Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2011 13:14 - Преди Много Време В Една Далечна Телевизия...
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 1969 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди Много Време в Една Далечна Телевизия

image

The Amazing Spider-Man

Много хора смятат, че това шоу, в главната роля Nicholas Hammond, е прекалено обругавано през годините. Много други хора смятат, че шоуто е пълен боклук и загуба на време. Аз съм от втората група.

Годината е 1977, телевизията е CBS. ТВ филмът The Amazing Spider-Man дебютира, а след него и едноименното шоу, което продължава 13 епизода от Април 1978 до Юли 1979. Мога само да гадая как са се чувствали Spider-феновете преди премиерата на филма, и колко огромно е било разочарованието им след като са го гледали. Защото The Amazing Spider-Man е боклук – няма две мнения. Най-очевидния проблем е, че цялата случка с чичо Бен е премахната. Тук, колежанинът Peter Parker (поне са осъзнали, че Hammond е прекалено стар, за да играе ученик) е ухапан от радиоактивен паяк – и след като открива, че може да се катери по стени, тадааа, изобретява уеб шуутъри и костюм и решава да се бори с престъпността. Не е ли гениално? Точно това щях да направя, ако имам супер сили – да се правя на герой и да объркам още повече иначе объркания си живот. Отстраняването на чичо Бен е необяснимо и прави Spider-Man повърхностен и честно казано, скучен образ. Бен е по-важен за митологията повече от това дали паякът е бил радиоактивен или генетично променен, или дали шуутърите са механични или органични. Без Бен, и вината на Peter, нямаме Spider-Man. Филмът също така представя някакъв тъп злодей-гуру, който иска пари от града, иначе ще накара хората да извършват престъпления, чрез умствен контрол. По някаква причина CBS дава на Spider-Man само 90 минути за филм, докато Hulk (горе-долу филм, горе-долу серии), Dr Strange (скучен филм) и Captain America („отврат” би бил комплимент за това) получават по два часа, за да се разкажат произходите им. Така че филмът е първата индикация, че ТВ шоуто, вместо да се опита да пренесе класическия герой на малкия екран, ще бъде просто проект на хора, които си нямат идея с какво са се захванали.

Естествено, важно е да се отбележи, че програми, базирани на утвърдени комиксови герои никога не са се справяли добре. В големите холивудски продукции високите бюджети си казват думата. В анимациите също може да се покаже много за малко пари. Но дори и добре направено шоу като The Flash (1990), пак по CBS, издържа само един сезон, понеже рейтингите не бяха достатъчно високи, та да оправдаят цената му. Wonder Woman от 70-те продължава над 50 епизода, най-вероятно защото на младежите не им омръзва да гледат Lynda Carter полугола всеки петък. The Incredible Hulk си остава единственото успешно прайм тайм шоу на Marvel, само дето то променя почти всичко в образа – дори и името на Banner е сменено на David. Не бива обаче да подценяваме силата на добра фраза. „Не ме ядосвай – няма да ти хареса, когато съм ядосан!”, се превръща в популярен израз, добре известен и днес, повече от 25 години след края на шоуто. Преди 10 години Birds Of Prey става жертва на WB, едва оцелявайки първия си сезон. А защо Smallville е толкова успешен? Честно казано, не знам, не съм фен на тези серии, макар че тук-там има интересни епизоди. Но да чакаш 10 сезона, за да се появи Супермен, това не е за мен.

В The Amazing Spider-Man липсват 1) мотивацията на героя за борба с престъпността; 2) поддържащите образи с изключение на J Jonah Jameson (но това не е истинския JJJ – просто някакъв дъртак, който носи същото име – той дори не води Анти-Spider-Man кампания!); злодеите от комиксите и 4) хуморът, патосът и иронията на комиксите. Филмът дава на Spidey алергия и няколко смешни момента, но с първия епизод на шоуто всичко това е забравено. Така че защо ще правиш сериал, наречен Spider-Man, ако не включиш нито един от атрибутите, направили образа популярен? Не помага и факта, че Stan Lee публично се обявява против шоуто, наричайки го „прекалено просто”.

Nicholas Hammond бива разчекнат от критики по форумите, защото актьорската му игра не е точно за номинация – но това не е съвсем честно. Том Круз можеше да бъде избран за Peter Parker и шоуто пак щеше да е провал. Използваните сюжети са клише, особено в телевизионния медиум – епизод за бунт в затвора, епизод, в който терористи отвличат дъщерята на президента, епизод, в който терористи открадват планове на НАТО, лелелеле. Spidey бива рутинно пребиван от обикновени бандюги, зашеметява се лесно и като цяло му е проблем да се справи с престъпниците. Такива простотии са изключително трудни за гледане.

Ако говорим за злодеите, не съм очаквал Doctor Octopus или Electro, но се надявах поне на Norman Osborn, Kingpin или Silvermane – някой от по-обикновените врагове, които не изискват специални ефекти. Вместо това получавам терористи и зли (но не много) учени. Добре, поне някакъв романтичен интерес да бяха дали на Peter, или поне един приятел от комиксите. Само че нада, нищо. Продуцентите представят конкурентката-фотограф Julie Masters, но не й дават характер – тя просто е там. Така че без много образ, вложен в главния герой, и без второстепенни герои – Hammond не може да направи нищо. Шоуто почти не включва и появи на леля Мей, премахвайки още една връзка с реалността. А когато се появява нарича чичото на Peter “Max”, което си е подигравка. Тия хора чели ли са поне Amazing Spider-Man #1? Странно е и че в шоуто JJJ има афро-американска секретарка – ок, в комиксите това е Glory Grant. Но тук се казва Rita Conway.

Единственият случай, в който шоуто се доближава до вземане на нещо от комиксите, е епизодът с клонинга на Spider-Man. Само че той е зъл клонинг, защото е клонинг, значи трябва да е зъл. Ученият, отговорен за него не е Miles Warren, а Dr Moon. В същия епизод Peter отива на парти за Хелоуин, на което половината гости са облечени като Spider-Man – даже и J Jonah! Какво? Jonah по-скоро би отишъл гол, отколкото да се навлече в такъв костюм.

image

Така наречените „ефекти” не ме притесняват, тъй като знам, че продуцентите не са разполагали със 100 милиона бюджет – но костюмът на Spidey е просто ужасен. Изглежда нелепо, очите са сякаш стъклени, в доста сцени е скъсан на места, а да не говорим, че коланът и уеб шуутърите са отвън. Ето затова не може да се прости на The Amazing Spider-Man – ясно е, че на никой, работел по сериала, не му е пукало за възложената му собственост. Дори и първата анимация на Паяка от 1967 година използва образи и истории от комиксовите броеве.

CBS прекратява ТВ шоуто не заради ниска гледаемост, а защото по това време имат прекалено много супер геройски сериали и пилотни проекти - в добавка към Wonder Woman, Spider-Man, Hulk, Captain America и Dr Strange телевизията разработвала Human Torch и Sub-Mariner. И слава богу, защото шоуто упорито следваше пътят надолу и мисля, че скоро щеше да удари дъното.

Днес всички епизоди могат да бъдат намерени в YouTube или различни торент сайтове. Ето и една страница с повече информация - www.homepage.mac.com/markrathwell/Spidey/.



Тагове:   шоу,   боклук,   Marvel,   ТВ,   Spider-man,   amazing,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 886962
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930