Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 11:40 - THOR Ревю
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 4172 Коментари: 4 Гласове:
0



THOR

image

 Мамка му, на Земята съм, нали?

Тазгодишната филмова комиксова сесия започна на 6-ти Май, благодарение на Thor. О, да, някои казват, че е започнала още през Януари с The Green Hornet, но онова е доста слаб филм, пък и оригиналът не е комикс, а радио-шоу. Така че забравете за Стършела, защото Бога на Гръмотевиците е тук.

Първо на първо, цяло чудо си е, че този филм се случи, и то по начина, по който се случи. Голям брой комиксови концепции изглеждат добре на страница, но пренесени на голям екран нещо се губи в транзакцията. Самият факт, че имаме филм с главен герой някой като Тор е забележителен. Още по-забележително е, че екранизацията на героя на Marvel сработва, в по-голямата си част.

Второ, Тор е един най-трудните за продаване герои на Marvel. Мисълта ми е, Spider-Man има проблеми с пари и работа и жени, което важи за повечето от нас; Капитан Америка обича родината си, което важи за поне някои от нас; Tony Stark е супер богат, което всички искаме да бъдем; Хълк просто иска да бъде оставен намира, за да си живее живота, което пак важи за голяма част от нас. Тор обаче е роден бог, надменен, с голямо его. Как може да ни пука за него. С обявяването на Кенет Брана като режисьор, феновете колективно отдъхнаха. Може би има надежда.

Thor е един вид интродукция за света на комиксовия герой – ако не знаете абсолютно нищо за него, филма е идеалното начало. Не че вярвам, че някой ще се втурне да чете комиксите, след като го изгледа. Сюжетът е стилен, прост и лесен за следване – Тор е млад, арогантен и егоистичен войн, чиито действия застрашават мира между Асгард и Йотунхайм, и за наказание баща му Один му отнема силите и го праща на нашата планета, където Тор трябва да разбере как да стане достоен за владетел на Асгард и могъщия чук Мьолнир. През това време брат му Локи открива истината за произхода си и пуска в действие коварен план.

Така че филма предлага общи познания върху основните неща от митологията на Тор – към края би трябвало да имате представа кой е този герой и защо постъпва така, както постъпва. Тримата Воини са тук, Лейди Сиф, Хеимдал, Ковчега на Древната Зима, Унищожителя и Джейн Фостър. Вярно, не всички имат достатъчно екранно време, но ако четете комиксите за Thor ще срещнете точно тези образи. Филмът ефективно представя персонажите, без да се създава чувството, че някой е там, само за да е там.

Най-добрата страна на сюжета е, че с напредване на действието наблюдаваме не само историята на Тор, но и историята на Локи – който, мисля, е по-интересния образ. И двамата имат момент на „отваряне на очите”, където разбират, че не са това, което си мислят, че са. Тор например се е мислил за идеален наследник на трона на Асгард, и след като не успява да вдигне Мьолнир, той е сломен духом. Това може да се види в празния му поглед. Локи от своя страна, след като открива, че не е истински асгардец (а е потомък на Ледените Гиганти), се обръща срещу всички, които е считал за близки до този момент. Сега той знае защо никога няма да наследи трона. Тези двамата определено са най-силната страна на филма, заради характеризациите им, и заради актьорите, които се превъплъщават в тях.

Действието се развива на три места – Асгард, Йотунхайм и Земята. Планетата на Ледените Гиганти (абе не са много големи, ама все тая) е пресъздадена добре, изглежда наистина студено, мрачно и неприветливо място, на което могат да виреят само чудовища. Разбира се, най-интересен е Асгард – мисля, че са свършили отлична работа с този свят. Всичко изглежда величествено, грандиозно и царствено. Палатът на Один, огромните зали, Моста Биврост и всичко останало на тази планета успяха да изкарат едно „уау” от мен. Най-вече защото това е първият Marvel филм с такива гледки. Не е изненада тогава, че сцените, които се развиват на Земята са най-слабите. Не съм сигурен защо е така, но Тор сякаш попада в егати малкото градче, с три улици и пет сгради, с население 20 души. На фона на мащабноста на другите две измерения, сцените на нашата планета изглеждат нищожни. Но предполагам, че бюджета не е стигнал за построяване на по-голям град.

Друго нещо, което ме изненада е колко успешно са пресъздадени костюмите на героите – които можеха да изглеждат нелепо. Дизайните им са вдъхновени от рисунките на Olivier Coipel, работел върху Thor vol 3 #1-12. Но всичко, от шлемовете до червеното наметало на Тор и бронираните дрехи изглежда автономно. Костюмите на Тор и Хеимдал са почти точни копия.

Едно нещо може да каже със сигурност – когато Тор се бие, той се бие с главно Б. Екшън сцените не са велики, но са много добри – някъде между The Incredible Hulk и Iron Man 1, за да бъдем точни. Отварящата и финалната битки са тези, които си заслужават вниманието – тук имаме летене, мълнии, хвърляне на чукове, мечове, всякакви такива яки неща. В един момент той даже произвежда мълния, която срутва голяма част от повърхността на Йотунхайм. Битката с хората на SHIELD в средата на филма е ок, нищо специално. Но като се има предвид, че Кенет Брана няма кой знае какъв опит с екшън филми, резултатът е доста добър, за разлика от Tron Legacy например.

И в случай, че някой не го е разбрал, Thor е стъпка номер 4 към The Avengers, и като такава, тук също имаше препратки и догадки към други герои и неща от комиксите. Не са много очевидни, но успях да хвана няколко:

1) споменаване на Tony Stark и „гама изследовател”, който трябва да е Брус Банър

2) Hawkeye, който се появява за около минута

3) Сцената след финалните надписи, която се счита за пролог към Отмъстителите, представя Космическия Куб

4) Не съм много сигурен, но в стаята с трофеите на Один, това не е ли Окото на Агамото, използвано от Dr Strange?

Ако наистина е вярно, че Joss Whedon е режисирал след надписите, то явно Кубът ще бъде интегрална част в The Avengers. Ще разберем догодина.

Сега да обърнем поглед към актьорския състав.

Актьорите

imageВсички го казват, и то защото е вярно – Chris Hemsworth е Тор, както Robert Downey Jr е Tony Stark. Говорим за перфектен кастинг – Chris е едно към едно с комиксовия вариант. Единствената разлика е, че не е чак толкова мускулест. Но се справи блестящо. Когато Тор каза на баща си, че е стар глупак, аз му повярвах. Когато Тор седеше обезверен в стаята на SHIELD, човек може да усети как той губи смисъла на живота си. Просто е много нюансирана игра, и всички емоции, през които минава героя изглеждат истински. Ключът към успеха на тези филми е да избереш правилните хора за главните роли. Hemsworth е идеалният Тор и нямам търпение да се завърне в Отмъстителите и Thor 2.

imageСъщото се отнася и за Tom Hiddleston в ролята на Локи. Къде се е криел този човек досега? Това беше един от най-добре изиграните злодеи, въобще. Локи е нещо като скритата звезда тук, и накрая излиза по-скоро като образ, към който изпитваш съчувствие, отколкото някой, когото искаш да бъде пребит. Hiddleston също изглежда горе-долу като комиксовия Loki, и има лице на подлец, което си е задължително за тази роля. Единствената сцена, в която той преигра, бе когато Локи крещи на Один „КАЖИ МИИИ!” - иначе всичко друго беше наред. Това, което се опитвам да кажа е, двата главни образа са поверени на изключително добри актьори, и ми беше кеф да ги гледам.

А има ли някой по-подходящ за ролята на върховния баща Один от Anthony Hopkins? Той е един от най-опитните и уважавани актьори, разбира се, играта му тук е на ниво. Когато взема силите от сина си, човек може да слуша само гласа му и да разбере колко разочарован е Один в този момент. Ще ми се да го бяха направили по-гръмогласен – може би да се чува из цял Асгард, но това е дребна работа. Hopkins, златен си.

Трудно е да не харесаш Natalie Portman в каквато и да е роля. Има нещо в усмивката й, което те кара и ти да се усмихваш. Тя вече има достатъчно опит в добри и не чак толкова добри филми, и тук дава солидна изява. Е да, в повечето сцени Джейн само подскача покрай Тор като влюбена ученичка, но не е дразнещо, поне мен не ме подразни.

От поддържащите образи – Josh Dallas като Fandral е ок, Tadanobu Asano като Hogun е ок, Jaime Alexander като Sif е много секси и ок, но Ray Stevenson като Volstagg изпъква. Неговия герой е голяма смешка (в добрия смисъл). И разбира се, Idris Elba в ролята на Heimdal е жесток, истински bad ass.

Kat Dennings и героинята й Darcy… мда, филма можеше да мине и без тях.

 


Още Cool Stuff

* Едвам се сдържах да не извикам от кеф, когато Clint Barton (Hawkeye) се появи, и дори му беше даден диалог. Фен съм на този образ и съм чел доста негови комикси, така че напълно харесах ролята му. Само да беше изстрелял поне една стрела…

* Stan Lee в една от най-забавните му роли. Вижда се, че и той се хили през цялото време.

* „Не бъркай апетита ми с апатия!” – репликата на филма.

* Много умна употреба на „Donald Blake”, което в комиксите е човешката идентичност на Тор.

* Хареса ми, че SHIELD и агент Колсън имат по-голяма роля. Само дето не беше разкрито какво възнамеряват да правят с Мьолнир.

 

Bad Stuff

Перфектен филм ли е Thor? Не, за съжаление. Проблемите му не са големи, но са достатъчни, за да му свалят рейтинга – макар и с малко.

* Като начало, връзката между Тор и Джейн прескочи от силни симпатии към любов, а просто не бе развита до такава степен. Да, двамата определено са привлечени един към друг, но е прекалено рано – целувката им почти изглеждаше насила.

* Което води към този въпрос – колко време прекарва Тор на земята? Защото останах с впечатлението, че са два-три дена.

* „Тази отива във Facebook” – когато чух това, си помислих „Удуши се. Не, сериозно, направи си услуга и иди се застреляй някъде”. Тор няма нужда от социална мрежа, пача такава.

image

* Ок, Унищожителя е жесток, смазващ, неспираем, мощен робот. Битката с него трябваше да бъде вековна. Но продължи точно 1 минута. Мразя когато става така.

* Не мога да кажа за това, понеже гледах филма на 2D, но чувам, че 3D-то е лошо. Не че е важно за крайния продукт, но все пак – предупредени сте.

 

Финал

В края на краищата Thor е поредното солидно предложение от Marvel Studios. Имаме доста добри неща – семеен конфликт, храбър герой, двуличен злодей, що годе добър екшън, прекрасни ефекти и изключителна актьорска игра. Филмът съдържа повече добри неща, отколкото лоши, и все пак лошите са достатъчно, че да бутнат рейтинга надолу. По-добър от Iron Man, Spider-Man 2 и The Dark Knight? Не. Но бих казал, че е наравно с първия Spider-Man и първия X-Men филм. А това не е малко.

 

Оценка 3.5/5

Остават четири комиксови филма за тази година – X-Men: First Class, Green Lantern, Transformers 3 и Captain America: The First Avenger.

 

 



Тагове:   movie,   филм,   Marvel,   тор,   2011,   thor,   кино,


Гласувай:
0



1. анонимен - Много искам да го гледам аз този ТОР, ...
30.07.2011 23:57
Много искам да го гледам аз този ТОР,ама в Бургас-този жалък град..
а в торентите съшо го няма много тъжно :(
цитирай
2. spectacularspidey - Спокойно, скоро ще го има на ДВД-...
31.07.2011 01:03
Спокойно, скоро ще го има на ДВД-рипове, а по-добре гледай Капитан Америка на кино, защото е по-добър :)
цитирай
3. анонимен - !!!
03.08.2011 15:46
spectacularspidey написа:
Спокойно, скоро ще го има на ДВД-рипове, а по-добре гледай Капитан Америка на кино, защото е по-добър :)


ЗНАМ !!! :)))
цитирай
4. ththpoppop - Не споделям мнението за 3D-то - аз го ...
25.11.2012 21:51
Не споделям мнението за 3D-то - аз го гледах точно така.Имаш чувството все едно си в битката буквално(аз поне).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882014
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031