Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 16:42 - Зелен От Злоба Част 7: Sins Past И Култът Към Gwen
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1722 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.01.2015 16:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЗЕЛЕН ОТ ЗЛОБА
ЧАСТ 7
image
Sins Past и Култът към Gwen

Боже, много ми харесва това заглавие. Дойде ми така, изведнъж, за да се разбере, че историята, за която ще говоря, се подиграва с любовта между Gwen Stacy и Peter Parker по един от най-гадните начини.


Историята
Най-обсъжданото събитие в Spider-комиксите за 2004, вероятно и най-обсъжданото след Сагата С Клонингите, е историята, публикувана в Amazing Spider-Man #509-514 - Sins Past. Десетилетие след смъртта й, Peter получава писмо от Gwen Stacy, в което тя говори за някаква лична криза, която не е могла да сподели с него. За съжаление, Peter не получава останалата част от писмото, и по-интересното е, че то е подадено от Ню Йорк. Някой се гъбарка не само с Parker, но и със свещената памет на любимата му.

Проблемът се задълбочава, когато двама маскирани субекта искат Peter Parker мъртъв, което много го озадачава - те искат него, не пускащото му паяжини алтер-его. След съдебен анализ на отпечатъци, оставени по писмото от другата му страница (Gwen била поставила първата под втората докато писала) разкрива тайната - Stacy е била бременна и е родила две деца, момче и момиче, Gabriel и Sarah, което обяснява защо Gwen заминава за Франция преди години и остава там за няколко месеца (което е версията от тази история, не начинът, по който събитията първоначално се развиват през 1970). Близнаците вярват, че Peter е баща им, и е бил изоставил майка им - което просто няма как да е вярно. Peter и Gwen никога не са консумирали връзката си. 

Но Mary Jane знае кой е бащата - и това е шокиращото в случая. Norman Osborn, най-големият враг на Spider-Man, шибаният Green Goblin, прекарал една страстна нощ с Gwen през неопределен период (писателят така и не разкрива кога точно са спали заедно), в резултат на което тя забременява. Заради ускорения заздравителен фактор в Goblin формулата, намираща се в кръвта на Norman, децата растат два пъти по-бързо, отколкото би трябвало.

Spider-Man кани Gabriel и Sarah на "мостът", за да им разкаже истината за потеклото им. Момичето му вярва, докато момчето отказва да приеме това, което чува. Оказва се, че Norman, въпреки че се е грижел за тях след смъртта на Gwen, по време на 7 годишното си отсъствие в Европа, не е разкрил, че той е биологичния им баща. Вместо това, той им казал, че Peter е техния родител и е изоставил майка им - това е с цел децата да задействат План Б срещу Spidey, в случай че Norman умре или е задържан. Интересно е, че Osborn не им казва, че Peter е Spider-Man. Близнаците го откриват сами, след като го атакуват и забелязват забележителните му умения. В последвалата конфронтация на моста Sarah е простреляна и пада от него, но Паяка я спасява. Докато героят я води към болницата, Gabriel форсира през канализацията до тайна стая, чиято локация му била доверена преди години от самият Osborn. Там той намира съобщение от Norman, в което злодеят му казва всичко, цялата истина - за родителите му, за смъртта на майка му, и че Gab трябва да си инжектира Гоблин формула, за да забави възрастовия процес. В стаята също така чакат и два нови Goblin костюма - един за него, другият за сестра му. Отначало Gabriel се дърпа, но след това (иначе историята нямаше да има никаква кулминация) си бие инжекцията.

Обратно в болницата, докторите са стабилизирали състоянието на Sarah и тя би трябвало да се оправя - но не, понеже уникалната й физиология не приема никакъв кръвен трансфер.  Spider-Man казва на лекарите да й прелеят от неговата кръв. И познайте какво - номерът се получава, независимо от факта, че Spidey има радиоактивни частици в кръвта си, които биха убили всеки, към който бива прелята (поне с леля Мей стана така в ранните години). Прекалено голяма дупка в псевдо-науката е да се предположи, че ще се сработи с друга генетично променена кръв.

Докато Spider-Man се възстановява, Gray Goblin (Сивият Гоблин - каквоподяволите???) атакува. В това си състояние, Spidey не може да се мери с Gabriel, но сестра му се притичва на помощ и пробива дупки в глайдера (с пистолет де, не с голи ръце), който се потапя в реката, а когато Gabriel изплува, като всяко дете на Osborn - получава амнезия.

Sarah изчезва, а Peter разказва отново за неспиращата си любов към Gwen - и то докато е в обятията на жена си, MJ! Това само подсилва факта, че докато са женени или поне заедно, тя ще трябва да се съревновава с паметта на една мъртва жена.


Проблематиката
image
Spider-феновете (между които и аз:) направо избухнаха след част 4 на Sins Past - Amazing Spider-Man #512. Разбира се, Marvel и главният редактор Joe Quesada ни шокираха месеци преди тази история, като публикуваха корицата на брой #511 - показващ как Spider-Man сваля маска и открива лицето на младо момиче, което определено прилича на Gwen Stacy. По инстинкт всички предположиха, че това е нейният клонинг, който изчезна към края на Maximum Clonage и не се е мяркал оттогава. След първата част обаче, когато Peter получава писмото, стана ясно от редовете в него, както и от самото заглавие на историята - Sins Past (Греховете на Миналото), че Gwen намеква за една от най-старите грешки в човешката история - инцидентното бебе. И понеже от смъртта на Gwen са минали само почти 10 години (Marvel време), популярно обяснение за ситуацията беше, че децата са от бъдещето. Но писателят JMS отхвърли това твърдение и споровете се концентрираха върху това чии са децата - най-популярни предположения бяха Peter Parker и Harry Osborn. Има логика в това да е Harry, все пак той и Gwen се познават от деца, ходили са в едно и също училище, дори са гаджета за кратко в колежанските си години. Но това не би обяснило супер силите на децата, тъй като Harry не се подлага на Гоблин формулата докато Gwen е жива - не, това става години след смъртта й. 

По-нататък в статията ще се опитам да дам някакъв що годе смислен отговор кога, как и защо по-дяволите Gwen Stacy е спала с Norman Osborn, имайки предвид какво знам за историята на събитията, както те първоначално се развиват. Не казвам, че ще успея, защото О Боже Мой, това е прекалено много изопочаване и прескачане на оригиналната история, но... от опит глава не боли. Нещо като Възходът и Падението на Hobgoblin, където взех идеите на различните писатели, работили над Hobgobin и се опитах да ги подредя в логическа последователност, за да може Spider-историята да има някакъв смисъл. 
Тук ще трябва да се вземат под внимание бременността на Gwen, пътуването й до Франция, обявеното 4 месечно отсъствие, както и самото раждане, което си изисква сериозни прескачания в логиката.

Като образ, който е мъртъв повече от 30 години (реално време), Gwen Stacy продължава да генерира известна доза страст и паметта й е тежка. Все пак, всеизвестната й смърт в Amazing Spider-Man #121 е считана от много фенове за край на Сребърната Епоха в комиксите. Няма проблем ако кажа, че четейки броевете с нейно участие категорично може да се заяви, че Gwen никога не би спала с Norman Osborn. Но тя също така е далеч и от имиджа на светица. В дървите две години от появата й мис Stacy остава само да си татуира "Искам те" на едната и "Peter Parker" на другата гърда. Тя преследва целта си със сила и агресия. Дори след като Stan Lee и Romita Sr. я превърнаха в Момичето на Татко, Gwen все още показваше огън в себе си - например когато залепва шамар на някакъв протестант, задето оня нарича Peter страхливец.

Така че разбирам защо е трудно да се предположи, че младо, красиво момиче ще спи с 40 годишен гадняр, още повече че Sins Past не дава никакво обяснение. Но за моята логика как това е станало ще говоря по-късно.


След Част 4, Историята Се Скапва
Spider-Man винаги е притежавал елемент на сапунена опера. Силата на ерата на Lee/Romita Sr., които създават Amazing Spider-Man #39-60, е точно в тийнейджърските трепети и изживявания покрай срещите с противоположния пол. Години по-късно, фактът, че имаме мистериозно писмо от отдавна загинал образ, деца, за които не се знае, героят разтърсен из основи, саъмняващ се дори в жената до себе си (след като разбира, че MJ винаги е знаела за децата), е класическа сапунка. Помня колко втрещен бях след края на 4-та част.

image
През първите 4 части (ASM #509-512) историята е много напрегната и вълнуваща. И кулминира с последната страница на брой #512, когато Peter научава, че човекът, отговорен за всичко това е същият, който го тормози през целия му живот и му е отнел повече от всеки друг злодей.

Първо на първо, хареса ми, че е имало неща, които Gwen е пазила в тайна от Peter - та той я лъже и се опитва да скрие основна част от живота си - фактът, че е Spider-Man - от нея, до такава степен, че не би й казал дори ако се оженят (както той индикира в Amazing Spider-Man #100). Честно казано, някак си е хубаво, че Gwen си занимава, без да му разкрие за аферата си с Osborn. В тази история видях повече дълбочина в образа й отколкото когато и да е било преди.

JMS срива всичко в части 5 и 6, защото не отговаря на най-важният въпрос: Кога и Защо Gwen Stacy и Norman Osborn са спали заедно? Не че отговор би променил реакциите на феновете, но да не поставиш такова огромно събитие в контекст с оригиналната Spider-хронология си е чиста измама. Защото, поне според мен, от всичките Четири наистина сериозни гаджета, които е имал Peter Parker, за Gwen е най-малко вероятно да стигне до края с Norman. Да видим другите кандидатки:

* Betty Brant - знаем, че докато е била омъжена, тя е спала с Peter и Flash Thompson (не едновременно, разбира се), който пък по това време е в сериозна връзка със Sha Shan. Betty определено не е жена за един мъж...

* Mary Jane - хмм, да видим - момиче с тежък семеен живот, отгледано само от майка си в беднотия? Близък приятел с богат баща-вдовец? Не казвам, че е станало, но има логика.

* Felicia Hardy/Black Cat - връзка между нея и Гоблина би била интересна за проучване, тъй като Norman несъмнено би я обърнал срещу Spidey - може би дори карайки я да се преструва, че няма и идея кой е Osborn пред героя - докато накрая Паяка разбира и се отприщва върху двамата...

Писателите имат правото да казват историите, които считат, че трябва да бъдат разказани, и да изопачават нещата, ако това ще направи историята по-добра. 
Не може да разкриеш, че Gwen е спала с Norman и че има малко Гоблинчета от него, без да се опиташ да направиш това да изглежда креативно, обмислено. Но всичко, което получихме, е една мисъл на Stacy относно "силата и магнетизма" на Osborn. Исках да знам защо по дяволите Gwen си е легнала с него, и по-точно през кой времеви период. Естествено, имам своя си теория за това - но това са си изцяло мои предположения, пък и кой съм аз, че да давам отговор на такива въпроси? Sins Past трябваше да изследване на два образа, които са ключови в Spider-митологията, но за които знаем доста малко - заради дългото им отсъствие от комиксите. Norman го няма за 20 години, а Gwen за 30. Бях изумен, че в 5-та част не научихме как се е зародило привличането между двамата, а след това в 6-тата и последна част Peter да се срещне с децата. Но вместо това получихме още една сцена на моста и поредният нов Гоблин.

Още Един Гоблин???
image
Сивият Гоблин? Сериозно? Още един син на Norman слага костюм и носи чанта? Не сме ли се нагледали на такива истории? А пък и вече имаме най-добрият Green Goblin в лицето на Osborn, и най-добрият му последовател - Roderick Kingsley/Hobgoblin, който все още се крие на някой остров. Единственото различно за което се сещам е, ако поне Sarah беше в костюма. Но брат й, Gabriel, е просто един ламотещ, дразнещ и скучен злодей - и се надявам да умре.


Е, време е най-накрая да започна със цялата теория-конспирация-логика зад въпроса

КАК, в Името на Stan Lee, Се Преработва Времевата Линия по Такъв Начин? Кога Gwen е Преспала с Norman? Кога е Била Бременна?
 
Честно казано - не знам дали ще мога.

Вижте сега - когато Stan Lee, Gerry Conway и John Romita Sr създават тези истории през 70-те, Gwen не преспива с Osborn, нито пък забременява, нито отива във Франция, да не говорим за раждане на две деца. Всички тези неща не се случват. Но все пак, това не е единственото събитие от онези години, което по-късно е било преобърнато. По оригиналната хронология, Norman Osborn си е мъртъв. Mary Jane не знае отдавна, че Peter Parker е Spider-Man. Ned Leeds е истинският Hobgoblin. Леля Мей наистина умира. 

Това означава ли, че тези събития трябваше да се променят? Не всички. Мей определено трябваше да си остане в отвъдното, според много фенове (не и мен) - Norman също. Ned никога не трябваше да бъде разкриван като Hobgoblin, а фактът, че Mary Jane винаги е знаела тайната на Peter е извън всякаква логика. Но мисля, че няма да съм сам в това мнение, като заявя, че за повечето читатели формулата е проста:

Ако ми харесва историята, намирам смисъл в нея. Ако не ми харесва, не намирам.

По принцип, трябва да си доста гъвкав с продължителността на Spider-Man, за да направиш така, че всичко да съответства с оригиналните събития. Най-вероятно участието на Gwen Stacy в spider-комиксите е равно на най-много 2 години (Marvel време). Двамата с Peter са първокурсници в колежа в брой #31, а второкурсници в брой #70 (март 1970). В брой #136 Peter се определя като "заек", а от смъртта на Gwen е минала година - понеже времевата линия на Gerry Conway предполага, че са изминали две години между броеве #122 и #147. Бременноста на Gwen трае 7 месеца (според писмото й в Amazing #512 - ноември 2004) - поради което близнаците без съмнение са родени преди брой #121.

След анализ на всички приложени събития, вярвам, че инцидентното консумиране на връзката им Gwen и Norman са извършили между Amazing Spider-Man #61-63, a раждането на близнаците е станало между #93 и #98. Това, естествено, не е спяпо предположение - всичко е базирано на две ключови според мен събития, заемащи място в Amazing #59-61, засягащи Gwen, баща й капитан George Stacy и Norman Osborn, както и точка във времето, когато няма начин мис Stacy да е скрила бременността си.

Но нека сега прескочим бариерата и да видим за какво става дума.

Колко Сериозна е Била Връзката Между Peter и Gwen?

image
Едно от главните оплаквания относно Sins Past e, че от разкритието излиза, че Gwen навремето е изневерила на Peter. Но нека погледнем към Amazing Spider-Man #60, когато връзката им е все още в начален стадий и където се случва първото ключово събитие в моят анализ. Феновете обикновено мислят за двамата като за дълбоко влюбени един в друг от първия ден, но това не е така. Gwen определено показва интерес към Peter още от първата си поява, и с пристигането на Romita Sr. има осезаемо флиртуване между двамата, но първата им реална среща се случва чак в брой #53. В предишни появи те винаги са в компанията на Flash, Harry Osborn или MJ. След този брой обаче Peter изчезва за няколко броя, защото като Spider-Man изгубва паметта си и си мисли, че е партнйор на Doctor Octopus в престъпленията! Самата Gwen до брой #53 все още е приятелка на Harry, макар да е очевидно, че предпочита Peter. Така че въпреки, че двамата си мятат погледи и са престанали да се заблуждават, връзката им е разклатена из основи.

В ASM #59 капитан Stacy се намира под контрол на Kingpin, който му промива мозъка с всеизвестната Winlkler машина (често използвана от Hobgoblin в по-късните броеве). Доктор Winkler работи в OsCorp, но и за Kingpin - всъщност Norman Osborn подозира доктора в нечисти дела, понеже той поръчва скъпи оборудвания без съгласието на шефа си. Машината за промиване на мозъци обаче прави капитан Stacy доста темпераментен и избухлив. Peter започва да подозира, че нещо не е наред, когато посещава дома на Stacy, а старецът се ядосва от въпрсите му и се опитва да го удари - на което Peter реагира светкавично, въпреки че отнема малка част от паешката му сила да повали капитанът на пода. И разбира се, като във всяка добра сапунка, Gwen влиза в този момент. Баща й, под влиянието на Мозъко-промивачката, заявява, че Peter го е нападнал. По това време, на кой би повярвала Gwen? Мъжът, който е бил до нея толкова години и я е отгледал - или момчето, което тя тепърва опознава?  Не че някой има нужда от убеждаване, но и това си има история зад себе си>

Момичето На Татко
Едно нещо не можем да подминем - и това е важен фактор - отношенията на Gwen с баща й. Те изглеждаха необичайно близки, имайки предвид, че Gwen е на 18 години - а на тази възраст повечето хора искат да се махнат от мама и тати и да започнат сами да живеят.

От пръв поглед се вижда, че липсва майка в картинката. Какво е станало с нея? Дали са се развели с George - и ако са, защо Gwen не живее с майка си, а с баща си? Също така знаем за брата на George - Arthur Stacy. Peter Parker: Spider-Man #-1 индикира, че между двамата е имало някаква свада преди години, поради което Arthur заминал да живее в Англия - затова предполагам, че Gwen не си го спомня много добре, ако не и изобщо. Но не се сещам някъде, в някой комикс да е показвано какво е станало с майката на Gwen.

Но предполагам, че няма значение. Gwen и George са единственото семейство, което имат. Тук идва другата важна точка в анализа - капитан Stacy без съмнение е възрастен човек. Съдейки по вида му и здравното му състояние, той е прехвърлил 60-те. Gwen е дошла в живота му доста късно - между 40-та и 50-тата му годишнина - и тя явно е единствено дете. Не е нужно да си философ, за да заключиш, че от този момент малката Gwen се превърнала в светлината в живота на George Stacy, и той често й угаждал и я глезел. Но с годините капитанът остарявал все повече и здравето му се влошавало - поради което дъщеря му вероятно е прекарвала известно време в грижи за стареца си.

Идеята, която изграждам (да, имам някаква идея) е, че в резултат на възрастта си, капитан Stacy е имал за приятели мъже около неговите години - негови набори, ако искате. И Gwen със сигурност е прекарвала в тяхната компания повече време, отколкото с младежката си компания - и се е чувствала комфортно сред тях. Но определено един от тези приятели е изглеждал отчужден и недосегаем...което води към следващия компонент в този анализ>

Отношения Със Семейство Osborn
Всички доказателства сочат, че Gwen има дълга история с фамилия Osborn. В гореспоменатият брой #-1, който се развива 5 години преди Peter да бъде ухапан от радиоактивния паяк, ясно е показано, че George и Norman са близки приятели - капитанът казва, че Norman се е отбил за вечеря. Norman също така дава работа на Arthur Stacy в OsCorp. Също така е загатнато, че Harry и Gwen се познават отдавна, може би дори са ходили в едно и също училище, съдейки по начина, по който Harry я представя в брой #31 - "кралицата на красотата от Standart High." Също така Gwen и Harry са показани като вече утвърдени приятели в Untold Tales Of Spider-Man #8 и #25. Те дори са гаджета за кратко, преди Peter да поеме ролята, а Harry да тръгне с Mary Jane. Като доказателство, че Gwen сигурно е познавала Norman Osborn от край време - в Amazing Spider-Man #64 (септември 1968), баща й я пита "Какво не е наред с Norman, скъпа", понеже не го е виждал в Country клуба от доста време. Капитан Stacy пита Gwen, не защото тя е била интимна с Osborn, разбира се, а защото тя го е навестявала от време на време.

Norman Спасява Stacy
Да се върнем към брой #61 на Amazing Spider-Man. Gwen е депресирана, ядосана и наранена от отношението на Peter спрямо баща й и го изгонва от къщата, казвайки му, че не иска повече да го вижда. Но проблемите й не спират дотук. На първа страница в Daily Bugle е публикувана снимка на баща й, извършващ престъпление - и фотографът е не кой да е, а Peter Parker! Не само че отново е предадена от Peter, но и мъжът, когото е обичала и почитала през целия си живот може би е престъпник.

И точно тогава Kingpin праща подчинените си да отвлекат Gwen и George Stacy, и да ги доведат в лабораторията на др. Winkler в OsCorp.

Изведнъж Spider-Man нахлува, за да ги спаси, но Winkler го спира, като насочва пистолет към Gwen и баща й със заплахата, че ще ги убие. Може ли някой да си представи какво се случва в съзнанието на 18 годишно момиче, чийто живот се е преобърнал за няколко дена и сега е пред прага на смъртта?

imageimage
И тогава, от всички възможни хора, Norman Osborn се появява и скача върху Winkler (Norman вижда светлината в лабораторията и подозрението му надделява). Това довежда до изстрел от ръката на доктора, в следствие на което започва пожар. Но този път вече Spidey се намесва и спасява всички.

НО, но, в момент на такова вълнение и пристигането на полицията, както и отвеждането на Norman заради увеличаващите се болки в главата му (които започват след като той вижда снимка на Green Goblin във вестника), Gwen надали е имала шанса да се срещне с него и да изрази благодарността си, задето Osborn е спасил живота й и този на баща й.

Но в брой #512 Gwen казва на Mary Jane, че е била отишла да види Norman "по други причини". За какво би отишла при него? Някой може да се сети за доста неща, но най-логично е тя да го е навестила, за да изкаже лично благодарностите си. И съм сигурен, че това е ВСИЧКО, което е имала наум.

Не Знае Ли Gwen, че Norman е Психопат?
Никак даже. И по това време Osborn се държи като съвсем нормален. Той е нейният рицар в златни доспехи. Пък и ако си припомним Amazing Spider-Man #40 - там Spider-Man казва, че Norman му е помогнал да победят Green Goblin, за да спести на Harry унижението и защото вярва, че Norman е напълно излекуван от Гоблин "болестта". Така че стават два пъти, когато Osborn е излизал като герой.

Кога Е Родила Децата?
Та хипотезата ми е че между броеве #61 и #64 Gwen отива при Norman, за да му благодари. И тогава двамата, силно привлечени един към друг - все пак, Gwen е млада, красива, руса, с хубаво тяло, а Norman е здрав, улегнал богаташ - по време на разговорите те се поддават на внезапно възникналата страст.

В Amazing Spider-Man #64 Gwen осъзнава, че греши относно Peter, и двамата започват вече сериозно да градят връзката си. Склонен съм да вярвам, че след малката си авантюра, Gwen и Osborn са разбрали грешката си и са се разбрали никога повече да не се връщат към този момент.

Но тогава мис Stacy забременява. А Norman се влошава все повече.

НО ТОВА Е ЧАСТТА, която изисква най-много прескачания и извиване на събитията. Според писателят JMS и Sins Past, Gwen изчезва за 4 последователни месеца преди събитията от Amazing #121, и че е родила децата в Париж. Това, естествено, не съответства на оригиналната хронология. НО, има един неопределен период от време, между броеве #93, където Gwen занимава за Лондон, и #95, където Peter отива да я търси, и ще разкрие самоличността си пред нея, ако я намери. Имайки предвид, че в този и следващите броеве и двамата се нервят, че нито един от тях не се опитал да се свърже с другия, плюс мисълта на Peter "тя най-вероятно ме е забравила", може би това е нашата дупка във времето, където достатъчно месеци са минали, та Peter и Gwen да си липсват толкова. Това е периодът, в който тя би трябвало да е родила децата - след това чичо й Arthur Stacy сигурно се е грижел за бебетата, докато Gwen се е върнала в Щатите да оправи връзката си и бъдещето си (въпреки че не вярвам някоя майка да изостави децата си толкова скоро на такова голямо растояние - но, хей, това са фактите).

След това, в брой #98 Gwen е ядосана, задето Рeter не й е предложил брак. Защо интелигентно, младо момиче, с целия си живот пред себе си, ще иска сериозно да се омъжи? Защото тя иска децата й да имат баща - Gwen знае много добре колко важна е бащината фигура, нали е отгледана само от баща си. Това поставя нерационалната омраза към Spider-Man скоро след смъртта на капитан Stacy в нова светлина. Gwen губи баща си, но това, което наистина я плаши е, че сега тя навлиза е един нов, плашещ свят без мъжа, който е бил нейна опора през целия й живот.

Тогава вече можем да поставим пътуването на Gwen до Париж и пътуването на Peter до Канада в успореден контекст. Gwen отива в Париж, за да бъде с децата и да реши какво ще прави с живота си. И стига до извода, че иска да ги отведе в Америка и да свие семейно гнездо с Peter - затова тя пише всеизвестното писмо, с което започва целия този кошмар в Amazing #509 - но не го изпраща, а се връща в Щатите, за да говори лично с Peter. Той успява да се свърже с нея, докато е в Канада, но проблемите на Harry с наркотиците са на първо място по това време. И така стигаме до брой #103, в който Gwen позира по бикини в Savage Land.
image
Спокойно Gwen, изглеждаш отлично. Не намирам никаква логика как тя е скрила бременността си до Amazing Spider-Man #92, понеже по това време корема й със сигурност би трябвало да се е издул. Дори и в броя с бикините, който заема място след раждането, не мога да си представя да има жена, която би се показала така облечена, ако наскоро е родила близнаци.

Сега, ако погледнем към ASM #121 и #512, ясно се вижда, че събитията в тях не съвпадат - първият показва конфронтация между Peter и Norman, докато втория индикира, че Gwen се намесва в тази конфронтация, защото не могла да се изправи пред Norman сама. Но интересно е, че в #121, въпреки че се е спречкал с Peter, когато изгонва тримата младежи от къщата си, Osborn се обръща именно към Gwen. Той вини Parker за състоянието на Harry - тогава защо изведнъж намесва и Gwen?

Както знаем, след това Norman полудява отново и слага маската на Green Goblin, тръгва след Peter, но намира Gwen в апартамента му - останалото е комиксова класика.

Всичко Това Намалява ли Ефекта на Amazing Spider-Man #121?
Абсолютно не. Може би Norman е имал план да се разправи с мис Stacy евентуално, но няма съмнение, че първият приоритет на Гоблина е бил Peter Parker. Той отива в апартамента на Peter и търси точно него - НЕ Gwen, която просто е на грешното място в грешното време. А и като се замисля, какво ще спечели Гоблина, ако убие момичето? Той не знае къде са децата по това време - но омразата му към Spider-Man взима връх и той бута Gwen от моста. Но вярвам, че Norman не прави това с цел да убие Gwen. Той вероятно е осъзнал, че Spidey ще се хвърли да я спаси, и така ще се открие за атака. Това, което нито Osborn, нито Peter са очаквали е, че Паяка ще направи грешка в изчисленията и неволно ще счупи врата на Gwen с паяжината си.

В ретроспектива, вярвам, че Norman е чувствал, че Gwen заслужава да умре - не само заради връзката й с Peter Parker, но и заради опасността, която представлявала за него. Въпреки това обаче, когато я отвежда на моста, единствената му цел е отмъщение за Peter, а Gwen е била средството това да се постигне. Така че в края на краищата, тя умира поради простата причина, че Spider-Man я обича.


Заключение
Е, най-накрая. Наистина се опитах чрез доста изопачаване и игнориране, за да може историята да се впише в оригиналните събития в Spider-вселената. Всъзност, като се замисля, не беше чак толкова трудно. По трудно беше в сериите за Hobgoblin, защото те изискваха повече броеве да бъдат преразгледани. За тази статия обаче са нужни само онези, които засягат Gwen, Norman Osborn и Peter Parker, а те не са чак толкова много - може би 20-25 броя.

Но истинската цел на това "ревю" е по-добро разбиране и приемане на Gwen Stacy като образ. Ако SIns Past постига нещо, то това е, че прави историята на Gwen, тъгата по нейния кратък живот далеч по-покоряваща, а смъртта й още по-трагична. Поне за мен. И какво още - развива образа на Peter напред - разбираме що за човек е той. Защото щом се отърси от първоначалния шок, той прощава на Gwen, той продължава да я обича, и просто знаем, че е готов да приеме децата като свои и да ги отгледа като свои. Точно това е едно от нещата, които обичам в Spider-Man - той се раздава с цялото си сърце за своите близки, дори когато най-логичното е да отстъпи.
image

Нищо не остава да се каже, освен "Сбогом Gwen Stacy, и почивай в мир."


КРАЙ: Тук приключват сериите Зелен От Злоба, фокусирани върху най-великият враг на Spider-Man - Green Goblin, и неговото алтер его Norman Osborn. Гоблина не се повявява до 2006 в Civil War, но там той не се занимава със Spidey. Norman се връща в света на Паяка чак през 2008 в историята New Ways To Die, но нея ще я разгледам в една бъдеща статия за Brand New Day - неговите плюсове и минуси, и заслужава ли си, в края на краищата.


Тагове:   комикс,   култ,   Marvel,   зелен,   Spider-man,   злоба,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886828
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930