Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2010 06:53 - Spider-Man Reboot: Как Да Се Поправи Франчайза
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2015 Коментари: 0 Гласове:
0



Следващият Spidey филм може да бъде солидно попадение във франчайз, който разочарова мнозина с третата си част. От друга страна обаче, ребуутът може да е последният пирон в ковчега и да не успее да пресъздаде добрите страни на комикса. 
Ето моите предложения за това какво трябва бъде разгледано в предстоящият филм - или по-скоро какво бих искал да видя в следващото кинематграфично приключение на Паяка.

Без Произхода
imageСпокойно можем да кажем, че Spider-Man е сред най-популярните герои в света. Всеки знае историята как асоциалният тийнейджър е ухапан от радиоактивен паяк и получава невероятни сили, и как научава за голямата отговорност по неособено приятен начин. Този произход е добре уловен от предишните филми, анимационните серии, видео игрите и десетилетия от комикси.

Затова би било загуба на време да се преразкаже произхода отново. Проблемът с такива истории е, че те са доста линейни - установяване на героя, изграждане на драмата му, придобиването на силите, на костюма, битка със злодея и тн. От първият филм не са изминали и 10 години, така че надали някой е забравил кой е Spidey.

Естествено, другият рестартиран в последните години франчайз, Batman, отдели половината си време на произхода на Брус Уейн. Само че в случая тази история беше игнорирана в предишните части, или ненужно променяна.

The Incredible Hulk (2008) предложи разумно решение на този проблем. Този филм не губи време да покаже на зрителите кой е Брус Банър, като всичко важно е покрито по време на отварящите надписи. Добре ще е Spider-Man да следва този пример.


Емоционалната Страна
imageВсеки достоверен комиксов филм трябва да представи успешно емоциите на главния си образ. Spider-Man 3 не се справи добре. Peter Parker е момче с проблеми, което се бори с последиците от най-голямата грешка в живота си. В същото време слагането на костюма е голямо облекчение за него, като му позволява да се наслаждава на живота много повече, отколкото в цивилни дрехи. Балансът между комедия и трагедия трябва да е добре уловен.

Да погледнем Сагата с Клонингите или "Back In Black" например. И в двете истории писателите направиха грешката да поставят тъжни моменти един след друг. В "BiB" идентичността му е разкрита, леля Мей е простреляна и на смъртно легло, а Peter е принуден да сложи черния костюм, и да стане прекалено мрачен образ. В един момент това започва да работи против цялостната история.

Това, което ме притеснява е как филмовите студия отбелязват успеха на Batman Begins и The Dark Knight. Много от тях вярват, че мрачното, грубо преразказване е правилният начин за пресъздаване на този успех. Но това, което сработва при Батман, няма задължително да работи и при Spidey.


Не Състарявайте Паяка
imageЕдин от интересните елементи в ребуута е, че той ще се фокусира върху тиинейджъра Peter Parker. В първият филм той прекара едва половин час в училище, след което завърши и се премести в града. Надявам се, че този път целият филм, дори и продължението му (ако има такова) ще заемат място в училище. Просто има много потенциал в тези истории, за да бъдат подминати.

В комиксите Peter прекарва 28 броя (горе-долу две години) в училище. Растежът му е бавен, естествен процес, което позволило на феновете да присъстват на всички ключови моменти в живота му. В сегашните комиксите Peter е 29-30 годишен, някои читатели искат той да старее дори по-бавно. В Ultimate Spider-Man например, въпреки че сериите се издават вече 10 години, Peter е пораснал с не повече от година - в продължение на 133 броя.

Дали ще разглеждаме Ultimate Вселената, анимацията Spectacular Spider-Man или класическите Lee/Ditko/Romita комикси, изглежда, че едни от най-добрите премеждия в живота на Spidey са се случили именно през ученическите му години. Основният чар на Spider-Man е, че той е човек с проблеми, въпреки супер силите си и интелекта си. Но колкото повече расте, толкова по-трудно става да съчувстваш на мъж, който не може да подреди живота си. Образът просто работи най-добре като младеж. Дано новата филмова лента вземе това под внимание.


Развитие на Злодеите
imageSpider-Man има едни от най-великите злодеи в комиксовата вселена - единствената му конкуренция е Батман. Най-добрите му врагове са тези, които са свързани по някакъв начин с Peter или Spidey. Това е част от причината защо Green Goblin и Venom са в топ 3. А ако Spider-Man 3 доказа нещо, то е, че изкуственото създаване на такава връзка между героя и злодея не работи.

Една грешка, която новият филм трябва да избегне, е да следва пътеката на предшествениците си. Green Goblin не е задължителен за първи злодей. Norman Osborn е много важен образ, но ще е по-добре, ако бавно се стигне до издигането му в мега-злодей - а първият филм се фокусира върху врагове, които не са пресъздавани преди, както Batman Begins направи с Ras Al Ghul и Scarecrow.

Предишните филми силно загатнаха за появата на Lizard - така че защо този път не дадат на феновете това, което искат, и не сложат Гущера в първият филм? Dr. Conners е един от близките до Peter Parker, така че драмата е гарантирана. В комбинация с някой второстепенен злодей като Shocker или Rhino, и ето модел, подобен на Batman Begins.

Сега за Norman Osborn - Spider-Man 1 добре показа как той се възхищава на Peter повече, отколкото на сина си, Harry. Ultimate Spider-Man отнесе този аспект по-далече, представяйки Norman като заинтересуван в Peter дори и след като става Green Goblin. Когато Гоблина излиза от затвора, първата му работа е да намери "сина" си - Peter, а не Harry.

Добра идея е Norman да бъде представен на ранен етап, но не трябва да се бърза и да го превръщат в Гоблина незабавно. Филмите трябва да изградят тези отношения на баща и син между образите, така че Peter да е дълбоко засегнат, когато злото стане. Отново да видим The Dark Knight - всички знаят от самото начало, че Harvey Dent ще стане Two-Face. Истинският въпрос е как точно ще протече трансформацията и как ще афектира близките му.

Подобен е случаят с Venom - може би той щеше да е по-добър злодей, ако Eddie Brock бе представен в предишните филми. Името е споменато за кратко в Spider-Man 1, но конкуренцията му с Peter трябваше да бъде разгледана по-широко, за да има мотивацията му по-силен заряд. Този метод трябва да бъде приложен при всички важни злодеи за в бъдеще.


Изграждане на Трилогия
imageТова се припокрива с предишният аргумент. Sony притежава правата над Spider-филмите за неопределено време. Би било тъпо да не създадат предварителен план, по който да изградят една силна трилогия. Продуцентите трябва да имат идея къде ще заведат образите във 2-ра и 3-та част от самото начало. Колко години от живота на Peter ще покрият тези филми? Кои злодеи и приятели ще срещне - или загуби?

Един от главните проблеми в Spider-Man 3 бе, че конфликтът със Sandman е идентичен с този от първият филм. Peter вече е наказал убиеца на чичо си, научил е за отговорностите си и е продължил напред. Така че защо се връщаме към старите рани? Също така всички знаят, че режисьорът sam Raimi не е искал Venom, но в последната минута е бил принуден да го добави в сценария - което нарани сериозно екранното му време и степента на заплаха.

Този път трябва да се създаде ясна пътека относно накъде ще се отправи трилогията. Ако Mary Jane ще дебютира в част 2-ра, защо да не загатнат появата й както Stan Lee направи в комиксите? Ако злодей ще е главният враг в част 3-та, най-добре появата му да не е на случаен принцип. Ако продуцентите планират сагата си от началото, не би трябвало да има разочарования.


Подобрен Хумор
imageДори и в най-добрият си момент, предишните Spider-Man филми се спъхава що се отнася до хумора. Spidey е образ, който разчита на шеги и сарказъм в битките почти толкова, колкото и на юмруците си. Някой спомня ли си как той подлудяваше престъпниците с бърборенето си в Spider-Man 2? Не, защото няма такъв момент.

Този елемент определено има нужда от подобряване. Защото Spidey е добър именно в това - да вбесява враговете си чрез шегите си. Пък и зрителите обичат герои, които ги разсмиват.

Хуморът обаче има и по-голяма функция. Паякът го използва най-вече, за да се справя по-лесно с трагедиите в живота си. Това е част от психологията му. Дали ще е, за да се отърси от проблемите си, или за да се избъзика с човека в костюм на лешояд, хуморът на Peter трябва да блести.


Любовната Страна
imageВъпреки лошият си късмет, Peter Parker е късметлия поне в един аспект - той някак успява да привлича все готини жени към особата си. Разглеждайки списъка на приятелките му - Betty Brant, Gwen Stacy, Black Cat, Mary Jane - учудвам се, че Peter се оплаква толкова много.

Филмите по-скоро игнорираха тази страна на живота му. Това най-вероятно е заради факта, че MJ бе избрана за единственият любовен интерес на героя. Което е грешка. И макар че Betty и Gwen се появяват в различен етап, нито една от тях няма много важна роля.

В Ultimate Spider-Man (новото име е Ultimate Comics: Spider-Man), Peter върти три момичета - MJ, Gwen и Kitty Pride, което доведе до доста забавни събития. Естествено връзката му с Kitty е извън правата на Sony, тъй като тя е част от X-Men, но тя може да бъде заменена от Betty Brant например. Идеята ми е, колкото повече жени в живота на Peter, толкова по-добре.

По-важното, романтиката помага да се дефлектира трагедията и драмата в кариерата на Spidey. Също както хуморът, тя поддържа нещата балансирани и непредсказуеми. А понякога, тази романтика става източник дори на по-голяма трагедия. И смъртта на Gwen Stacy, един от най-сърцераздирателните моменти в комиксовата индустрия, би била идеална, макар и трагична кулминация за един от филмите.


Поддържащите Образи
imageОсвен върху злодеите и любовните интереси, фокус е нужен и над поддържащият екип. Spidey е толкова силен, колкото най-слабото си звено, все пак. Докато предишните филми успешно представиха малка част от тези образи, не могат да се мерят със броя им в комиксите.

Harry Osborn е витална част от историята. Двамата с Peter са асоциални и сираци по свой собствен начин. Това сближава бедното момче от Queens с богатият син на химически магнат. С прогреса на филмите, образа на Harry също трябва да се развива. Това се случи в предишната трилогия, но там бе разгледан само аспектът за отмъщение. Добре ще е да бъде разгледана идеята за завистта на Harry, понеже баща му обича Peter повече от него. Също така не е задължително Harry да следва стъпките на баща си и да стане втория Green Goblin. Една от идеите в комиксите е, че той не е като Norman. Докато стария Osborn е зъл и луд, то Harry винаги ще има шанс за изкупление. Дори и да попадне във въртележка от наркотици и себе-отвращение, той винаги трябва да може да се поправи.

И тъй като действието ще се развива в училище, време е да се представят образи, които принадлежат на тази сфера. Освен MJ и Gwen, бих искал по-големи роли за Flash Thompson и Liz Allen например. Flash се появи в Spider-Man 1, но само за 2-3 сцени и бе сведен до типичен хулиган. И докато той започва така и в комиксите, Flash постепенно се променя и става близък приятел на Peter.

Други образи също са задължителни. Gwen Stacy, която дано да има по-важна роля, неминуемо ще доведе и баща си, George Stacy. И разбира се, не можем да минем без Daily Bugle - надявам се на по-добро представяне на Robbie Robertson, Ned Leeds. А ако не чуем J. Jonah Jameson да крещи за още снимки, няма да е истински Spider-Man филм, нали?


Без Щуротии
imageИ под щуротии имам предвид безумни неща, които не подхождат на героя - така наречения "камп" стил. Кампът е приемлив, но в малки дози, особено в този род филми. Но когато имаме Peter Parker, който използва акробатичността си в джаз клуб, става прекалено. А дали Spider-Man 2 спечели нещо от сцената, в която се чува "Raindrops Keep Falling On My Head"? Може би, но разликата с останалата част на филма бе прекалено голяма.

Новите филми трябва да се фокусират на хумор, не на камп. Зрителите може да се смеят, но също така и да приемат борбата на Peter сериозно. Някои от самите злодеи са трудни за сериозно възприемане. Green Goblin трябва да е заплашителен, не глуповат. Същото се отнася и за Vulture и Electro. Това зависи в голяма степен от дизайна на костюмите и актьорската игра - ако прекараш целия филм, подсмивайки се на бронята на Гоблина, трудно може да го приемеш за сериозен враг.

Дори и ако новите филми за Паяка не са част от останалата филмова вселена на Marvel, надявам се да заемат елементи от тях. В частност, Iron Man е филм, който предлага много забавни моменти, без да става нелеп. Зрялост и лекомислие могат да вървят ръка за ръка. Все пак, вече не сме в 60-те и това не е сериалът Batman с Adam West.


Консултация с Комиксите

imageНе е случайност, че комиксовите филми стават все по-добри, тъй като филмовите студия все повече се допитват до писателите на тези книги. Spider-Man си беше популярен и преди да се появи на голям екран - така че хората, отговорни за това могат да са от голяма полза за продължаващата му филмова кариера.

Всъщност, Sony са се консултирали със Stan Lee и Brian M. Bendis за първият Spider-филм. Adi Granov, работил по Iron Man Extremis, бе нает да създаде дизайна на костюма на Stark. Matt Fraction също е бил главен консултант по сценария на Iron Man 2. Мнозина други писатели работят по Thor, Captain America и The Avengers.

Точно от това се нуждае Spidey. Главната му поредица, Amazing Spider-Man претърпя огромни промени през последните 2 години заради историята "Brand New Day". Писателите, отговорни за това - Dan Slott, Marc Guggenheim и Joe Kelly са сред най-добрите в бизнеса и знаят кои аспекти от митологията на образа са важни.

Но понеже действието ще се развива в училище, продуцентите най-добре да се обърнат към Bendis. Той наистина знае как трябва да изглежда ученическия живот на Peter. Повечето препоръки в тази статия са базирани именно върху неговите истории в Ultimate Spider-Man. Все пак, редки са случаите, в които филмова адаптация е успешна без да черпи информация от първоизточника си.



Тагове:   как,   комикс,   reboot,   Spider-man,   поправи,   франчайз,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886342
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930