Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2011 11:51 - 2 X Ревюта - Green Lantern & X-Men
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 2527 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Green Lantern Ревю

Ван Уайлдър в Космоса?

Когато имаш история с галактически пропорции, каст от дузини странно изглеждащи извънземни, защо показваш на зрителя екшън сценки на Земята, включващи хеликоптери и хорди от статисти, бягащи от огромно компютърно чудовище? Когато героят може да пътува из Слънчевата система за секунди или да изгражда всякакви оръжия само с мисъл, кой иска да го гледа как се върти из апартамента си и как флиртува със скучната си бивша?

На повърхността си, светът на зеления герой от DC може да мине за глуповат, но дори и да е такъв, можеше да стане добро космическо приключение от него. Хората биха приели фантастичното, ако зад него стои вълнуваща история. Представете си, че само 15 минути от Avatar са прекарани на Пандора, а останалите във военната база. Или че Люк Скайуокър се връща във фермата веднага след Мос Айсли. Това е Green Lantern накратко – тъп филм, който иска да е научна фантастика, но без да възприеме научното и фантастичното в себе си.

Не съм сигурен за кого е правен този филм. На места е прекалено нелеп и смешен, за да бъде взет насериозно от възрастни зрители, но също е и доста летаргичен и насилствен, че да се хареса на деца. Фенове на комиксите ще се подразнят от едно-измерните пресъздавания на образи като Kilowog, Tomar Re и Пазителите, а новодошли ще забравят бързо за некадърно представената митология.

Филмът следва премеждията на Hal Jordan (Ryan Reynolds), пилот-отвореняк, който една нощ е отлвечен от зелен пръстен и доведен до паднал космически кораб, съдържащ тежко ранения извънземен Abin Sur. Той дава на непознатия човек пръстена и един фенер, от които струи зелената енергия на волята, и му казва за Корпуса на Фенерите, интергалактически отбор от ченгета, които пазят различни сектори на Космоса. След като ненадейно активира новата си придобивка в бой на паркинг, Hal е пренесен на планетата Оа, където за кратко бива обучен в новите си способности от горе споменатите същества и от Sinestro (Mark Strong), който е най-впечатляващия образ във филма.

Обратно на Земята тялото на Abin Sur е намерено от САЩ-ското правителство и дадено на ксенобиолога Hector Hammond (Peter Sarsgaard) за изследване. Hector е заразен с фрагмент от Паралакс, което деформира главата му и му дава телекинетични сили. Докато ученият полудява, Hal Jordan се опитва да приеме новите си задължения и да си върне любовта на Carol Ferris (Blake Lively). Sinestro и другите Фенери не успяват да спрат Паралакс, и жълтото същество се насочва към Земята. Кой ли ще трябва да ни спаси?

Сценарият на Green Lantern е скрепен от четирима писатели, което само по себе си трябва да говори за качеството. С времетраене 105 минути (реално се трае половин час), филмът показва доста сцени, в които Hal или гледа хоризонта (това минава за развитие на образа) или слуша лекциите на Carol, но някак си пропуска важни сюжетни елементи. Трябва да чувстваме нещо към Hector, но той е представен само за трансформацията си. След това има опити да се създаде връзка между него, Hal и Carol под формата на throwaway диалог. Защо ще ни дреме за отношения, които са централни за филма, и все пак има нищожно екранно доказателство за тяхното съществуване?

Голяма част от Green Lantern действа така. Не виждаш събитията, но чуваш как се говори за тях. Фенерите, уж неспираема сила, прекарват малкото си сцени в губене на битки. Всички натякват на Hal колко е безрасъден, но не виждаме такова държание от него, с изключение на една ранна сцена. Филмът иска да повярваме, че само Jordan може да победи Паралакс, но той тренира с новите си способности само 5 минути, преди да напусне Оа. Какво точно го определя като достоен за такава задача е трудно да се каже.

image
Интересно ми е колко заснет материал е останал извън крайния продукт, защото доста от монтажите не се връзват един с друг. Първата конфронтация между Hal и Hector се случва някак си изведнъж и след това сюжета си продължава. Пътуванията му между Земята и Оа във втората половина на филма също като че ли стават на случаен принцип.

Не е ясно защо Мартин Кембъл е избран за режисьор на тази продукция. Той е добър в изобразяването на земни герои като Джеймс Бонд или Зоро, но не е правилния човек, ако искаш да продадеш нещо не от тази планета. Макар че не се излага, в екшън сцените му няма заряд. Силите на Hal, които могат да бъдат голям кеф, не са пресъздадени зле, но и няма да ви оставят без дъх. Те са просто компютърни ефекти. Същото важи и за кулминационната битка с Паралакс, макар че надали някой ще може да направи схватка между човек и зъл жълт облак да изглежда жестоко. Не се получи във Fantastic Four 2, не се получава и тук.

Актьорите се справят кой както може. Reynolds е приятен и харизматичен, но с него идват и задължителните комедийни реплики, които нямат място тук.  Blake Lively не е чак толкова лоша актриса, колкото някои я изкарват, и дори беше забавна в някои сцени. Образът й обаче е натъпкан с кофти диалог и като цяло, не е много важен за сюжета. Безспорно Mark Strong се изявава най-добре, придавайки чувство на независимост и загадъчност на Sinestro.

Green Lantern е много лош и безжизнен филм. Паралакс е променен значително, сюжетът не е от най-интересните, ефектите не са от най-специалните, и няма нищо, което да се запомни от него. DC Star Wars, да бе да, друг път. Всякакво сравнение е изключено.

Оценка 1.5/5

 
image

 

X-Men First Class Ревю

Клас, Стани!

Не можеш да отречеш, когато нещо е добро, а X-Men First Class определено е нещо добро.

Този филм бе хулен още преди да заснеме и една сцена. Феновете се оплакваха от какво ли не – че избора на мутанти няма нищо общо с едноименния комикс, че продукцията е прибързана и актьорите не са много известни, че рекламната кампания е зле, и че независимо от всичко, филмът ще е по-лош даже от X-Men 3.

И тогава първият трейлър излезе. Гледайте как всички реакции се обръщат. Изведнъж всички искаха да видят крайния продукт. Независимо дали сте фен на комиксите или на филмите, First Class има нещо за вас. Мутантския франчайз отново се движи в правилната посока, след две посредствени заглавия, благодарение на Kick-Ass режисьора Матю Вон.

Историята е семпла в сърцевината си, но сложна в изпълнението:  започваме с детските години на Ерик Леншер и Чарлз Ксавие, хората, които ще станат Магнито и Професор Х след време. Чарлз е отгледан в богатство и привилегии, но Ерик прекарва ужасно детство в нацистките лагери, където магнитните му сили привличат вниманието на злия мутант Себастиан Шау. Той насилствено кара Ерик да развие силите си чрез болка и травми.

Действието се пренася в 1963 година (когато излиза комикса X-Men #1) – Чарлз (Джеймс МакАвой) и Ерик (Майкъл Фасбендър) са двама младежи, тръгнали по различни пътища. Ксавие е виден академик, докато Леншер е обсебен човек, търсещ отмъщение срещу нацистите и мистериозния Шау. Студената Война се засилва и заплашва да изчисти планетата от човешко присъствие – изглежда Шау и кабалът му от зли мутанти искат точно това. Когато ЦРУ агент Мойра МакТагърт разбира за тези планове, тя се свързва с Чарлз и му възлага да събере екип от мутанти, които да се изправят срещу Себастиан. Така се задействат събитията, които ще доведат до сформирането на X-Men и враждата между Ксавие и Ерик.

Вон движи тази мултипликирана история с контролирано темпо. За два часа доста неща се случват, като фокусът пада върху Ерик, Чарлз, тяхното приятелство и раздяла. Това е нещото, което крепи целия филм. МакАвой и Фасбендър се справят изключително добре в ролите си и имат страшна химия – повечето им сцени са сред най-докосващите и интересни. Благодарение на тях образите на Ксавие и Магнито отново изглеждат свежи и заслужаващи внимание.

Тази интерпретация не само прави First Class интересен като филм, но и подобрява произходите им по начин, който комиксите никога не са представяли. Виждайки Чарлз като млад и наивен мутант, който още не е разбрал, че четенето на мисли изисква такт и етика е интересна тема. Виждайки Ерик като изчанчен супер-Джеймс Бонд злодей е настръхващо. Двамата водещи актьори не се опитват да копират изпълненията на Патрик Стюарт и Иън Макелан – вместо това те създават нещо различно, уникално и свое.

Докато историята на Ерик и Чарлз е главната цел, името на филма предполага, че става дума за някакъв отбор, който се събира за пръв път. Този аспект не е чак толкова добре развит. Наистина срещаме група мутанти, но с изключение на ключовата роля на Raven/Mystique (Дженифър Лорънс), всички останали са там най-вече да запълват екшън сцените. Или в случая с Emma Frost (Януари Джоунс), да гледат студено и безчувствено.

 

За ролята си, Лоурънс се справя добре. Образът на Mystique също е развит и задълбочен по начин, който липсваше във филмите на Браян Сингър – макар че се знае как ще завърши синята мутантка. Другият, който заслужава похвала е Кевин Бейкън, който играе Себастиан Шау като супер злодей с чар, но въпреки това зла персона.

image
Биткаджийските сцени са добре заснети и конструирани. First Class притежава едни от най-импресивните въздушни екшън сцени за последните 2-3 години. Докато предишните филми фетишизираха всеки момент на използвана мутантска сила, Матю Вон ги подсилва и пренася на екрана толкова реалистично, че няма място за съмнение (макар че беше странно да видя изцяло космат Beast).

Като повечето филми за произход или пред-история, натурата на сюжета води до някак си осакатен край. Кулминацията на First Class, макар и много емоционална, трябваше да постави всички играчи в предопределените им места, и скоростта на някои от тези промени се усеща като прибързана. Силните моменти се намират в разпадането на приятелството между Ерик и Чарлз. Останалите образи буквално стоят отстани и избират към кого да се присъединят. Но това наистина не е голям проблем.

Благодарение на динамиката между Магнито и Ксавие, добрият екшън, умните препратки към предишните филми (и кратка поява от Wolverine), комикс фенове и филмови ентусиасти би трябвало да се забавляват през по-голямата част на X-Men First Class. Вон се отнася с уважение и грижа към дадения му франчайз и резултатът е показателен.

Оценка 3/5

·         * В тези месеци нямам време за статии относно комикси и най-вече Spider-Man, затова ще се придържам към филмови ревюта. Две кратки този път, преди разкатаването на Transformers 3 следващата седмица.



Тагове:   комикс,   филм,   фенер,   Marvel,   вълна,   мутанти,   2011,   DC,   първа,   X-men,   Green,   зеления,   Lantern,   first class,   Магнито,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882580
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031