филмовият поглед назад на две части, като в първата ще си припомним игралните комиксови ленти на 2014.


Captain America The Winter Soldier

image

Супер геройският филм на годината, Captain America The Winter Soldier взе основите от първата лента за Стив Роджърс и ги разви в уникален екшън трилър, направен от фенове за феновена героя, на комиксите, на киното като цяло. Всеки образ тук, от Капитана през Черната Вдовища до Зимния Войник, има важна и интересна роля, екшън сцените са абсолютно невероятни, а актьорският състав е от най-висок калибър. Пълно ревю е тук, но накратко, Cap 2 е задължителен.

5/5

Guardians Of The Galaxy

image

Преди пет месеца никой не знаеше какво означава Guardians of the Galaxy, и какво да очаква от това име. Сега двама приятели са върли фенове на Рокет Ракуун, а аз съм най-големият почитател на Стар-Лорд и Груут, който можете да намерите (в БГ поне). Проклет да си, Джеймс Гън и шантавия ти гений. Подробно ревю

4/5

X-Men Days Of Future Past

image

Какво се получава, когато комбинираш X-Men с пътуване във времето? Кино чудо, ето какво. X-Men Days Of Future Past е най-амбициозният, най-епичен и най-интригуващ филм от тази серия, и един от най-добрите супер геройски филми, правени някога. Актьорите, образите, историята, екшънът, Магнито (защото го обичам толкова много че ще го спомена отделно), ефектите, всичко се слива безпроблемо във филм, който е грабващ, бомбастичен, и наистина важен. Благодарим ти, Браян Сингър, благодарим ти много.

Сюжетът действа на толкова много различни нива – битка за бъдещето, разиграваща се в миналото, битка на идеологии, полу-любовен триъгълник, алегория за след-военна параноя, супер геройски блокбъстър, персонажно изследване, стелтов рестарт на филмовите серии и тн. Days Of Future Past зарежда много елементи в гигантския си наратив, но го прави със завидно умение и финес, така че всичко си пада на мястото и дава адски задоволяващо преживяване. X-Men Days Of Future Past е мутантският Avengers, толкова е добър.

4.5/5

The Amazing Spider-Man 2

imageimage

Какво колосално разочарование! Какво се случи тук? Това трябваше да е филмът, който да докаже, че Марк Уеб е достоен да ръководи екранните серии за Спайди. Вместо това Amazing Spider-Man 2 е грамадна бъркотия от сюжетни линии и злодеи, смесени в сценарий, който не знае как да разграничи начало, среда и край. Филм, който през повечето време похабява талантливите си актьори и честно казано, трябва да съдим Sony задето използват думата „Amazingв заглавието.  

2.5/5

Teenage Mutant Ninja Turtles

image

Не мога да кажа, че съм очаквал чудеса от новите Костенурки. Режисьор е Джонатан Либсман, а продуцент е Майкъл Бей – всеки, който е гледал техните филми знае в какво се въвлича. Добре познатата ориджин история на нинджа влечугите и Сплинтър, разказана с малко страст и ентусиазъм, и с нищо съществено добавено. Злодеите са най-големите негативи тук, като това са без съмнение най-смотаните версии на Шрьодер и клана Фут, които съм виждал. Подробно ревю

2.5/5

300 – Rise Of An Empire

image

Значи съществуват и що годе добри американски филми, снимани в България? 300 – Rise Of An Empire може да се зачисли като ненужно продължение, създадено само защото първия филм е известен и направи много пари, но двойката не е съвсем за изхърляне. Всички елементи, които превърнаха 300 в успех са тук, просто ефектът и чарът им не е същия. Ноам Мъро без проблеми копира визуалността и стилистиката на първия филм, така че фенове на лентата на Зак Снайдър би трябвало да се чувстват у дома си. Но Rise Of An Empire страда от липса на харизматична централна фигура, каквато беше Леонид, и заместителят му, Темистокъл, просто не е толкова грабващ. Ева Грийн в ролята на злодейката Артимисия на практика спасява цялата продукция.

3/5

Sin City A Dame To Kill For

image

В името на Дарт Реван, бях на 15, когато Sin City излезе. Чувствам се малко стар.

За добро или лошо Sin City A Dame To Kill For усвоява силните аспекти на оригиналния Sin Cityтова е пълно кино-телепортиране в свят, който няма как да съществува, и вероятно затова е толкова магнетичен. Истинско филмово ноар изживяване, представено в уникален по рода си черно-бял визуален стил и населено с кримианлни и жанрови архетипи. Диалогът, насилието и комиксовият изглед са увеличени до екстремни нива и дефинират тези филми. Мога да кажа, че A Dame To Kill For е почти толкова добър, колкото първия Sin City. Почти.

Най-важното, представените истории са изненадващо солидни. Just Another Night и Nancys Last Dance продължават премеждията на Марв (Мики Рурк) и Нанси (Джесика Алба), The Long Bad Night е написана от Франк Милър за филма и следва  младия хазартаджия Джони (Джоузеф Гордън-Левит), идващ в Града за печалба и среща с баща си. Тази история ми е леко безсмислена, но технически не е лоша – и хей, Кристофър Лойд се появява. Титулярната A Dame To Kill For е най-добрият сегмент според мен, и превръща Ева Грийн в умопомрачителна фатална жена. Не гледайте в присъствие на родителите си или децата си, ако имате. Има разбира се неща, които действат против филма – най-вече незавърналите се актьори и липсата на злодеи, които да се мерят със садистичните копелета в първия филм. Сенатор Роарк е добър антагонист, но в сравнение с предходните е малко постен.

Девет години чакане обаче е лукс, който малко филми, несъдържащи думите Star и Wars, могат да си позволят, и Sin City A Dame To Kill For не се оказа сред тях.

4/5

I, Frankenstein

image

I, Frankenstein няма нищо общо с класическата история на Мери Шели. Това не е хорър, не е драма, поне не сериозна, и не е филм, който заслужава някой като Арън Екхарт. Това е филм, който е рекламиран като „от продуцентите на Underworldи колко удобно, защото I, Frankenstein си е на практика Underworld, но с гаргойли и демони вместо вампири и върколаци. Затова който е очаквал голяма дълбочина на историята и на образите е луд.

Има няколко положителни аспекти. Както казах Арън Екхарт е добър актьор и се старае колкото може, и ако трябва да съм честен, екшън сцените са някак си увлекателни, особено битката с демона Зуриел. Роля има и Ивон Страховски, която бих гледал във всичко. Тези неща донякъде спасяват силно шаблонния сюжет, който трупа една изтъркана идея след друга. Имам предвид, някой, който току що открива киното може и да бъде грабнат от видяното, но аз съм гледал прекалено много филми, за да ме впечатли I, Frankenstein.

2/5

Hercules

image

Тазгодишният Hercules е дълбоко проблемен филм, който евентуално става що годе интересен в последния си половин час – макар че не съм сигурен дали това е заради разразяващият се екшън, или защото скоро ще свършва. Трейлърите най безсрамно ни излъгаха, и вместо епично приключение получаваме доста скучноват филм, който сякаш отрича всичко митично и божествено относно героя си.

Ако сте фентъзи фен и сте гледали нещо от жанра (като Властелина на Пръстените, Конан Варварина, Екскалибър, даже 300) Hercules версия 2014 няма да ви предложи нищо ново. Историята, диалогът, персонажите, екшън сцените, всичко прилича на копие на предишни далеч по-качествени ленти. И характеризацията на Херкулес е много разочароваща (така де, той се включва в историята за пари. Пари!), злодеите не са нищо особено (макар че един от тях е изигран от великият Джон Хърт) и на практика повечето хубаво започва и свършва с Дуейн Джонсън, който единствен изглежда сякаш му пука за филма.

След този филм веднага изгледах анимираният Херкулес на Дисни от 1997. Разликата е колкото оттук до Луната.

1.5/5

Snowpiercer

image

Snowpiercer е честно казано брилянтен научно-фантастичен филм, базиран по френската графична новела Le Transperceneige. Не много зрители го видяха тази година (по-точно недостатъчно), благодарение на проблемната му дистрибуция в Америка, но който се е подложил на филма безспорно е видял нещо магическо. Това е шедьовърът на корейския режисьор Бонг Джуун Хо.

Не искам да разкривам много от филма, но с няколки думи действието се развива в бъдещето, където планетата ни преминава през втора Ледена епоха. Човечеството е на ръба на оцеляването, като всички живи хора са натоварени на колосалния влак Snowpiercer, намиращ се в постоянно движение заради ужасните температури. Животът на влака не е райски за всички – царува жестоко разделение на нисша и висша класа, като условията за живот на нисшите са меко казано трагични. Но революцията напира, водена от израстналия в мизерията Къртис (Крис Еванс в най-магнетичната си изява). Как се развива историята и какво се случва накрая няма да казвам, надявам се сами да разберете. Но повярвайте ми, заслужава си.

Snowpiercer е стряскащо мрачен, абсолютно въвличащ и силно провокиращ сай фай филм и една от най-добрите медитации над съдбата на човечеството и нуждата да се променим.

4.5/5 

 




Гласувай:
1



1. alshu - Hercules
22.12.2014 13:59
Всъщност има още един Херкулес от тази година, но не е по комикс и затова не се класира тук. Дори е по-застреляно заглавие - главният герой в един момент е гладиатор...явно за авторите това там - минало, бъдеще, митология, история е все тая...поне са уцелили, че е римска...
цитирай
2. spectacularspidey - Знам го, Legend of Hercules, но не ...
05.01.2015 15:57
Знам го, Legend of Hercules, но не съм чул една добра дума за него. Така че няма и не мисля да го гледам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886128
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930